Archief 2012

Tirade
Bijzondere boeken in de Oorshop
Van Oorschot Poezie kalender (2013)
Dezer dagen verschenen
Anna Bijns Prijs
Koolhaas
Julia genomineerd voor IMPAC Literary Award 2013
Brieven Van Geel verschenen
Noordzij
VSB Poëzieprijs
F. Bordewijkprijs
Dokie
Nico Dros' nieuwe roman verschenen
Maaike Meijer op Wintertuinfestival
Willem Jan Ottensymposium op 2 november
AKO Literatuurprijs 2012
M. Douwesz genomineerd voor Anna Bijns Prijs
Jan Emmens bij de SLAU
Van Oorschot Poëzie kalender (2013)
Menkveld wint Academica Literatuurprijs
Bibliofiele uitgave Voskuil
Rutger Kopland (1934-2012)
Het Bureau in Duitsland
Winst in kort geding om deel 3
Porno
ACH, ICH BIN JA SO GEIL...
Blogger op www.tirade.nu
Tom Eekman (1923-2012)
Wederom prachtige kritieken voor 'Bericht uit Berlijn'
Wim Brands bloemleest mooi spul
Cees Nooteboom spreekt zich uit
Van Oorschot App voor Android
Dagboek Frida Vogels
Ontvangst van "Een kamer in Rome"
Nog 17 gouden waardebonnen niet gevonden...
Stephan Enter wint prijs van de lezersjury van de Gouden Boekenuil 2012
Tsjechov in de Veenkoloniën
Gilles van der Loo in NRC
Een auteur die nooit in De Wereld Draait Door zal komen
Pierre Michon in Nederland
Mark Strand in Nederland
Mark Rutte enthousiast over 'De buurman' van Voskuil
Lezentv
Voor een vrouw die men liefheeft
Nesciaans lichtvoetige stijl
At the Edge of the Abyss
Bob den Uyl Prijs
Eerste persgeluiden over 'Celinspecties'
Bericht uit Berlijn
Van Oorschot in de Boekenweek
Ester Naomi Perquin in citybooks
Bericht uit Berlijn in Tros Nieuwsshow
Tirade
In een klap op de kaart
Hier sneeuwt het nooit, eerste lof
"Een piekfijne roman"
Missa van Diepenbrock in Concertgebouw
'Grip' in de wereld
Voskuil-avond
Lovende recensies voor De buurman
Unieke App-actie!
Perquin & Reijseger in Roode Bioscoop
Shortlist Gouden Boekenuil
Cassette
'Een intense literaire sensatie'
Blogger
De nieuwe Hooijer
Voorjaarsaanbieding 2012
Uitgeverij dicht tot 2 januari
Academica
Grip aan Duitsland verkocht
Oor draaft door
Documentaire
Boeken en Frits Abrahams
Karel 7 en fotoboek
Rarewoorden-kaartenset en extra lemma's
Nagelaten werk toegevoegd
Grip op longlist Libris
Rare woorden
De vlek
Vasalisbiografie


446

Tirade

Geen slechtere adressant voor de schrijversbrief dan de ambtenaar, de huisbaas of de proleterige bovenbuurman. Alle stilistische artillerie wordt in stelling gebracht, maar de geadresseerde is zelden bij machte om dat te kunnen waarderen. In het zopas verschenen nieuwe Tiradenummer staan enkele van dit soort schrijversbrieven, onder anderen van Frits Abrahams, Geerten Meijsing, Detlev van Heest en Charlotte Mutsaers.
Verder onder meer in dit nummer: nooit eerder gepubliceerde brieven van Belle van Zuylen, een essay van Jeroen van Kan over de fictiemoeheid van Bas Heijne en enkele andere publicisten en een stuk van Carel Peeters over het met de AKO-prijs bekroonde boek Post mortem van Peter Terrin. Bestel het nummer hier.
Na vijf jaargangen neemt de huidige Tiraderedactie afscheid. Vanaf 2013 gaat het tijdschrift subsidieloos en met een nieuwe redactie verder.Delen
 
Anna_Bijns

Bijzondere boeken in de Oorshop

De Anna Bijnsprijs  werd in het jaar 2012 uitgereikt aan Minke Douwesz voor haar roman Weg. De uitgever maakte ter gelegenheid van de huldiging in de Rode Hoed een boekje met het juryraport, het dankwoord van Minke Douwesz, een stuk van Jaap Goedgebuure over de plaats van het werk van Douwesz in de Nederlandse literatuur en een fragment uit de roman Weg.
32 pagina's, met cahiersteek gehecht in stijfje, met stofomslag op gevergeerd papier.

Gedrukt in een beperkte oplage, waarvan 50 exemplaren genummerd en gesigneerd.

Voor de liefhebber...

Voor de liefhebber van heel andere dingen is er ook voldoende te vinden op de webwinkel van Van Oorschot overigens, van in leer gebonden boeken tot gesigneerde, van recente werken tot oude, van poëzie, romans tot aan essays etc. Maandag besteld, dinsdag of woensdag thuisbezorgd...
Delen
 
2012-11-14_104352_copy

Van Oorschot Poezie kalender (2013)

De Van Oorschot Poëziekalender 2013 biedt de liefhebber, maar ook de beginner, leerlingen en docenten de kans om kennis te maken met zeer veel goede poëzie, of de kennismaking te hernieuwen.

Van Oorschotpoëzie heeft de naam verstaanbare poëzie te zijn: de poëzie van Vasalis, Herzberg, Kopland en Morriën. Maar daarnaast levert bijna zeventig jaar uitgeven en vertalen zoveel meer op: Verlaine, Majakovski, Van Ostaijen, Marjoleine de Vos, Vikram Seth, Emily Dickinson, Lieke Marsman en vele anderen. Allen zijn terug te vinden in een eenmalige uitgave van de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot.

De scheurkalender kost € 15 en is verkrijgbaar in iedere goede boekhandel of via onze Oorshop.
Neemt u voor kortingsmogelijkheden bij afname van grotere aantallen gerust contact met ons op via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of telefoonnummer 020 - 4280115.

 

Delen
 
Dezer_dagen_5008157f921de

Dezer dagen verschenen

De bundeling Dezer dagen uit de columns van J.L. Heldring is verschenen. In april 2012 stopte J.L. Heldring na 52 jaar met zijn befaamde column Dezer dagen. Sinds 1960 schreef hij op de opiniepagina van eerst de Nieuwe Rotterdamse Courant en later NRC Handelsblad zijn column over buitenlandse politiek, taal, godsdienst, Europa, cultuur en geschiedenis. Aanvankelijk begon Heldring de column omdat zijn hoofdredacteur hem als adjunct geen andere verantwoordelijkheden wenste af te staan. Gaandeweg vond hij in zijn stijlvolle opstellen een levenstaak: vanaf de zijlijn meedenken. Overtuigd als journalist in al deze onderwerpen een dilettant te zijn heeft hij echter generaties lezers getoond hoe scherpzinnig vanuit dilettantisme gedacht en geredeneerd kan worden. Politiek denken op columnformaat heeft in de Nederlandse pers nergens zo'n hoge vlucht genomen als juist in Heldrings column.

Deze ruime bundeling omvat een keuze uit de 500 'kanttekeningen' die Heldring tussen 2003 en 2012 plaatste.

'Een meester in vileine bedachtzaamheid' - Bas Heijne over Heldring

 

Delen
 
Weg_copy_copy_copy_copy

Anna Bijns Prijs

Minke Douwesz heeft met haar roman Weg de Anna Bijns Prijs 2012 gewonnen. Deze prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een vrouwelijke auteur, afwisselend voor proza en poëzie. Voor de Anna Bijns Prijs van 2012 kwamen romans en verhalenbundels in aanmerking die zijn geschreven tussen 1 januari 2007 en 31 december 2011.
De andere genomineerden waren Saskia de Coster (Dit is van mij), Elke Geurts (Lastmens), Vonne van der Meer (De vrouw met de sleutel), Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst) en Carolina Trujillo (De terugkeer van Lupe García).
De prijs wordt op 22 november uitgereikt in De Rode Hoed in Amsterdam. Tijdens diezelfde bijeenkomst houdt de Britse auteur Rachel Cusk een lezing. De avond begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Kaarten dienen vooraf gereserveerd te worden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Weg werd eerder bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2009.Delen
 
Alle_dierenverhalen

Koolhaas

Vandaag, precies honderd jaar geleden, werd A. Koolhaas geboren, de schrijver van een eigenzinnig oeuvre bestaande uit meer dan dertig verhalen en romans. Voor dit oeuvre werd hem in 1992 de P.C. Hooftprijs toegekend. Toen hem door een journalist telefonisch werd gevraagd naar een reactie zei hij: 'Ik zit op mijn balkon en steek rotjes af.'
Veel van Koolhaas' verhalen gaan over dieren. Het bijzondere aan deze verhalen is dat de dieren die erin voorkomen met hun gedragingen niet zozeer symbool staan voor de gewoontes en hebbelijkheden van mensen, ze zijn daarentegen volstrekt zichzelf. Of zoals Midas Dekkers het formuleerde: 'Lees Koolhaas over Wampoei en je weet: zo denkt een snoek. Vissiger gedachten zijn ons niet bekend.'
Deze verhalen zijn gebundeld in het bijna 1000 pagina's tellende boek Alle dierenverhalen. Ter gelegenheid van Koolhaas' geboortedag kost deze omvangrijke bundel tijdelijk (tot 1 januari 2013) 12,50 in plaats van 17,50. Dus haast u naar de boekhandel!

'Dank aan God voor deze verhalen die tot de mooiste lectuur behoren die ik ooit onder ogen heb gehad.' - Fritzi Harmsen van BeekDelen
 
Julia

Julia genomineerd voor IMPAC Literary Award 2013

De roman Julia van Otto de Kat staat op de longlist van de International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Het is een internationale prijs voor Engelstalig literair werk.

Er zijn 154 boeken aangedragen door bibliotheken in 120 steden, in 44 landen en er is € 100.000 prijzengeld aan verbonden. 

De andere Nederlandse auteurs op de lijst zijn Conny Braam, Tessa de Loo en Tommy Wieringa.Julia is verschenen in 2008.

Delen
 
Ik_ben_een_onder_50080f4c229c5

Brieven Van Geel verschenen

Ik ben een onderling onverzoenlijk ratjetoe, een keuze uit de correspondentie van Chr. J. van Geel is verschenen en werd recentelijk gepresenteerd in het Letterkundig Museum in Den Haag. In dat museum is eveneens een kleine presentatie gewijd aan de dichter en beeldend kunstenaar Van Geel (1917-1974).  Ik ben een onderling onverzoenlijk ratjetoe bevat een uitgebreide selectie uit de brieven van  Chr. J. van Geel. Van Geel manifesteerde zich aanvankelijk vooral als beeldend kunstenaar. Als jongeman onderging hij de invloed van het surrealisme. Hij maakte eind jaren dertig naam met surrealistische objecten. Later publiceerde hij tekeningen in diverse tijdschriften. Van lieverlee ontwikkelde hij zich ook als dichter, wat in 1958 leidde tot de publicatie van zijn debuutbundel Spinroc en andere verzen, gevolgd door een flink aantal andere bundels.

Van Geel was een intrigerende eenling. Hij heeft met tal van literaire kopstukken gecorrespondeerd, onder meer met de schrijvers Judith Herzberg, Elisabeth Eybers en Jan Hanlo en de uitgevers Geert van Oorschot en Johan Polak. In zijn fijnzinnig geformuleerde brieven treffen we boeiende reflecties aan over het leven, het dichterschap en de verhouding tussen de poëzie en de beeldende kunst. De bezorging van de bundel was in handen van Marsha Keja en Jabik Veenbaas.

Meer over Chr. J. van Geel, zie hier.Delen
 
Noordzijdoosje

Noordzij

In de jaren tachtig schreef vormgever en letterontwerper Gerrit Noordzij vijf brieven aan Paul Hefting. Het begon met mededelingen over Laurens Janszoon Coster en de uitvinding van de boekdrukkunst, maar er kwam ook een keur van andere belangwekkende onderwerpen aan de orde. Op een van de enveloppen noteerde Noordzij als inhoudsopgave: 'betreft: God, Piet Zwart, Die Kritik der reinen Vernunft, de algemene relativiteitstheorie en mooie letters'.
De brieven zijn nu gezet uit de Garamond, gedrukt in een oplage van 75 exemplaren en, vermeerderd met een toelichting en diverse bijlagen, verzameld in een fraai zwart doosje.
Het doosje is verschenen bij De Hof van Jan (een samenwerkingsverband van vier Haarlemse margedrukkers) en te bestellen voor 15 euro via deze link.
Delen
 
Celinspecties_klein

VSB Poëzieprijs

Ester Naomi Perquin is met haar derde bundel Celinspecties genomineerd voor de VSB poëzieprijs. De andere genomineerden zijn:

- H.H. ter Balkt met Vliegtuigmagneet
- Luuk Gruwez met Wijvenheide
- Sybren Polet met Virtualia. Teletonen
- Menno Wigman met Mijn naam is legioen

De winnaar wordt 30 januari bekendgemaakt aan het begin van de Poëzieweek.

'Perquin is een van de weinige dichters in ons taalgebied die het raadsel niet opzoekt maar het zorgvuldig bewaakt.' - NRC HandelsbladDelen
 
grip_klein_copy_copy_copy

F. Bordewijkprijs

De Jan Campert Stichting heeft bekendgemaakt dat de F. Bordewijkprijs dit jaar wordt toegekend aan Stephan Enter voor zijn roman Grip. Deze roemruchte prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste prozaboek. De prijs werd in 1948 ingesteld en heette voorheen de Vijverbergprijs. Eerdere winnaars waren onder meer Frans Kellendonk (Mystiek lichaam), Harry Mulich (De zaak 40/61), L.H. Wiener (Nestor), A.F.Th. van der Heijden (De gevarendriehoek) en J.J. Voskuil (Het Bureau 1 en 2). Vorig jaar won Gustaaf Peek de F. Bordewijkprijs voor zijn roman Ik was Amerika. Jeroen Brouwers won de prijs twee keer: in 1967 voor Joris Ockeloen en het wachten en in 1989 voor De zondvloed. In 1966 kreeg Willem Frederik Hermans hem voor Nooit meer slapen. Hermans liet het geldbedrag overmaken naar stichting 'Eten voor India'.

Enter won met Grip eerder de Lezersjuryprijs van de Goudenboekenuil. Het boek was genomineerd voor zowel de Librisprijs als de AKO Literatuurprijs. Grip werd in de media alom jubelend ontvangen.Delen
 
Dokie_5008183a1f6e3

Dokie

Arend Jan Heerma van Voss (1942) verloor op driejarige leeftijd zijn zusje Dokie. Ze was zeven jaar oud toen ze werd overreden door een motorrijder, voor hun huis in Roosendaal. Ze waren onafscheidelijk in de oorlogsjaren, en toen was zij opeens verdwenen. Het gezin begon kort daarna een nieuw leven, in Bentveld. Over Dokie werd niet meer gesproken.
Heerma van Voss dringt in dit boek door tot zijn Brabantse verleden - dat hij wel meegemaakt had maar niet kende. Hij reconstrueert de lege plek in zijn herinneringen.
Dokie, een familiebericht is geschreven als 'retro-reportage'. Soms onverhuld emotioneel, soms afstandelijk essayistisch, schetst de auteur een verdwenen familiegeschiedenis, en de gevolgen ervan.Delen
 
Oorlogsparadijs_500810b9a981a

Nico Dros' nieuwe roman verschenen

De nieuwe roman van Nico Dros Oorlogsgsparadijs is verschenen.

In het najaar van 1942 begint een jonge arts zijn werk als assistent in het noodhospitaal van Texel. De ondergrondse heeft hem een nieuwe identiteit en persoonsbewijs gegeven nadat de Duitsers hem bij verstek ter dood hebben veroordeeld: Luc Walraven heet hij vanaf nu.
De bezettingsmacht op het eiland bestaat uit soldaten die mogen bijkomen van beproevingen aan het front. En daarnaast zijn er de legioenen van uitheemse
krijgsgevangenen die in Duitse dienst zijn getreden. Er is geen ss, geen Grüne Polizei,geen terreur. Op Texel verblijven honderden onderduikers van het vasteland, maar ze worden met rust gelaten.


Voor Luc Walraven ontpopt het eiland zich tot een klein paradijs. Hij is er kostganger bij een hartelijke boerenfamilie en wordt verliefd op dochter Mila. Het ziet ernaar uit dat de eilanders, ver van het front, zonder ontberingen het einde van de oorlog kunnen afwachten. Maar dan, begin april 1945, luidt een nachtelijk bloedbad de opstand van het Georgische bataljon in. In de weken daarna verandert het lieflijke eiland in een onbeschrijflijk inferno.

Voorjaar 1962 - een nieuwe oorlog dreigt - krijgt de man die ooit Luc Walraven heette een brief van een Texelse vrouw, die hem na al die jaren naar het eiland doet terugkeren. Het is onvermijdelijk de gebeurtenissen van voorjaar '45 onder ogen te komen. Hij weet niet welke herinneringen meer pijn doen: de gruwelijkste of juist de mooiste.

Delen
 
Maaike_Meijer

Maaike Meijer op Wintertuinfestival

Literair productiehuis De Wintertuin organiseert in november het Wintertuinfestival, het grootste literatuurfestival van Nederland. Tijdens de Nijmeegse Nacht, op zaterdag 24 november in het Lindenberg Theater, zal Maaike Meijer spreken over de dilemma's, valkuilen en het plezier van de biograaf. Meijer publiceerde bij Van Oorschot de biografie van dichteres M. Vasalis.

Ook toont Literair Productiehuis Wintertuin op dit veertiende Wintertuinfestival vele producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Het festival vindt plaats op uiteenlopende locaties in Nijmegen zoals het Lindenberg Theater, de Radboud Universiteit, LUX en poppodium Doornroosje.


Voor meer informatie en het programma, volg deze link.  

Delen
 
Willem_Jan_Otten

Willem Jan Ottensymposium op 2 november

Op vrijdag 2 november 2012 organiseert het departement Religiewetenschap & Theologie van de Universiteit Utrecht het symposium 'Redenen van het hart: levensbeschouwelijke aspecten van het werk van Willem Jan Otten', met medewerking van Willem Jan Otten zelf.

Het departement schrijft over het werk van Otten:

Bij alle veranderingen die de veelzijdige en veelbekroonde schrijver Willem Jan Otten (1951) ondergaan heeft, is hij een reeks van thema's trouw ge­ble­ven: macht en onmacht, 'je eigen werk' zijn en overgave, liefde en verraad. Bo­ven­dien leidden de resolute keuzes die hij maakte nooit tot fixatie, maar zetten ze hem eerder aan tot een voortgezet denken en vinden.

Meer informatie vindt u via deze link. 

 

Delen
 
grip_klein

AKO Literatuurprijs 2012

Vanavond wordt in een uitzending van Nieuwsuur de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2012 bekendgemaakt. De volgende titels zijn genomineerd:

- Stephan EnterGrip (Van Oorschot)
- Arnon Grunberg, De man zonder ziekte (Nijgh & Van Ditmar)
- Mensje van Keulen, Liefde heeft geen hersens (Atlas-Contact)
- Elvis Peeters, Dinsdag (Podium)
- Peter Terrin, Post mortem (De Arbeiderspers)
- Anton Valens, Het boek Ont (Atlas-Contact)

De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000.
Delen
 
Weg_copy_copy

M. Douwesz genomineerd voor Anna Bijns Prijs

Donderdagavond 20 september is bekend gemaakt dat de roman Weg van Minke Douwesz is genomineerd voor de Anna Bijns Prijs 2012. Deze prijs wordt om de twee jaar af afwisselend toegekend aan proza en poëzie, geschreven door een vrouw. Aandacht voor Nederlandstalige literatuur van vrouwen is de voornaamste hoofddoelstelling. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan proza dat verschenen is tussen 1 januari 2007 en 31 december 2011. De winnares ontvangt een bedrag van € 10.000 euro en een beeldje van de kunstenaar Eric Don.

Weg is eerder bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2009.Delen
 
Overkomst_dringend_gewenst_rood

Jan Emmens bij de SLAU

Recent verscheen de bloemlezing Overkomst dringend gewenst van het werk van Jan Emmens (1924-1971). Samensteller en inleider van de bundel Wim Brands beschrijft deze bijzondere dichter als 'een grijpbare dichter die ongrijpbaar blijft.'

Brands leidt tevens een speciaal door het Literatuurhuis (de nieuwe samenwerking tussen de SLAU, Het Poëziecircus, City2Cities en de Nacht van de Poëzie) georganiseerd matineeprogramma op zondag 23 september. Het programma vindt plaats in Utrecht waar Emmens jarenlang woonde. Vrienden en collega's Judith Herzberg, Elly de Waard en Joop Goudsblom schetsen al lezend en vertellend een beeld van één van de beste Nederlandse dichters aller tijden.

Voor meer informatie en reserveren zie www.slau.nl


Zo 23 september 2012 | Grand Hotel Karel V | Geertebolwerk 1, Utrecht | 15:00 | Gratis incl. drankje
Delen
 
Po__ziekalender__50082257125a8

Van Oorschot Poëzie kalender (2013)

De Van Oorschot Poëzie kalender (2013) verschijnt dit jaar voor het eerst. 'Van Oorschotpoëzie', of 'Tiradepoëzie', heeft de naam verstaanbare poëzie te zijn: de poëzie van Vasalis, Herzberg, Kopland en Morriën. Maar daarnaast levert bijna zeventig jaar uitgeven en vertalen zoveel meer op: Verlaine, Majakovski, Van Ostaijen, Marjoleine de Vos, Vikram Seth, Emily Dickinson, Lieke Marsman en vele anderen.

Deze kalender biedt dus de liefhebber, maar ook de beginner de kans om kennis te maken met zeer veel goede poëzie, of de kennismaking te hernieuwen.
Een heel jaar lang iedere dag een nieuw gedicht.
De opbrengst van deze kalender komt geheel ten goede aan het voortbestaan van literair tijdschrift Tirade. Het tijdschrift waar vrijwel alle gekozen dichters in gepubliceerd hebben.

Koop hem nu en geef hem cadeau.

Delen
 
MG_9663_copy_copy

Menkveld wint Academica Literatuurprijs

In het Haagse Theater Diligentia mocht Erik Menkveld op 13 september jl. de Academica Literatuurprijs 2012 in ontvangst nemen voor zijn roman Het grote zwijgen.
'Het boek is niet "zeer goed", het is nog beter dan dat'. Aldus een lid van de lezersjury  over Het grote zwijgen. Erik Menkveld won met dit debuut de 17e editie van de Academica Literatuurprijs. Aan de literatuurprijs is naast een beeldje een geldprijs van 10.000 euro verbonden. De roman was samen met twee andere debuten door een vakjury genomineerd, en werd uiteindelijk door het lezerspubliek tot winnaar verkozen. Er werden reeds vijf drukken van het boek opgelegd. De laatse druk is een fraaie midprice.

Breed opgezet en filmisch vertelt Het grote zwijgen het verhaal van een tragische vriendschap die wortelt in bewondering en verheven idealen, en die strandt op de banale en meedogenloze realiteit van oorlog, overspel en verraad. En boven dat alles het grote onverschillige zwijgen van het firmament.

Delen
 
Voskuil-Hopelijk-gaat-het-straks-148x220

Bibliofiele uitgave Voskuil

Onlangs verscheen een uitgave van vier brieven van J.J. Voskuil aan Henk Romijn Meijer in een bibliofiele uitgave: Hopelijk gaat het straks bij God beter. Henk Romijn Meijer leert Han Voskuil kennen via zijn broer Rein, die met Voskuil bevriend is. Als Henk en zijn vrouw Elizabeth Mollison begin 1957 in Australië gaan wonen, komt een briefwisseling op gang tussen Amsterdam (Lijnbaansgracht 84 hs) en Prahran (46 Murray Street). Deze trans-Atlantische briefwisseling eindigt als het echtpaar Meijer in 1959 terugkeert naar Amsterdam. De vier brieven verschijnen hier voor het eerst in druk. Het boekje (16 pagina's, cahiersteek met stijfje en los omslagje) werd gedrukt in een oplage van 100 exemplaren door de Hof van Jan, een samenwerkingsverband van vier margedrukkers uit Haarlem. Het kost € 20, exclusief porto- en verzendkosten en is zolang de voorraad strekt uitsluitend te bestellen via www.hofvanjan.nl.

Delen
 
typemachine1

Rutger Kopland (1934-2012)


door Wouter van Oorschot

Van alle door mijn ouders uitgegeven auteurs die de uitgeverij trouw bleven na de dood van mijn vader in 1987, was Rutger Kopland als laatste nog in leven. Hun steun was van het onwrikbare soort en ook van Rudi van den Hoofdakker was hij van een hartverwarmende vanzelfsprekendheid. En nu is ook hij gestorven.
Hij belde regelmatig op. Er klonk een zacht 'Met Rudi' en dan bleef het even stil, als betrof het een zorgvuldig geplaatste komma. Vroeger of later in dat gesprek informeerde hij altijd naar de verkoop van zijn boeken, waar hij vooral in later jaren veel belang in stelde omdat hij dit als een graadmeter beschouwde voor het antwoord op de vraag of het publiek nog wel belangstelde in zijn werk. We konden hem tot op het laatst geruststellen. Andere onderwerpen waren de zeer vele vertalingen van zijn werk en hoe deze tot stand kwamen - vermoedelijk is hij in het buitenland de meestgelezen Nederlandse dichter -, aankondigingen van een optreden dat hij toegezegd of een interview dat hij gegeven had, en nevenrechten, telkens wanneer iemand hem daarvoor weer eens rechtstreeks benaderd had en waarover hij dan meestal aankondigde dat hij het 'best' gevonden had en dat we dus wel spoedig iets van die mensen zouden horen omdat hij ze voor de afhandeling naar de uitgeverij verwezen had.
We maakten veel boeken samen, maar van de eerste druk van zijn Verzamelde gedichten, verschenen in 1999 ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag, wist hij niets. We hebben er niet voor op de kop gekregen.
Volgens mijn moeder Hillie kwam Rudi onder veel meer ook de eer toe, eens mijn vader het leven te hebben gered. Dat moet geweest zijn tijdens een bezoek dat zijn vrouw Ineke en hij aan mijn ouders brachten op hun Zuidfranse vakantieadres. Na een lange avond met te veel drank, zo vertelde ze mij, was Geert tijdens een gezamenlijke ochtendwandeling waar een fikse klim in zat plots ineengezakt als gevolg van acute ademnood, of erger - en was het puur geluk dat de medicus Van den Hoofdakker precies wist wat hem te doen stond.
Dat wist de dichter Rutger Kopland ook toen hij zijn uitgever na de dood van mijn moeder eens bezocht, getuige het mooie gedicht dat hij aan hem wijdde:

EEN MIDDAG OP HET LAND

We zochten hem op - een middag zoals die
telkens weer groeit een een stukgelezen bladzij
van Tsjechow, een langzame middag op het land.

Hij voerde ons door het oude, geduldige huis,
de tuin met de oude, geduldige appels en peren,
de rivier langs, de weilanden in.

Daar stonden we, hij met dat grijze kostuum,
die zijden foulard, zijn sigaar, heer
van de wereld, tussen de boterbloemen.

Langzaam, zei hij, later in de schaduw
van de bomen op het terras, ga ik begrijpen
dat dit mijn huis is, mijn tuin, voorgoed.

Stilte, warm en zomers, geur van hooi
en sloten, geluid van koeien, scheurend
aan het gras, van hevig zingende vogels,

een middag, zo voorgoed als een bladzij.

Velen met mij, vermoed ik, hebben zo hun voorkeurgedichten, ongetwijfeld wisselend bij zo'n omvangrijk poëtisch oeuvre als wat Kopland nalaat, maar nog velen meer, denk ik, zijn het met me eens dat dit titelloze gedicht een van zijn mooiste is:

Ga nu maar liggen liefste in de tuin,
de lege plekken in het hoge gras, ik heb
altijd gewild dat ik dat was, een lege
plek voor iemand, om te blijven.

Het bericht van Koplands dood bereikte me vrijwel aan het eind van mijn vakantie in datzelfde Zuid Frankrijk en dit gedicht sprong direct in mijn hoofd op. Het had plots een dubbele betekenis gekregen. Nu de dichter er niet meer is, is zijn verlangen om die lege plek te worden eindelijk in vervulling gegaan en ja: nu blijf ik daar inderdaad, iemand in zijn gedicht, zo dicht bij hem als nog mogelijk is, en met een rijk oeuvre bij de hand. Daarvoor én voor zijn onvoorwaardelijk vertrouwen in uitgeverij Van Oorschot ben ik Rutger en Rudi zeer dankbaar.

Delen
 
9783406637339_large

Het Bureau in Duitsland

Recentelijk verscheen de vertaling van het eerste deel van J.J. Voskuils Het Bureau in Duitsland. Direktor Beerta werd prachtig uitgegeven door uitgeverij C.H. Beck. De vertaling werd verzorgd door Gerd Busse, sinds jaar en dag pleitbezorger van het werk van Voskuil in Duitsland.

Afgelopen zaterdag verscheen een paginagroot artikel over het boek in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, met als kop 'Der Karteikasten als Schicksal'. Dirk Schümer schrijft onder meer: 'All das, was Voskuil aus seinem unscheinbaren Berufs- und Privatleben als Volkskundler und Literat in Worte gegossen hat, gehört zu den ganz grossen Werken des zwansigsten Jahrhunderts.'
En: 'Wer wie Hunderttausende Holländer süchtig danach wird, wer wissen will, wie Koning sich mit der Achtundsechziger-Revolte, mit dem Südafrika der Apartheid und nach Beertas Pensionierung mit immer fieseren Kollegen herumschlägt, muss warten, dass der lobenswerte Beck Verlag die anderen sechs Bände nachlegt. Oder es heisst: für Voskuil Niederländisch lernen, egal in welchem Büro.'

Voor een indruk van Het Bureau in het Duits klikt u hier.Delen
 
2012_07_05_Paperback_Nop_Maas_Gerard_Reve_Deel_3

Winst in kort geding om deel 3

Op 23 oktober 2012 heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam in het door de heer Schafthuizen tegen Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot aangespannen kort geding over Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. Deel 3: De late jaren (1975-2006), dat diende op 22 oktober 2012, de vorderingen van de eiser afgewezen. Deze behelsden onder meer een verbod op verdere verspreiding van het boek en een 'recall' bij de boekhandel van de reeds verspreide exemplaren. Eiser is tevens veroordeeld in de proceskosten aan de zijde van de gedaagden. (zie Rechtbank Amsterdam: zaaknummer/rolnummer 528207 / KG ZA 12-1436 SP/JWR).

De afgelopen dagen is het boek op verschillende plaatsen uitverkocht geraakt en kon het, hangende de procedure, niet worden aangevuld. Vanaf vrijdag 26 oktober zal het weer verkrijgbaar zijn bij alle boekhandelaren die exemplaren hebben bijbesteld.
De heer Schafthuizen heeft intussen aangekondigd dat hij de door hem ingestelde bodemprocedure zal voortzetten, omdat de uitspraak van de voorzieningenrechter 'niet deugt' Als voorheen zien auteur en uitgever, gezien de grote zorgvuldigheid waarmee het oordeel van het Gerechtshof te Amsterdam in hoger beroep na het eerste kort geding, als nu ook het oordeel van de voorzieningenrechter in het tweede kort geding tot stand is gekomen, de uitkomst van de bodemprocedure vol vertrouwen tegemoet.

Oorspronkelijk zou deel drie van de biografie van Gerard Reve in 2010 verschijnen. Nadat de erfgenaam van Reve, de heer J. Schafthuizen, de tekst van dit deel van tevoren ter inzage had gekregen en hierin alles kon schrappen wat naar zijn zin te zeer privé was, en nadat de tekst was gezet, maakte de heer Schafthuizen echter plotseling bezwaar tegen de uitgave. Uiteindelijk leidde dat tot een kort geding, waarin de voorzieningenrechter publicatie verbood. In hoger beroep werd deze uitspraak vernietigd door het Amsterdamse gerechtshof, dat de bezwaren van de heer Schafthuizen verwierp. Voor wie daar belang in stelt zijn de uitspraken van de voorzieningenrechter en het gerechtshof te vinden op www.rechtspraak.nl, LJN BQ8190 en BW9334.

Na deze uitspraak stond de verschijning van deel drie gepland voor november 2012. Dat de productie sneller verliep dan voorzien heeft als voornaamste oorzaak dat wij al sinds november 2010 over een gave drukproef beschikten. Om die reden kon het boek wat eerder verschijnen.Delen
 
TIRADE444_omslag_CMYK

Porno

Voor het nieuwe Tirade-nummer, dat in het geheel in teken staat van porno, hebben achttien schrijvers een essay geschreven naar aanleiding van een stuk van Rudy Kousbroek uit 1984: 'De troost der pornografie'. Kousbroek schreef daarin onder meer dat hij nog wel eens een brochure zou willen maken met daarin 'twintig nieuwe ideeën voor de eerste drie minuten van een pornografische film'.
In dit nummer doen de achttien schrijvers, onder wie Tijs Goldschmidt, Manon Uphoff, Heleen Mees, Marcel Möring en Christiaan Weijts, suggesties voor die eerste drie minuten. Daarnaast gaan ze in op de beweringen van Kousbroek over pornofilms en schrijven ze over hun eigen ervaringen met porno.
Het nummer, dat inmiddels in de boekhandel ligt en bovendien hier is te bestellen, kwam tot stand mede dankzij een bijdrage van de Kousbroek Essayopdrachtregeling van het Nederlands Letterenfonds.

Delen
 
Asher_Boersma

ACH, ICH BIN JA SO GEIL...

In samenwerking met de SLAA organiseert Tirade een broeierige avond over porno in de literatuur.

Voordrachten van Bianca Stigter, Marja Pruis, Marcel Möring, Andreas Vonder, Marjoleine de Vos en Christiaan Weijts, om 18 uur in de  Laranjazaal, Horus Botanicus, Amsterdam.

In zijn befaamde en veelkantige essay 'De troost der pornografie' uit Rudy Kousbroek zijn verbazing over het feit dat pornografie altijd op zoveel morele afkeuring stuit. Tegelijkertijd erkent hij dat er op het kunstzinnige vlak nog weinig eervols bereikt is binnen het genre. Hij besluit zijn betoog als volgt: 'Ik schrijf nog wel eens een brochure met "De tien meest gemaakte elementaire fouten en hoe ze te vermijden", gevolgd door "Twintig nieuwe ideeën voor de eerste drie minuten van een pornografische film".'

'Het feit dat het mogelijk is,' vervolgt Kousbroek dan, '– in zestig seconden als het moet – een situatie te scheppen die maakt dat je de daaropvolgende handelingen ervaart als een vervulling, dat je alles, zowel die handelingen als de deelnemers, dan met heel andere ogen bekijkt, zelfs dit hoogst eenvoudige principe hebben die mensen nog altijd niet ontdekt.'

Kousbroek_EssayTirade pakt – nu Kousbroek ons helaas ontvallen is - de handschoen graag op en maakte een nummer waarin twintig schrijvers (m/v) zich buigen over Kousbroeks opvattingen over pornografie. Ze doen daarnaast een voorstel voor de eerste drie minuten van een pornofilm. Een aantal van de verhalen en essays worden door de auteurs voorgelezen op een hoogstwaarschijnlijk broeierige SLAA-avond in de Oranjerie van de Amsterdamse Hortus.

Het nummer kwam tot stand mede dankzij een bijdrage van Kousbroek Essayopdrachtregeling van het Nederlands Letterenfonds.

Bestel hier het nummer.

Delen
 
Hier_sneeuwt_het_nooit

Blogger op www.tirade.nu

De nieuwe blogger op www.tirade.nu is de eerder dit jaar met zijn verhalenbundel Hier sneeuw het nooit gedebuteerde schrijver Gilles van der Loo. Hij vervangt Sander Kollaard, de andere Van Oorschot-debutant, wiens stukken van de afgelopen drie maanden zijn na te lezen op de website.

Over Hier sneeuwt het nooit schreef Sonja de Jong in het Noordhollands Dagblad: 'Zijn verhalen verrassen steeds opnieuw, zijn taal zindert en leeft. Kortom, debutant Gilles van der Loo zet zichzelf met deze verhalenbundel in een klap op de kaart van het Nederlandse literatuurlandschap. De vijftien verhalen zijn stuk voor stuk overtuigend. [...] Een feest om te lezen.'

Eerder was Janet Luis in NRC Handelsblad onder de indruk van Van der Loos trefzekere toon, de internationale allure en de diversiteit van zijn verhaalfiguren.
Delen
 
typemachine1

Tom Eekman (1923-2012)


door Wouter van Oorschot

Dat zijn tweede voornaam Adam was, heeft de zojuist gestorven slavist en vertaler Tom Eekman, vader ook van mijn te jong gestorven jeugdboezem-vriend Roeland, mij nooit verteld. Anderen evenmin. Wat Tom zelf betreft zal dat geen kwestie van zorgvuldig verborgen houden zijn geweest want daar was hij de man niet naar. Hij heette Tom, niet anders want dat hij die tweede voornaam wél 'een beetje overdreven' vond, sluit ik niet uit. Het bericht van zijn dood bereikte me terwijl ik ver weg met vakantie ben. Zijn uitvaart kan ik niet bijwonen, zijn nagedachtenis zij op deze plaats geëerd.

Tom Eekman was een wonderbaarlijk mens. Hoeveel talen hij actief en passief beheerste weet ik niet precies maar het zullen er minstens tien zijn geweest. Voor zijn vertalingen uit het Russisch, deels verschenen in de Russische Bibliotheek, werd hem in 1981 rijkelijk laat de Martinus Nijhoffprijs toegekend.
Na de dood van Charles B. Timmer in 1991 vroeg ik Tom diens plaats als 'redacteur en chef' van de Russische Bibliotheek te willen overnemen. We wilden de reeks uitbreiden met werk van nieuwe schrijvers. Echter net als Geert destijds, hadden we een kwaliteitsbewaker nodig die wél Russisch spreken, schrijven en lezen kon, die wél een echte kenner van de Russische literatuur was en die dus zou kunnen fungeren als klankbord voor de vertalers van de nieuw te verschijnen delen. Tom verklaarde zich akkoord, als het ware zonder morren. Dit moge een vreemde omschrijving zijn, toch voelde het zo: de vraag of hij die rol op zich wilde nemen zou nooit in hem zijn opgekomen, maar het kwam evenmin in hem op ons verzoek af te wijzen. De reden daarvoor zal zijn verantwoordelijkheidsgevoel zijn geweest. Nu beide initiatiefnemers van de Russische Bibliotheek dood waren (mijn vader stierf vier jaar voor Timmer), zal hij gemeend hebben ons verzoek niet te mogen afwijzen. Stellig zal hij verwacht hebben ook zelf nieuwe vertalingen te kunnen bijdragen, want Tom vertaalde als het even kon altijd, en intussen hád hij die tijd ook.
Legendarisch werd zijn op ons verzoek opgestelde lijstje van schrijvers die mogelijk met hun verzamelde (!) werken voor opname in de reeks in aanmerking kwamen, en dat minstens dertig namen bevatte. Je zou het de opsomming van een huiskamergeleerde hebben kunnen noemen, ware het niet dat er een wezenlijker karaktertrek van Tom uit sprak, namelijk dat hij ruimhartig stond tegenover waarachtig talent. Want men mocht sommige talenten dan wel minder reusachtig vinden dan de zeer zéér groten die de Russische Bibliotheek al gehááld hadden, het waren niettemin talenten en dús het vertalen waard. Helaas moest zijn ruimhartigheid het om redenen van praktische en financiële aard afleggen tegen de barse werkelijkheid. Tom schikte zich daar blijmoedig in. Zijn lijstje lág er tenminste, voor wanneer de werkelijkheid zich eens ten goede mocht keren. Desgewenst vonden de vertalers van Boenin, Boelgakov, Majakovski en Tsvetajeva in hem altijd een respectvol luisterend oor en adviseur. Tussen 2005 en 2010 werkte hij nauw samen met Aai Prins en Anne Stoffel aan de nieuwe vertaling van de verhalen van Tsjechov: voor hem zijn laatste wapenfeit.

Als vader van mijn jeugdboezemvriend Roeland maakte Tom grote indruk op mij. Hetzelfde gold voor zijn moeder, Tineke, die ik hier graag mét Tom gedenk als waren zij een hedendaagse Philemon en Baucis, zo innig verbonden met elkaar als zij in mijn ogen leken. Roeland en ik kwamen in september 1964 terecht op het Spinoza Lyceum, waar we niet bij elkaar in de klas zaten. Onze ontmoeting vond pas een jaar later plaats op een vrijdagmiddag in de open fietsenstalling terzijde van de school. Hij had al lang haar, wat ik ook begeerde te hebben maar me nog door mijn vader liet verbieden, maar, belangrijker, ik sprak hem aan omdat op zijn schooltas in kapitale letters animals prijkte, de naam van mijn destijds favoriete popgroep. We hadden geen flauw idee dat onze ouders elkaar allang kenden via de Russische Bibliotheek, maar ik was benieuwd wat voor ouders hij had, en vooral: wat voor een vader als die lang haar prima vond. Via The Animals bleek onze vriendschap direct gesloten want ik aanvaardde ter plekke zijn half gegrinnikte uitnodiging 'kom maar kijken' en fietste mee naar zijn huis in Buitenveldert. Zijn moeder deed open, stelde zodra zij begreep wie ik was voor dat ik bleef eten en logeren (ik woonde toen buiten de stad) en belde mijn moeder op om dit voor ons te regelen. En zo zat ik tegen etenstijd met ma en pa Eekman, drie broers en een zusje, zes mensen die ik tot voor een paar uur geleden nog nooit gezien had, aan tafel alsof ik er kind aan huis was. Ik was van huis uit het nodige gewend, mijn ouders konden heel gastvrij zijn, maar een zó vanzelfsprekende ontvangst was nieuw voor mij. En inderdaad: Tom zei niets over dat lange haar van mijn splinternieuwe vriendje. Sterker hij leek het zelfs nooit te hebben opgemerkt. Wow, wát een pa!
Het bleek exemplarisch voor hoe Tom Eekman in het leven stond, met een diep doorvoelde menselijkheid en ruimhartig (ik gebruikte het woord al) begrip voor alle variaties in en dito grote tolerantie voor de menselijke soort. Ik heb dat als een weldaad ervaren. Dankbaar ook voor al hetgeen hij voor de uitgeverij heeft betekend, breng ik zijn nagedachtenis hier mijn saluut.Delen
 
Bericht_uit_Berlijn_copy

Wederom prachtige kritieken voor 'Bericht uit Berlijn'

In de boekenbijlage van 15 juni 2012 in NRC-Handelsblad vergelijkt Yra van Dijk Otto de Kats roman Bericht uit Berlijn met Giorgio Bassani's De tuin van de Fitzi-Contini's: 'Zo geeft De Kat een mooie, weemoedige indruk van tuinen, zomerse briesjes en pianospel, tennisballen in de verte. We bewegen mee door een dromerig Europa waar vrijwel  niemand zich lijkt te beseffen dat er in het oosten van Duitsland 3 miljoen mannen in gereedheid worden gebracht om Rusland binnen te vallen. En dat is wat bijblijft van Bericht uit Berlijn: de onomkeerbare stormloop van de geschiedenis die zich niet door die paar individuen laat tegenhouden, en die hen zal vermorzelen.'

Marc Schaevers vindt het boek in HUMO: ' een liefdesverhaal waar je niet meer uit weg wil: zo dwingend is het sobere, efficiënte proza van Otto de Kat  wel. [...] Wie zijn vakantiekoffer pakt kan er rekening mee houden: weinig Nederlandstalige romans van dit voorjaar overtreffen zijn Bericht uit Berlijn.

Delen
 
Overkomst_dringend_gewenst_rood

Wim Brands bloemleest mooi spul

'Hun verhouding is nu zo ingewikkeld geworden dat een huwelijk onvermijdelijk moet worden geacht.' Schrijver van deze legendarische regel is Jan Emmens, een van onze grootste naoorlogse dichters. Wim Brands maakte in de bloemlezingenreeks van Van Oorschot een fraaie keuze uit dit boeiend werk en leidde dat in met een aantal gesprekken over Emmens.

Joep van Ruiten is er in het Dagblad van het Noorden echt Emmensiaans enthousiast over: 'Sommige gedichten zijn nogal particulier, maar er zit mooi spul tussen.'

Overkomst dringend gewenst is te koop bij elke goede boekhandel.Delen
 
Sander_Kollaard_-_Onmiddelijke_terugkeer_website_copy

Cees Nooteboom spreekt zich uit

In een brief aan de uitgever heeft de schrijver Cees Nooteboom laten weten zeer enthousiast te zijn over het debuut van Sander Kollaard. 'Ik vind het mooi, helder, bedachtzaam proza, misschien niet zozeer fictie alswel meditatief, zeer nauwkeurig, beeldend werk.'
De verhalenbundel Onmiddelijke terugkeer van uw geliefde kreeg zeer veel goede recensies. Klik hier voor een overzicht op de website van Sander Kollaard.Delen
 
androidpromo_website

Van Oorschot App voor Android

Na het succes van de Van Oorschot App voor iPhone en iPad hebben we nu de App ook beschikbaar voor telefoons die op het android besturingssysteem draaien. (zoals bijvoorbeeld de htc-telefoon hiernaast doet).

Deze android app, die in functies niet afwijkt van de eerdere apps (literair nieuws, gedicht per dag, omslagen, Tirade Blog,  boekhandel in de buurt met gps zoeken)  kunt u hier downloaden in de winkel die heel frivool Google Play heet, maar waar u dus ook gewoon apps met informatie over goede en mooi gemaakte, echte papieren boeken kunt vinden.

Wat evemmin afwijkt is de voortdurende mogelijkheid een boek naar opgegeven keuze te winnen voor elke 50-ste gebruiker van de app. Zo gaat er vandaag nog een bundel gedichten van Adriaan Morriën naar M. de Klerk uit Bodegraven.

Ook een boek winnen? Download de passende app door middel van de links hierboven. Delen
 
Dagboek_1972-1973

Dagboek Frida Vogels

Het negende dagboekdeel van Frida Vogels verschijnt wegens productie-omstandigheden op 1 juni, twee weken later dan aangekondigd.

Vogels' dagboek is een minutieuze analyse van gesprekken, gevoelens en misverstanden. Haar leven lang lukt het de schrijfster niet om bij haar man begrip te wekken voor wie zij is. Feitelijk gaat het in haar boeken om de onmogelijkheid om iets van je binnenwereld over te dragen aan een ander. Maar ondertussen bereikt ze nu al acht delen lang wel een grote schare lezers, die zich herkennen in haar gevoelens en gedragingen

"Haar dagboek getuigt van een ongelooflijk sterke drang om zichzelf en de mensen om haar heen te doorgronden. Dat doet ze nauwgezet en zo analytisch mogelijk, waardoor haar bespiegelingen het persoonlijke overstijgen." - De Volkskrant
Delen
 
2011-11-18_144457_copy

Ontvangst van "Een kamer in Rome"

"Een kamer in Rome is de boek-variant van het Droste-effect, en alleen daarom al intrigerend: je wilt blijven lezen om alle verhalen te volgen. Dat komt natuurlijk ook doordat auteur Sipko Melissen een schrijfstijl heeft om van te genieten, vol vaart, zeer beeldend, meeslepend." - Nederlands Dagblad

"Hét zomerboek van 2012 [...], een heerlijke roman." - Het Parool (*****)

"De auteur treft heel mooi de ziel van de dromer (lezer en schrijver) die altijd een buitenstaander is, en misschien alleen in zijn boeken echt bestaat." - Trouw

"Fantastische roman" - BOEK

"Een prachtig boek" - Tzum

De tweede druk van Een kamer in Rome van Sipko Melissen ligt inmiddels in de winkel.

Delen
 
Gogol

Nog 17 gouden waardebonnen niet gevonden...

Wie o wie zullen de gelukkige vinders zijn van de 17 'gouden' waardebonnen die er nog over zijn van de 40 die wij hebben verstopt in de eerste 2000 exemplaren van de nieuwe Gogol-vertaling van Aai Prins? Tot eind augustus waren er 21 gelukkige vinders die de verzamelde werken in vier delen dundruk wonnen van hetzij Ivan Boenin dan wel Ivan Toergenjev

Maar waarom zou u deze nieuwe vertaling aanschaffen? Lees daartoe de jubelende bespreking van Michel Krielaars, chef Boeken van NRC Handelsblad. 'Laat andere boeken ongelezen en neem uw toevlucht tot de Russische klassieken. Dat gaat eens te meer op voor Gogol, wiens subtiele verhalen door vertaalster Aai Prins nieuw leven zijn ingeblazen,' zo adviseert hij. 'Net als bij Langevelds nieuwe vertaling van De broers Karamazov sta je ook dit keer versteld van de briljante vondsten van de vertaler.' Lees hier de complete recensie van Krielaars.

Het is dus genieten geblazen van de nieuwe Gogol-vertaling. Maak daarbij nog kans op een gouden waardebon van 1 op 50. Zeg nu zelf, dat is een beduidend grotere kans dan bij de staatsloterij! Let op: deze actie geldt tot 31 december 2012!Delen
 
Gent

Stephan Enter wint prijs van de lezersjury van de Gouden Boekenuil 2012

Op 5 mei jl. heeft Stephan Enter in Gent de prijs van de lezersjury van de Gouden Boekenuil 2012 ontvangen voor zijn roman Grip. De lezersjury heeft enorm intensief en goed argumenterend  gediscussieerd op een speciaal forum. Hier leest u door op het lezersforum.
Grip is een verkoopsucces, meer dan 25.000 mensen kochten het boek al.
De prijs van de vakjury ging naar David Pefko. Pefko's debuutroman Levi Andreas verscheen bij Van Oorschot.

Delen
 
2012-05-04_101503

Tsjechov in de Veenkoloniën

Dit voorjaar speelt de Gelukscompagnie de voorstelling  'Geluk, Tsjechov in de Veenkoloniën.'

'Geluk' is een cultureel evenement rondom leven en werk van Anton Tsjechov. Vanaf 19 mei presenteert het gezelschap een gevarieerd programma met toneelvoorstellingen, muziek, lezingen, films, workshops en Studio Geluk. 'Geluk' vindt plaats op locatie op de Zuidwending met uitzicht op de uitgestrekte landerijen van de Veenkoloniën in Groningen.

Vanaf 20 juni t/m 8 juli speelt de toneelvoorstelling 'Het geluk', een intieme theaterbelevenis gebaseerd op de korte verhalen van Anton Tsjechov. De veelheid aan activiteiten vindt u hier op de website van de Gelukscompagnie.

Eveneens organiseert deze compagnie een verhalenewedstrijd. De nummer één wordt gepubliceerd in literair tijdschrift Tirade en wint bovendien de Tsjechov Trofee! (vijf delen verhalen van Tsjechov uit de Russische Bibliotheek. Meer informatie alhier.

 

Delen
 
Hier_sneeuwt_het_4f06e73234fbc

Gilles van der Loo in NRC

'Als ik moet kiezen' schrijft Janet Luis in NRC-Handelsblad 'dan heb ik een lichte voorkeur voor de verhalen van Gilles van der Loo, die in alle opzichten wat ronder zijn en warmbloediger. In al zijn vijftien verhalen gaat het om verlies of dreigend verlies. Hoe gaat een zoon om met zijn stervende vader? Hoe moet een man verder nadat zijn vrouw is verongelukt? Of een vrouw nadat zij gedumpt is voor een jonger ding?'
Janet Luis is onder de indruk van de trefzekere toon, de internationale allure en de diversiteit van de verhaalfiguren.

Hier kunt u Hier sneeuwt het nooit van Gilles van der Loo bestellen.

Sonja de Jong eerder al in het Noordhollands Dagblad over Hier sneeuwt het nooit van Gilles van der Loo: 'Zijn verhalen verrassen steeds opnieuw, zijn taal zindert en leeft. Kortom, debutant Gilles van der Loo zet zichzelf met deze verhalenbundel in een klap op de kaart van het Nederlandse literatuurlandschap. De vijftien verhalen zijn stuk voor stuk overtuigend. [...] Een feest om te lezen.'

In Het Parool noemde Arie Storm de verhalen 'vakkundig'.DelenDelen
 
2011-11-18_144457

Een auteur die nooit in De Wereld Draait Door zal komen

In de roman Een kamer in Rome van Sipko Melissen gaat de dromerige student Daniël op zoek naar de mysterieuze schrijver van een onbekende novelle die hij in handen heeft gekregen. Hij reist naar Italië en belandt in een duizelingwekkende wereld van raadsels, literaire verwijzingen en mystificaties. Op de website van Athenaeum is een fragment uit de roman te lezen. In Trouw verscheen de eerste, paginagrote recensie van het boek: "De auteur treft heel mooi de ziel van de dromer (lezer en schrijver) die altijd een buitenstaander is, en misschien alleen in zijn boeken echt bestaat." - Jann Ruyters.

Over Sipko Melissen:

"Een auteur die nooit in De Wereld Draait Door zal komen, maar prachtige boeken schrijft." - Tzum

"Melissen houdt van mooie verhalen met een raadsel erin, zoals dat hoort in goede klassieke literatuur." – Kees 't HartDelen
 
e0b4ead096341eeac491d8550c73588d

Pierre Michon in Nederland

Maandag 23 april a.s. om 17.00 uur gaat in het Maison Descartes in Amsterdam Pierre Michon in gesprek met Isabelle Mallez ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van zijn roman Les Onze (De Elf) Het boek werd – in de vertaling van Rokus Hofstede – zeer goed ontvangen in de Nederlandse pers:  Trouw: 'briljant minipanorama van Frankrijk rond de Revolutie'. De Standaard vond het 'een weerbarstig en wondermooi boek'. En De Volkskrant (vijf sterren) sprak van  'een intense literaire sensatie'.
Maarten van Buuren voegde daar in Vrij Nederland een uiterst lovende recensie aan toe. Hij noemt De Elf de nieuwste 'parel aan een schitterend snoer van kleine uiterst compacte meesterwerkjes'.

Meer informatie alhier.Delen
 
AUTEUR_StrandMark

Mark Strand in Nederland

Mark Strand treedt op zondag 22 april op in het city2city festival in Utrecht, om 16.00 uur op de Korte Nieuwstraat 24.
Van Strand verscheen recent bij Van Oorschot de tweetalige bundel Bijna onzichtbaar / Almost Invisible, in de vertaling van Wiljan van den Akker en Esther Jansma.


Klik hier voor het programma.Delen
 
De_buurman_scan

Mark Rutte enthousiast over 'De buurman' van Voskuil

Premier Rutte heeft vrijdag 13 april in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' in een interview verklaard niet het verwachte boek van Geert Wilders te gaan lezen, wiens opvattingen over de Islam hij immers al kent. Hij leest ander boeken, recent bijvoorbeeld H.L. Wesseling, De man die nee zei. Charles de Gaulle 1890-1970, en, De buurman van J.J. Voskuil; 'een prachtige postume roman.'

Hier kunt u het hele interview beluisteren.
Delen
 
stephan

Lezentv

Op de website lezentv staan interviews, van elk een half uur, met de auteurs Stephan Enter en Otto de Kat. De eerste vertelt over zijn geprezen en voor de Gouden Boekenuil genomineerde roman Grip, de tweede over zijn eveneens geprezen roman Bericht uit Berlijn. Klik hier voor het interview met Enter en hier voor dat met De Kat.Delen
 
belle2

Voor een vrouw die men liefheeft

Het werk van Belle van Zuylen (ook bekend onder haar getrouwde naam Madame de Charrière) is opgenomen in de Penguin-reeks. Vanaf nu is een deel van haar romans, politieke pamfletten, filosofische romans en essays ook voor Engelstalige lezers toegankelijk. In het voorwoord van The nobleman and Other Romances wordt Van Zuylen (1740-1805) "the French, Swiss, and Dutch Jane Austen all rolled into one" genoemd. Frans, omdat dat de taal was waarin ze schreef, Zwitsers omdat ze deels opgroeide in dat land en een verstandshuwelijk sloot met een Helveetse edelman en Nederlands, "because she was born Dutch, noble, free-spirited, and never forgot it".

Bij Van Oorschot verscheen haar fascinerende brievenboek Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid, vertaald door Greetje van den Bergh, alsmede de tien delen dundruk in het Frans, Oeuvres complètes, bestaande uit haar integrale correspondentie met bekende persoonlijkheden en letterkundigen als Benjamin Constant en James Boswell, theaterstukken, romans, verhalen, novellen, essays, pamfletten, gedichten en composities.
"Voor een vrouw die men liefheeft behoort men elk faillissement te riskeren," zei Geert van Oorschot naar aanleiding van deze laatste uitgave.Delen
 
Sander_Kollaard_-_Onmiddelijke_terugkeer_website

Nesciaans lichtvoetige stijl

In Trouw iseen mooie recensie over Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde van Sander Kollaard verschenen. Jaap Goedegebuure noemt het boek "een bijzondere reeks verhalen rond gekoesterde voorwerpen". Hij vindt Kollaard de meeste getalenteerde verhalenschrijver van de afgelopen tijd.

Janet Luis vond eerder in NRC Handelsblad dat de verhalen "hun kracht vooral ontlenen aan hun Nesciaans lichtvoetige stijl en aan het knarsetandende gefilosofeer over de zin van het leven, het verstrijken van de tijd en de dood." Ze noemt het boek "een mooi, sfeervol debuut".
Arie Storm in Het Parool: "De verhalen van Kollaard zijn levendig, sfeervol en intiem. Je gaat ontzettend meeleven met Eriks opvattingen en problemen. Dat is meesterlijk gedaan." De recensie is te lezen op de website van Tubantia
.
Cees Nooteboom: 'Ik vind het mooi, helder, bedachtzaam proza, misschien niet zozeer fictie als wel meditatief, zeer nauwkeurig, beeldend werk.'Delen
 
koker

At the Edge of the Abyss

Van Dagboek geschreven in Vught is vijfendertig jaar na de Nederlandse eerste druk een Engelse vertaling verschenen: At the Edge of the Abyss. David Koker, de schrijver van dit dagboek, was op school de beste vriend van Karel van het Reve. Op 11 februari 1943 werd Koker opgepakt en via de Joodse Schouwburg naar kamp Vught gebracht. Daar schreef hij zijn dagboek. In 1944 werd hij getransporteerd naar Auschwitz. Tijdens een ziekentransport in februari 1945 kwam hij om het leven.

In de eerste review van At the Edge of the Abyss wordt het "the most extraordinary diary ever written inside a concentration camp" genoemd. Verder: "If any hope can be gleaned from At the Edge of the Abyss, it may come from the realization that intellectual life and critical judgment can be maintained under the most horrific of conditions. That, and the fact that David Koker's gifts did not perish in a concentration camp but lived on after him. But perhaps the temptation to find solace in something as tragic as Koker's death and as cataclysmic as the Holocaust should be resisted. One cannot imagine the phenomenal author of At the Edge of the Abyss embracing easy answers." Lees hier het hele stuk.Delen
 
2012-03-27_153428

Bob den Uyl Prijs

Het verdronken land van Detlev van Heest stond op de shortlist van de Bob den Uyl Prijs 2012. Het is de prijs voor het beste reisboek uit het voorgaande jaar. Eerder winnaars waren onder meer Cees Nooteboom en Martin Bril. Winnaar was dit jaar P.F. Thomése met zijn boek Grillroom Jeruzalem.

In Het verdronken land doet Detlev van Heest droogkomisch verslag van drie recente bezoeken aan Japan, het land waar hij twaalf jaar woonde. Het boek opent met zijn melancholische notities uit 2009. Twee reizen in 2011, de ene kort na de tsunami van 11 maart, de andere een half jaar nadien, vormen het tweede en derde deel van dit drieluik. Klik hier om naar een interview van Wim Brands met Van Heest te luisteren.

"Het verdronken land is gestileerde melancholie, vol zwartgallige humor, scherpe observaties en rake dialogen. Ontroerende dagboekroman." – Elsevier

Delen
 
celinspecties_nieuw

Eerste persgeluiden over 'Celinspecties'

In NRC-Handelsblad schreef Guus Middag een paginagroot stuk over de derde bundel van Ester Naomi Perquin: 'Een van de sterke kanten van de bundel is het contrast tussen crimineel gedrag en Perquins mooi regels.' In het algemeen prijst Middag de sterke beelden in Celinspecties. 'Tegelijk heeft Perquin veel oog voor de poëzie van de stoere bink uit één stuk.'

Ester Naomi Perquin mocht voor twee bundels maar liefst zes prijzen in ontvangst nemen. Haar werk werd getypeerd als 'urgent, vermakelijk, diepzinnig, maar steeds messcherp'. In haar derde bundel Celinspecties neemt Perquin de lezer mee in de beslotenheid van systemen, verhalen en verwachtingen. De poëzie van Ester Naomi Perquin draait in kleine cirkels naar een midden en sluit dan de deur. Celinspecties zijn niet alleen letterlijk zoektochten naar de essentie, maar ook – en misschien is dat nog letterlijker – een poging onder de huid van een ander te kruipen. Perquin schrijft vanuit de aandrift tot begrip, meer dan uit de wil tot oordelen. Perquin is een van de weinige dichters in ons taalgebied die het raadsel niet opzoekt maar het zorgvuldig bewaakt.Delen
 
Bericht_uit_Berlijn

Bericht uit Berlijn

Otto de Kat was 8 april te gast bij Wim Brands in diens programma Boeken, naar aanleiding van zijn roman Bericht uit Berlijn. Klik hier om de uitzending te bekijken.
In zijn column in NRC Handelsblad noemde Frits Abrahams Bericht uit Berlijn zijn "favoriete boek van de laatste maanden": "het type boek dat niet gemakkelijk een bestseller zal worden, maar uiteindelijk veel bestsellers zal overleven." Abrahams vergelijkt De Kat met Graham Greene en F. Springer. Hij vindt Bericht uit Berlijn "misschien nog wel beter dan Julia".

Eerder schreef Mieke van der Weij in de NCRV-gids al enthousiast over het boek. Rob Schouten in de boekenbijlage van Trouw: "Formeel zou je Bericht uit Berlijn een historische roman kunnen noemen, maar in feite is het een stemmige en meerstemmige roman over noodlot en onvervuldheid. Terwijl de wereldgeschiedenis over ons heen dendert zoekt de mens naar vastigheid en geluk en vindt het niet, of in elk geval nooit definitief. Over dat soort onspectaculaire maar grote en tijdloze noties gaat Bericht uit Berlijn, dat daarmee wel iets weg heeft van een ouderwetse oase in de jachtige literatuur van onze tijd."

"Een pageturner" - Lokien de Bie in de VPRO-gids.Delen
 
Hoe_Ivan_Ivanovi_4f06f4f555611

Van Oorschot in de Boekenweek

'Vriendschap en andere ongemakken' is het thema van boekenweek 2012. Men zal in de hele wereldliteratuur geen grappiger en tegelijk venijniger verhaal over twee boezemvrienden vinden dan Gogols slapstick Hoe Ivan Ivanovitsj ruzie kreeg met Ivan Nikiforovitsj. Dit is Laurel & Hardy ruim 100 jaar vóór zij werden uitgevonden: lees en geniet!
Hoe Ivan Ivanovitsj ruzie kreeg met Ivan Nikiforovitsj verschijnt als smaakmaker voor deel 1 van Gogols Verzameld werk in de splinternieuwe vertaling van Aai Prins in onze befaamde Russische Bibliotheek, dat in mei verschijnt. Vandaar de lage prijs van â‚¬ 7,50. Het bevat voorts een kortingsbon t.w.v. â‚¬ 5 voor de aankoop van deel 1.

De buurman van J.J. Voskuil is de ware Boekenweekhit, we legden reeds zeven drukken op van deze genuine Voskuil.
Hors concours is vanzelfsprekend zijn meeslepende afrekening Bij nader inzien.
Ook Grip van Stephan Enter, een roman over vier vrienden, valt naadloos binnen de boekenweekthematiek. En ten slotte raden wij nog Het grote zwijgen van Erik Menkveld aan: vriendschap, muziek en liefdesperikelen rond 1914 in Amsterdam.Delen
 
Schermafbeelding_2012-03-06_om_09.20.22

Ester Naomi Perquin in citybooks

Op verzoek van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren resideren auteurs en fotografen bij verschillende lokale partners in interessante Europese steden. De resulterende 'citybooks', verhalen en gedichten, kunt u lezen als webtekst, downloaden als e-book en beluisteren als podcast in het Nederlands, Frans en Engels. De podcasts zijn ook beschikbaar via iTunes. Daarnaast is er per stad een fotoreeks van 24 foto's én een aflevering van de City One Minutes (video's) beschikbaar. De citybooks zijn de opvolgers van de succesvolle Radioboeken (www.radioboeken.eu).

Lees of luister de bijdragen van ondermeer: Abdelkader Benali, Joost Zwagerman, Ronelda Kamfer, Saskia de Coster, Christiaan Weijts en Erik Lindner.

citybooks Boekarest

De Roemeense hoofdstad Boekarest is onontkoombaar verbonden met het communisme en de revolutie van '89. Weinig andere steden bieden uitzicht op zoveel uniforme grijsheid en geen enkele andere stad heeft een toonbeeld van persoonlijke zelfverheerlijking als het Volkspaleis in Boekarest.

In november 2011 bood de Asociatia Heritage onderdak aan de Nederlandse dichter Ester Naomi Perquin en de Vlaamse journaliste en schrijfster Anna Luyten. Gedurende hun verblijf hebben zij zich uitgebreid verwonderd over de mooiste en lelijkste kanten van Boekarest.

Het verhaal dat Ester Naomi Perquin schreef, getiteld 'Boekarest - een eenpersoonsreisadvies', verscheen onlangs als voorpublicatie in Tirade. Vanaf vandaag is de oorspronkelijke Nederlandse versie te lezen én te beluisteren op de website van citybooks. Vanaf april zal het citybook ook in het Frans, Engels en Roemeens gratis te lezen en te beluisteren zijn. Zie: www.city-books.eu.

 

Delen
 
Bericht_uit_Berlijn

Bericht uit Berlijn in Tros Nieuwsshow

Op 3 maart 2012 wordt er in de Tros Nieuwsshow (van 8.30 tot 11.00 uur op Radio 1) door Mieke van der Weij en Peter de Bie aandacht besteed aan de schitterende nieuwe roman van Otto de Kat, Bericht uit Berlijn. Luistert allen!

Delen
 
Voorkant_omslag

Tirade

Het nieuwe nummer van Tirade is verschenen. 'Deze roman belichaamt de knieval van de literatuur voor de meedogenloze opmars van de thriller in de publieksgunst,' schrijft criticus Arnold Heumakers over Bonita Avenue van Peter Buwalda. Dat dit blad geen last heeft van geheugenverlies en niet lijdt aan de Ziekte van Nu bewijst Willem Otterspeer met zijn stuk over W.F. Hermans en Jan Emmens, die aan één ontmoeting genoeg hadden om te weten 'dat ze niets aan elkaar hadden'.
Verder met bijdragen van Ester Naomi Perquin, Carel Peeters, Daan Heerma van Voss, Sander Kollaard, Gilles van der Loo, Hanz Mirck, Mees Hartog, Anton Korteweg, Tjarda Eskes, Lieke Marsman, Isaak Babel, Merijn de Boer en Oostenrijker en Oostenrijkbestrijder Thomas Bernhard.

Bestel het papieren nummer hier en de ePubversie hier.Delen
 
Hier_sneeuwt_het_4f06e73234fbc

In een klap op de kaart

Sonja de Jong in het Noordhollands Dagblad over Hier sneeuwt het nooit van Gilles van der Loo: "Zijn verhalen verrassen steeds opnieuw, zijn taal zindert en leeft. Kortom, debutant Gilles van der Loo zet zichzelf met deze verhalenbundel in een klap op de kaart van het Nederlandse literatuurlandschap. De vijftien verhalen zijn stuk voor stuk overtuigend. [...] Een feest om te lezen."

In Het Parool noemde Arie Storm de verhalen eerder "vakkundig".Delen
 
Hier_sneeuwt_het_4f06e73234fbc

Hier sneeuwt het nooit, eerste lof

De debuutbundel Hier sneeuwt het nooit van Gilles van der Loo is zeer lovend besproken door Sonja de Jong in HDC/media, in het Noord-Hollands Dagblad. 

'Zijn verhalen verrassen steeds opnieuw, zijn taal zindert en leeft. Kortom, debutant Gilles van der Loo zet zichzelf met deze verhalenbundel in een klap op de kaart van het Nederlandse literatuurlandschap. De vijftien verhalen zijn stuk voor stuk overtuigend. [...] Een feest om te lezen.'


Delen
 
Bericht_uit_Berl_4f06f8f73cae7

"Een piekfijne roman"

Voorjaar 1941. Oscar Verschuur, Nederlands diplomaat in Bern, krijgt in een onbewaakt ogenblik geheime informatie over het voornemen van Hitler om Rusland binnen te vallen. Het bericht komt uit betrouwbare bron: zijn dochter Emma, wier man in Berlijn op het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt. Oscar beschouwt hem als een goede Duitser. Hij weet dat hij dringend alarm moet slaan. Voor iemand met zijn contacten is het niet moeilijk de geallieerden te informeren over wat er te gebeuren staat, en wanneer. Maar Oscar aarzelt...
Met meesterhand schildert Otto de Kat zijn personages, die hun leven en liefde voor elkaar moeten bevechten in een wereld die wordt meegesleurd in een meedogenloze oorlog.  Met Bericht uit Berlijn bevestigt hij eens te meer zijn bijzondere schrijverschap, dat inmiddels internationale erkenning heeft gekregen.

Op 16 maart presenteert Otto de Kat zijn roman in boekhandel De Drvkkerij in Middelburg.

"Een piekfijne roman" - TubantiaDelen
 
Het_grote_zwijge_4d41506b371cc

Missa van Diepenbrock in Concertgebouw

Zijn naam staat in gouden letters op het balkon in de Grote Zaal van het Concertgebouw: Diepenbrock.

Maar wie was hij nou precies? In de roman Het grote zwijgen van Erik Menkveld krijgt u een goed inzicht in leven en werk van twee van Nederlands grootste componisten: Alphons Diepenbrock en Matthijs Vermeulen.

Door de minutieuze beschrijving van hun vriendschap past de roman bovendien zeer nauwkeurig binnen het thema van de komende boekenweek.

Zaterdag 25 februari wordt de 'Missa in die festo'  van Diepenbrock – een werk van on-Nederlandse allure dat bovendien een belangrijke rol speelt in de roman van Erik Menkveld – uitgevoerd in het Concertgebouw. Klik hier voor meer informatie. Van de roman verscheen deze week reeds een vierde druk.

Delen
 
Iper

'Grip' in de wereld

Nadat de Duitse uitgever Berlin Verlag, nu Bloomsbury Verlag geheten Spel van Stephan Enter uitgaf, besloten ze na het succes van Grip in Nederland ook zijn vierde boek in Duitsland te doen verschijnen.
Deze week volgden de Italiaanse uitgever Iperborea, en ook de Noorse uitgever Font Forlag kocht reeds de rechten van Grip.
De uitgeverij legt intussen de zesde druk van het buitengemeen goed besproken boek op. Voor meer informatie zie www.stephanenter.nl.Delen
 
De_buurman_scan

Voskuil-avond

Naar aanleiding van de verschijning van de postume roman De buurman van J.J. Voskuil vindt er op 21 februari in de Rode Hoed een mooie avond over leven en werk van Voskuil plaats. Hanneke Groenteman ontvangt diverse gasten, onder wie Arjan Peters, die een causerie over het werk van Voskuil zal houden, Krijn ter Braak zal een monoloog uit het hoorspel Het bureau voordragen, Frits Abrahams spreekt als fan van het eerste uur, de Duitse vertaler van Het bureau, Gerd Busse, zal spreken over de ontvangst van deze reeks in Duitsland en de specifieke vertaalproblemen die hij op zijn weg vond. Ook zal Groenteman Lousje Voskuil interviewen.

Datum: dinsdag 21 februari. Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur. Organisatie: Een samenwerking tussen Uitgeverij van Oorschot, SLAA en de Rode Hoed. Kaarten online te bestellen via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en 020 638 56 06.

Delen
 
De_buurman_scan

Lovende recensies voor De buurman

De boekenbijlagen van het afgelopen weekend openden met besprekingen van de nieuwe en laatste roman van J.J. Voskuil, De buurman. Rob Schouten in Trouw: "Indringender boeken over de condition humaine ken ik eigenlijk niet."
Arjan Peters schreef in De Volkskrant dat er "een hoop te lachen valt" en Elsbeth Etty noemt het boek in NRC Handelsblad "onthutsend". Volgens haar krijgen de liefhebbers van Het Bureau "waar ze al jaren op zitten te wachten: scènes uit het huwelijk" van Maarten Koning en zijn vrouw Nicolien.

De buurman is verschenen in een gebonden en een paperbackversie. In het boek wordt de vriendschap beschreven tussen Maarten en Nicolien Koning en hun homoseksuele buren Petrus en Peer. Beiden mogen rekenen op Nicoliens compromisloze sympathie. Zij ziet in homo's weerloze underdogs die bescherming behoeven. Maarten vindt beide mannen intellectueel volstrekt oninteressant. Toch komt het tot een intensief contact. Tot het verkeerd loopt.Delen
 
Advertentie2

Unieke App-actie!

Elke vijfentwintigste gebruiker van de Van Oorschot-app krijgt een boek naar keuze.
Heeft u al een App van Van Oorschot? Gebruik hem en u maakt kans. Heeft u nog geen App? Download hem (zie onder) en maak kans op een prachtig boek naar keuze.

Hoe werkt het? Elke vijfentwintigste gebruiker van onze App ziet in zijn/haar berichtenvenster de mededeling dat hij/zij gewonnen heeft, een actiecode, en een link naar de pagina waar een van de twaalf aangeboden prijsboeken mag worden uitgezocht. Van Grunberg tot Hermans, van Michaelis tot Tsjechov.

De Van Oorschot-app, die sinds medio vorig jaar beschikbaar is voor iPhone, is nu ook beschikbaar voor iPad. Deze iPadvariant is uitgerust met dezelfde functies: nieuws, gedicht van de dag, omslagen, Tiradeblog en een gps-pagina waarmee men makkelijk de beste boekhandel met Van Oorschotboeken in de buurt vindt.
In de iTunes-winkel is de iPad app hier te downloaden, de iPhone app is hier te downloaden.

iTunes voegde zelf een mooie aanbeveling op ons fonds toe: 'Rated 12+ for the following: Infrequent/Mild Profanity or Crude Humor, Infrequent/Mild Mature/Suggestive Themes, Infrequent/Mild Alcohol, Tobacco, or Drug Use or References.' U BENT GEWAARSCHUWD.

Dit weekend is zeer  enthousiast gereageerd op onze unieke facebook actie, we hebben onder meer navolgende  winnaars: Karel Scholtissen koos Karel heeft echt bestaan, A. Bergsma koos De God Denkbaar Denkbaar de God, M.J.Poortinga koos Catwalk, Gerrit Kroon koos Brieven van een uitgever en A.J.C. Schel wilde graag Een keuze uit haar gedichten door J.J. Voskuil ontvangen. De boeken gaan vandaag op de post De actie duurt voort: elke 25ste bezoeker met een App mag een boek uitkiezen.
Delen
 
2012-02-06_115944

Perquin & Reijseger in Roode Bioscoop

Cellist en componist Ernst Reijseger was 7 toen hij voor het eerst een cello oppakte. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de muzikale wereld en schrijft hij o.a de muziek voor de films van Werner Herzog. Samen met dichteres Ester Naomi Perquin geeft hij een aantal verrassende shows in de Roode Bioscoop.

Veel van Ernst Reijseger's (1954) samenwerkingsverbanden ontstijgen de genres. Spelen met improviserende ensembles, musici van Surinaamse en Antilliaanse, Zuid- en West Afrikaanse, Amerikaanse en Indiase afkomst en het geven van soloconcerten vormden het hoofdbestanddeel van zijn concertpraktijk.

Ester Naomi Perquin (Utrecht, 1980) debuteerde in het voorjaar van 2007 bij Uitgeverij G.A. van Oorschot met de bundel Servetten halfstok. In 2009 verscheen haar tweede bundel Namens de ander. Haar werk werd veelvuldig bekroond. Zo ontving ze ondermeer de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Jo Peters Poëzieprijs, de Anna Blamanprijs en de J.C. Bloemprijs. Naast haar werk als dichter is zij redacteur van literair tijdschrift Tirade, columnist voor de Groene Amsterdammer en schrijft zij wekelijks radiobijdragen voor het VPRO programma De Avonden. Begin april zal haar nieuwe bundel Celinspecties verschijnen, waarin haar vroegere werk als gevangenisbewaarder de toon zet.

Speeldata: 20, 21, 23 februari. 24 februari (onder voorbehoud)
Entree: € 17,50
Aanvang: 20.30 uur
Kaartverkoop: Hier

Delen
 
2012-01-30_133610

Shortlist Gouden Boekenuil

Grip van Stephan Enter staat op de shortlist van de Gouden Boekenuil 2012. De jury, bestaande uit Marc Reynebeau, Elsbeth Etty, Wim Brands, Roderik Six en Frederick Vandromme, selecteerde verder Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Het voorseizoen van David Pefko, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch en Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst. De winnaar wordt op 5 mei bekendgemaakt.

Het grote zwijgen van Erik Menkveld en M. Vasalis. Een biografie van Maaike Meijer stonden op de longlist.Delen
 
kvhr_copy

Cassette

De linnen cassette met daarin de zeven delen van het verzameld werk van Karel van het Reve is weer leverbaar. De complete set is hier te bestellen zolang de voorraad strekt.

"Karel van het Reve schrijft helder, grappig en  origineel, en dat zonder ooit een woord te veel te gebruiken." - Jelle Brandt CorstiusDelen
 
De_Elf

'Een intense literaire sensatie'

De Elf, de nieuwste korte roman van Pierre Michon, vertaald door Rokus Hofstede, werd eerder in Trouw een "briljant minipanorama van Frankrijk rond de Revolutie" genoemd. In De Standaard 'een weerbarstig en wondermooi boek'. En in De Volkskrant (vijf sterren) "een intense literaire sensatie".
Maarten van Buuren voegt daar in Vrij Nederland een uiterst lovende recensie aan toe. Hij noemt De Elf de nieuwste "parel aan een schitterend snoer van kleine uiterst compacte meesterwerkjes".
Eerder verschenen bij Van Oorschot de volgende Michon-titels: Roemloze levens, Vuur van Brigid, Rimbaud, de zoon, Meesters en knechten; het leven van Joseph Roulin en De hengelaars van Castelnau. Deze laatste titel noemt Van Buuren en passant "de beste vijftig bladzijden uit de Franse naoorlogse literatuur".

De Elf
werd bekroond met de Grote Romanprijs van de Académie Française.Delen
 
Wigman_copy

Blogger

Menno Wigman is de nieuwe 'blogger in residence' op www.tirade.nu. Wigman (1966) is in de eerste plaats dichter en daarnaast essayist, vertaler en bloemlezer. Hij debuteerde in 1997 met 's Zomers stinken alle steden. Voor zijn bundel Zwart als kaviaar kreeg hij de Jan Campertprijs. Onlangs verscheen Mijn naam is Legioen, Wigmans eerste bundel sinds zes jaar. Klik hier om zijn stukken te lezen.Delen
 
2012-01-09_103526

De nieuwe Hooijer

Het nieuwe boek van Librisprijswinnares D. Hooijer, De wanden van Oeverhorst, oogst lovende recensies in de media. Rob Schouten in Trouw: 'D. Hooijer behoort tot onze geestigste schrijvers' en 'D. Hooijer is een heuse meesteres in het lichtvoetige genre'.

Ook Jaap Goedegebuure was in Het Financieele Dagblad enthousiast over het boek: 'uitstekend geschreven en buitengewoon onderhoudend'.

Janet Luis in NRC Handelsblad: 'Hooijer krijgt de lachers op haar hand.'

Sonja de Jong in de regionale kranten: 'Het boek wemelt van de wonderlijk rake zinnetjes waar Hooijer patent op heeft.'

Dries Muus in HP/De Tijd: 'Veel stukken zijn erg vermakelijk. [...] Hooijer laat je glimlachen, grinniken, soms zelfs hardop schateren.'

Bert Van Raemdonck voor de Vlaamse bibliotheeksite: 'Hooijer heeft met De wanden van Oeverhorst een nieuwe roman geschreven waarin ook liefhebbers van Elsschot (of Nescio) hun hart kunnen ophalen.'Delen
   
2011-12-23_104259

Uitgeverij dicht tot 2 januari

Na Tweede Kerstdag tot aan 2 januari is de uitgeverij minder bemand en telefonisch onbereikbaar. Bestellingen via de Oorshop kunnen gewoon doorgang vinden, de meeste boeken worden immers  via het Centraal Boekhuis geleverd.
Bestellingen van speciale artikelen, gesigneerde boeken, in leer gebonden exemplaren etc, worden na 2 januari uitgeleverd.Delen
 
hetgrotezwijgen_copy_copy

Academica

De al meermalen herdrukte roman Het grote zwijgen van Erik Menkveld is genomineerd voor de Academica Literatuurprijs 2012. De andere genomineerde boeken zijn Een gat in de lucht van Erik Nieuwenhuis en Alles is altijd fictie van Daphne Huisden. Deze boeken zijn geselecteerd door een jury, lezers kunnen vervolgens bepalen welk boek de prijs krijgt. Tot en met augustus 2012 kunt u middels dit beoordelingsformulier stemmen. Doe dat vooral! Hierbij roepen we iedereen die Het grote zwijgen met plezier gelezen heeft, op om te stemmen. De winnaar wordt in september 2012 bekend gemaakt.

"Het grote zwijgen heeft mij ontroerd, en dat gebeurt me niet vaak bij boeken. Een prachtig bijna nostalgisch beeld van Amsterdam, honderd jaar geleden." - Cees Nooteboom
Delen
 
9783827008121_copy

Grip aan Duitsland verkocht

Na de buitengewoon goede ontvangst van Grip in de Nederlandse pers heeft de Duitse uitgever van Stephan Enter, Berlin Verlag, nu verdergaand onder de naam Bloomsbury Verlag na Spel/Spiel ook de vertaalrechten van Grip aangekocht.
Het boek zal eveneens vertaald worden door Christiane Kuby en verschijnen in het voorjaar van 2013.
In Nederland werden in een maand tijds reeds drie dukken van Grip opgelegd.Delen
 
Adrie van Oorschot als Sinterklaas

Oor draaft door

Dames en heren vrienden van het goede boek!

De keus is groot maar eenvoudig: alleen maar góede boeken cadeau doen aan je geliefde, vrienden, kinderen.
Maar ja...
Op dat 'maar ja', hoe begrijpelijk ook, antwoord ik met gepaste trots: de door mijn broer Geerteklaas opgerichte uitgeverij Van Oorschot is als een verfijnd restaurant. Bestel gewoon waar je zin in hebt want de hele kaart is goed. Wil mij daarom toestaan, de wonderschone kaart van 2011 nog eens in zijn geheel onder uw aandacht te brengen.
Vanaf 50 euro besteed in hun prachtige Oorshop ontvangt u de fraaie Rarewoordenboek kaartenset van Guus Middag cadeau!

De Amerikaanse Tsjechov in een meesterlijke nieuwe vertaling: Sherwood Anderson - Winesburg, Ohio
Tweetalig reuzenproject, biografisch toegelicht, van Peter Verstegen: Emily Dickinson - Verzamelde gedichten
Schrijverschap op stoom. Unaniem bejubeld als bewijs dat er nog diepzinnige romans bestaan: Stephan Enter - Grip
Meest besproken debutant van 2010 keerde in 2011 terug naar Japan: Detlev van Heest - Het verdronken land
Voor of tegen de Librisprijswinnares? Wie voor is, heeft geluk!: D. Hooijer - De wanden van Oeverhorst
Aangrijpend egodocument terecht aan de vergetelheid ontrukt:  Levie de Lange - Het verhaal van mijn leven
Vriendschap, muziek en overspel in Amsterdam, 1914: Erik Menkveld - Het grote zwijgen
Een rijk dichtersleven, vol nooit eerder verschenen poëzie én proza: Maaike Meijer - M. Vasalis, een biografie
Beste Nederlandse dichteres zonder belangrijke oeuvreprijs: schande! Hanny Michaelis - Verzamelde gedichten
De zwarte diamant van de belangrijkste hedendaagse Franse schrijver: Pierre Michon - De Elf
Het mooiste en taligste boek van de leukste poëzieminnaar te lande:  Guus Middag - Rarewoordenboek
De dichter is afgeduwd en komt uw lezen ingedreven:  Willem Jan Otten - Gerichte gedichten | Nominatie VSB Poëzieprijs
Zó moet het, spreken als dichter en prozaschrijver tegelijk! Willem Jan Otten - De vlek, een vertelling | mét luister-cd
Onze beste essayist, voorbeeldig uitgegeven: Karel van het Reve - Verzameld werk deel 6
Met een cumulatief register op alle delen om van te smullen ! Karel van het Reve - Verzameld werk deel 7
Alle 7 delen tegelijk, wat je noemt een 'pakt u maar in' cadeau: Karel van het Reve - Verzameld werk
De beste interviews uit een lang en rijk leven, je hoort hem spreken! Karel van het Reve - U mag alles over mij schrijven
Karel van het Reve in beeld, met passende citaten uit zijn werk: Knip dan, toe dan! | Fotoboek
Schokkend verslag over het Wildersproces van een hoofdpersoon: Tom Schalken - Het eetcomplot
Sprakeloos makende nieuwe bundel van gevierde Amerikaanse dichter: Mark Strand - Bijna onzichtbaar / Almost invisible | tweetalige uitgave
Zó jong zijn en dan al zó fenomenaal en luchtig kunnen schrijven o! Anton Tsjechov - Op kamers (Verhalen 1880 - 1885)
Het negende deel van een verbazend zelfonderzoek: Frida Vogels - Dagboek 1970- 1971

En als u het wérkelijk niet meer mocht weten, is er altijd nog onze onvolprezen Russische Bibliotheek!
Dus ja: de keus moge groot zijn, eenvoudig is hij toch. Want fijner dan je naasten met een Van Oorschotboek écht aan het lezen te krijgen, bestaat bijna niet. A ja! Dat daarbinnen toch weer keus genoeg is, die tóch aan u blijft: beter kan feitelijk niet.

Negeer de tinnef – schenk Van Oorschot boeken!

En mocht u geen eind aan mijn Sintgedichten kunnen breien, gebruik dan mijn stokschimmelpaard:

'Kijk nu maar goed naar dit present
en zie hoe de Sint je weer verwent!'

Met vriendelijke groet,
Sinterklaas

Delen
 
2011-07-01_120912_copy

Documentaire

In december werd op Nederland 2 een driedelige documentaire uitgezonden over het proces-Wilders. Hoe kwam het besluit van het gerechtshof om Wilders te vervolgen tot stand? En wat gebeurde er achter de schermen tijdens de twee rondes van het proces bij de Amsterdamse rechtbank?

Afgelopen zomer verscheen bij ons het onthullende boek Het eetcomplot van oud-rechter Tom Schalken, die in de documentaire uitgebreid aan het woord komt. Schalken was lid van het Amsterdamse gerechtshof dat de vervolging van PVV-leider Geert Wilders heeft bevolen wegens aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging.

'Het proces Wilders' is hier te zien.
Delen
 
2011-11-25_102615

Boeken en Frits Abrahams

Het verdronken land is een reportage over het Japan van na 11 maart 2011, de dag dat een vernietigende aardbeving een keten van rampen veroorzaakte. Detlev van Heest reisde kort nadien naar het land waar hij twaalf jaar woonde. In Trouw deed hij even hilarisch als ontroerend verslag van zijn ontmoetingen en indrukken. Hij reisde door de rampgebieden en maakte een rondgang langs oude bekenden die hij eerder portretteerde in De verzopen katten en de Hollander.

Detlev van Heest was een uur lang te gast in het radioprogramma Boeken van Wim Brands. Klik hier om de uitzending terug te beluisteren. Frits Abrahams schreef hier over de uitzending en het boek.

Delen
 
deel_7

Karel 7 en fotoboek

Naar aanleiding van de verschijning van het laatste deel van het Verzameld werk van Karel van het Reve, wijdde Wim Brands een aflevering van zijn programma Boeken aan deze grote essayist. Te gast waren Elma Drayer, redacteur van het Verzameld werk, zoon David van het Reve en filosoof Jaap van Heerden. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Deel 7 bevat naast een meer dan 160 pagina's tellend cumulatief register en een kleine afdeling ongebundeld werk onder meer de bundels Luisteraars! en Achteraf. Het complete verzameld werk is vanaf nu verkrijgbaar in een exclusieve linnen cassette, te koop in de Oorshop. Deze cassette is ook los verkrijgbaar.

Naast deel 7 verscheen bovendien het fotoboek van Karel van het ReveKnip dan, toe dan!, samengesteld door dochter Jozien Driessen van het Reve en Hella Rottenberg.Delen
 
Uraten

Rarewoorden-kaartenset en extra lemma's

'Uraten (alleen mv), mannenpis, aanv. alleen van studenten en zich studentikoos gedragende treinreizigers, omstreeks 1930; later soms ook, omstreeks 1990, van wielrenners met hoge nood.'

Het is een van de 50 lemma's uit Guus Middags nieuwe Rarewoordenboek. Van bereshit tot zeeajuin. Speciaal voor de Oorshop schreef Middag op de titelpagina van enkele exemplaren een exclusief extra lemma. Zoals 'Schuintamboer', 'Addisadder' en 'Oploopmeisjes'. Het Rarewoordenboek bevat 50 lemma's, alleen deze bijzondere exemplaren bevatten er 51.

Studenten aan de masteropleiding Type and Media van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten verluchtten het boek met 50 typografische illustraties.
Van 14 van deze illustraties maakten we speciaal voor de feestdagen een kaartenset, te koop in onze Oorshop voor slechts € 5,- Wie tot 31 december meer dan € 50,- spendeert in onze webwinkel, ontvangt de kaartenset gratis.

Eindelijk eens leuke kerstkaarten.Delen
 
Michaelis

Nagelaten werk toegevoegd

De gedichten van Hanny Michaelis (1922-2007) hebben vanaf de verschijning in 1949 van haar eerste bundel, Klein voorspel, door hun directheid en toegankelijkheid veel lezers gehad. Haar bundels werden steeds herdrukt. Voor J.J. Voskuil was er geen andere dichter die hem zo wist te ontroeren.
Hanny Michaelis schrijft over tijdloze onderwerpen in een rechtstreekse taal. Over liefde en geliefden, over gewond zijn en daarmee proberen te leven, over het verleden en over alledaagse, dichtbije dingen. 'Haar verzen zijn eerlijk en openhartig en getuigen van een diepe betrokkenheid,' aldus de jury van de Anna Bijns Prijs in 1995.

De Verzamelde gedichten, voor het eerst verschenen in 1996, zijn inmiddels toe aan een vijfde druk. Voor deze editie is een ruime keuze gemaakt uit de gedichten die werden aangetroffen in de nalatenschap van Michaelis.

Delen
 
grip_klein

Grip op longlist Libris

Grip van Stephan Enter staat op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs. Er staan 18 titels op deze lijst. Juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf maakt op 12 maart a.s. de zes nominaties (shortlist) bekend in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
De andere juryleden zijn: Kester Freriks, Theo Hakkert, Dirk Leyman en Saskia Pieterse.
De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vindt plaats op 7 mei in het Amstel Hotel in Amsterdam en wordt live uitgezonden in Nieuwsuur, Nederland 2. Aan een nominatie is een bedrag van 2500 euro verbonden. De winnaar ontvangt 50.000 euro.

Kijk voor de beste persgeluiden op www.stephanenter.nl

Delen
 
2011-11-07_104954

Rare woorden

Van Guus Middag is het Rarewoordenboek verschenen: een boek vol onbekende, raadselachtige,  exotische en onbegrijpelijke woorden, van bereshit tot bwa-pl en van manebril tot zeeajuin. Guus Middag verzamelde ze en voorzag ze van een quasi-officiële woordenboekomschrijving. Alle rare woorden zijn geïllustreerd door studenten van de Haagse (Koninklijke) Academie van Beeldende Kunsten.Delen
 
de_vlek

De vlek

De vlek van Willem Jan Otten is een muzikale vertelling over twee levens die in de war worden geschopt door een medische fout. De saxofonist Abe Kans hoort dat hij een enorme vlek op zijn longen heeft. Terwijl de Braziliaanse priester Josephsson verneemt dat zijn longen brandschoon zijn... De vlek is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Willem Jan Otten. Behalve te lezen is het boek ook te beluisteren; bij het boek zit een CD met daarop het door de schrijver voorgelezen verhaal.

De vlek kreeg al twee lovende besprekingen in de media; Sebastiaan Kort in NRC Handelsblad: 'In het beklemmende De vlek eert een uitermate begaafd schrijver niet alleen zijn helden [...], hij laat vooral zien hoe broos een particuliere levensfilosofie kan zijn wanneer het noodlot toeslaat.' Kort schrijft verder over 'magnifieke pagina's'.

En Dries Muus aan het slot van zijn enthousiaste bespreking in HP/De Tijd: 'De vlek is geschreven met de nauwkeurigheid en de flow van het betere gedicht, en je leest het in het tempo van de betere roman. Als je genres wilt combineren, is dit de manier om het te doen.'Delen
 
m_20vasalis

Vasalisbiografie

De Vasalisbiografie van Maaike Meijer stond op de shortlist van de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs maar heeft de prijs niet gewonnen. Die ging naar Eva Rovers met haar biografie van Helene Kröller-Muller.

De pers over de Vasalis-biografie:

"Maaike Meijer [...] is beslist de ideale biografe." - Jaap Goedegebuure, Trouw

"Leest als een roman." - Wim Brands, Boeken

"Kijk, zo'n biografie is dat nu die Maaike Meijer heeft geschreven: je wilt meteen verder denken over de kwesties die het boek oproept, over de uitspraken van Vasalis, over de verhouding tussen leven en werk, over de bronnen waaruit een dichtersschap voortkomt, over het raadsel van de creativiteit." - Marjoleine de Vos, NRC HandelsbladDelen
 
2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss