Archief 2009

In de kantlijn 1: Hoe Sauer is het ontbreken van de Brenninkmeijertjes?
In de kantlijn 2: Amsterdamse sneeuwpoppenmoord
Karel de Grote: de ontvangst
Catwalk van D.Hooijer verschenen en lovend ontvangen
Karel van het Reve: deel drie
Vijfde druk binnen een maand!
De nieuwe Willem Jan Otten
Presentatie
Televisie-aandacht voor de biografie
Debuut van Hannah van Munster: De trompetboom
Brievennummer Tirade
Ontvangst 'Spiel' van Enter in Duitsland en Zwitserland
Stephan Enter: Erzählkunst in Hochform
Avond in De Rode Hoed
Oor leest Voor - Hannah van Munster
Carel Peeters de nieuwe Blogger in Residence
Juryrapport Martinus Nijhoff prijs 2009 voor Marja Wiebes
Internationale waardering voor Otten en De Kat
Zegt het voort zegt het voort...
Lederen gesigneerde Biesheuvel viel...
Grote Literaire Loterij. Hij Valt Beslist!
100ste geboortedag Geert van Oorschot
Nú elke dag één euro wegleggen!?!
29 en 30 augustus: Binnen-Amstel
Voorpublicatie Gerard Reve
Mijlpaaltje: 1000ste boek in 1e druk
Lovende bespreking NRC Handelsblad
Over J.J. Voskuil en Thomas Vaessens
Michael Zeeman (1958-2009)
Najaarsaanbieding 2009
In de kantlijn: Simon Vinkenoog (1928-2009)
Boek Ronald Havenaar genomineerd
Rutger Kopland 75 jaar
Nova
Zesde dagboekdeel Frida Vogels
Drie nieuwe Hardcovers
Vertalersnummer Tirade verschenen
Chr. J. van Geel: Het mooiste leeft in doodsgevaar
Weg verschenen
In de kantlijn: Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009)
De ontbrekende schakel in een groots oeuvre
Biografie Gerard Reve door Nop Maas
Gedenkplaat voor Anton Koolhaas
Ester Naomi Perquin ontvangt Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2009
In de kantlijn: Exclusief!
Vrijdagblog Benjamin del Canho
A. Koolhaas: Alles Kits
Tirade 427 verschenen
Julia op longlist Gouden Uil Literatuurprijs
Ademgaten - denken over dieren - verschenen
Bloemlezing Vasalis verschenen
Bloemlezing Jan Hanlo verschenen
De ballade van de eendagsvlieg, maar één dag 3 euro, daarna 10
Harrie Geelen genomineerd voor Hans Chr. Andersen Award

Ester Naomi Perquin: Namens de ander
Ronald Havenaar: Eb en vloed - Europa en Amerika van Reagan tot Obama


In de kantlijn 1: Hoe Sauer is het ontbreken van de Brenninkmeijertjes?

door Wouter van Oorschot

Als u niet weet wie Martin Pereboom is, dan is dat naar zijn wens. Pereboom is de "company secretary" van COFRA HOLDING AG. Dat is een moederbedrijf voor onder meer de firma's C&A en Redevco. C&A kent iedereen, 't is een "merk", of op zijn goed Frans een "brand". Als 'niemand' het tegendeel is van 'iedereen' kent niemand Redevco, 't is een "kennersmerk", of op z'n wildersiaans een "elitezooitje" en doodgewoon een onroerend goed beheerbedrijf. Van C&A weet iedereen dat het eigendom is van de fameuze familie Brenninkmeijer. En op internet kun je vinden dat aan het hoofd van Redevco een Brenninkmeijertelg staat die Dominic heet.

Waarom dit alles in wiens naam op het webstekje van dit piepkleine uitgeverijtje?

Welnu die Martin Pereboom die sták me daar toch zijn nek uit in NRC Handelsblad van 30 december 2009!
"In de regel zwijgt COFRA als het gaat over zaken die de familie Brenninkmeijer betreffen. In dit uitzonderlijke geval echter zien wij ons genoodzaakt de publiciteit te kiezen"[...] Mooi hè, dat "de publiciteit kiezen". Iedereen zoekt haar, anderen kiezen haar. Wie ligt daar onverwilderst wakker van? Maar waaróm dan toch?

Wél: Pereboom vindt het van reusachtig belang om namens de familie Brenninkmeijer voor ééns en voor al te benadrukken, stipuleren en juist ín de wereld te helpen dat de familie Brenninkmeijer NIET, WIJ HERHALEN NIET, OP GEEN ENKELE WIJZE BETROKKEN IS BIJ DE AANSCHAF VAN NRC HANDELSBLAD ZOALS DE MEDIA ONS WILLEN DOEN GELOVEN. Klein foutje: U willen doen geloven natuurlijk.

Aha! denkt u nu met mij. De Brenninkmeijertjes dus niet: géén degelijke Hollandse koopmansfamilie achter ons zo geliefde NRC Handelsblad en o schrik! Maar dan wél alleen die Derk Sauer?

Die man die ooit met zijn vriendje Jan Marijnissen en vele anderen het maoïsme en de historische noodzakelijkheid van het IJzeren gordijn verdedigde, toen de Muur viel zijn knopen telde, mediamagnaat in het wetteloze Rusland onder Jeltsin werd, daar 140 miljoen vergaarde, terugkwam naar Nederland en daar uitgeverij Nieuw Amsterdam oprichtte omdat het zo 'leuk' is ook wat "in boeken" te doen en een eigen tv-zender te financieren?

Nee nee, niet Sauer alleen: men fluistert dat hij slechts een aandeel van 10% in NRC Handelsblad verworven heeft. Goed maar als de voor oerdegelijk gehouden Hollandse Brenninkmeijertjes die andere 90% niet hebben, wie dan wel?

EGERIA.
 
En?

"Egeria is al lang niet meer, zoals de media "ons" willen doen geloven, het beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer", verklaart Martin Pereboom, company secretary (let op hoe uitstekend Nederlands de man schrijft maar daarvoor als doodgewone secretaris "in de kast" zit).

Best. Maar? Groter schrik? Dus de meerderheidsaandeelhouder kan dus best ALSNOG net zo'n geheim consortium (geworden) zijn als wat PCM Dagbladen naar de knoppen hielp, dat nu... Straks knijpen ze zich bij de Volkskrant nog in de handjes!

Kortom: WIE bezitten EGERIA wél? En wie kan dat omwille van NRC Handelsblad eigenlijk schelen?

Met dit vraagje stuur ik u graag het Nieuwjaarsbos in.

Fijne dagen en een voorspoedig 2010 gewenst.

Delen
 

In de kantlijn 2: Amsterdamse sneeuwpoppenmoord

door Wouter van Oorschot

Alles mag, daar ben ik bepaald ruimdenkend in, al vind ik lang niet alles gioed. En afgelopen maandagmorgen 21 december vond ik iets bepaald héél verkeerd.

Eindelijk was er weer eens genoeg sneeuw gevallen zodat wie maar wilde meer dan één sneeuwpop kon maken. Wat wás het heerlijk om te zien hoe zij in de loop van die zondagmiddag 20 december overal ‘uit de sneeuw schoten'. Hoe aardig om ouders met hun kindertjes te zien, ouders met ouders met kindertjes, de kindertjes onderling, wildvreemden die erbij kwamen en gingen meerollen. Daags daarna toonden Het Parool en de Volkskrant een fotoreportage van de ‘mooiste' sneeuwpoppen in de stad. Hoe leuk had dát kunnen zijn! Maar het werd overschaduwd door een althans voor mij en mijn vrienden, mijn buren, compleet nieuw verschijnsel: de Amsterdamse sneeuwpoppenmoord. Reeds dezelfde avond laat bleken ruim in de buurt waar ik woon álle sneeuwpooppen onthoofd, in elkaar getrapt, vernield, en al hun attributen, hoe schamel en versleten ook maar nog met de geur een kleur van een roemrijk verleden als sjieke pet, hoed of das gestolen. Ik maakte een wandeling tot buiten mijn buurt: er stond er niet één nog overeind...

Ik heb dat nooit eerder gezien en nooit eerder heb ik mij over zo'n verkrachting van onschuldig wintervermaak zó intens droevig gevoeld. Ik wil ook dat bij de eerstvolgende verse sneeuw mensen op de uitkijk gaan staan om sneeuwpoppenmoordenaars op heterdaad te kunnen betrappen.

Wat zijn dat voor mensen die, zolang de makers nog op straat zijn, zich gedeisd houden maar die in het duister uit hun holen tevoorschijn komen om álle sneeuwpoppen op hun pad te vergruizelen? Hoe moet je denken om dat zelfs maar te wíllen doen? Dat het respectloos is jegens de makers van die poppen, van de kindertjes die de volgende morgen hoopvol gaan kijken hoe hún pop er nog bij staat en hoe zij smelten (want wij wéten immers dat dit hun lot is, of willen dat althans leren, ook al weten wij dat nog niet), omdat smelten óók bij onze poppen hoort, nu dat is nog één ding. Maar dat je zelfs niet kunt bedenken dat het léuk is, dat één keer in de zoveel jaar de hele stad plotseling vol met sneeuwpoppen staat en dat je daarvan genieten kunt... dat het een fraai voorbeeld is van hoe onze diersoort leeft en denkt, en dat je ze daarom állemaal kapot maakt, alsof het een Beeldenstorm betreft: hoe moet je dan wel niet zijn? En hoe gevaarlijk ben je dan feitelijk niet voor de toekomst van de mensheid?

Delen
 

Karel de Grote: de ontvangst

De pers heeft deel drie van het Verzameld werk van Karel van het Reve met evenveel of zelfs méér enthousiasme ontvangen dan de delen één en twee. 'Karel de Grote' kopte Elsevier. Gerry van der List vindt Van het Reves tv-kritieken (die hij schreef onder het pseudoniem Henk Broekhuis) het verrassendst. 'De essays in de rest van het boek maken duidelijk waarom Van het Reve de P.C. Hooftprijs voor dit genre mocht ontvangen. Hier toont hij zich de superieure ironicus die met onbevangen blik zeer diverse onderwerpen bekijkt. Vaak werpt hij verrassende vragen op, altijd gebeurt dat in onberispelijk proza.'  Elsevier nam dit deel op in haar lijstje 'Mooi in 2009', waarin overigens ook Nop Maas' biografie van Reve voorkomen ('mag niet ontbreken in de boekenkast') en de roman Catwalk van D. Hooijer.

Het stuk van Arjan Peters in de Volskrant over 'de briljante essayist' is een mooi essay op zichzelf. Hij geeft dit derde deel, net als Jos Bloemkolk in Het Parool, vijf sterren, een nieuwe vondst van de kranten, die sterren, die in dit geval een lezer dankzij één oogopslag kan doen begrijpen dat hij het boek moet kopen. Voor wie desalniettemin ook geïnteresseerd is in de woorden van de recensent (Arjan Peters): 'Hij is onweerstaanbaar gebleven. Ik vermoed dat dat komt door zijn techniek: heldere stijl, geen complexe betogen, flitsende voorbeelden.' Jos Bloemkolk besluit zijn bespreking 'Een volstrekt onafhankelijke man' met de woorden: 'Het maakt niet zoveel uit waar Van het Reve over schrijft. Elk onderwerp is goed.'Delen
 

Catwalk van D.Hooijer verschenen en lovend ontvangen

De eerste roman van D. Hooijer, Catwalk, is verschenen en ligt in de winkels. Catwalk is een on-Nederlandse sitcom geworden, vol laconieke personages die vrolijk maar ontgoocheld door het leven gaan. In dialoog tekent Hooijer deze personages ten voeten uit als wat ze zijn, als wat de mens meestal gedwongen is te zijn: in teleurstelling terneerzittend, dan vrolijk opstaand omdat de bel gaat - het leven gaat door.
In de roman is Mieneke, een ruim 70-jarige vrouw, buiten medeweten van haar man vermogend geworden door aandelenspeculatie; haar naaister ontwikkelt zich tot succesvol mode-ontwerpster; een buurvrouw ‘werkt in de erotiek' en probeert zich te ontworstelen aan haar pooier, die op zijn beurt wegens een vermoeden van oplichting geschaduwd wordt door een privédetective; en de detective is een deerniswekkende weduwnaar die graag geil zou worden op een nieuwe vrouw als hij zijn gestorven geliefde maar kon vergeten. Catwalk is een roman over gestorven echtgenoten, een stikwarme zomer in Nederland, modeshows, erfenissen, richtmicrofoons en seks op leeftijd.

'Hooijer slaagt erin te verrassen,  te ontroeren en te doen lachen.' - Uit het juryrapport van de Libris Literatuur Prijs.

'De onsentimentele en tegelijkertijd doorvoelde wijze waarop Hooijer haar groep randfiguren schetst, geeft haar een unieke plaats in de Nederlandse letteren, waar de middelpuntzoekende krachten al jaren de overhand hebben.'
– Arjen Fortuin in NRC-Handelsblad –

'Een boek dat leest als een intrigerend onontgonnen landschap, dat bij elke bladzij die je omslaat steeds weer net anders is dan je verwacht, maar steeds blij verrast.'
– Sonja de Jong in Noord Hollands Dagblad –

'Een bijzondere leeservaring.
– Irene Start in Elsevier –

Wim Brands sprak voor VPRO's De Avonden met D. Hooijer over Catwalk en waarom de meeste romans kinderboeken zijn. U kunt er hier naar luisteren.


Delen
 

Karel van het Reve: deel drie

Deel 3 van het Verzameld werk van Karel van het Reve is verschenen. De duizendentachtig bladzijden dundruk bevatten Het geloof der kameraden, Van het Reves afrekening met het marxisme-leninisme, Marius wil niet in Joegoslavië wonen, Met twee potten pindakaas naar Moskou, Lenin heeft echt bestaan en ongebundeld werk uit de periode 1969-1972. De boeken Marius wil niet in Joegoslavië wonen en Met twee potten pindakaas naar Moskou (allebei uit 1970) hadden flapteksten met als respectievelijke bronopgaven 'Jacques Gans in De Telegraaf'' en 'Marcus Bakker in De Waarheid''. In werkelijkheid waren het pastiches van de auteur zelf.
De ruim 150 bladzijden nooit eerder gebundelde columns van Henk Broekhuis, de schuilnaam van Karel van het Reve in de NRC-rubriek, zullen voor veel lezers onbekend zijn. Voor al die stukken geldt dat ze op een wonderbaarlijke wijze in geen enkel opzicht aan actualiteit hebben ingeboet. Neem een stukje uit 1972: 'Vrij regelmatig kun je op de buis ons parlement aan het werk zien, en bijna dagelijks parlementariërs. Zou dat het wegblijven van de kiezers straks beïnvloeden? Als kijker krijg je geen gunstige indruk van dat parlement. Het is niet zozeer dat de meeste sprekers vaak slecht of helemaal niet uit hun woorden kunnen komen. Een verzameling slechte sprekers die met elkaar vergaderen en besluiten nemen kan een gunstige indruk maken, ondanks dat slechte spreken, door redelijk overleg en verstandige besluiten. Maar in de Tweede Kamer wordt eigenlijk geen overleg gepleegd. Men houdt zich bezig met het elkaar afvangen van vliegen, en dat is voor de toeschouwer een uiterst irritant schouwspel.'

Ook verschenen is Misdaad in Goelenkamp, een verhaal over twee jongens die met behulp van een vliegende aap een inbreker vangen. Het is een kinderverhaal dat Van het Reve schreef voor zijn twee kleinzoons en verschijnt als facsimile ter gelegenheid van de verschijning van deel 3. Deel 4 zal in het voorjaar van 2010 verschijnen. Alle nog volgende delen zullen vanaf nu zelfstandig het licht zien - dus niet meer, zoals aangekondigd en zoals deel 1 en 2, in paren.

Delen
 

Vijfde druk binnen een maand!

De Reve-biografie van Nop Maas is op z'n zachtst gezegd warm onthaald. 'Is er nog nieuws? Jawel, zeer goed zelfs, spreek maar gerust van een blijde tijding: het eerste deel van de grote biografie van Gerard Reve is uit.' Aldus kondigde Jos Bloemkolk in Het Parool van donderdag 29 oktober zijn bespreking aan, die als titel droeg: 'Biografie Reve is leesgenot'. Bloemkolk noemt het een 'meeslepende biografie'.

Jaap Goedegebuure in Trouw: 'De langverwachte Reve-biografie van Nop Maas maakt alle verwachtingen waar.' En verder: 'Het sterke accent op de lichamelijke kant van de liefde en deszelfs praktisering is functioneel, gelet op Reve's hartstochtelijk uitgedragen overtuiging dat seks per definitie een relegieuze handeling veronderstelt.'

Arjen Fortuin spreekt in NRC Handelsblad van 'hartverscheurende pagina's. Het bestaan van Reve's jeugdliefde noemt hij 'een van de voornaamste ontdekkingen' en dier brief aan Reve uit 1944, waarin ze 'hem nog maar eens uitlegt hoe dat zit met vrouwenborsten en wat een mens daar zoal mee kan doen', een 'spektakelstuk'.

Jeroen Vullings merkt in zijn bespreking in Vrij Nederland op dat hij ervan houdt 'als een gebiografeerde als kind van of juist als misgeboorte van zijn tijd wordt geschetst'. Desalniettemin: 'het grote voordeel van Maas' secure [...] stapje-voor-stapje-aanpak is dat Reves mythomane bestaan vanaf de vroegste contouren getoond wordt, als werk-in-aanbouw dat voor ons geestesoog verrijst.'

Xandra Schutte, ten slotte, noemt Reve in de titel van haar stuk in De groene Amsterdammer 'Een diepernstige etter'. Een etter, zo sluit ze haar artikel af, 'die worstelde met zijn homoseksuele en religieuze gevoelens, die de burgerlijkheid proclameerde maar tot in iedere vezel van zijn lichaam een nonconformist was, die uit de chaos waarheid en ontroering wilde scheppen.'

De biografie telt, inclusief fotokatern, 768 pagina's. En dan zijn we nog maar op een derde. 'Op de vraag hoeveel je eigenlijk van iemand wilt weten,' schrijft Xandra Schutte, 'luidt in het geval van Reve voor veel mensen: álles.' Deel 2 verschijnt in april 2010, deel 3 in de herfst van hetzelfde jaar.Delen
 

De nieuwe Willem Jan Otten

Eindelijk is er weer een nieuwe essaybundel van Willem Jan Otten: Onze Lieve Vrouwe van de Schemering bevat essays over euthanasie, Srebrenica, verbeelding, pornografie, filmgeweld, Onbevlekte Ontvangenis, orthodoxie, godslastering, Stanley Kubrick, Bob Dylan, Tonke Dragt, Paul Auster, Harry Potter, Ingmar Bergman etc etc. Hart van het boek wordt gevormd door de 'Berlijnse geloofsbrieven': colleges die Otten gaf aan Berlijnse studenten.
Voor al deze essays geldt dat Otten de lezer achterlaat met de dwingende behoefte om de films te huren waarover hij essayeert, de boeken te kopen die hij noemt en, ten slotte, na te denken over zaken die vóór lezing ervan mogelijk nog onbetwistbaar waren.

Persgeluiden:

'Ik ben geneigd Otten te geloven.'
–Arjan Peters in de Volkskrant–

Dit nieuwe boek van Otten verdient de grootst mogelijke nieuwsgierigheid.
Katholiek Nieuwsblad

Zondagochtend 8 november was Willem Jan Otten te gast bij Wim Brands in het programma Boeken.

Arie Storm schereef in Parool: 'Onze Lieve Vrouwe van de Schemering zit vol prikkelende waarnemingen en biedt een goed inzicht in hoe romans, gedichten, toneelstukken en films kunnen werken of hoe ze worden gemaakt'.


'Ouder worden is niet iets waar ik om heb gevraagd, maar ik heb me er wel terdege op verheugd. Op een of andere manier ben ik er altijd vanuit gegaan dat ik eens beter zou begrijpen hoe ik moet leven dan nu.

Ik ben er al vroeg van overtuigd geraakt dat ik door te lezen tot het betere begrip zou komen. En ik verheugde mij erop eens een rijk voorzien geheugen te hebben. De boeken die ik het liefst las blaakten van deze rijkdom.

Vestdijk, Nabokov, Borges, Proust waren mijn eerste prozahelden. Ze zijn typische "tweede helft"-schrijvers, die de eerste helft van hun leven leken te beschouwen als de periode waarin ze, als een graanschuur, gevuld waren. Het was prettig om zo over mijn leven te denken, want het verklaarde waarom dat wat ik schreef zo schamel afstak bij wat ik het liefst las, zonder dat het me ontmoedigde. Wacht maar tot mijn geheugen even rijk is voorzien, met gedachten en inzichten van overwegend Rijkvoorzienen. En het verzoende me enigermate met het ledige leven dat ik leidde: ik deed, behalve schrijven voor de kost, eigenlijk weinig anders dan lezen.' - Onze Lieve Vrouwe van de Schemering, p.230. Het boek ligt in de winkel en kost 17,50.

Delen
 

Presentatie

Delen
 

Televisie-aandacht voor de biografie

Het televisieprogramma Nova maakte, naar aanleiding van de verschijning van het eerste deel van de biografie, een reportage over Gerard Reve's vroege jaren. NOVA volgt Nop Maas tijdens een bezoek aan Reve's ouderlijk huis aan de Jozef Israëlskade, waar De avonden geschreven is. Verder beelden van de dichteres Hanny Michaelis, oude televisiefragmenten van Reve en een zingende 'Tine Fraterman'. Klik hier om het fragment te bekijken.
Op dinsdag 27 oktober zat Nop Maas aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in het programma De wereld draait door. Dat interview is via deze link te te zien. Thom Hoffman leest in dezelfde uitzending voor uit niet eerder dan in de biografie gepubliceerd werk van Gerard Reve. En ook het programma Terzake wijdde een 'item' aan de verschijning van de biografie.Delen
 

Debuut van Hannah van Munster: De trompetboom

"Nederland heeft er liefst vijf goede schrijvers bij", schrijft Arie Storm in Het Parool in zijn bespreking van vijf naar zijn smaak geslaagde debuten. Een van deze debuten is De trompetboom van Hannah van Munster. "Hier is het idylle troef, van begin af aan. Het levert sfeerrijk proza op." Hier leest u de gehele bespreking.

Lucie Th. Vermij toont zich enthousiast op Boekkblad Leest: "Het boek is zowel op het gebied van psychologie als in de natuur- en sfeerbeschrijvingen heel bijzonder. Van Munster is een opmerkzaam auteur, die alle sensoren heeft aanstaan, maar nooit teveel vertelt.[...] Echt heel mooi. Ben ik tijden niet zo geabsorbeerd geweest door een boek."

De trompetboom
 verscheen in oktober 2009 Tijdens een presentatie in het Parooltheater te Amsterdam vergeleek biograaf, presentator en voormalig criticus voor NRC Handelsblad Hans Goedkoop de debutante met A. Alberts: "De scènes baden in een verdroomde sfeer, een bleke zon die elke dag weer schijnt, een halflicht dat de tijd vertraagt. Het is een sfeer waar je steeds dieper ingezogen wordt, met dank aan een taal die schijnbaar heel eenvoudig is en toch een ongedachte kracht ontwikkelt. Geen idee hoe je het doet - binnen de kortste keren sta je in een wereld die bestaat. [...] De trompetboom lijkt op niks dat op het ogenblik verschijnt. Het gaat niet over dikke negerinnen of andere geplaagde minderheden. [...] Het staat los van ego en van mode en doet soeverein, op eigen termen, wat literatuur in alle tijden doet. Een wereld bouwen die je nog niet kent. Een stem tot klinken brengen die je nog niet hebt gehoord."Delen
 

Brievennummer Tirade

Het nieuwe Tiradenummer, dat vanaf nu te bestellen is op www.tirade.nu, bevat brieven en stukken over correspondentie. Onder meer in dit nummer: brieven van Hanny Michaelis aan haar huisbaas, van Willem Wittkampf over de schilder Melle, van Herman Pieter de Boer, van David Pefko en van Kester Freriks. Verder een essay van Jan Fontijn over de epistolaire liefde tussen Stendhal en zijn zuster, herinneringen van Ulli Jessurun d'Oliveira aan Gerard Reve en de begintijd van Tirade en een stuk van Bart Slijper, volgens wie de mooiste literaire brieven uit maar een paar regels bestaan. Van iedere bijdrage is de eerste pagina te lezen op www.tirade.nu.Delen
 

Ontvangst 'Spiel' van Enter in Duitsland en Zwitserland

De roman Spel van Stephan Enter, die in Nederland al op gunstige kritieken onthaald is, werd kort geleden in Duitsland gepubliceerd bij Berlin Verlag onder de titel Spiel in een vertaling van Christiane Kuby.
'Der niederländische Autor Stephan Enter bringt seinen ersten Roman auf Deutsch heraus - ein wunderbar sinnliches Buch'' schreef de recensent van de Berner Zeitung. 'Wie beim Durchblättern eines Fotoalbums werden Haupt- und Nebenfiguren jeweils für einige Kapitel herangezoomt, bevor man umblättert und andere Akteure in den Fokus rücken. Diese Spannung zwischen Unschärfe und Präzision, zwischen der fragmentarischen Beschreibung äusserer Entwicklungen und der eindringlichen Schilderung innerer Zustände, erzeugt eine geheimnisvolle, fast flirrende Atmosphäre, der man als Leser sofort erliegt.'


'Sehr schöne poetische Sprache' was op WDR5 te horen en de EKZ-informationsdienst meldde: 'In einer prächtigen, äußerst präzisen Sprache lässt Enter [...] die Entwicklung vom Kind zum selbständigen Individuum sehr erfahrbar durchlaufen. Spiel ist schön und spannend geschrieben, ein Lesegenuss für jedermann!'

Delen
 

Stephan Enter: Erzählkunst in Hochform

Na gunstige besprekingen in onder meer de Berner Zeitung en op WDR5 (zie hieronder) is de Duitse vertaling van Spel van Stephan Enter (gepubliceerd bij Berlin Verlag als Spiel in een vertaling van Christiane Kuby) nu ook onthaald in de vooraanstaande Süddeutscher Zeitung van 23 november 2009:
"Schon vor den Zeiten des Computers konnten Spiele erschreckend grausam und sadistisch sein. Wer daran zweifelt, lese den sechste Kapitel - auch weil Enter hier in seiner Erzählkunst zu Hochform aufläuft: in der Beobachtungsgabe, im Timing, in den Dialogen."
Berner Zeitung:
"Der niederländische Autor Stephan Enter bringt seinen ersten Roman auf Deutsch heraus - ein wunderbar sinnliches Buch. Wie beim Durchblättern eines Fotoalbums werden Haupt- und Nebenfiguren jeweils für einige Kapitel herangezoomt, bevor man umblättert und andere Akteure in den Fokus rücken. Diese Spannung zwischen Unschärfe und Präzision, zwischen der fragmentarischen Beschreibung äusserer Entwicklungen und der eindringlichen Schilderung innerer Zustände, erzeugt eine geheimnisvolle, fast flirrende Atmosphäre, der man als Leser sofort erliegt."
WDR5:
"Sehr schöne poetische Sprache [...] In einer prächtigen, äußerst präzisen Sprache lässt Enter [...] die Entwicklung vom Kind zum selbständigen Individuum sehr erfahrbar durchlaufen. Spiel ist schön und spannend geschrieben, ein Lesegenuss für jedermann!"Delen
 

Avond in De Rode Hoed

Na de verschijning van het eerste deel van de monumentale biografie van Nop Maas over Gerard Reve, worden er tal van bijeenkomsten en lezingen georganiseerd. Onder meer op 2 november een avond in De Rode Hoed met Margreet Dolman (presentatie), Ted van Lieshout, Nop Maas, Rascha Peper, Wanda Reisel en Thomas Verbogt.
Nop Maas vertelt op deze avond hoe hij het spitwerk naar leven en werk volbracht heeft. Thomas Verbogt, Rascha Peper, Wanda Reisel en Ted van Lieshout doen uit de doeken of (her)lezing van respectievelijk De avonden, De ondergang van de familie Boslowits, Werther Nieland en Vier wintervertellingen hen goed bevallen is. Het Ampzing Genootschap brengt liederen van en over Gerard Reve ten gehore en er wordt een film vertoond waarin de jonge Reve geïnterviewd wordt door Hubert Lampo. Margreet Dolman levert als leading lady haar (on)dubbelzinnige, maar altijd invoelende commentaar op ieders bijdrage. Kaarten zijn te verkrijgen via De Rode Hoed (020 6385606 of online).
Zie 'Agenda' in de linkerkolom voor het volledige programma.

Iris en Klaas Koppe maakten ter gelegenheid van de biografie van Gerard Reve een filmpje, waarin te zien is hoe Nop Maas drie van de belangrijkste Amsterdamse locaties uit Reve's vroege jaren bezoekt. Klik hier om het filmpje te bekijken.Delen
 

Oor leest Voor - Hannah van Munster

Wouter van Oorschot leest het eerste stuk van de novelle De trompetboom van Hannah van Munster.
Delen
 

Carel Peeters de nieuwe Blogger in Residence

Tirade is afgelopen zomer begonnen met een nieuw project: iedere maand nodigt het tijdschrift een literator uit om "Blogger in Residence" te worden. Martin de Haan en Rokus Hofstede, vertalers Frans, begonnen in augustus bij gelegenheid van Tirade's vertalersnummer. Daarna nam schrijver Jan van Mersbergen het van ze over en gisteren is Carel Peeters, verbonden aan Vrij Nederland, begonnen. Komende maand zal dagelijks een nieuw stuk van hem te lezen zijn op www.tirade.nu.Delen
 

Juryrapport Martinus Nijhoff prijs 2009 voor Marja Wiebes

Aan vertaalster Marja Wiebes is de Martinus Nijhoff Prijs 2009 toegekend voor haar vertalingen van Russische literatuur naar het Nederlands. Het is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers, die sinds 1955 jaarlijks wordt toegekend. Marja Wiebes maakte een deel van haar vertalingen samen met Yolanda Bloemen en Margriet Berg. In het juryrapport staat: 'Beide medevertaalsters verdienen het om met nadruk te worden genoemd, omdat zij elk met hun specifieke competentie hebben bijgedragen aan Wiebes' omvangrijke vertaaloeuvre. De Nijhoffprijs wordt aan Marja Wiebes toegekend omdat zij het grootste aandeel heeft in dit veelomvattende en kwalitatief hoogstaande oeuvre en in het bijzonder omdat zij haar grote verteltalent zowel in proza als (berijmde) poëzie heeft bewezen.'
Met name roemt de jury haar vertaling van Oorlog en vrede: 'Tolstojs lange, syntactisch ingewikkelde zinnen worden in de vertaling intact gelaten, maar dank zij het uitstekende woordgebruik en perfecte stijlgevoel van de vertaalster blijkt dat in het Nederlands ook echt te kúnnen. De vertaling - en dat geldt ook voor Wiebes' andere vertalingen van Russische proza - leest nergens stroef en voor vertaalproblemen zijn vaak briljante oplossingen gevonden.'

Voor onze Russische Bibliotheek verzorgde Marja Wiebes met Margriet Berg tussen 1994 en 2002 de vier delen Verzamelde werken van Ivan Boenin, had zij haar aandeel in Marina Tsvetajeva - Werken (1996) en publiceerde zij in 2006 met Yolanda Bloemen in 2006 de alom bejubelde nieuwe vertaling van Tolstoj - Oorlog en vrede.Delen
 

Internationale waardering voor Otten en De Kat

'De Kat has written a startingly good novel, the kind that sustains the reader long after its flimsy 140-odd pages have been cast aside. Beneath his staccato, disengaged prose lurk so many layers of reflection and insight that it's hard to know how to start unravelling them' schrijft Gordon Darroch (Scottish Sunday Herald) over Man On The Move van Otto de Kat. Het boek, een vertaling door Sam Garrett van De inscheper verscheen bij Maclehose Press.

Liam Davison schreef een recensie voor The Weekend Australian van Specht & Zoon van Willem Jan Otten in de Engels vertaling die recent uitkwam bij Scribe in Australië. ‘While the work operates partly as a meditation on the act of creation, the extraordinary twin stories of love, desire and betrayal that carry it are revealed with the skill and timing of a psychological thriller. It poses questions for the reader at every turn and constantly surprises with the secrets it withholds, even to the last page.' De vertaling The Portait is van David Colmer.

Recent verscheen op www.literatuurplein.nl een filmpje over Otto de Kat gemaakt door Klaas en Iris Koppe. Delen
 

Zegt het voort zegt het voort...

Hij/zij mag van lezen houden maar kent u een jongmens (m/v) dat ook van aanpakken weet en even een jaar iets anders wil doen dan studeren? Zet haar of hem op ons spoor! Woonachtig te of vlak bij Amsterdam is wél zo handig...
Vacature
Uitgeverij Van Oorschot heeft per direct plaats voor een jonge enthousiaste medewerker (m/v) met eindexamen vwo of havo die tenminste tot augustus 2010 beschikbaar is, precies kan werken, goed boeken kan sjouwen én rommel opruimen.
Je werkt 3½ dag, ma-di-wo-do met een kleine ploeg in een prettige atmosfeer op een klein kantoor.
Uitdaging?
Meld je snel aan bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. '; document.write( '' ); document.write( addy_text26138 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
of bel even op: 020-6231484 maar zeker voor 15 september!Delen
 

Lederen gesigneerde Biesheuvel viel...


...op zondag 30 augustus op de Uitmarkt na een 'blind lottrekken' door Wouter van Oorschot – gecontroleerd door vele omstanders –  op lotnummer 529, aangekocht door de heer R.L. te Monnickendam. De uitgeverij feliciteert de heer R.L. te Monnickendam met deze prachtige prijs. Delen
 

Grote Literaire Loterij. Hij Valt Beslist!

Wat valt beslist? Op zondag 30 augustus om 16.00 uur, bij het sluiten van de Uitmarkt, maakt uitgeverij Van Oorschot bekend wie de Speciale editie van J.M.A.Biesheuvel - Verzameld werk: in leer gebonden, genummerd en onder het colofon gesigneerd door de schrijver ter waarde van € 900,00 gewonnen heeft.


Behalve de reguliere uitgave (ruim 2500 bladzijden, drie delen in cassette, zuurvrij dundrukpapier, genaaid gebonden met stofomslag en leeslint), werden 25 sets gebonden in leer, die werden genummerd en door de schrijver werden gesigneerd onder het colofon van elk van de drie delen. Een van deze sets wordt nu dus verloot, een  donkerblauwe, de favoriete kleur van de schrijver.

Tijdens de Uitmarkt zijn op zaterdag en zondag op onze stand loten van 1 euro per stuk los te koop.

Medewerkers van de uitgeverij en hun vrienden zijn van deelname van de loterij uitgesloten. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.Delen
 

100ste geboortedag Geert van Oorschot

Zaterdag 15 augustus 2009 was de honderdste geboortedag van Geert van Oorschot.
Het verheugt ons, met dank aan NOS, NPS, KRO, VARA en mevrouw M. Bouwman, dat wij ter gelegenheid van die honderdste geboortedag op onze webstek de documentaire ‘In gesprek met een vorige' van Roy Logger en Chiel Muller over de oprichter van de uitgeverij mogen vertonen. De film duurt 40 minuten.
Delen
 

Nú elke dag één euro wegleggen!?!

‘Het schijnt dat alleen de eskimo's, een volk dat de oorlog niet kent, geen aardigheid in voetballen hebben.' - Karel van het Reve
 
De delen 3 en 4 van Karel van het Reves Verzameld Werk, die eind november 2009 verschijnen (samen 2064 bladzijden), kosten 45 euro per stuk. Hoe duur is dat? Voor 90 euro krijgt men tegenwoordig 18 pakjes sigaretten of 9 gram goede hasjiesj, of gaat men één avond met zijn tweeën niet eens zó luxe wat eten en daarna een bioscoopje pikken. Óf men krijgt 2 x 1032 bladzijden dundruk, echt gebonden in het fijnste linnen, mét leeslint en stofomslag, waar je járen in kunt (her-)lezen. Wie dus eind augustus begint met elke dag één euro terzijde te leggen, loopt eind november fluitend binnen bij de boekhandelaar, zegt: ‘Doe ze mij alle twee maar!' en legt die 90 euro op zijn toonbank. Hij óók tevreden om die 90 munten want dat bespaart hem bij de bank 2,50 wisselgeldkosten. Wie half oktober begint, legge elke dag 2 euro terzijde enzovoort...

Wanneer u in dat voornemen gesterkt wilt worden kunt zich hier aanmelden voor een werkdagelijks abonnement.
Zie ook de speciale Karel van het Reve-website van Uitgeverij Van Oorschot. We bedoelen:

‘Het is merkwaardig hoe begrijpelijk Hamlet is. Zo'n monoloog als to be or not to be bijvoorbeeld wordt altijd als iets heel diepzinnigs en voor velerlei uitleg vatbaar voorgesteld, maar blijkt door een tienjarig kind begrepen te kunnen worden: het leven is rot en de prins wil er wel uitstappen. Maar hij weet niet wat hem aan gene zijde te wachten staat.
Wat Pim Jacobs betreft, die heb ik nooit gezien. Ik heb altijd gedacht dat hij net zo iemand was als Pier Tania, maar familieleden, vrieden en kennissen verzekeren mij dat hij geen reporter is, maar een enigszins gebrillantineerde presentator van mensen die iets voor de microfoon doen en daarbij staan te wiebelen - programma's waar ik pas boven de duizend gulden per avond naar zou willen kijken. Hij is een bewonderaar, denk ik, van dat vreugdeloze namaakland waar ook Liesbeth List woont.
Het is inderdaad vervelend en zelfs vrij onbegrijpelijk, dat de meeste meensen liever zo'n show zien dan Hamlet, dat zij genoegen smaken bij die deprimerende melodieën, die onsamenhangende teksten en die onbegrijpelijke gezichtentrekkerij. [...] De gedachte om eens eens keer - in samenwerking bijvoorbeeld met wat ontevreden NAVO-kolonels die van Mozart en Shakespeare houden - een compleet Euro- of wereld-songfestival op te blazen, zangers, sponsors, begeleiders, ouders, ooms, publiek, alles? - die gedachte is mij niet geheel vreemd.' Delen
 

29 en 30 augustus: Binnen-Amstel

Op vrijdag 28 augustus 2009 verschijnt bij onze uitgeverij het 1000ste boek in 1e druk: M. Vasalis | Geert van Oorschot - Briefwisseling  1951-1987, mede ter gelegenheid van hun beider 100ste geboortejaar, 1909 (zie ook hieronder).
Dit opmerkelijk boek treft u uiteraard ook zaterdag 29 of zondag 30 augustus aan op onze stand op de Boekenmarkt, want wij slaan de Uitmarkt nooit over - en dan zien wij ook ú weer eens!
Gelukkig koos men deze keer weer voor het centrum in plaats van die winderige en sfeerloze Piet Hein kade.
Dit jaar staan we staan op de Binnen-Amstel (tussen Munt en Blauwbrug) maar we kregen geen standnummer toegewezen, doch slechst een kruisje op de plattegrond. Hieruit leidden we af dat u ons ergens tussen de Halvemaansteeg en de Paardenstraat kunt vinden.
Wij genieten ieder jaar opnieuw van dat échte contact met de lezers van onze boeken. En: ook dit jaar hebben wij weer fraaie aanbiedingen voor prijsjes waar u om zult glimlachen. Komt dus in groten getale, al is het maar om dat 1000ste boek in 1e druk te bekijken en te...Delen
 

Voorpublicatie Gerard Reve

In de langverwachte, driedelige biografie Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven, waarvan deel 1 op 30 oktober aanstaande verschijnt, presenteert Nop Maas veel nieuwe informatie over Reve's veelbewogen leven. De door Reve in omloop gebrachte mythes worden ontrafeld; de verwevenheid van leven en werk wordt, voor zover mogelijk, vastgelegd.
Deel één bevat een schat aan nieuwe gegevens over Reve's jeugd, de verhouding tot zijn broer Karel, zde worsteling met zijn homoseksualiteit, zijn communistische verleden en de godsdienst en over de vaak moeizame totstandkoming van zijn werk. Ook wordt zijn 'Engelse periode', in de tweede helft van de jaren vijftig, voor het eerst in details geopenbaard.

Het onderwerp van de voorpublicatie uit het eerste deel, De vroege jaren (1923-1962), is de tot dusver zo goed als onbekende liefdesrelatie tussen Gerard Reve en Tine Fraterman tijdens de Tweede Wereldoorlog.
U kunt een exemplaar van deze gratis voorpublicatie bestellen door uw adresgegevens te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  o.v.v. voorpublicatie Gerard Reve.

Delen
 

Mijlpaaltje: 1000ste boek in 1e druk

In de kantlijn
Wouter van Oorschot

In november 1945 verscheen Gestalten en seizoenen van Charles B. Timmer als 1e boek in 1e druk bij de even daarvoor opgerichte ‘N.V. Uitgeversmaatschappij G.A. van Oorschot Amsterdam'. En zojuist verscheen het 1000ste boek in 1e druk: M. Vasalis | Geert van Oorschot - Briefwisseling 1951-1987.

Vasalis (1909-1998) werd met haar bundels Parken en woestijnen (1940), De vogel Phoenix (1947) en Vergezichten en gezichten (1954) Nederlands meest gelezen dichteres, maar zij schermde haar privé leven rigoureus af van haar ‘openbare' dichterschap. Als uitgever schreef Geert van Oorschot (1909-1987) zijn duizenden zakelijke en persoonlijke brieven nooit met het oog op publicatie.

Niet alle brieven tussen de dichteres en haar uitgever zijn bewaard gebleven, maar het heeft weinig gescheeld, of dit boek zou zelfs niet verschenen zijn. Beiden hebben namelijk ernstig overwogen ál hun brieven aan elkaar te vernietigen: Vasalis omdat zij hun vriendschap tot haar privé leven rekende en Van Oorschot omdat hij haar meer van zichzelf heeft laten zien dan aan wie ook.

In dit opmerkelijke boek wordt gaandeweg voor de liefhebbers van het werk van de dichteres en geïnteresseerden in het werk van de uitgever duidelijk, waarom zij ten slotte van vernietiging afzagen. Hun briefwisseling verschijnt in 2009 ter gelegenheid van hun beider honderdste geboortejaar.

Delen
 

Lovende bespreking NRC Handelsblad

Een sterfgeval in de familie, het meesterwerk van James Agee, voor het eerst in een Nederlandse vertaling bij ons verschenen, werd op 14 augustus lovend besproken in NRC Handelsblad. Jan Donkers schrijft onder meer: "Een sterfgeval in de familie is een indrukwekkend boek waarvan sommige delen de lezer nog lang bijblijven. De term meesterwerk dient altijd met grote voorzichtigheid gebruikt te worden, maar Agees enige grote roman mag, in deze gewetensvolle restauratie en Nele Ysebaerts dito vertaling, zeker die kwalificatie dragen."

Klik hier om de hele bespreking te lezen.
Het boek ligt al in de winkel.
Voorpublicatie:Delen
 

Over J.J. Voskuil en Thomas Vaessens

In de zojuist verschenen nieuwe aflevering van Tirade (nr. 429) staat een opmerkelijke bijdrage voor alle lezers van Binnen de huid, de eerder dit jaar postuum verschenen roman van J.J. Voskuil. Hierin beschrijft Voskuil onder meer een duel tussen Maarten Koning en David Grobben. Enno Endt, die model stond voor het personage David in Binnen de huid en Bij nader inzien, heeft de gebeurtenis óók beschreven. Met een begeleidend stuk van Lieneke Frerichs, weduwe van Enno Endt.

Verder onder andere een essay van Jeroen van Kan over het literair populisme van Thomas Vaessens. Van Kan toont aan dat Vaessens op verkeerde gronden Frans Kellendonk gebruikt voor zijn theorieën, verbazingwekkend genoeg A.F.Th. van der Heijden links laat liggen en Leon de Winter op morele gronden afwijst, terwijl die laatste nou juist bij uitstek een auteur is die Vaessens zou moeten bevallen. Van Kan: ‘Het gaat Vaessens niet om de veren van de pauw, maar om het vlees. Het rauwe vlees van de werkelijkheid waar hij graag de tanden in wil zetten. Ik zou zeggen: verkies in dat geval de werkelijkheid en keer de roman, als vanuit de aard van de zaak kunstmatige vorm, de rug toe en wordt opbouwwerker in een probleemwijk.'

Ondertussen is Jan van Mersbergen begonnen met bloggen op www.tirade.nu. Van Mersbergen is de nieuwe 'blogger in residence' van Tirade. Martin de Haan en Rokus Hofstede gingen hem voor. Zie ook www.tirade.nu voor een volledige beschrijving van het nieuwste nummer en de mogelijkheid om dit nummer te bestellen.

Delen
 

Michael Zeeman (1958-2009)

In de kantlijn
Wouter van Oorschot
 
Het zal 1978 geweest zijn, een jaar na mijn aantreden in de uitgeverij. Ik zat met onze najaarsaanbieding aan een tafeltje in een sporthal op het Drentse platteland, die tijdens de weekendavonden omgetoverd in een disco tevens de plaatselijke bloem der jeugd ontving, en die was vastgebouwd aan een horecagelegenheid waar men bij wijze van lunch kon kiezen uit een gehaktbal met garnituur, twee kroketten met garnituur of een uitsmijter.

Op zeker moment, het was nog vroeg, kwam Michael Zeeman aanzitten, stelde zich voor als inkoper voor boekhandel De Tille in Leeuwarden en zei: ‘Zo, nu ga ik echte boeken kopen.' Ook toen al had hij die reusachtige gestalte en dat grote hoofd met en die wat melancholieke blik in de ogen als hij zich onbespied waande. Bij Michaels openingszin veerde ik natuurlijk op. We hadden de tijd voor een gesprek en namen die ook. Ik deed mijn verhaal. Een nieuwe roman van A. Koolhaas, de reeks Russische Miniaturen die net van start ging, een nieuwe Koplandbundel, een nieuwe Karel van het Reve, wat herdrukken.

Michael wist wat hij deed. Hij luisterde, bestelde en repte niet van hogere korting op de forse aantallen.

Pas toen ik van zijn dood op 27 juli vernam, las ik dat hij ruim zes jaar jonger was dan ik en besefte ik dat we bij onze eerste ontmoeting in die zelfmoordkazerne pas 26 en krap 20 jaar oud waren. Destijds had in zijn voorkomen echter niets gewezen op dat leeftijdverschil. Reeds toen moet hij veel belezener zijn geweest dan ik, en ik denk dat hij dat ook zelf snel moet hebben gemerkt, en me daar alleen niet om uitlachte uit ontzag voor het fonds dat ik vertegenwoordigde.

In later jaren ontmoetten wij elkaar heel af en toe. Een jaar geleden ongeveer kwam hij eindelijk eens aan op de uitgeverij. Zijn bespreking van de nieuwe vertaling van Tsjechov deel 4 was verschenen in de Volkskrant. In een paar zinnen vatte hij nog eens samen waarin Tsjechovs grootheid bestond, vroeg wanneer deel 5 verschijnen zou en of ik hem dan direct weer de afgedrukte losse vellen naar Rome - zijn standplaats - wilde sturen in plaats van een genaaid boekblok want ‘dan neem ik een paar van die vellen mee in mijn binnenzak om in een parkje wat van die verhalen te lezen - er is niets fijners dan Tsjechov lezen in een park, weet je dat?' Ik beloofde het hem.

Delen
 

Najaarsaanbieding 2009

James Agee, Een sterfgeval in de familie (augustus)
M. Vasalis - Geert van Oorschot, Briefwisseling 1951-1987 (september)
Nop Maas, Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. Deel 1: De vroege jaren (1923-1962) (oktober)
Hannah van Munster, De trompetboom (oktober)
Willem Jan Otten, Onze lieve vrouwe van de schemering (oktober)
D. Hooijer, Catwalk (november)
David Pefko, Levi Andreas (november)
Karel van het Reve, Verzameld werk deel 3 en deel 4 (november)
Karel van het Reve, Misdaad in Goelenkamp (november)
Simon Vestdijk, Een snik tot glimlach omgelogen (november)
A.P. Tsjechov, Verzamelde werken deel 5 (januari 2010)Delen
 

In de kantlijn: Simon Vinkenoog (1928-2009)

door Wouter van Oorschot

Natuurlijk, ik beschouwde Simon Vinkenoog als bentgenoot: die rokers van een marihuana-sigretje toch! Maar verder? Wat rechtvaardigt zijn beeltenis op zo goed als de gehele voorpagina van NRC-Handelsblad, de Volkskrant en Het Parool (om slechts drie kranten daags na zijn overlijden te noemen)? Zijn kunstenaarschap? Zijn onvergankelijke bijdrage aan de Nederlandse literatuur gedurende de afgelopen vijftig jaar? Of veeleer zijn onvermoeibare – ongetwijfeld grotendeels onbewuste – pogingen om uit te groeien tot icoon van een ‘era’, die van de jaren ’60, die van seks, drugs en flower power, liever dan van rock & roll?

Een levenskunstenaar, zeker. Een clown ook. En: een nuttige clown in de Nederlandse samenleving tijdens de afgelopen vijftig jaar. Een tamelijk middelmatige clown trouwens, dat wel. En wat de feitelijke literaire betekenis van Simon Vinkenoog betreft? Voor zijn nagedachtenis valt het gelijk te vrezen van Gerard Reve (1923-2006), die ergens in (naar ik me althans herinner) Op weg naar het einde repte van ‘de schrijver, of dichter, of geen van beide Simon V.’

Goeie goser, Simon, ik mocht hem graag.

Delen
 

Boek Ronald Havenaar genomineerd

Eb en vloed van Ronald Havenaar staat op de longlist van de Grote Geschiedenis Prijs 2009. Uit een lijst van bijna tweehonderd historische boeken zijn tien titels genomineerd. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO. Juryvoorzitter is Fits Bolkestein.
Klik hier voor meer informatie over de Grote Geschiedenis Prijs.
Hier vindt u een uitzending van Boeken op TV, aflevering drie. Een gesprek van Wim Brands met Ronald Havenaar over het boek Eb en vloed.

Op 4 september 2009 publiceren Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS /VPRO een shortlist van vijf boeken en zal de jury zich buigen over de uitverkiezing van de winnaar. In oktober 2009 wordt vlak voor de Week van de Geschiedenis de Grote Geschiedenis Prijs 2009 uitgereikt.Delen
 

Rutger Kopland 75 jaar

Rutger Kopland vierde op donderdag 18 juni om 21:30 in de Grote Zaal van de Rotterdamse schouwburg tijdens Poetry International zijn 75e verjaardag. Er was een speciaal programma met verschillende dichters uit binnen- en buitenland die zich hebben laten inspireren door zijn werk of wier werk veel betekent voor Kopland zelf.
Ter gelegenheid van zijn verjaardag vervaardigde de uitgeverij een boekje met cd: Aan het grensland. Geluiden uit het Noorden 2, met daarop gedichten voorgelezen door Kopland en muziek van saxofonist en klarinettist Martin Tervoort. Dit luisterboek wordt tijdens deze avond gepresenteerd.Hier vindt u vast een voorproefje van deze fraaie cd.
1 Martin Tervoort speelt Soul Eyes (compositie Mal Waldron)2 Rutger Kopland leest 'Het ontelbare'Delen
 

Nova

In het programma Nova werd op 3 juni aandacht besteed aan Binnen de huid. Via deze link kunt u een interview zien met Lousje Voskuil-Haspers. Verder archiefbeelden van J.J. Voskuil en een gesprek met Arjan Peters.Delen
 

Zesde dagboekdeel Frida Vogels

Vier jaar geleden is het ambitieuze project begonnen om de dagboeken van Frida Vogels in zestien verschillende delen uit te geven. Van dit unieke egodocument is zojuist het zesde deel verschenen. Het beschrijft de jaren 1966-1967, waarin Kanker centraal staat, het eerste deel van De harde kern dat tevens Frida Vogels' debuut markeerde. Haar vrienden zien in het boek 'een uniek zelfportret' maar van haar man krijgt ze niet de reactie waarop ze gehoopt had. Het op handen zijn van een explosie is in dit dagboekdeel evident.

Delen
 

Drie nieuwe Hardcovers

Er zijn weer drie nieuwe Van Oorschot Hardcovers verschenen en nu klagen sommige lezers dat deze reeks te mooi is voor wat zij kost. Begrijpt u het, dan begrijpen wij het.

W.F. Hermans - Ik heb altijd gelijk (24e druk, definitieve tekst zoals opgenomen in de Volledige Werken): 256 pagina's, € 15,00

F.M. Dostojevski - De broers Karamazov (4e druk van de geprezen nieuwe vertaling van Arthur Langeveld): 992 pagina's, € 22,50

Nicolaj Gogol - Dode zielen (5e druk, de enige Nederlandse vertaling met alle varianten uit het tweede deel en tevens brieven van Gogol aan vrienden over het meesterwerk), 544 pagina's, € 17,50Delen
 

Vertalersnummer Tirade verschenen

Vanaf donderdag 21 mei ligt het nieuwe Tiradenummer in de winkel. Het is nu al te bestellen via de Oorshop of de website van Tirade.


Tirade vroeg 26 vertalers het hemd van het lijf. In deze Tirade vindt u de antwoorden van: Paul Beers, Hans Boland, Edgar de Bruin, Gerd Busse, M. d’Hane Scheltema, Esselien ’t Hart, Rokus Hofstede, Hero Hokwerda, Jeanne Holierhoek, Theo Kars, Arthur Langeveld, Mark Leenhouts, Karol Lesman, Saskia van der Lingen, Kees Mercks, Jan H. Mysjkin, Wilfred Oranje, Hans van Pinxteren, Barber van de Pol, Aai Prins, Roel Schuyt, Anne Stoffel, Rob van der Veer en Jos Vos.

Aai Prins: ‘Als je aan een vertaling in één oogopslag kunt zien wie de vertaler is, is het niet goed.’

Verder in dit nummer onder meer een artikel van Gabrielle van den Berg over Perzische vertalingen van Harry Potter en 21 vertaalde fragmenten uit nooit gepubliceerde buitenlandse meesterwerken.

Delen
 

Chr. J. van Geel: Het mooiste leeft in doodsgevaar

De bloemlezing van Willem Jan Otten uit het werk van Chr. J. van Geel is verschenen.
De poëzie van Van Geel (1917–1974) toont bij uitstek de frisheid van de Nederlandse taal zonder de poëtische ballast van grote woorden. Van Geel blijft dicht bij zichzelf en kan men daarom de dichter van de ontvankelijkheid noemen. Daarmee heeft hij in de Nederlandse dichtkunst een gebied opengelegd dat we nog niet kenden. Hij is als dichter zeer ‘besmettelijk’ gebleken, heeft stilistisch vele navolgers gehad maar bleef een eenzaat.
In deze bloemlezing gaat het merkbaar om gedichten van een beeldend kunstenaar: er verstrijkt in zijn gedichten weinig tijd; zijn beelden zijn niet nadrukkelijk maar ongeëvenaard in hun precisie. "Beeldspraak is wat leeft."
Vrijdag 17 april werd in het Bergense museum Kranenburgh onder dezelfde titel als de bloemlezing een overzichtstentoonstelling van zijn grafisch werk geopend. 

Willem Jan Otten schrijft poëzie, romans, toneelkritieken en essays. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij in 2000 de Constantijn Huygensprijs. Zijn meest recente bundel Welkom verscheen in 2008. Hij schrijft in zijn inleidende essay: "Chris van Geel was als dichter de prins die mij wakker kuste."

Zie ook www.chrjvangeel.nlDelen
 

Weg verschenen

De nieuwe roman van Minke Douwesz is op vrijdag 17 april verschenen.

Verliefd worden is makkelijk, samenleven stelt zijn eisen, uit elkaar gaan is het moeilijkste wat er is.
Weg speelt zich af tussen april en juli 2002. Gynaecologe Edith Heringa werkt in haar vrije tijd aan de afronding van haar proefschrift. Ze wil het verband aantonen tussen anorexia nervosa bij pubermeisjes en het ontwaken van hun seksualiteit. Dit blijkt moeilijker dan ze had vermoed. Nog lastiger is haar relatie met Norma Vrins, met wie ze samenwoont in een idyllisch gelegen boerderijtje. Ze beseft dat ze uit elkaar zijn gegroeid en beëindigt de relatie. Dan begint het gedonder. De woning staat op haar naam: vroeg of laat zal Norma moeten vertrekken maar zij verzet zich daar met hand en tand tegen, en Edith weet zich daar nauwelijks raad mee. Intussen verliest Nederland in de aanloop naar de parlementsverkiezingen door een politieke moord zijn onschuld...
Het onvermogen van mensen om goed uit elkaar te gaan, werd in de letteren niet eerder zo pregnant aan de orde gesteld als in Weg. Maar in deze voornamelijk door vrouwen bevolkte roman zijn ook ontroerende rollen weggelegd voor Ediths vader, bibliothecaresse Loes, die haar tactvol steunt in haar conflict, en het buurmeisje Laurie, die Ediths teckel Lodewijk uit een vuurzee redt. En niet te vergeten voor Lodewijk zelf, die als volwaardig karakter door deze onversneden Nederlandse roman trippelt.

'Minke Douwesz weet de roman Weg honderden bladzijden lang spannend te houden.'
–Janet Luis in Opzij

'Weg is een meeslepende en boeiende psychologische roman, die zo dicht op de huid is geschreven dat je na lezing als een wrak achterblijft.'
–Karin Overmars in Het Parool

Zie ook www.minkedouwesz.nlDelen
 

In de kantlijn: Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009)

door Wouter van Oorschot

Fritzi Harmsen van Beek is afgelopen zaterdag overleden en intussen in beperkte kring gecremeerd. Tot die berperkte kring behoorde ik niet maar het werd me wel verteld en ik wist instinctief dat ik het voor me zou houden. Nu het bericht langzaam de media binnensijpelt, hoef ik het niet meer voor mij te houden. Ik heb Fritzi maar weinig ontmoet: enkele malen omstreeks 1964-1965 toen mijn moeder en zij elkaar buiten de uitgeverij wel eens opzochten omdat zij elkaar graag mochten, en dan hun beider enige zoon meenamen, en in later jaren nog enkele malen. En hoe gering het aantal malen ook dat ik in haar nabijheid heb verkeerd, ik kan mij niet voorstellen dat wie Fritzi van nabij heeft meegemaakt, haar dood niet als een persoonlijk verlies ervaart. Mij althans vergaat het zo. Daarom hier mijn saluut, waarvoor ik verder niets beters kan bedenken dan het eerste van haar prachtige gedichten dat ikzelf begreep, hemels mooi vond en nog altijd vind, uit Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten (1965):Goedemorgen, hemelse mevrouw Ping

is U de zachte nacht bevallen, hebben de on-
deugende, geheimzinnige planten naar behoren

gegeurd en zijn hopelijk geen van uw overige
zuigelingen aan de builenpest bezweken?

Hebt U de interessante nerveuze godvruchtige
vogeltjes, vrome goedertierende mevrouw, al wel

bekeken, druk telefonerend van: hallo, met piet
kom je op mijn tak - o de sierlijke levendige

vogels, allemaal allemaal voor de brave poes,
die veelbeproefde droevige moeder. Ja verdomd,

deze ziekte, lieve beklagenswaardige mevrouw,
is een wrede rakker en zoveel is wel duidelijk:

er valt niet tegenop te baren, waar zelfs het
begrafeniswezen, die intieme huisgenoot, die

zeer bekende schenker ook van lauwe melk,
op zijn verlengde achterpoten het ter

aarde bestellen welhaast niet meer bij kan
benen, nietwaar, dame Ping, radarbesnorde,

dubbelgepuntmutste, mevrouwogige poezin?
Het is nu beter te zitten zonder weemoed in

de rauwe geurige ochtendlucht, nu de zon nog
teder is en de gordijnen levendig in de goede

vrolijke wind. O halmstaartige voortreffelijke,
kijk, zwijgzame zwakzinnige allerliefste,

er loopt een belangwekkend, héél klein maar
bijzonder lekker beestje tussen de kiezelstenen

onder de hemelsblauwe hortensia

(Aan mijn neerslachtige poes, ter vertroosting bij het overlijden van zijn gebroed)

F. Harmsen van Beek

Delen
 

De ontbrekende schakel in een groots oeuvre

Het zal u niet ontgaan zijn: op 4 april 2009 verscheen de roman Binnen de huid van J.J. Voskuil. Bij leven publiceerde Voskuil twee romans. In 1963 debuteerde hij met Bij nader inzien, spelend in de periode 1946-1953. Tussen 1995 en 2000 publiceerde hij zijn zevendelige cyclus Het Bureau, dat speelt in de periode 1957-1989. In beide romans staan Voskuils alter ego Maarten Koning en diens vrouw Nicolien centraal. 
Het viel menig lezer op dat tussen het einde van Bij nader inzien en het begin van Het Bureau de jaren 1954 - 1956 ontbraken. Nu is er dan Binnen de huid, de roman die zich exact in déze periode afspeelt. Het is de ontbrekende schakel tussen twee eerder verschenen romans. Kortom: met de verschijning van deze roman wordt een groots oeuvre voltooid.
Lees hier alvast een fragment.

Delen
 

Biografie Gerard Reve door Nop Maas

De langverwachte biografie van Nop Maas over Gerard Reve (1923-2006) zal bij uitgeverij Van Oorschot verschijnen. De biografie, waarvoor Maas ruim vijfentwintig jaar materiaal heeft verzameld, bestaat uit drie delen van elk ruim 750 bladzijden:

Deel I: De vroege jaren (1923-1962)
Deel II: De ‘rampjaren' (1962-1975)
Deel III: De late jaren (1975-2006)
<lees verder>
Deel I verschijnt in het najaar van 2009. Het bevat een schat aan tot dusver onbekend materiaal over Reves jeugd en jongelingsjaren, zijn huwelijk met de dichteres Hanny Michaelis, zijn Engelse periode (waarover tot dusver nauwelijks meer bekend is dan wat Reve hierover zelf in Oud en eenzaam in geromantiseerde vorm losliet), zijn geleidelijke en gelijktijdige ontwikkeling naar het rooms-katholicisme en de openlijke beleving van zijn homoseksualiteit, en over de aanloop tot zijn doorbraak naar het grote publiek met Op weg naar het einde (1963).

De delen II en III zullen respectievelijk verschijnen in het voorjaar en najaar van 2010.

Nop Maas is literatuurhistoricus. Hij publiceerde over o.a. Multatuli, Marcellus Emants en Carel Vosmaer. Sinds 1983 verzorgde hij de annotatie in de brievenboeken van Gerard Reve. Hij bezorgde ook de onderlinge correspondenties tussen Willem Frederik Hermans, Geert van Oorschot en Gerard Reve. Delen
 

Gedenkplaat voor Anton Koolhaas

Op 18 maart is op initiatief van de CPNB een gedenkplaat onthuld voor Anton Koolhaas (1912-1992). Het eerbetoon hangt aan de gevel van Vondelstraat 81, het huis waar de schrijver van 1959 tot zijn overlijden woonde en het grootste deel van zijn dierenverhalen schreef. De gedenkplaat is ontworpen door Gerrit Noordzij. Aanwezig waren onder anderen boekenweekessayist Midas Dekkers en Wouter van Oorschot, die de eerste pagina's voorlas van het verhaal 'Balder D. Quorg. Spin', dat is opgenomen in zowel Alles kits als Alle dierenverhalen.

'Ik zit in alle figuren, al zijn het regenwormen.' Deze regels van A. Koolhaas zijn vanaf nu voor altijd te lezen op de gevel van het huis aan het Vondelpark.Delen
 

Ester Naomi Perquin ontvangt Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2009

Deze in 1925 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs van aanmoediging', tegenwoordig ook wel ‘stimuleringsprijs' genoemd. Hij wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen. Ester Naomi Perquin heeft bij Uitgeverij van Oorschot twee bundels gepubliceerd: Servetten halfstok en Namens de ander. De prijs bestaat uit een penning en 7.500 euro.

Uit het juryrapport:
De poëzie in Servetten halfstok en Namens de ander valt op door het schijnbaar gewone taalgebruik en de alledaagse, herkenbare situaties, die van een bedrieglijke eenvoud zijn, maar waarin de hele wereld doorklinkt. Perquin stelt vragen aan het leven, probeert greep te krijgen op de wereld en haar verwondering echoot in elk gedicht. De toon, helderheid en aandacht voor het gewone krijgt in een bijna achteloze vorm gestalte en onder de lichtheid klinkt steeds een droeve, melancholieke ondertoon.

De jury bestond uit Kester Freriks, Micha Hamel, Ingrid Hoogervorst en Rudi van der Paardt (voorzitter).

Eerdere laureaten van de Van der Hoogt-prijs zijn onder meer Thomas Möhlmann, Micha Hamel, Geert Buelens, René Puthaar, Erik Menkveld, Piet Gerbrandy, Peter Ghyssaert, Anna Enquist, Eva Gerlach, H.C. ten Berge, Christine D'haen, Leo Vroman, Ida G.M. Gerhardt, M. Vasalis, H. Marsman en J. Slauerhoff.
Delen
 

In de kantlijn: Exclusief!

Amsterdam, Boekenweek 2009
Vandaag, ware boekenvrienden, laat ik u graag delen in mijn antwoord op de brief die ik op 28 februari 2009 van de ‘stagiaire afdeling presentatie' van het Amsterdams Historisch Museum ontving. Maar eerst die brief zelf:

Geachte heer, mevrouw,

Op 6 juni 2009 zal voor de eerste keer de dag van de Amsterdamse geschiedenis plaats vinden. Deze dag wordt georganiseerd vanuit het Amsterdams Historisch Museum in samenwerking met Het Parool, Historisch Nieuwsblad, Ons Amsterdam en het Stadsarchief. Het is de bedoeling dat op allerlei plekken in de stad historische verhalen worden verteld waar bezoekers naar kunnen gaan luisteren. De dag zal worden afgesloten met een avondprogramma in het Amsterdams Historisch Museum.

Wist u dat u in een historisch huis woont? In uw huis heeft namelijk Geert van Oorschot gewoond. Geert van Oorschot (1909-1987) was een uitgever en schrijver. Hij zat een tijd gevangen omdat hij militaire dienst weigerde. Tijdens zijn gevangenschap ontdekte hij dat hij goed kon dichten. In 1939 ging hij werken bij uitgeverij Querido. Na de tweede wereldoorlog werd hij zelfstandig uitgever.

Graag zou ik willen vragen of u het leuk vindt om op 6 juni uw huis open te stellen voor bezoekers van de dag van de Amsterdamse geschiedenis. Het is de bedoeling dat iemand in uw huis komt vertellen over Geert van Oorschot en dat verspreid over de dag kleine groepjes mensen daar naar mag komen luisteren. Wat wij van u vragen is alleen uw huis open te stellen. U mag overigens zelf aangeven hoeveel bezoekers u per ronde maximaal kunt ontvangen (het is geen probleem als dit een klein aantal is). Ook verwachten we niet van u dat u de bezoekers van koffie en thee voorziet.

Wanneer u mee doet mag u in ruil hiervoor kosteloos meedoen aan het avondprogramma van de dag van de Amsterdamse geschiedenis.

Als u interesse heeft, zou u dat dan aan mij willen laten weten per e-mail of telefoon? Wij zouden het fantastisch vinden als u uw huis open wilt stellen op 6 juni.

Alvast hartelijk dank,

Vriendelijke groet,
[...]

* * *

Geachte mejuffrouw [...]

Zeer veel dank voor uw gewaardeerd schrijven d.d. 27 februari jongstleden. Dat zal een mooie dag worden, die 6 juni 2009! Immers als je niet weet waar je vandaan komt, is het moeilijk te begrijpen waarheen je onderweg bent. Wat mij betreft kunnen Amsterdammers dus niet genoeg ‘historische verhalen' over het glorierijke verleden van hun stad te horen krijgen. En met de hulp van illustere instituten als Het Parool, Historisch Nieuwsblad, Ons Amsterdam en het Stadsarchief kan het prachtinitiatief van het Amsterdams Historisch Museum niet meer stuk. Alleen daarom al wordt 6 juni 2009, wat ik u brom, een historische dag!

Het doet mij genoegen dat Herengracht 613 in uw lijst van historische huizen werd opgenomen want, met respect gezegd, dat wist ik eigenlijk wel al zo'n beetje. Niet van die lijst bedoel ik, nee van het huis.

Zo is me inderdaad bekend dat de uitgever Geert van Oorschot in het pand Herengracht 613 heeft gewoond en wel van juni 1945 tot en met oktober 1974, zij het met een onderbreking van augustus 1960 tot oktober 1967, toen hij in Baambrugge woonde. Overigens, ook zijn vrouw Hillie van Oorschot-Munneke heeft er in diezelfde periode gewoond, en gedurende enkele jaren kort na de oorlog ook de twee zoons uit Geert van Oorschots eerste huwelijk, te weten Geert jr. en Levien. Dat geldt ook voor Guido van Oorschot, de oudste zoon van Geert en Hillie van Oorschot, die in dat huis op 7 oktober 1963 op 19-jarige leeftijd stierf. Zelfs de kleinzoons van Hillie en Geert van Oorschot hebben er gewoond: Lennert van Oorschot van 1979 tot 1980 en van 1994 tot 1998, en Jasper van Oorschot van 1994 tot 2004. Dat zit namelijk zo: Wouter van Oorschot, jongste zoon van Hillie en Geert van Oorschot en nog steeds in leven, heeft op Herengracht 613 gewoond vanaf zijn geboorte in 1952 tot 1960, van 1967 tot 1971, van 1978 tot 1980 en vanaf 1994 ook nog geruime tijd.

Al dat gewoon heeft plaatsgevonden op de bovenste twee etages van Herengracht 613 want de onderste drie etages zijn bestemd voor kantoorhuisvesting.

En ál die tijd, dat wil dus zeggen vanaf haar oprichting in juni 1945, heeft op die onderste drie etages Uitgeverij G. A. van Oorschot b.v. kantoor gehouden, wist u dat? Ik weet het niet zeker maar volgens mij bestaat deze uitgeverij nog steeds. Enfin dat kun u zo nagaan natuurlijk.

Ten slotte: alvorens te overwegen mijn huis open te stellen voor de dag van de Amsterdamse geschiedenis, zou ik graag vernemen wie u op het oog heeft om hier iets over Geert van Oorschot te komen vertellen aan groepjes luisteraars. Harry Mulisch bijvoorbeeld, of Lodewijk Henri Wiener, dat kan natuurlijk niet, want bewonderaars van communistische politiestaten en notoire kwaadsprekers zijn daarvoor niet zo geschikt, dat begrijpt u ook wel.

U dankend voor de getoonde belangstelling en met vriendelijke groet,

Hoogachtend,

W.J. van Oorschot

Delen
 

Vrijdagblog Benjamin del Canho

Mooi geweest
Opnieuw moest ze een landing maken, waarna ze in het rulle zand bleef kijken hoe de golven braken op het verlaten Noordzeestrand.

Ik herinner me de avond dat ik de eerste scène van de ballade neerschreef, op de Pieter Jacobszstraat, in mijn oude studentenkamer op een computer met word perfect 5.1. Er zijn sindsdien zeker 3.000 dagen voorbijgegaan: dagen dat ik vastliep, dagen waarop ik de verkeerde kant uitging, dagen dat ik warempel wel iets belangrijkers te doen had, dagen zonder puf, katerdagen, dagen in het teken van de biathlonsport, schrapdagen, dagen waarin de dichter rijpen moest, er was een reeks vruchtbare dinsdagen een jaar of twee geleden, schaafdagen, dagen in een stapel met vreemde manuscripten, dagen dat de uitgever twijfelde, de dag dat hij er toch brood in zag, dagen met de rode pen, een dag of wat bij de drukker, bij de binder, het Centraal Boekhuis, in de vrachtauto van de vervoerscentrale, en tot slot nog twee dagen in embargo in de boekhandel. Morgen is het opeens zo ver: dan bied ik u mijn ballade aan.

U kunt me spekken door het te kopen, u kunt me paaien door het te lezen. Mocht u er niks aan vinden: minacht mij niet, ik heb mijn best voor u gedaan. U zou me vleien met uw tranen, ik zou blozen van uw lach.

Nog één dag.
Lees verderDelen
 

A. Koolhaas: Alles Kits


Speciaal voor de Boekenweek verscheen van A. Koolhaas  Alles Kits, een selectie van acht van zijn verhalen met illustraties van acht illustratoren: Nicole de Cock (Genomineerd voor de Vlaamse Kinderjury 2008 met Pik in, zei de Rat) Gerda Dendooven (Gouden Penseel 2007 voor Het verhaal van Slimme Krol), Harrie Geelen (Gouden Penseel 1995 voor Het Beertje Pippeloentje), Thé Tjong-Khing (Gouden Penseel 2003 voor Het woordenboek van Vos en Haas), Thomas Koolhaas (werkzaam als vrij beeldend kunstenaar illustrator  van werk van o.a. Komrij, Reve en Oscar Wilde), Joke van Leeuwen (Gouden Penseel 2007 voor Heb je mijn zusje gezien?) Mance Post (Max Velthuijsprijs 2007, Zilveren Penseel 2006 voor Middenin de nacht) en Peter van Straaten (Gouden Ganzenveer 2006).


Het CPNB maakte een reclamefilm voor televisie voor de boekenweek. Schrijvers lezen hierin hun huisdier voor uit Alle dierenverhalen van A.Koolhaas. Met Midas Dekkers, Tim Krabbé, Annejet van der Zijl en Jan Siebelink.Pers
'M'n aandelen aan gort, maar Wampoei leeft. Dit werk houdt stand, nee: het groeit als de vulkaan begint te rommelen. Hoe groter de zorgen des te heerlijker deze lectuur. Niet omdat het je helpt vluchten, maar omdat het je sterkt. Koolhaas geeft de troebels allure.
–Willem Jan Otten  De Volkskrant–Delen
 

Tirade 427 verschenen


Tirade 427 is verschenen. In deze Tirade ruim plaats voor het literair essay:  ‘De moskeeën geven de stad een uniek silhouet. Van elk van hen ging een verschillende droefheid uit.' schrijft Jan Fontijn in een essay over melancholie en islam waarin hij leven en werk van Couperus, Orhan Pamuk, Pierre Loti en Isabella Eberhardt verweeft.
‘Vele primitieven kregen hun eerste lessen natuurkunde nadat zij op de tenen van een hark trapten' begint Michel Hoffer zijn beschouwing over de wetsartikelen 147 en 147a.  Martijn Meijer onderzoekt de beweegredenen van Yukio Mishima voor zijn seppuku: ‘Hij was door het noodlot voorbestemd om op een bizarre manier te sterven.' Nick van Tilburg ontrafelt het tragische bestaan van de dichter Halbo C. Kool en zijn rol in De Avonden van Gerard Reve. Reiner de Winter over vrijheid van meningsuiting versus vrijheid van godsdienst naar aanleiding van cartoons.
Verder poëzie van Mark Boog, Catharina Blaauwendraad, Erik Jan Harmens, Peter van Lier, Lieke Marsman, Peter du Gardijn, verhalen van David Manos Pefko  Lloyd Haft, Robert Menasse, Michel Ramaker.

Wilt u van een van de bijdragen vast een bladzijde lezen, kijk dan op www.tirade.nu onder voorproeven.Delen
 

Julia op longlist Gouden Uil Literatuurprijs


De roman Julia van Otto de Kat is op de longlist geplaatst van de Gouden Uil Literatuurprijs 2009. De longlist bestaat uit achttien titels. De roman beleefde onlangs een vierde druk (paperback).

In de jury hebben zitting  Eva Berghmans, Sam De Graeve, Jeroen Maris, Guy Mortier (juryvoorzitter) en Jeroen Vullings.
De bekendmaking van de shortlist vindt plaats op maandag 16 maart om 11.00 uur. Delen
 

Ademgaten - denken over dieren - verschenen


D. Hillenius (1927-1987) wilde componist worden (hij speelde goed piano) maar werd bioloog, dichter en schrijver van reisverhalen en essays waarmee hij zich een grote schare bewonderaars verwierf. Een van die bewonderaars, Tijs Goldschmidt, schrijver van onder meer Darwins Hofvijver, Oversprongen en Kloten van de engel herlas Hillenius omvangrijke oeuvre en stelde een aansprekende bloemlezing samen die hij tevens inleidde.
De titel Ademgaten ontleende hij aan Hillenius uitspraak: 'Een van de belangrijkste fucties van kunst vind ik het verstoren en doorbreken van de hiërarchie – het maken van ademgaten – zodat, ook al zit je ergens in een onderlaag, je jezelf via de kunst kunt bevrijden.'

Hillenius is een essayist van het type dat zeldzamer wordt: volstrekt onafhankelijk denkend lijkt hij gaandeweg in elk essay af te drijven van waar het hem om begonnen was. Na lezing echter moet men vaststellen dat men nieuwe inzichten omtrent het besproken onderwerp heeft opgedaan; dat men heeft geleerd origineel mee te denken – ook over een onderwerp waarvan men niet veronderstelde dat men dat kon.

pers:
Dat Hillenius' stukken over dieren of natuurverschijnselen ook voor niet-biologen, ook na veertig jaar, een genot zijn om te lezen , komt doordat het bij hem meer gaat om het kijken dan om het vinden.'
–Aleid Truijens, de VolkskrantDelen
 

Bloemlezing Vasalis verschenen

2009 is onder veel meer ook een 'Vasalisjaar'

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Vasalis op 13 februari 2009 maakte Hagar Peeters in Op een vlot van helderheid een keuze uit haar werk. M. Vasalis (1909–1998) groeide in de loop der jaren uit tot de meest gelezen en geciteerde dichter in het Nederlands taalgebied. Haar bundels moesten keer op keer worden herdrukt en bereikten een gezamenlijke oplage van ruim 350.000 exemplaren. Zij ontving de twee belangrijkste literaire oeuvreprijzen van Nederland: in 1974 de Constantijn Huygensprijs en in 1982 de P.C. Hooftprijs. Hoewel zij altijd is blijven schrijven, verklaarde zij het uitblijven van nieuwe publicaties na 1974 in haar dankwoord bij de inontvangstneming van de Huygensprijs als volgt: ‘Wat mij in en na de oorlog overkomen is komt hierop neer: een enorme relativering van mijn eigen lot... Ik moest voortdurend tot de conclusie komen dat mijn commentaar volstrekt overbodig was.’

Dit neemt niet weg dat haar werk door steeds nieuwe generaties wordt ontdekt. Hagar Peeters debuteerde in 1999 met de bundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag.  In 2003 verscheen de bundel Koffers Zeelucht, in 2008 verscheen de bundel Loper van licht.
Voor de bloemlezing is een speciale website gemaakt, alwaar men zich kan aanmelden voor een gedichtenabonnement. www.mvasalis.nl

Deze publicatie kwam tot stand mede dankzij een bijdrage van de Turing Foundation.Delen
 

Bloemlezing Jan Hanlo verschenen

Jan Hanlo (1912–1969) is een buitengewone dichter. Hij schreef niet veel, maar wel heel verschillende gedichten, en dat ook nog eens in een betrekkelijk korte periode. Zijn werk is niet tot één school of één stroming te rekenen, en dat heeft zijn poëzie wonderlijk fris gehouden. Hanlo is een tijdloze dichter, die veel verschillende gedaanten kan aannemen. Beroemde gedichten schreef hij, beroemd om diverse redenen. Het eenvoudige ‘Tjielp tjielp’, in 2009 het thema van de boekenweek. Het bizarre klankgedicht ‘Oote’, waarover zelfs nog Kamervragen gesteld werden. Hanlo schreef stamelverzen en ‘een paar vreemde teksten’, maar ook zuivere liefdesgedichten, tedere troubadoursliederen en romantische verzen als ‘zo meen ik dat ook jij bent’. Deze lyrische poëzie krijgt in deze bloemlezing extra aandacht. Jan Hanlo is geen dichter met een aanwijsbare ontwikkeling. Bij elk gedicht lijkt hij weer helemaal opnieuw te beginnen. Dat maakt hem tijdloos, en zo behoudt hij zijn zuiverheid: de zuiverheid van schoonheid en liefde, de zuiverheid van de kinderziel, van alle tijden.

Guus Middag is essayist, columnist en vertaler. Bij Van Oorschot publiceerde hij vier bundels over poëzie: De eerste keer, Vrolijk als een vergelijking, Het mooiste gedicht ter wereld en Het wezen van de wolk. Eerder ontving hij de Gouden Griffel voor Ik maak nooit iets mee en andere verhalen.

Bij de bloemlezing Tjielp tjielp verscheen een speciale website waar Guus Middags inleiding te lezen is en waar men zich kan abonneren op een 'gedicht per dag':
www.jhanlo.nl

Deze publicatie kwam tot stand mede dankzij een bijdrage van de Turing Foundation.Delen
 

De ballade van de eendagsvlieg, maar één dag 3 euro, daarna 10


Op 14 maart verschijnt ter gelegenheid van de Boekenweek het boek De ballade van de eendagsvlieg van Benjamin del Canho. Het boek is alleen op die dag – zaterdag 14 maart –   € 3, daarna kost het boek 10.
Hieronder vindt u een animatie van de hand van Marcel van der Drift op basis van een stuk uit de ballade. Geluid aan!


Benjamin del Canho reist op 14 maart de eendagsvliegen Babet en Sjeraar achterna. Hij bezoekt diverse boekhandels tussen de Westertoren in Amsterdam (waar de ballade begint) en de zee. Benjamin leest voor uit de ballade om:

10.30u in boekhandel Xantippe (Prinsengracht 290, Amsterdam) www.xantippe.nl 
11.30u in Plantage boekhandel van der Plas (Buikslotermeerplein 70, Amsterdam)
13.15u in boekhandel Blokker (Binnenweg 138, Heemstede) www.boekhandelblokker.nl  
14.30u in boekhandel de Vries (Gedempte Oude Gracht 27, Haarlem) www.devriesboeken.nl  
16.00u in boekhandel Bloemendaal (Bloemendaalseweg 123a, Bloemendaal) www.boekhandelbloemendaal.nl  

Persgeluiden:
'Maar toch waait er door zijn gedicht een melancholiek briesje, dat het hart zeker niet onberoerd laat. Het silhouet van de vliegen, dat in de rood gerande zon verdwijnt; de vliegjes die Sjeraars stervende lichaam beschijnen, het zijn beelden die je bijblijven.' - Haarlems Dagblad
Delen
 

Harrie Geelen genomineerd voor Hans Chr. Andersen Award

De Nederlandse sectie van IBBY nomineert Peter van Gestel en Harrie Geelen voor de Hans Chr. Andersen Awards 2010.
De Hans Christian Andersen Award wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen (1988 Annie M.G. Schmidt en in 2004 Max Velthuijs). De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

Harrie Geelen (1939) kreeg veel bekendheid door zijn werk voor televisie (waaronder Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer, Q en Q), maar zijn nominatie heeft betrekking op zijn illustraties bij kinderboeken én natuurlijk voor zijn eigen prentenboeken. Bij van Oorschot publiceerde Harrie Geelen Het nijlpaard Ellende en Ooms en tantes, tantes en ooms 
Bijgaande illustratie maakt deel uit van het boek Alles Kits acht dierenverhalen van A. Koolhaas. Harrie Geelen illustreerde voor dat boek het verhaal 'Mijn vader inspecteerde iedere avond de Nijl'. Het boek verschijnt eind februari.
Delen
 

De Engelse vertaling van De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans staat op de shortlist  voor de “2008 Best Translated Book of the Year award” in de V.S.  De vertaling, in Engeland uitgegeven door Harvill/Secker en in de Verenigde Staten door Overlook Press, de uitgeverij van de fameuze Peter Mayer, voormalig directeur van Penguin, is van de hand van meestervertaler Ina Rilke.
Op 19 februari 2009 zal de winnaar bekend gemaakt worden in Melville House Bookstore in Brooklyn, New York. De prijs is in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor vertaalde wereldliteratuur in de Verenigde Staten. In de
Verenigde Staten is slechts 3% van alle literaire titels een vertaling uit een andere taal; in Nederland ligt dat percentage boven de 40%. De andere 9 titels op de shortlist zijn vertalingen uit het Frans, Russisch, Hongaars, Spaans, Arabisch en
Duits. Naast de prijs voor fictie wordt ook een prijs voor vertaalde poëzie uitgereikt.

Voor meer informatie: zie de Three Precent website: rochester.edu/threepercent

Ina Rilke heeft tientallen vertalingen op haar naam staan en is op het moment bezig met de vertaling van de monumentale roman Eline Vere van Louis Couperus (Archipelago Press, V.S.) en Heren van de thee van Hella Haasse (Portobello
Books, Engeland), die beide eveneens door bemiddeling van het Nederlands Literair Productie- enVertalingenfonds in het Engels worden uitgegeven.

bron:nlpvfDelen
 

Ester Naomi Perquin: Namens de ander

Op Gedichtendag verscheen de tweede bundel van Ester Naomi Perquin. In Namens de ander tast Perquin ingrijpend de mogelijkheden en de rekbaarheid van haar taal af. Met humor en evenzogoed met veel empathie begeeft de dichter zich door binnen- en buitenwereld, langs angst en rommelend onbehagen. Poëzie die de lezer een schittering in het oog geeft, kracht in de benen, een sterke behoefte tegelijkertijd de grondkracht van deze gedichten te ervaren en er scherpziend naast te gaan staan.

Ester Naomi Perquin debuteerde in het voorjaar van 2007 met de bundel Servetten halfstok. De bundel werd genomineerd voor de Buddingh'-prijs, bekroond met de debuutprijs van Het Liegend Konijn 2007 en de Eline van Haarenprijs 2008.

Pers
'Met haar tweede bundel bewijst Perquin het gelijk van de jury's die haar debuut bekroonden.'
–Arie van den Berg, NRC HandelsbladDelen
 

Ronald Havenaar: Eb en vloed - Europa en Amerika van Reagan tot Obama

'Voor wie dezer dagen verlangt naar de bezonnenheid van een context komt Eb en vloed als geroepen. Te midden van mediagenieke vluggertjes op de Obama-stapel presenteert Ronald Havenaar een degelijke analyse over markt en staat, religie en moraal, geschiedenis en mentaliteit en hoe Europa en Amerika zich tot zulke kernbegrippen verhouden. [...] Het is bedachtzaam en trefzeker, kortom, een verademing te midden van zoveel hyperventilerende vluchtigheid. [...] Een werk van wijze nuchterheid over de verhouding Europa-Amerika.' - Ben Knapen in NRC Handelsblad

'De verdienste van Eb en vloed (mooie titel!) is dat Havenaar als verteller uitstekend kan uitleggen hoe anders de VS en Europa zijn.' - Willem Post in Het Parool

'Ik geloof dat Havenaar met zijn boek gelijk heeft.' - Frits Bolkestein 

'Een interessante, verhelderende, zij het soms betwistbare mentaliteitsgeschiedenis' - Anet Bleich in de Volskrant

Ronald Havenaar toont zich in de eerste hoofdstukken van zijn nieuwe boek Eb en vloed - Europa en Amerika van Reagan tot Obama een pleitbezorger voor het beoefenen van 'mentaliteitsgeschiedenis', van waaruit men de recente en komende politieke gebeurtenissen moet trachten te begrijpen. Hij schetst daarom eerst zijn kijk op de grote mentaliteitsverschillen tussen de bevolkingen van Europa en de Verenigde Staten, voordat hij de wereldpolitieke geschiedenis van de afgelopen bijna 30 jaar behandelt. De lezer maakt natuurlijk uit in hoeverre hij Havenaars politieke analyse deelt. Met name aan de Europese lezer echter biedt zijn werk de mogelijkheid tot scherper inzicht in de mentaliteitsgeschiedenis van de VS, zodat hij voor zijn oordeel over het hoe en waarom van Obama's (komende) buitenlandse politiek mogelijk beter beslagen ten ijs komt.

--- Op zondag 18 januari sprak Wim Brands met Havenaar in het tv-programma 'Boeken' ---

 

Delen
 
2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss