Archief 2011

Stephan Enter te gast in Knetterende Letteren
Times Literary Supplement kiest 'Julia'
Costerprijs Gerrit Noordzij
De Elf
Stephan Enter over zijn nieuwe roman
Lezerskorting op de Van Oorschot hardcovers
D.Hooijer over 'De wanden van Oeverhorst'
Nieuwe dichtbundel Mark Strand
Nieuwe Tirade blogger: Carl Friedman
Nieuwe Tirade in de Oorshop
Gerichte gedichten van Willem Jan Otten genomineerd voor VSB Poëzieprijs
Das Büro
Rite du Cinema met Willem Jan Otten
Maartje Wortel wint Lederen Biesheuvel
Van Oorschot in 'den dwazen onderdoorgang'
Van Oorschot op de Uitmarkt
A. Alberts
Nieuw Tiradenummer en nieuwe websites
Academica Debutantenprijs
Van Oorschot-app
Aanbieding najaar 2011
Hoger beroep biografie Reve
Webstek Chr.J. van Geel
Toenemend actueel: oordeel zelf!
Meer en meer lof voor Winesburg, Ohio
Laurens Janszoon Costerprijs
Blogger
In memoriam
Cees Nooteboom in de bres voor Het grote zwijgen
Karel van het Reve - Verzameld werk 6
Lof voor Winesburg, Ohio
Frida Vogels, Dagboek 1970-1971
"Nee, ik denk bijna nooit."
Verzamelde gedichten Emily Dickinson
Tsjechov
Het grote zwijgen
Gerichte gedichten
In de kantlijn: Thomas von der Dunk
Hillie en Geert van Oorschot brug
Van Heest schrijft voor Trouw
Tirade eerste literair eSchrift
Vijfenveertigste druk
Van Oorschot Boekenweek
eBoek van Menno ter Braak
Levie de Lange
Prijzen
J.C. Bloemprijs
Te licht bevonden
Presentatie biografie Vasalis in de Rode Hoed
Nieuwe blogger op tirade.nu
Persstemmen
Longlist Libris Literatuurprijs
Brabant
Stadsdichter
Academica Literatuurprijs
Debuutbundel Lieke Marsman geprezen
'De beste essayisten'
Briefwisseling nu als paperback
De geschikte jongen voor € 25,00
Zijn zinnen staan stevig als kathedralen


2011-12-14_163944

Stephan Enter te gast in Knetterende Letteren

Stephan Enter was te gast in Knetterende Letteren en sprak met Kenneth van Zijl over zijn roman Grip. Klik hier voor het filmpje.
Delen
 
2011-12-02_143924_copy

Times Literary Supplement kiest 'Julia'

Schrijver, dichter en criticus Paul Binding heeft in het speciale nummer 'Books of the Year 2011' van Times Literary Supplement de roman Julia van Otto de Kat als een van de boeken van het jaar verkozen. Binding schrijft over de roman: 'Emotionally shattering, it is also distinguished by logical intricacy of art and precision of detail.'

Julia
verscheen in Engeland bij uitgeverij MacLehose Press en werd vertaald door Ina Rilke.

Delen
 
ljc

Costerprijs Gerrit Noordzij

De Laurens Janszoon Costerprijs 2011 is toegekend aan de vormgever, typograaf en schrifttheoreticus Gerrit Noordzij. Op woensdag 23 november verscheen een interview met Noordzij door Kester Freriks in NRC Handelsblad. Gerrit Noordzij (Rotterdam, 1931) begon zijn loopbaan als grafisch ontwerper en boekbindersleerling. In zijn vrije tijd ontwierp hij letters. Hij verzorgde voor tientallen uitgeverijen de vormgeving van de boeken, sinds 1978 voornamelijk voor uitgeverij Van Oorschot.

Naar aanleiding van de toekenning van de Laurens Janszoon Costerprijs 2011 aan Gerrit Noordzij verscheen een boekje met o.a. het juryrapport, het dankwoord van Gerrit Noordzij, de feestrede van Wim Crouwel en bijdragen van onder meer Huug Schipper, Peter Verheul, Willem Jan Otten en Wouter van Oorschot. Het boekje is voor 10 euro hier te bestellen.

Noordzij schreef computerprogramma's en boeken, waaronder The stroke of the pen, Das Kind und die Schrift, De streek, Theorie van het schrift en De handen van de zeven zusters. Ook schreef en redigeerde hij het Engelstalige tijdschrift Letterletter van de Association Typographique Internationale. Van 1960 tot 1990 was hij docent letterontwerpen aan de Koninklijke Academie te 's-Gravenhage. De prijs zal op 25 november 2011 aan Gerrit Noordzij worden uitgereikt in de Gravenzaal van het stadhuis te Haarlem.

Van het prachtige De handen van de zeven zusters zijn nog slechts 3 exemplaren voorradig bij de uitgeverij. Verder is het boek uitverkocht. U kunt dit boek hier bestellen.

Delen
 
De_Elf

De Elf

De Elf is de schitterende nieuwe roman van de Franse schrijver Pierre Michon, en het is misschien wel grappig om te vermelden: het Nederlands is de enige taal ter wereld waarin alle (zeven) hoofdwerken van de schrijver beschikbaar zijn én: alle in de meesterlijke vertalershand van Rokus Hofstede.
In De Elf – een 'zwarte diamant' in Michons oeuvre – lijkt de taal gehouwen uit graniet. Zijn schepping, een verrassende mengeling van feit en fictie, is zó fenomenaal, dat zij eenvoudig niet onvertaald mocht blijven. Les Onze is in oktober 2009 bekroond met de Grand Prix de l'Académie Française. Er zijn in Frankrijk meer dan 60.000 exemplaren van verkocht. Van Pierre Michon verschenen eerder bij ons Roemloze levens, De hengelaars van Castelnau, Rimbaud de zoon, Meesters en knechten & Het leven van Joseph Roulin en Vuur van Brigid en andere wintermythen. Al deze boeken zijn nog steeds beschikbaar.

Rokus Hofstede is Michon-vertaler bij uitnemendheid. 'Bij deze bevlogen worsteling met de taal is een glansrol weggelegd voor de vertaler,' schreef nrc Handelsblad over een eerdere herschepping van zijn hand. Hij heeft De Elf ontsloten met een verhelderend nawoord. Op de website Hof/Haan essayeert Hofstede over Michon en De Elf.

'Pierre Michon heeft de (terechte) reputatie veel van zijn lezer te eisen, en men houdt hem voor saai (wat hij niet is).' – Michel HouellebecqDelen
 

Stephan Enter over zijn nieuwe roman

Stephan Enter sprak eerder met Jeroen van Kan op VPRO radio over zijn nieuwe roman Grip.

 
boekenlegger_copy_copy_copy

Lezerskorting op de Van Oorschot hardcovers


Soms weet men niet wat men zijn geliefde, of graag lezende zoon of dochter eens zal geven. Graag maken wij daarom de Sinterklazen en Kerstmannen onder u attent op onze najaarsactie met de fraaie reeks Van Oorschot hardcovers: stuk voor stuk klassieke titels, ijzersterke literaire cadeaus dus, in een fraaie eigentijdse vormgeving van Christoph Noordzij.

De toch al scherpe prijzen in de reeks Van Oorschot hardcovers variëren van € 12,50 tot € 22,50. Tot en met 31 december aanstaande geldt een lezerskorting van € 2,50 op alle hieronder vermelde 21 delen. Zij loopt dus op tot maximaal 20 procent. Mooi meegenomen in deze onzekere tijden waarin men elkaar toch graag verwennen wil.

U vindt de Van Oorschot hardcovers bij uw vaste boekverkoper, en kunt ze bij ons aanschaffen via de link http://www.vanoorschot.nl/winkel.html, waarna u in de linkerkolom op hardcovers klikt. Betalen kan via Ideal en overboeking, waarna u de boeken direct toegestuurd krijgt.

Delen
 

D.Hooijer over 'De wanden van Oeverhorst'

Wim Noordhoek praat voor VPRO De Avonden met D.Hooijer over haar nieuwe boek De wanden van Oeverhorst dat eind november verschijnt. 
GroenMark_Strand_Bijna_onzichtbaar150dpi

Nieuwe dichtbundel Mark Strand

De verschijning van de nieuwe bundel Almost invisible van de Amerikaanse dichter Mark Strand (1934) is een wereldprimeur. Pas in het voorjaar van 2012 verschijnt de Amerikaanse editie bij de beroemde uitgeverij Knopf, New York. We danken dit aan de vriendschapsband tussen de auteur en zijn Nederlandse vertalers: Esther Jansma en Wiljan van den Akker. Bijna onzichtbaar is een fraaie tweetalige uitgave. In een taal die de grenzen tussen proza en poëzie doet vervagen, met zinswendingen die ieder vals sentiment buiten spel zetten, opent Strand in Bijna Onzichtbaar een aantal vensters naar het verleden en de toekomst. Het levert vergezichten op in precieze, surreële en soms groteske, maar altijd heldere tekeningen van de afwezigheid van de dingen.

Mark Strand schreef een groot aantal bundels poëzie. Hij was Poet Laureate van de Verenigde Staten en ontving in 2004 de Wallace Stevens Award voor zijn gehele oeuvre. Hij woont en werkt momenteel in New York.

Delen
 
carl2_klein

Nieuwe Tirade blogger: Carl Friedman

Carl Friedman is de nieuwe "blogger in residence" op de website van Tirade. De komende weken zijn haar stukken te lezen op www.tirade.nu. Om de paar dagen wordt er een nieuwe blogbijdrage geplaatst. Friedman (1952) debuteerde in 1991 met de alom geprezen novelle Tralievader. Het boek werd verfilmd door Danniel Danniel, de film werd in 1997 uitgezonden op de NPS-televisie. In 1993 verscheen de roman Twee koffers vol. Wederom volgde een verfilming, ditmaal door Jeroen Krabbé onder de titel Left Luggage (1998). Friedmans derde boek, De grauwe minnaar, verscheen in 1996. Deze bundel bestaat uit drie lange verhalen en werd door de Raad voor Cultuur genomineerd voor de Europese literatuurprijs 1997 en in 1998 voor de Prix des Ambassadeurs. Haar werk werd in zeven talen vertaald.Delen
 
TIRADE440_omslag_RGB

Nieuwe Tirade in de Oorshop

'Je hebt er nooit iets van gesnapt en zal het ook nooit,' schreef Chris van Geel in een boze laatste brief aan Dick Hillenius. In Tirade 440 een artikel van Marsha Keja over de tien jaar durende correspondentie tussen de dichter en schilder en de bioloog en schrijver. Een amfibie heeft in deze briefwisseling tussen de twee brilleslijpers een prominente plaats: de pad. 

Verder onder meer in dit nummer:

- Gedichten van Eva Gerlach
- Een essay over De Welwillenden van Jonathan Littell
- Een verhaal van Thomas Wolfe
- De verklaring van Liu Xiaobo
- Een nieuwe kroniek van Carel Peeters

Ook verkrijgbaar als eBoek!

Delen
 
Gerichte_gedichten_artikel_website

Gerichte gedichten van Willem Jan Otten genomineerd voor VSB Poëzieprijs

De jury van de VSB Poëzieprijs 2012 heeft de dichtbundels van Willem Jan Otten, Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Erik Spinoy en Anne Vegter genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2012. De VSB Poëzieprijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige dichtbundel met een geldbedrag van € 25.000,-.

Willem Jan Otten schreef, zo meldt de jury, met Gerichte gedichten een niet te negeren bundel met confronterende gedichten, bijzonder vanwege de opvallende combinatie van beheerste zinnen, onverwachte neologismen en terloops ogende, korte notities waarin verlies, leegte en onontkoombare bestaansvragen indringend aan de orde worden gesteld.

De jury, bestaande uit Astrid Lampe, Ton Naaijkens, Ester Naomi Perquin, Hans Vandevoorde en juryvoorzitter Kathleen Ferrier, selecteerde de nominaties uit 122 ingezonden dichtbundels die tussen 1 september 2010 en 31 augustus 2011 verschenen.

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2012 vindt plaats op 25 januari a.s., de vooravond van Gedichtendag.


Delen
 
Het_Bureau_-_Deel_1_150_dpi2_copy

Das Büro

Eindelijk verschijnt dan toch de zevendelige romancyclus Het Bureau van J.J. Voskuil in vertaling. Tot dusver waagde geen enkele buitenlandse uitgever zich aan het project. De afwezigheid van vertalingen riep de vraag op of Het Bureau, in Nederland een groot succes, misschien wel onvertaalbaar was, met andere woorden: te Nederlands om voor een buitenlander op waarde te schatten. Maar dankzij de inzet van vertaler Gerd Busse verschijnt er nu toch een Duitse uitgave. Uitgever Beck in München brengt het eerste deel, Meneer Beerta, in tweeën om de Duitse lezer niet af te schrikken met 800 pagina's (de Nederlandse lezer had daar geen moeite mee).
De Duitse uitgever las het eerste deel in vertaling van Gerd Busse naar verluidt in een ruk uit.
Delen
 
condamne-mort-echappe

Rite du Cinema met Willem Jan Otten

De Balie presenteert i.s.m. Trouw de gloednieuwe serie Rite du Cinema, waarvoor auteur Willem Jan Otten 10 films die een leven veranderen heeft geselecteerd. Maandelijks leidt Otten de film in, en gaat hij na afloop van de vertoning in gesprek met een gast. Tevens bespreekt Otten in de week voorafgaand aan de avond zijn keuzefilm in Trouw

Maandag 26 september ging de reeks van start met Dead Man Walking, de controversiële film uit 1995 waarin de non Helen Prejean (Susan Serandon) de veroordeelde verkrachter Matthew Poncelet (Sean Penn) geestelijk bijstaat.

Zie ook de website van De Balie.

 

Delen
 
840_copy

Maartje Wortel wint Lederen Biesheuvel

De schrijfster van zeer goede korte verhalen, Maartje Wortel - in het verleden al eens blogger op de website van Tirade - won tot onze verrassing op de Uitmarkt met het lotnummer 840 (zie foto) de lederen en gesigneerde Biesheuvel.
De auteur zelf reageerde verheugd op het nieuws: ' Ik zal die prijs toevoegen aan mijn prijzenrij. Winnaar van de Anton Wachter en de Lederen Biesheuvel.'

Van Oorschot feliciteert haar van harte!

Delen
 
Rijksmuseumca.1885

Van Oorschot in 'den dwazen onderdoorgang'

Met 80 procent kans op regen verheugen we ons zeer op onze stands op de boekenmarkt van de Uitmarkt in de nieuw vrijgegeven passage van het Rijksmuseum.
U kunt van ons als vanouds een ruime selectie nieuwe en oudere en beschadigde boeken verwachten. We bieden u opnieuw de kans uw collectie Van Oorschot boeken te completeren voor bodemprijzen.

Schmidt-Degener schreef in 1949: 'Veel van wat aan het gebouw verweten wordt komt neer op omstandigheden, die buiten den wil van den bouwmeester lagen. De stad Amsterdam was gesteld op den dwazen onderdoorgang, die de benedenverdieping in tweeën deelt, een dubbelen ingang veroorzaakt en dubbele onkosten voor personeel na zich sleept.'

Gesteld als wij zijn op 'den dwazen onderdoorgang' nemen we deze dubbele onkosten maar op de koop toe en nodigen u van harte uit  goed in te kopen en wijzen u graag op onze jaarlijks verloting van de lederen Biesheuvel Verzameld Werk.

Tot daar!Delen
 
10_loten_voor_ee_4c651d9156111

Van Oorschot op de Uitmarkt

Wegens doorslaand succes ook dit jaar: Op zondag 28 augustus om 16.00 uur verloten wij op de Uitmarkt in Amsterdam deze unieke cassette ter waarde van € 900,00: het Verzameld werk van J.M.A. Biesheuvel, drie delen dundruk, echt gebonden met stofomslag en leeslint en gevat in een fraaie cassette. Er werden naast de reguliere handelsuitgave 25 sets gebonden in leer, die werden genummerd en door de schrijver gesigneerd onder het colofon van elk van de drie delen. Hiervan zijn voor de liefhebbers nog slechts 7 sets  in donkerblauw (de favoriete kleur van de schrijver, op het plaatje rechts) beschikbaar. Prijs € 900,00 per set. Een van deze unieke sets wordt verloot.

Verder kunt u van ons, als ieder jaar een schitterende verzameling prachtboeken verwachten, voor onvoorstelbaar lage prijzen. U vindt ons in de passage van het Rijksmuseum.

U kunt hier 10 loten kopen, Ã  1 euro per stuk. De loten worden op uw naam in de glazen koffer gedaan, op de Uitmarkt vindt de blinde trekking plaats. De winnaar krijgt indien hij/zij aanwezig is de cassette meteen mee, anders wordt hij/zij via de mail in kennis gesteld.  Wij herinneren ons nog de gelukzalige blik van de winnaar vorig jaar, die dit prachtwerk voor slechts 10 euro in bezit kreeg!

Koopt u op de Oorshop behalve deze loten nog iets anders, dan krijgt u van ons 5 extra  loten cadeau. Voor de loten klik hier.
Delen
 
2011-08-11_112311

A. Alberts

Op 23 augustus is het honderd jaar geleden dat de schrijver A. Alberts werd geboren. Hij debuteerde in 1952 met de verhalenbundel De Eilanden, waarover Rob Nieuwenhuys zei: 'Wat moet ik van De Eilanden van Alberts zeggen? Dat ik het een "meesterwerk" vind? Maar wat heeft het voor zin zo'n misbruikt epitheton te gebruiken?' Latere boeken, zoals De bomen (1953), De vergaderzaal (1974), De honden jagen niet meer (1979) en De vrouw met de parasol (1991), Alberts laatste roman, werden eveneens stuk voor stuk 'meesterwerken' genoemd, ondanks de nadelen die er aan de term kleven. Ze waren (zijn) dat nu eenmaal.
Alberts is de schrijver die de kunst van het weglaten tot in perfectie beheerste. In 1995 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn gehele oeuvre. Behalve schrijver was Alberts jarenlang in dienst 'overzee', eerst als ambtenaar voor de Stichting Culturele Samenwerking, later voor het Minsterie van Buitenlandse Zaken.
In 2005 verscheen zijn Verzameld werk.  Hiervoor werden alle teksten opnieuw bekeken en gecorrigeerd, waarmee Kees Fens' opmerking in 1974 in De Volkskrant teniet werd gedaan: 'Voor een boek dat praktisch uit de eeuwigheid tot ons gekomen is, heeft De vergaderzaal wel te veel zetfouten; ze moeten het gevolg van haast zijn.' - Die haast viel mogelijk te verklaren uit het feit dat Alberts' uitgever Geert van Oorschot 20 jaar lang had moeten wachten op dit boek.

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Alberts, hebben wij zijn Verzameld werk (2500 blz., drie delen dundruk, met stofomslag en leeslinten, in een fraaie cassette), tijdelijk in prijs verlaagd: tot half september kost het niet 100 maar 75 euro. Er zijn nog maar enkele honderden sets over, dus: zolang de voorraad strekt!

Luister hier naar een gesprek tussen Alberts en Wim Noordhoek uit 1986 en naar een gesprek tussen Wouter van Oorschot en Jeroen van Kan óver Alberts.Delen
 
voorkant_leo

Nieuw Tiradenummer en nieuwe websites

Tirade 439 is verschenen, het zogenaamde 'Kamernummer', bestaande uit twee delen: 'De kamer van Leopold' en 'Kamer in het verleden'. In het eerste deel staat de werkkamer van de dichter J.H. Leopold centraal. De kamer waarin de dichter bijna dertig jaar lang gewerkt en gewoond heeft. Dick van Halsema, Anton Korteweg, Barber van de Pol, Hester Knibbe, Miek Zwamborn en H.T.M. van Vliet schreven allemaal een stuk over een element in Leopolds kamer, dat te zien is op de foto. Zie de speciaal voor dit nummer gemaakte website www.dekamervanleopold.nl waarop de foto te zien is.
Het tweede deel van dit Tiradenummer bevat bijdragen van enkele schrijvers die hebben meegedaan aan het project 'Een kamer in het verleden': verschillende auteurs werden voor een week opgesloten op een afgelegen woonboot. Hoe kijken die auteurs nu, enkele maanden later, terug op hun verblijf? Lees de bijdragen van Gerbrand Bakker, Maarten Doorman, Atte Jongstra, Menno Wigman en Maartje Wortel. Ook een bijdrage van de boswachter die het hele project in zijn natuurgebied begeleid heeft: Jan Willems. En een inleidend essay van Jeroen van Kan, dat al bij wijze van voorpublicatie te lezen is op de website van boekhandel Athenaeum.
Ten slotte in dit nummer (behalve op papier ook als eSchrift te verkrijgen): een nieuwe kroniek van Carel Peeters, ditmaal over Het grote zwijgen van Erik Menkveld. Aan deze roman en aan de auteur ervan is een website gewijd: www.erikmenkveld.nl.Delen
 
2011-02-10_163906_copy

Academica Debutantenprijs

Vanavond is de bekendmaking van de winnaar van de Academica Literatuurprijs 2011. Levi Andreas van David Pefko is een van de genomineerde boeken. De Academica Literatuurprijs is een prijs voor het beste debuut, eerder gewonnen door onder anderen Gerbrand Bakker en Erwin Mortier. Andere genomineerden zijn Gerrie Hondius met Ik ontmoette een man, Peter Buwalda met Bonita Avenue, Menno Lievers met De val van Hippocrates en Bart Vercauteren met Het graf van de voddenraper.Delen
 
vanoorapppromo_2_copy_copy_copy_copy

Van Oorschot-app

Uitgeverij Van Oorschot biedt nu als allereerste Nederlandse uitgeverij een gratis app aan. De app biedt een overzicht van al het nieuws in en rondom de uitgeverij, alsmede een kaart waarop de dichtstbijzijnde boekhandels die het Van Oorschot-fonds aanbieden, te zien zijn. Ook linkt de app door naar de website van het literaire tijdschrift Tirade, zodat de lezer o.a. de blog van Alfred Schaffer op de iPhone kan lezen. Daarnaast is er het Gedicht van de dag; een elke dag roulerende selectie van gedichten uit het rijke poëziefonds van Uitgeverij Van Oorschot.
De app is nu gratis te downloaden via de app store van iTunes.

Delen
 
aanbieding2011_2

Aanbieding najaar 2011

Pierre Michon | De Elf
J.M.A. Biesheuvel | Alleen in de nacht. Een keuze uit eigen werk (hardcover)
Willem Frederik Hermans | De tranen der acacia's (hardcover)
D. Hooijer | De wanden van Oeverhorst
Hanny Michaelis | Verzamelde gedichten
Willem Jan Otten | De vlek. Een vertelling
Mark Strand | Bijna onzichtbaar / Almost Invisible
J.J. Voskuil | Binnen de huid (hardcover)
Stephan Enter | Grip
Detlev van Heest | Het verdronken land. Terug naar Japan
Guus Middag | Rarewoordenboek. Van bereshit tot zeeajuin
Karel van het Reve | Verzameld werk deel 7
Jozien van het Reve-Driessen en Hella Rottenberg (red.) | Knip dan, toe dan! Karel van het
Reve in beeld
Delen
 
Gerard_Reve___Kr_4bd6b95e857d7

Hoger beroep biografie Reve

De schrijver en uitgever van het boek Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven, Nop Maas en Wouter van Oorschot, stellen hoger beroep in tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam die hen de uitgave van het derde deel van deze kroniek verbiedt voorzover dit citaten uit ongepubliceerd werk van Gerard Reve bevat. Zij zijn van mening dat de auteursrechthebbende op het werk van Reve, J. Schafthuizen, wel degelijk toestemming voor de uitgave heeft gegeven.

Delen
 
Vangeel

Webstek Chr.J. van Geel

Op deze webstek van Elly de Waard wordt sedert begin mei ruim aandacht geschonken aan enkele dichters, zoals Chr. J. van Geel, J. A. Emmens, de Amerikaanse Amy Clampitt en de Russisch-Amerikaanse dichter en Nobelprijs-laureaat Joseph Brodsky.

Aan Van Geel zijn op dit moment 7 pagina's gewijd, waarop veel informatie over onder andere de nalatenschap Van Geel, de plannen daarmee en over de activiteiten van de Stichting Chr. J. van Geel. Maar de meeste plaats is vanzelfsprekend ingeruimd voor het werk en het leven van de dichter en beeldend kunstenaar Van Geel zelf.

Er is onder meer een hoofdstuk over Van Geel en het surrealisme met veel bijzondere en onbekende tekeningen; er zijn biografische gegevens met foto's en schilderijen; er is een overzicht van de diverse stadia van zijn beeldende werk. En er worden dwarsverbindingen getrokken de gedichten en de tekeningen. (Zie overigens ook deze Van Geel webstek van uitgeverij Van Oorschot of www.chrisvangeel.nl.)

 

Delen
 
2011-07-01_120912

Toenemend actueel: oordeel zelf!

Oud-rechter en hoogleraar strafrecht Tom Schalken was lid van het Amsterdamse gerechtshof dat de vervolging van PVV-leider Geert Wilders heeft bevolen wegens aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging. Op 2 juli 2011 gaf Schalken een inmiddels berucht geworden interview aan NRC Handelsblad, waarin hij zich verbolgen toonde over de behandeling die hem tijdens het proces van zijn collega's bij de rechterlijke macht ten deel viel. Daags daarna verscheen Het eetcomplot - De rechter als verdachte in het Wildersproces, waarin Schalken zijn indrukken van het strafproces beschrijft. Tijdens een etentje voorafgaand aan het proces zou hij volgens Wilders' advocaat Bram Moszkowicz een van de getuigen, islamdeskundige Hans Jansen, 'beïnvloed' hebben. Centraal in Schalkens verhaal staat de door emoties gevoede beeldvorming in de media en de invloed daarvan op het verloop van het proces. Zijn conclusies bleken voor zijn eigen beroepsgroep niet mild.

Nauwelijks een maand later bleek het gekrakeel nog niet verstomd: Schalkens boek begon zelfs aan actualiteit te winnen. Eerst schoot Leendert Verheij, president van het Amsterdams gerechtshof, zijn oud collega publiekelijk af met het verwijt dat hij uit de school klapte. Vervolgens kapittelde NRC Handelsblad Schalken in een hoofdredactioneel artikel zonder Het eetcomplot zelfs maar te willen afwachten. Diezelfde krant meldde op zijn voorpagina van 28 juli dat Mr. Peter Kop naar diens zeggen niet als raadsheer-plaatsvervanger bij het Amsterdamse gerechtshof wordt benoemd omdat hij president Leendert Verheij niet wilde toezeggen dat hij, na zijn uitgesproken steun aan Schalken op de webstek van  de onvolprezen Athenaeum Boekhandel ( http://www.athenaeum.nl/recensies/tom-schalken-het-eetcomplot), nooit meer publiekelijk kritiek zal uiten op andere rechters.

De uitgeverij verspreidde Schalkens boek bijzonder ruim onder alle media-redacties. Tot dusver publiceerde alleen de Volkskrant een (bijzonder negatieve) bespreking, van de hand van Remco Meijer. Daartegen kwam op 17 juli in het geweer senior raadsheer van het Amsterdamse hof  Reiner de Winter. De Volkskrant weigerde zijn reactie te publiceren met de standaardbrief dat men nu eenmaal weinig kolomruimte heeft voor debat. Daarop publiceerde De Winter zijn reactie op http://njblog.nl/2011/07/25/recht-beeldvorming-en-media/. Wij van de uitgeverij vinden een van zijn slotopmerkingen van belang:

'Het is alsof de krant erop uit was de onherroepelijkheid van beeldvorming in de media nog eens duidelijk te illustreren. Eenmaal neergezet valt het beeld niet meer omver te kegelen, ook als het aantoonbaar uit geblaas bestaat. En zelfs als het later hersteld wordt, zoals de oude Baruch (hoofdredacteur van De Waarheid) al wist: "Heel goed", zei hij wanneer een bericht niet helemaal klopte, "morgen rectificeren we wel, maar dan heeft het zijn werk al gedaan".'

Want dit lijkt precies met Schalkens boekje aan de hand: de verzamelde media lijken het dood te zwijgen: 'Barbertje moet hangen'.

O ja? Tijd wellicht voor onafhankelijke geesten om het dan maar eens zelf te lezen!

Delen
 
WinesburgOhio_Anderson

Meer en meer lof voor Winesburg, Ohio

Niet vaak worden boeken zo unaniem lovend besproken als gebeurd is bij Winesburg, Ohio van Sherwood Anderson.

Graa Boomsma in de Groene Amsterdammer: 'Vraag Michael Chabon, Dave Eggers, Jonathan Franzen, Lorrie Moore of Annie Proulx naar hun Winesburg, Ohio leeservaring en ze maken zonder uitzondering een diepe buiging.'

Dirk-Jan Arensman in Parool (vijf sterren): 'Zoals Anderson de leiders van deze gekneusde, vaak  bizarre levens portretteerde, op de nonchalante toon van een kroegverteller, maar ook teder en vol compassie, ontstegen ze de lachspiegeltrekken van de karikatuur. Het werden universele, kwetsbare zielen, die je bijna een eeuw later nog steeds in je hart sluit.'

Dries Muus schreef in zijn bespreking van het boek in  HP de Tijd: 'Hulde voor de nieuwe vertaling van Nele Ysebaert. [...] De toon is een van de wonderlijkste dingen van het boek. Wonderlijk omdat er zelden zoveel effect is bereikt met zo weinig nadruk. Wat niet wil zeggen dat Andersons taal kaal is of sober. Winesburg Ohio bewijst dat over ieder leven een mooi boek geschreven kan worden.'
Hans Bouman had in De Volkskrant ook maar liefst vijf sterrren over voor Andersons meesterwerk. 'Anderson munt uit deze levens een leeservaring die je bij de strot grijpt en pas weer loslaat als Willard in het slotverhaal uit Winesburg vertrekt en op de trein naar Chicago vertrekt.'
In de Tros Nieuwsshow werd ook zeer positief aandacht besteed aan het boek. Luister hier naar de uitzending.


Winesburg, Ohio
wordt gezien als de eerste 'moderne' Amerikaanse roman. Anderson was een groot voorbeeld voor schrijvers als Hemingway, Faulkner, Steinbeck en Salinger. Het boek bestaat uit een verzameling klassiek geworden schetsen van personages in een klein dorp. De verbindende figuur is George Willard, verslaggever van de dorpskrant, die het leven, in tegenstelling tot zijn dorpsgenoten, nog met jeugdige onbekommerdheid tegemoetgaat.Delen
 
letterpiloot

Laurens Janszoon Costerprijs

De Laurens Janszoon Costerprijs 2011 is toegekend aan ontwerper Gerrit Noordzij. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan iemand of aan een instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het Nederlandse boek. De eerste keer, in 1977, ging de prijs naar Geert van Oorschot, in 2009 naar uitgever Laurens van Krevelen. Andere winnaars waren onder meer Jan de Slegte en Huib van Krimpen.
Gerrit Noordzij (1931) begon zijn loopbaan als grafisch ontwerper en boekbindersleerling. In zijn vrije tijd ontwierp hij letters. Hij verzorgde voor tientallen uitgeverijen de vormgeving van de boeken, sinds 1978 voornamelijk voor uitgeverij Van Oorschot. Verder vervaardigde hij talloze affiches, postzegels en munten en maakte hij tekeningen, houtgravures, kopergravures en inscripties in steen en glas. Hij schreef computerprogramma's en boeken, waaronder De handen van de zeven zusters. Van 1960 tot 1990 was hij docent letterontwerpen aan de Koninklijke Academie te 's-Gravenhage.

De prijs zal op 25 november worden uitgereikt in de Gravenzaal van het stadhuis te Haarlem.Delen
 
schaffer

Blogger

Alfred Schaffer is sinds 1 juni de blogger in residence op www.tirade.nu. Hij debuteerde in 2000 met de bundel Zijn opkomst in de voorstad, die werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en bekroond met de eerste Jo Peters Poëzieprijs. In 2008 verscheen Kooi, zijn zesde bundel. Alfred Schaffers poëzie is soms humoristisch, soms zakelijk en tegelijk vol absurde vondsten. Sinds kort woont hij (weer) in Zuid-Afrika; hij werkt als docent aan de Universiteit van Kaapstad. De komende twee maanden zijn zijn stukken te lezen op de website van Tirade. Hij schreef bovendien een bijdrage voor het recent verschenen in memoriam-nummer.
Delen
 
Omslag_copy

In memoriam

In het nieuwe nummer van Tirade staan de doodsberichten van 33 Nederlandse schrijvers. Marion Bloem, Herman Koch, Tomas Lieske, Anton Korteweg, Maarten Biesheuvel, Minke Douwesz, Detlev van Heest, Peter Buwalda, Leo Vroman en vele anderen schreven op verzoek van de redactie hun eigen in memoriam. Op www.tirade.nu is van alle bijdragen de eerste bladzijde te lezen. Daar is het nummer bovendien te bestellen.
Tirade is het eerste literaire tijdschrift dat ook als ePub te verkrijgen is. De digitale versie van dit door de dood geregeerde nummer is hier te bestellen.

Op de website van Athenaeum Boekhandel verscheen een recensie van dit nummer.

Delen
 
hetgrotezwijgen

Cees Nooteboom in de bres voor Het grote zwijgen

Cees Nooteboom schrijft in een ingezonden brief in NRC ontroerd te zijn geweest door de roman "en dat gebeurt me niet vaak bij boeken". "Menkveld geeft het idioom van die bevlogen dagen goed weer. [...] Het boek geeft een prachtig, bijna nostalgisch beeld van het Amsterdam van die dagen, waarin de polder nog praktisch grenst aan het muziekgebouw."

Mieke van Dooren van Linnaeus Boekhandel over Het grote zwijgen: "Een van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen en daarmee mijn zomertip."

Historisch Nieuwsblad: "prachtige roman."

De Groene Amsterdammer: "Erik Menkveld, gelauwerd dichter, en nu ook romancier, bewijst in zijn debuutroman Het grote zwijgen allesbehalve een beginneling te zijn. Bij hem geen ontsporende zinnen, geen krukkige mooischrijverij of een beperkt idioom, maar een rijk taalgevoel en een fijn oor voor ritme. Dit is een bekwame literator met een bezonken poëtica."

Erik Menkveld werd voor Lezentv geïnterviewd, zie hieronder.

 

 

Delen
 
kvhr6_copy_copy

Karel van het Reve - Verzameld werk 6

Ongekend was het enthousiasme waarmee pers en publiek de eerste vijf delen Verzameld werk van Karel van het Reve ontvingen. De auteur werd alom geprezen om zijn scherpe pen, zijn onafhankelijke geest, en zijn blijvende actualiteitswaarde. Een heel nieuwe generatie heeft inmiddels kunnen kennismaken met deze grote essayist.
Nu verschijnt dan deel 6. De rijkdom aan ongebundelde stukken zal ook nu weer voor aangename verrassingen zorgen. Dit nieuwe deel omvat de jaren 1985-1994. Het bevat, onder veel meer, de spraakmakende bundels De ongelooflijke slechtheid van het opperwezen (talloze lezers waren destijds door het titelopstel diep geschokt) en De ondergang van het morgenland. In het essay Zie ook onder Mozes behandelt de auteur de klemmende kwestie wat een ontwikkeld mens dient te weten. (Vraag bijvoorbeeld nooit: 'Wat is dat, de Ilias?')
De brede selectie uit het ongebundelde werk beslaat ditmaal meer dan 300 pagina's.
Lees hier een bespreking van dit deel in NRC Handelsblad. En luister hier naar een bespreking van het deel door Pieter Steinz in de Tros Nieuwsshow.

Delen
 
WinesburgOhio_Anderson

Lof voor Winesburg, Ohio

De zojuist vertaalde klassieker Winesburg, Ohio van Sherwood Anderson krijgt ook in de Nederlandse pers reeds de eer die het boek toekomt. Hans Bouman had in De Volkskrant van 21 mei maar liefst vijf sterrren over voor Andersons meesterwerk. "Anderson munt uit deze levens een leeservaring die je bij de strot grijpt en pas weer loslaat als Willard in het slotverhaal uit Winesburg vertrekt en op de trein naar Chicago vertrekt."
In de Tros Nieuwsshow werd ook ruim en zeer positief aandacht besteed aan het boek. Luister hier naar de Tros Nieuwsshow.

Winesburg, Ohio
wordt gezien als de eerste "moderne" Amerikaanse roman. Anderson was een groot voorbeeld voor schrijvers als Hemingway, Faulkner, Steinbeck en Salinger. Het boek bestaat uit een verzameling klassiek geworden schetsen van personages in een klein dorp. De verbindende figuur is George Willard, verslaggever van de dorpskrant, die het leven, in tegenstelling tot zijn dorpsgenoten, nog met jeugdige onbekommerdheid tegemoetgaat. Vertaling is van Nele Ysebaert.

Koop dit boek bij een boekhandel in uw buurt.Delen
 
deel_8_formaat_200_copy_copy

Frida Vogels, Dagboek 1970-1971

In 1970 wordt Frida Vogels veertig jaar, een leeftijd die een rijpheid suggereert die ze in haar leven niet waargemaakt heeft. Ze trekt zich gedeprimeerd meer en meer terug in het schrijven van het dagboek, het enige houvast dat haar rest. Ze wordt geplaagd door dromen en de relatie met E. staat onverminderd op scherp. Tijdens een afwezigheid leest hij in haar dagboek dat zijn fysiek haar tegenstaat. Ondertussen neemt Frida zich voor tegemoet te komen aan haar erlangen om haar broer Michiel weer te zien, wat inmiddels al jaren geleden is. Ook haar vader probeert een verzoening te bewerkstelligen tussen Michiel en haar als hij haar in het najaar opzoekt. In het voorjaar van 1971 vindt die verzoening in Amsterdam dan eindelijk plaats. Als in de zomer Frida's vader plotseling overlijdt, realiseert ze zich meer van hem gehouden te hebben dan ze ooit vermoed had.
Dit achtste dagboekdeel is een fenomenaal verslag van een depressie.


Delen
 
U_mag_200

"Nee, ik denk bijna nooit."

Het interviewboek U mag alles over mij schrijven is verschenen. Ton van Brussel maakte een selectie uit de talrijke geschreven interviews met Karel van het Reve. De Russen, het communisme, vrijheid van meningsuiting, literatuur, politiek maar bijvoorbeeld ook zijn voorliefde voor de cryptogrammem in The New York Times komen aan de orde in vraaggesprekken met gerenommeerde journalisten als Bibeb, Theodor Holman, Henk Terlingen en Ischa Meijer.
Het eerste interview dat is opgenomen, is uit 1967, het laatste uit 1999, het jaar van Van het Reve's dood.

"Waarom hebt u slechts een gering aantal romans geschreven?"
"Wie is uw grootste tegenstander geweest?"
"Uw liefste bezigheid?"
"Uw voornaamste tekortkoming?"
"Hoe bedoelt u dat?"
...

"De bundel is niet geschikt om te lezen in het bijzijn van anderen. Je blíjft mensen lastigvallen met citaten." - HP de TijdDelen
 
dickinson_copy

Verzamelde gedichten Emily Dickinson

Een statig huis met parkachtige tuin in het nog landelijke Amherst (Massachusetts, VS) vormde de ambiance waarin tussen 1855 en 1885 een van de opmerkelijkste dichterlijke oeuvres is ontstaan die er zijn. Emily Dickinson (1830–1886) schreef bijna 1800 gedichten en publiceerde er maar enkele. De volstrekt eigenzinnige inhoud van het werk, en daarbij haar teruggetrokken bestaan en onwil te publiceren, hebben na de verschijning van het verzameld werk geleid tot een stortvloed van biografi sche studies en interpretaties. Deze tweetalige uitgave van de grootste verzameling van Dickinsons gedichten in vertaling die ooit in Nederland verscheen, gaat vergezeld van een uitgebreid en kundig commentaar en een biografi sche schets door vertaler Peter Verstegen.

Het moet Emily Dickinsons thematiek zijn die tijdloos is: ze schrijft zoals geen ander ooit heeft gedaan over pijn, hartstocht, (on)geloof, de dood, de natuur, verlangen, heel het palet van het menselijk tekort. Haar liefdesgedichten zijn de schrijnendste die ooit geschreven werden. De Verzamelde Gedichten van Dickinson zijn nu verschenen bij Van Oorschot.
Delen
 
op_kamers

Tsjechov

De vroegste Tsjechov-verhalen zijn nu verkrijgbaar in een goedkope hardcovereditie, Op kamers, een verzameling van alle verhalen die de grootmeester van het korte verhaal schreef tot 1885. Zij werden meesterlijk vertaald door Tom Eekman en Aai Prins.

In 1876 verhuisde het gezin Tsjechov van Tganrog aan de Zwarte Zee naar Moskou. De toen zestienjarige Anton Tsjechov moest het gymnasium afmaken en bleef er nog drie jaar wonen: op kamers. In die jaren moet de kiem gelegd zijn voor een schrijverschap dat hem ten slotte wereldberoemd maakte.Delen
 
Het_grote_zwijge_4d41506b371cc1

Het grote zwijgen

Het grote zwijgen van Erik Menkveld is verschenen. Groots opgezet, spelend in de periode tussen 1900 en 1920 in de muziekwereld van Amsterdam, vertelt de ingetogen roman het verhaal van ontstaan, bloei en teloorgang van de vriendschap tussen de Nederlandse componisten Alphons Diepenbrock en Matthijs Vermeulen, een tragische vriendschap die wortelt in bewondering en verheven idealen en die strandt op de banale en meedogenloze realiteit van oorlog, overspel en verraad.
Erik Menkveld (1959) schreef gedichten en essay's. Het grote zwijgen is zijn romandebuut.

Luister hier naar een gesprek tussen Erik Menkveld en Jeroen van Kan in het radioprogramma De Avonden.

 

Delen
 
gerichte_gedichten

Gerichte gedichten

Wie bent u? Deze vraag stelt Willem Jan Otten in zijn nieuwe boek Gerichte gedichten. Aan wie stelt hij deze vraag? Wie is de lezer die er, zodra hij een gedicht schrijft, nooit niet is?
Is het waar wat Otten denkt, dat u, de alomtegenwoordige lezer, al van tevoren weet wat hij gaat schrijven? Lijkt u wellicht op zijn moeder ? Of bent u een echomuur? Zit u inderdaad in het Onze Vader? Waar bent u als alle mensen uitgegroeid zijn? Bent u wie weet de vuurtoren van Vlieland? Bent u bekend met de gedachten van Darwin? Was u er toen de vader van de dichter stervende was? In Gerichte gedichten richt Otten zich meer dan ooit rechtstreeks tot de lezer.
Met Gerichte gedichten stuit Otten, na veertig jaar poëzie bedrijven, op het raadsel van de poëzie: als u niet bestond, was er geen gedicht.

Guus Middag in NRC Handelsblad: "een dichter van verrassende beelden, vreemde woorden, snelle idioomwisselingen. Zijn gedichten zijn altijd licht en ritmisch. En hij is in staat om de meest metafysische kwesties terug te brengen tot een herkenbare scène in een herkenbaar decor." Lees hier het hele stuk.

Willem Jan Otten hield de 4 mei-lezing tijdens de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk. Zie hier.
Delen
 
typemachine1

In de kantlijn: Thomas von der Dunk


door Wouter van Oorschot

'Jaarlijks nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit de Willem Arondéuslezing te houden. Willem Arondeus (1894-1943) was een eigenzinnig mens die geheel tegen de mores van die dagen in, openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Dat was gedurfd en ongewoon, zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde. In de bezettingsjaren '40-'45 was hij actief in het kunstenaarsverzet.'

Zó stond het op de webstek van noord-holland.nl/web/Bestuur/Provinciale-Staten/Willem-Arondeuslezing

Provinciale Staten nodigden cultuurhistoricus en publicist Thomans von der Dunk uit de Willem Arondéuslezing 2011 te houden. Zij zou worden uitgesproken op dinsdag 26 april in het Provinciehuis te Haarlem. Voor meer informatie kon men contact opnemen met mevrouw M. Spoor, tel. 023 - 514 53 08.

Zoals bekend hebben de PS-fracties van VVD en CDA na ruggespraak met die van de PVV het Von der Dunk onmogelijk gemaakt zijn lezing uit te spreken omdat zijn onderwerp, de verkwanseling van fundamenten van onze rechtsstaat omwille van regeermacht door diezelfde VVD, CDA en PVV hen niet beviel. Het moet duidelijk zijn – ook op de webstek van deze uitgeverij –, dat dergelijke machtspolitieke machinaties onacceptabel zijn. Daarom bij wijze van morele steun en ter bevordering van een meer dan dringend noodzakelijk debat, hieronder Von der Dunks lezing voluit, voor een paar dagen, omdat zij komende 29 april bij collega-uitgeverij Van Gennep in druk verschijnt:

Geachte aanwezigen,

de titel van deze Arondéuslezing, "het nieuwe taboe op de oorlog", heeft U mogelijk verbaasd. Hoezo taboe? - zo vraagt U zich misschien af. Het gaat toch niet om een vorm van verdrongen verleden, zoals Vichy in Frankrijk, of de slavernij bij ons? Er wordt toch sinds jaar en dag uitvoerig aandacht aan de Tweede Wereldoorlog besteed, op tentoonstellingen, in boeken, in het onderwijs? Vormt de Holocaust niet ongeveer hèt morele ijkpunt dat bij nieuwe dreigende massamoord het instinctmatige handelen van westerse politici, de Nederlandse inclusief, bepaald? Van Joegoslavië tot Libië nu? Lees verder

Delen
 
Bruggeerthillie

Hillie en Geert van Oorschot brug

(een persoonlijk bericht)

Dames en heren,

Vroeger kon men de verantwoordelijk stadsdeelwethouder van de gemeente Amsterdam vragen een van de ruim 1500 bruggen in die stad naar iemand te vernoemen en dat gebeurde dan tamelijk rimpelloos: niet-vernoemde bruggen zat én zonder 'vernoemingsbeleid'. Dat waren nog eens tijden. Op 19 maart 2009 diende ik daarom bij wethouder Koldenhof (VVD) het verzoek in om in de onmiddellijke nabijheid van uitgeverij Van Oorschot een brug naar mijn beide ouders te vernoemen. Dat zijn er twee over de Herengracht: een bij de Amstel en een bij de Utrechtsestraat.

Kort tevoren waren bruggen vernoemd naar de componist van het liedje 'Aan de Amsterdamse grachten' Pieter W. Goemans en naar de criticus Kees Fens, die in 1964 bij mijn ouders debuteerde met zijn essaybundel De eigenzinnigheid van de literatuur. Ik dacht: als het zó eenvoudig kan, biedt de 100ste geboortedag van mijn vader, komende 15 augustus, de gemeente een goede gelegenheid voor het brengen van een postuum eerbetoon. En laat men daar dan mijn moeder, wier inhoudelijke invloed op het tot standkomen van het zo rijke fonds van de uitgeverij niet mag worden onderschat, nadrukkelijk in betrekken. Kortom: de 'Hillie & Geert van Oorschotbrug'.

Ik zette mijn verzoek kracht bij in een beetje ronkende termen want zo'n wethouder kan ook niet alles weten. Ik wees erop dat hun verdiensten als 'literaire bruggenbouwers' tussen het publiek en een aantal van de belangrijkste schrijvers uit de tweede helft van de 20ste eeuw zowel voor de stad Amsterdam als ons gehele taalgebied onomstreden was. Ik merkte op dat Geert in 1986 door de Katholieke Universiteit Brabant als eerste literaire uitgever in ons taalgebied was benoemd tot Doctor Honoris Causa in de Letteren, een idee waar de Universiteit van Amsterdam niet op gekomen was. Voorts was ik zo gis deze VVD-wethouder te wijzen op het economisch belang dat de uitgeverij sinds haar oprichting in 1945 door het harde werken van mijn ouders voor 's Rijks schatkist had gehad - en trouwens nog heeft. En ten slotte: dat zij de verzamelde werken van Pieter W. Goemans dan wel niet hadden uitgegeven, maar wél Kees Fens en zo vele anderen. En ik verwees de wethouder naar de korte geschiedenis 'Rondom Uitgeverij Van Oorschot' op onze webstek www.vanoorschot.nl.

Spoedig werd ik gebeld door een stadsdeelmedewerker van de Sector openbare ruimte Afdeling Rayonmanagement Zuid. Hij meldde dat er momenteel weliswaar vier à vijf aanvragen tot het vernoemen van bruggen lagen, en ook dat er nog voldoende bruggen over waren, maar dat de wethouder ter voorkoming van wildgroei nu eerst een 'bruggenvernoemingsbeleid' ontwikkeld wilde zien.

De ontwikkeling van dit beleid blijkt eind december 2010 te zijn voltooid. Een andere medewerker meldde onlangs keurig dat mijn verzoek nog steeds in portefeuille zit en dus zeker behandeld zal worden. Toch is er iets veranderd: er zijn criteria opgesteld. Een ervan is dat reeds vernoemde bruggen niet worden herbenoemd. Dat geldt voor de oude brug over de Herengracht bij de Amstel, vernoemd naar Hendrick Staets die in 1641 het grachtenplan voor Amsterdam ontwierp. Terecht: die brug komt hém toe. Blijft over de brug bij de Utrechtsestraat (met ondermeer boekhandel Veenstra op een van de hoeken).

Een ander criterium is dat een vernoemingsverzoek bij voorkeur wordt ondersteund door een comité van aanbeveling waar familie geen deel van mag uitmaken.
Graag roep ik daarom iedereen die daar schik in heeft op, onderstaande adhesiebetuiging te e-posten aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. :

'Ondergetekende,
(naam, ev. beroep, adres)
ondersteunt het verzoek om de brug over de Herengracht bij de Utrechtsestraat te Amsterdam te vernoemen tot 'Hillie & Geert van Oorschot brug'
(datum, ondertekening),

dan wel een daartoe strekkend epistel van eigen hand toe te sturen aan de uitgeverij: Herengracht 613 - 1017 CE Amsterdam.

We houden u op de hoogte!
Met dank en vriendelijke groet,

Wouter van Oorschot

 

Delen
 
detlevkleinwebsite_copy_copy

Van Heest schrijft voor Trouw

Detlev van Heest, auteur van De verzopen katten en de Hollander en Pleun bevindt zich weer in Japan, het land waar hij jaren woonde en dat de achtergrond vormt voor het eerste deel van zijn tweeluik, dat genomineerd werd voor de Anton Wachteprijs en de Libris Literatuur Prijs. Voor dagblad Trouw schrijft hij een aantal columns over zijn ervaringen, op de website van Tirade blogt hij over zijn verblijf in Tokyo en in het rampgebied.Hier vindt u de bijdragen van Detlev van Heest op de Tirade-website.
Lees hier verder in TrouwDelen
 
omslag

Tirade eerste literair eSchrift

Literair tijdschrift Tirade van Uitgeverij van Oorschot – het op een na oudste literaire tijdschrift in Nederland –  is met de stramme lendenen van de ouderdom toch als eerste over de streep en als literair tijdschrift te lezen op een eReader.

Het eBoek, of eSchrift is na een ingrijpende wijziging in de vormgeving door Emiel Efdée klaar voor 'het nieuwe lezen'.

Ook de webstek van Tirade www.tirade.nu heeft zich in de loop der tijd aan dit nieuwe lezen aangepast, schrijvers bloggen er en de inhoud van veel oude  nummers is er op het scherm  voor te proeven.

Met een prijs van 5 euro per eBoek ligt de-literatuur-bijhouden-door-een-literair-tijdschrift-te-lezen, weer in ieders bereik.

Het papieren nummer (12,50)  zowel als eBoek van Tirade 437 zijn heden te koop.

 

Met bijdragen van:

Ronald Havenaar / Marijke Schermer / Lloyd Haft / Joris van Groningen / Norman Douglas / Willem Thies / Lodewijk Pessers / Stig Dagerman / Kreek Daey Ouwens / Manet van Montfrans / Yves Bonnefoy / Carel Peeters

Het nummer is te bestellen via www.tirade.nu.

Delen
 
herm

Vijfenveertigste druk

De vijfenveertigste druk van een van Nederlands grootste klassiekers, De donkere kamer van Damokles, is verschenen. Het gaat hier om de zogenaamde Ausgabe letzter Hand, de editie die ook is opgenomen in de Volledige Werken. Voor het eerst ook is de drukgeschiedenis gesynchroniseerd met die van de wetenschappelijke editie. De donkere kamer van Damokles verscheen voor het eerst in 1958, het boek is een van de meest gelezen romans van Willem Frederik Hermans.Delen
 
Actietitelskl

Van Oorschot Boekenweek

Speciaal voor de boekenweek zijn een aantal titels in prijs verlaagd:
Nop Maas - Kroniek van een schuldig leven 1 en 2 € 25,00
De vroege jaren behandelt de jaren 1923 - 1962. Reves jeugd en schooltijd, de oorlogsjaren, zijn tijd als journalist bij Het Parool, De avonden en andere vroege werken, zijn huwelijk met Hanny Michaelis, de worsteling met zijn homoseksualiteit, de Engelse jaren en zijn relatie met Wim Schuhmacher (Winnie).
De 'rampjaren' gaat over de periode 1962-1975, waarin Reve zeer succesvol was als auteur (met o.a. Op weg naar het einde, Nader tot u, De taal der liefde en Lieve jongens) en bovendien een mediafiguur werd. Opzienbarende gebeurtenissen waren zijn toetreding tot de roomskatholieke kerk, het 'Ezelproces', de toekenning van de P.C. Hooftprijs en de daarop volgende huldiging in de Allerheiligst Hartkerk.

J.J. Voskuil - Onder andere € 17,50
Dat Voskuil in staat is rake portretten te schetsen, is genoegzaam bekend. Onder andere, bevat verscheidene schitterende nieuwe portretten: van zijn vader, zijn vriend Kees (de broer van Frida Vogels), zijn uitgever Geert van Oorschot, een tante en een nichtje. Er zijn stukken over 'typische Voskuilonderwerpen' als het wonen op de Lijnbaansgracht en fietsen in Nederland.

'Grandioze literatuur' – NRC Handelsblad'

Koen Hilberdink - Hans Lodeizen € 10,00
Over Hans Lodeizen zijn een paar dingen zó bekend dat iedereen ze kan opsommen: jonge dichter, vroeg gestorven, homoseksueel, weemoedige poëzie die het goed doet bij dolende pubers. Dit geijkte portret is in de loop der jaren stelselmatig bevestigd, maar zelden uitgebreid of bijgesteld. Dat doet biograaf Koen Hilberdink nu voor het eerst. En hoe.

Detlev van Heest - De verzopen katten en de Hollander € 17,50
Nooit eerder verscheen een roman waarin een naar binnen gekeerde samenleving zo microscopisch bekeken en ontleed wordt als De verzopen katten en de Hollander. Het toneel is Japan. In heldere, ingetogen taal, gekruid met absurdistische humor, beschrijft Detlev van Heest (1956) een bonte verzameling mensen, planten en dieren.

'Dit merkwaardige, maar altijd de aandacht opzuigende boek heeft zijn sarrende en tegelijk verslavende eentonigheid gemeen met het werk van Voskuil en Vogels.' – Jaap Goedegebuure, Trouw


Delen
 
Studio Marise Knegtmans

eBoek van Menno ter Braak

Tijdens de boekenweek verscheen Menno ter Braak Verzameld Werk als eBoek. Het kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Menno ter Braak en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.
In het eBoek zijn 24 eerste drukken van werken van Menno ter Braak opgenomen die verschenen zijn tussen 1929 en 1946.
Hieronder bevinden zich klassieke titels als Het carnaval der burgers, Afscheid van domineesland, Demasqué der schoonheid, Het nationaal-socialisme als rancuneleer, In gesprek met de vorigen, en De nieuwe elite. Het boek bestaat uit 2.206 pagina's, kost slechts €19,90 en is hier te bestellen.
Op de website www.mennoterbraak.nl is een volledig overzicht te vinden van alle werken, artikelen, lezingen en de  correspondentie van Ter Braak. Op deze website staat ook de drukgeschiedenis vermeld van elk van de boeken opgenomen in dit Verzameld werk.

Uitgeverij van Oorschot gaf eerder (1949-1951, herdruk 1980) een papieren Verzameld werk uit van Menno ter Braak in een gemoderniseerde spelling.

Op twitter kan men zien hoe terzake een 140 tekens lange tekst van Menno ter Braak vaak kan zijn. (@mennoterbraak)

'Deze verzamelde Ter Braak is precies het goede voorbeeld van het soort boeken dat de e-generatie zal kunnen ontsluiten: verzameld werk, niet meer te krijgen behalve in schimmige antiquariaten, toch erfgoed, en ook geschikt als naslagwerk, waarin je nu gemakkelijk frases en alinea's kunt opzoeken, geholpen door de digitale zoekfunctie.'

–Stijn van der Loo–

 
Delen
 
leviedelange

Levie de Lange

Frida Vogels schreef een voorwoord bij Het verhaal van mijn leven van Levie de Lange. Het is een ongepolijst en fier verslag van een straatarme joodse arbeider die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog een gezin met vijftien kinderen moest onderhouden. Vervolgens onderging hij met zijn hele gezin – op een na – de mensonterende gang naar het kamp. Al die jaren koesterde hij de hoop dat ten minste één van zijn kinderen de oorlog zou overleven.
Els Knap over het boek van Levie de Lange: 'Wat een mens, wat 'n ontberingen en wat een grote liefde voor zijn omgekomen gezin. De eenvoud en innerlijke beschaving waarmee hij zijn verhaal doet!'Delen
 
Wat_ik_mijzelf_g_4c3ae802eb78b_copy

Prijzen

Lieke Marsman heeft de C. Buddingh'-prijs en de Debuutprijs Het Liegend Konijn gewonnen. De bekendmaking vond plaats op een en dezelfde dag. Voor de Buddingh'-prijs waren verder Y.M. Dangre, Dennis Gaens en Marjolijn van Heemstra genomineerd . "De prijs voor het meeste talent zou naar Marsman moeten gaan," schreef Ron Rijghard voorafgaand aan de bekendmaking in NRC Handelsblad. Uit het juryrapport: "Marsmans gedichten hebben iets van onvoorspelbaar meanderende beken, draaikolken en taalwoelingen, waarbij je telkens even een glimp opvangt van de formidabele vis die hier in en uit het water springt."
Alle vier de genomineerden waren te gast in het programma Boeken van Wim Brands. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Het is de derde keer dat de Debuutprijs Het Liegend Konijn wordt uitgereikt. Het is een tweejaarlijkse prijs, ingesteld door tijdschrift Het Liegend Konijn en deBuren in Brussel, die in 2007 ging naar Ester Naomi Perquin voor haar bundel Servetten halfstok.

Eerder won Lieke Marsman met haar bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud, waarvan al een tweede druk is verschenen, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2011.Delen
 
2011-02-16_115334

J.C. Bloemprijs

Ester Naomi Perquin heeft met haar bundel Namens de ander de J.C. Bloem-poëzieprijs gewonnen. De prijs is ingesteld voor de beste tweede bundel en wordt sinds 2003 om het jaar uitgereikt. Eerdere winnaars waren Paul Marijnis, Hagar Peeters, Hanz Mirck en Maria Barnas. Op 16 april zal de J.C. Bloem-poëzieprijs 2011 uitgereikt worden door de gemeente Steenwijkerland in Het Binnenhof te Paasloo in Overijssel. Niet ver van het graf van J.C. Bloem.

Eerder werd aan Perquin voor haar bundel Namens de ander (2008) de Jo Peters Poëzieprijs 2010 uitgereikt. Haar debuutbundel Servetten halfstok (2007) werd in datzelfde jaar bekroond met de debuutprijs Het Liegend Konijn, gevolgd door de Eline van Haarenprijs 2008. Voor beide bundels ontving Perquin in 2009 de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en in 2010 de Anna Blaman Prijs.
Delen
 
telicht

Te licht bevonden

Als bijdrage aan de verkiezigscampagne voor de Provinciale Staten publiceerden wij Te licht bevonden, geschreven door Ronald Havenaar. Het twaalf pagina's tellende pamflet met op de voorkant een prent van Joep Bertrams, wordt niet aangeboden. De papieren versie (oplage 10.000) kan zolang de voorraad strekt worden afgehaald bij de volgende boekhandels en de meeste vestigingen van Selexyz. Woont u te ver weg of is hij op, dan vindt u de digitale versie (uit te vergroten in de rechterbovenhoek!) hier. U mag de tekst vrij verspreiden: het is campagnetijd.

Van de achterflap:

'De "gedoogregering" van populist Geert Wilders mist nog een meerderheid in de Eerste Kamer om haar programma "waar rechts Nederland de vingers bij aflikt" ongestoord te kunnen uitvoeren. VVD en CDA hopen dat daar op 2 maart 2011 bij de verkiezing voor de Provinciale Staten verandering in komt. En dát lukt alleen wanneer de PVV voldoende stemmen krijgt.

De door velen kwalijk geachte denkbeelden van de PVV worden meestal door Wilders uitgesproken maar komen uit de koker van zijn partij-ideoloog en toesprakenschrijver Martin Bosma. Wie is deze Bosma, of beter gezegd: op wiens denkbeelden baseert hij zich?

In zijn boek De schijn-élite van de valse munters (2010) beroept Bosma zich gretig op het werk van politicus en publicist Jacques de Kadt (1897–1988). Wat hem vooral in zijn politieke leermeester bevalt, is diens pleidooi voor een weerbare democratie, die de strijd met haar tegenstanders opzoekt. Maar terwijl volgens De Kadt elke politiek gebaseerd moet zijn op zakelijkheid, kennis en inzicht, zijn dit precies de kenmerken die aan Bosma's gedachtegoed ontbreken. Bij hem zijn kennis en inzicht vervangen door schrille dogmatiek, geloofsijver en missiedrang. Historicus Ronald Havenaar toont aan dat Bosma uit zijn nek kletst.

"Men moet het gedachtegoed van de vijand serieus bestuderen, om hem des te beter te kunnen verslaan." Zo luidde een van de uitgangspunten van De Kadt. Moge dit schotschrift daartoe een bijdrage leveren!'

Delen
 
vasalis

Presentatie biografie Vasalis in de Rode Hoed

Maandag 28 februari, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur.

Zoveel soorten van verdriet,
ik noem ze niet.
Maar één, het afstand doen en scheiden.
En niet het snijden doet zo'n pijn,
maar het afgesneden zijn.

Iedereen kent deze dichtregels van Vasalis (1909-1998). De liefhebbers van haar poëzie kunnen hun hart ophalen aan de publicatie van M. Vasalis. Een biografie, waarin Maaike Meijer een uniek vrouwenleven in de twintigste eeuw beschrijft. M. Droogleever Fortuyn-Leenmans was psychiater, had een gezin, onderhield vele intense vriendschappen en correspondeerde met kunstenaars, uitgevers, schrijvers en dichters. Uit een rijkdom aan ongepubliceerd materiaal rijst een fascinerende kunstenaar op die zich intensief verbond met zichzelf en anderen en die tot in haar vingertoppen leefde.
Kenners en liefhebbers belichten Vasalis van diverse kanten: Léon Hanssen en Maaike Meijer praten over de biografie. Oek de Jong vertelt over de spiritualiteit die hij in Vasalis` gedichten aantreft. Judith Herzberg, Liesbeth Lagemaat en Peter Swanborn lezen poëzie van Vasalis voor. Cees Rümke vertelt over Vasalis in relatie tot haar werk als psychiater. Op deze feestelijke avond wordt muziek gemaakt door Shura Lipovsky (zang), Bart Lelivelt (accordeon), Paul Prenen (piano), Marjolijn van Roon (blokfluit), Maaike Roelofs (cello), Jacques Verheyen (piano) en Bert Vos (viool). Mieke van der Weij presenteert de avond.
Kaarten zijn hier te bestellen, de biografie is hier te bestellen.
Organisatie: SLAA, Van Oorschot i.s.m. de Rode HoedDelen
 
maartje

Nieuwe blogger op tirade.nu

Maartje Wortel is de nieuwe "Blogger in Residence" op www.tirade.nu. Ze volgt Nico Dros op, die op 31 december jl. zijn laatste blog schreef. Maartje Wortel publiceerde onder meer verhalen in De Gids en Passionate en schreef columns voor NRC Next. Haar verhalenbundel Dit is jouw huis werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Ze was een van de schrijvers die meedeed aan het project 'Kamer in het verleden' van de VPRO, waarvoor ze voor een week werd opgesloten in een drijvend huis ver weg van de stad. De stukken die ze in die week schreef, zijn hier na te lezen. Maartje Wortel is tot en met eind maart "Blogger in Residence" op www.tirade.nu.Delen
 
Vasalis_MeijerMaaike

Persstemmen

Over M. Vasalis. Een biografie:

"Het is een verdienste van deze Vasalisbiografie dat er zo'n sterk accent op het creatieve proces wordt gelegd. Maaike Meijer, die al een kwart eeuw geleden aandacht vroeg voor de mystieke kant van Vasalis' werk, is beslist de ideale biografe." - Jaap Goedegebuure, Trouw

"Als van een kind in een snoepwinkel - dat gevoel komt nog het meest in de buurt na het vastpakken van M. Vasalis. Een biografie." - Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden

"Leest als een roman." - Wim Brands, Boeken

"Kijk, zo'n biografie is dat nu die Maaike Meijer heeft geschreven: je wilt meteen verder denken over de kwesties die het boek oproept, over de uitspraken van Vasalis, over de verhouding tussen leven en werk, over de bronnen waaruit een dichtersschap voortkomt, over het raadsel van de creativiteit." - Marjoleine de Vos, NRC Handelsblad (lees hier het complete stuk)

Van het boek is zowel een gebonden editie als een luxe paperback met flappen gemaakt. Rondom de verschijning van de biografie rijdt Maaike Meijer door het land om lezingen te geven. Kijk bij Agenda naar een overzicht.

Delen
 
2010-04-15_100811

Longlist Libris Literatuurprijs

Detlev van Heest verklaarde in het programma Ochtendspits dat hij het prijzengeld van de Libris Literatuurprijs, als hij de prijs wint, zal schenken aan Stichting AAP en het dierenasiel Crailo in Hilversum. Klik hier om de uitzending te bekijken (deel 3 van de uitzending, na 11 minuten). Frits Abrahams schreef er een column over in NRC Handelsblad.
Van Heests roman De verzopen katten en de Hollander staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Er zijn achttien titels genomineerd. Op 14 maart maakt juryvoorzitter Philip Freriks de zes shortlistnominaties bekend. Op 9 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Opium radio
noemde De verzopen katten en de Hollander "een meesterwerk". Daniëlle Serdijn schreef in de Volkskrant: "Van Heest is zo consequent in vorm en stijl, dat gewone zaken reliëf krijgen. Van grote klasse zijn de dialogen." Jaap Goedegebuure plaatste het boek in de traditie ("een diep gewortelde familieverwantschap") van Stendhal, Ter Braak, Du PerronVoskuil, Frida Vogels en Minke Douwesz. Van Heest noemde hij een "eigenzinnig talent".

Het vervolg op De verzopen katten en de Hollander is ook al verschenen: Pleun. Beide boeken kregen lovende besprekingen in dag- en weekbladen.

Delen
 
2011-01-18_112141

Brabant

Weg van Minke Douwesz en Hoor van Peter van Lier zijn genomineerd voor de Prijs der Brabantse Letteren. Er is ook een publieksprijs. Breng uw stem uit via deze link!

Erik Lindner in De Groene Amsterdammer: 'Van Lier schrijft indruksgetrouwe en precieze poëzie. Veel wordt er via de beelden verteld. Soms is dat even onaangenaam, als aan een bar uit een broekzak of jaszak een speelgoedbeest te voorschijn komt. De dichtbijheid van de dingen klinkt soms een beetje navrant, door het vergrootglas van Van Lier. En tegelijkertijd is dat de scherpte, het bijzondere van zijn werk.'

Fleur Speet in Financieel Dagblad: 'Weg is zondermeer de beste roman die ik in tijden las, een boek om met gretige haast in uit te rusten.'Delen
 
enp0144_ori_nef_defi5flatweb

Stadsdichter

Ester Naomi Perquin is stadsdichter van Rotterdam geworden. Zij volgt Jana Beranová op. In 2007 debuteerde Perquin bij Van Oorschot met haar bundel Servetten halfstok. In 2008 verscheen Namens de ander, waarvoor zij in 2010 de Jo Peters Poëzieprijs ontving. Servetten halfstok werd bekroond met de debuutprijs Het Liegend Konijn, die in Brussel werd uitgereikt, gevolgd door de Eline van Haarenprijs 2008. Voor beide bundels ontving Perquin in 2009 de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en in 2010 de Anna Blamanprijs. Ze is redacteur van Tirade.Delen
 
2011-02-10_163906

Academica Literatuurprijs

Drie boeken van Van Oorschot stonden op de longlist van de Academica Debutantenprijs 2011: De verzopen katten en de Hollander van Detlev van Heest, Moorddiner van Mohana van den Kroonenberg en Levi Andreas van David Pefko. Inmiddels is bekend geworden dat Levi Andreas een van de vijf genomineerde boeken is. In september wordt de winnaar bekendgemaakt. Kijk hier voor meer informatie.
Het is aan de lezers om te bepalen welke van deze vijf boeken de prijs wint. Wilt u deelnemen aan de lezersjury? Het enige vereiste is dat de deelnemer ten minste één genomineerd boek leest en dit vervolgens beoordeelt aan de hand van een beoordelingsformulier. Dit formulier is te vinden op www.academicadebutantenprijs.nl. U kunt zich ook aanmelden voor de kernjury. Een kernjurylid leest en beoordeelt Ã lle 5 genomineerde debuten. U kunt zich hier aanmelden voor de kernjury.Delen
 
Wat_ik_mijzelf_g_4c3ae802eb78b

Debuutbundel Lieke Marsman geprezen

Wat ik mijzelf graag voorhoud, de dichtbundel waarmee Lieke Marsman is gedebuteerd bij Van Oorschot, krijgt lovende recensies.

Victor Schiferli in Het Parool: 'Met haar laconieke, geestige manier van filosoferen slaat Marsman geregeld de spijker op zijn kop. "Ik word niet achtervolgd door herinneringen, / ik word achtervolgd door het tegenovergestelde / van herinneringen," schrijft ze [...], "Dat is alles / wat ik vergeten ben, of / de toekomst." Dat lijken me nu al een beetje klassieke regels van een dichteres van wie we in de komende jaren veel zullen horen.' Lees hier het hele artikel.

Erik Menkveld in de Volkskrant: 'Verheugend vaak ook zingt het kristal [...] en klinkt ze onmiskenbaar als een sprankelende nieuwe stem.'

Guus Middag in NRC Handelsblad: 'humoristisch, licht en tegelijk pijnlijk'.

En Erik Lindner in De Groene Amsterdammer: 'Lieke Marsman is overduidelijk een groot talent.'Delen
 
Niets_heb_ik_van_4c3c66d851291

'De beste essayisten'

De in december verschenen essaybundel Niets heb ik van mijzelf van Willem Jan Otten, Kees Verheul en Clay Hunt, is besproken in NRC Handelsblad. Guus Middag noemt het essay van Kees Verheul 'een van de beste essays van een van de beste essayisten van dit moment'. Een van de andere beste essayisten is volgens hem Willem Jan Otten. Lees hier het complete artikel.

Eerder al werd het boek door Wim Brands in de VPRO Gids uitgeroepen tot het beste boek van 2009.

Er bestaan zo verschrikkelijk veel boeken,dat je soms zou willen dat je iemand hebt die je persoonlijk door de literatuurgeschiedenis leidt. Librisprijs- en Constantijn Huygensprijswinnaar Willem Jan Otten constateerde op zeker moment dat de kritieken die Kees Verheul in de jaren '80 en '90 schreef, voor hem leidend geworden waren: Verheul was zijn gids, zoals Vergilius dat voor Dante was. In het eerste deel van deze 'leestriptiek' verklaart Otten zijn bewondering voor Verheul in een abecedarium.

Het tweede deel van deze 'hommage aan het lezen' is van Kees Verheul. Hij schrijft in het essay 'Poetic Passion' over zijn leermeester Clay Hunt, die in 1957 Verheuls docent was aan Williams College, Williamstown, Massachusetts. In het laatste deel komt Clay Hunt vervolgens aan het woord, in een essay dat hij schreef over het gedicht 'Hymn to my God, my God in my Sickness' van de zestiende-, zeventiende-eeuwse Engelse dichter John Donne. Het essay en het gedicht werden  vertaald door Sjaak Commandeur.

Lees een bespreking van het boek op de website van Athenaeum, geschreven door Esther Wils.Delen
 

Briefwisseling nu als paperback

De veelbesproken briefwisseling tussen Neerlands roemruchtste uitgever en bekendste dichteres is nu verkrijgbaar als paperback.

De correspondentie tussen M. Vasalis en Geert van Oorschot ving aan in 1951 en hield pas op zeer kort voordat de laatste stierf. Om voor de hand liggende reden bevat zij veel literair-historische wetenswaardigheden, maar zoals uit onderstaande ontroerende citaten blijkt, is zij in de eerste plaats een kroniek van een levenslange vriendschap.

'En geloof ook, meer dan ooit, dat ik je oude trouwe vriendin Kickie blijf.' (25 november 1987)

'Op alle verschrikkelijke ogenblikken in mijn leven wàren jullie er. Nu weet ik niets meer. Dag 2 lievelingen. Geert.' (18 december 1987)


De dagbladen schreven er stuk voor stuk juichend over. 'Ik slaag er maar niet in om het boek weg te leggen.' - Frits Abrahams

 

Delen
 

De geschikte jongen voor € 25,00

'Ook jij gaat trouwen met een jongen die ik heb uitgezocht,' zei Rupa Mehra vastberaden tegen haar jongste dochter.
Zo begint de Brits-Indiase schrijver Vikram Seth (1952) zijn magistrale roman De geschikte jongen, die zich voornamelijk afspeelt in de fictieve Indiase stad Brahmpur, gelegen aan India's heiligste rivier de Ganges. Het is voorjaar 1951: mevrouw Rupa Mehra schakelt vrienden en kennissen in om haar te helpen een goede echtgenoot te vinden voor haar jongste dochter Lata.
Actueler dan ooit, is De geschikte jongen tegelijk satire en sociale geschiedenis, een grootse roman die zich uitstrekt van de landelijke politiek tot het kleine huwelijksgeritsel van een moeder, die tegelijk het verhaal vertelt over een pasgeboren natie en over een verliefde jonge vrouw.

Een greep uit de kritieken:
Vrij Nederland: "Van De geschikte jongen wil je niet dat het uit is."

Het Parool: "Rond dit verhaal van geschikte en vooral minder geschikte huwelijkskandidaten, schetst Seth virtuoos het leven van vier Indiase families in de vroege jaren vijftig in een fictieve stad aan de Ganges. Vijftien jaar na dato is De geschikte jongen, ook over het zoeken naar een identiteit in een land met vele duizenden bevolkingsgroepen, actueler dan ooit."

NRC Handelsblad: "Zeer toegankelijk literair meesterwerk, prachtig vertaald."

De Standaard: "Een juweel van historische exactheid, bijgeschaafd door emoties en heerlijk sarcastische humor."

U kunt De geschikte jongen bestellen voor € 25,00 (i.p.v. € 49,90).

Delen
 
Onzelievevrouwe

Zijn zinnen staan stevig als kathedralen

De essaybundel Onze lieve Vrouwe van de Schemering van Willem Jan Otten is genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2010. De voorzitter van de jury, Femke Halsema, zei over het boek: 'Willem Jan Otten is in staat literatuur, film en geloof op een diepgravende manier stilistisch knap met elkaar te verweven.' Inmiddels is het juryrapport openbaar gemaakt:

"Met Onze Lieve Vrouwe van de Schemering heeft Willem Jan Otten een essaybundel afgeleverd die zijn weerga niet kent. Indringend en intelligent tast de schrijver zijn onderwerpen af. Het resulteert in aanstekelijke verhalen die diep graven in de ziel van de literatuur, maar ook in de ziel van Otten zelf. Hij weet verwondering, oprechtheid en een indrukwekkende hoeveelheid kennis en inzicht samen te brengen in een helder filosofisch betoog dat tegelijkertijd leest als een literair verhaal. Zijn zinnen staan stevig als kathedralen en zijn al evenzeer het bewonderen waard door hun verfijning en taalkundige klaarte.

Otten legt zichzelf bloot: zijn twijfels, zijn zekerheden, zijn fragiele bestaan. Maar door zichzelf breekbaar op te stellen, toont hij eveneens mededogen voor de tere, twijfelende mens in ieder van ons. Het is het persoonlijke zoeken naar het raadsel van het individu dat hem intrigeert, de mens als 'oneindige verzameling verdwijnpunten'. Film, literatuur en geloof vormen voor de auteur de aanleiding om de werking van de verbeelding met nuchtere, verrassende vragen te onderzoeken. En in de persoonlijke verbeelding van die vragen schuilt Ottens jaloersmakende kracht."


Op maandag 8 november wordt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bekendgemaakt welk van de genomineerde boeken wordt bekroond met de AKO Literatuurprijs 2010.Delen
 
2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss