Archief 2017

Gerard Koolschijn spreekt over Plato bij Spui25
Fraaie bibliofiele uitgave Martin Michael Driessen
Russische winterverhalen
Vogels, vlinders & andere vliegers
Theo Thijssen gedundrukt
Joost Baars genomineerd voor VSB Poëzie prijs
Het langverwachte tweede deel van de memoires van Paustovski!
Prentenboek voor volwassenen
Geïllustreerde gedichten van Marsjak
Op reis met Franz Kafka
Schermer op de shortlist van de ECI Literatuurprijs
Nicolien Mizee in de Nieuwsshow
De zee, een spiegel van Joseph Conrad
Nieuw in de Russische bibliotheek: Dostojevski’s vroege werk
De verhalen van Pasternak in de Russische bibliotheek!
Mooie ontvangst Polakbiografie
Tirade 467 verschenen!
Lovende ontvangst Abdoel en Akil
Je wordt bedankt
De memoires van Casanova
Mooie recensie Astronaut
Bibliofiele uitgaven Driessen en Vogels
Zomeractie klassiekerreeks
Biografie Johan Polak verschenen!
Debuut: Astronaut verschenen
Magnum opus van Anthony Burgess
Tweede oorlogsdagboek Michaelis verschenen
Oorlog en vrede nu als tv-serie
'Bij mij op de maan' bekroond met Filter Vertaalprijs 2017
Abdoel en Akil verschenen!
Boekpresentatie biografie Johan Polak
De Verzamelde gedichten van Wim Brands zijn verschenen
Hemker en Driessen op shortlist Fintro Literatuurprijs!
Leven op de Mississippi verschenen!
Longlist Fintro Literatuurprijs
Avond Brands
Eskimoland verschenen!
Bij mij op de maan genomineerd voor Kinderjury 2017
Lezingen Marijke Schermer over Noodweer
Een avond rondom Paustovski in Haarlem
Twee bibliofiele uitgaven
Binnenplaats van Joost Baars genomineerd voor Buddingh'-prijs
Paustovski in de Russische Bibliotheek!
Roman van Maria Barnas
Alberts!
Vacature acquirerend redacteur
Paradisolezing door Joop Goudsblom
Auteursoptredens februari 2017
Dit voorjaar bij Van Oorschot
Lezingen Gerard Koolschijn over Herodotos
Ester Naomi Perquin nieuwe Dichter des Vaderlands
Stagiair(e) pr/marketing gezocht
Onlangs verschenen: Het laatste taboe
Daan Doesborgh tekent voor roman
Nieuwe dichtbundel Ester Naomi Perquin: 'Meervoudig afwezig'
21 januari: Boekpresentatie 'Zout in de wond'
'Geleerd' van Joop Goudsblom succes in de media
Derde druk 'Noodweer' en enthousiaste recensies
Volkskrant geeft Joseph Mitchell vijf sterren
DWDD tipt 'Lenteloos voorjaar'
Schwob leesclubs: Joseph Mitchell
Gedichten van Pasternak


07._Gerard_Koolschijn_Platos

Gerard Koolschijn spreekt over Plato bij Spui25

Op 13 december aanstaande spreken Gerard Koolschijn en Coen Simon in Spui25 over Plato's oplossing voor de planeet. Aanmelden kan hier.

Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen. Hoog tijd nog eens een blik te werpen op de oudste utopie: Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte. Weigerend tot cynisme te vervallen zocht hij een verklaring en een oplossing in een met vuur verkondigde psychologische en politieke theorie, waarin afkeer van de consumptiemaatschappij en het verschil tussen welvaart en welzijn centraal stonden.

Gerard Koolschijn, schrijver en vertaler, stelt in het boek Plato's oplossing voor de planeet een korte en krachtige selectie samen uit Plato's psychologische en politieke werk. Filosoof Coen Simon zal op deze avond met hem in gesprek gaan over wat de teksten van Plato lezenswaardig en relevant voor het heden maakt. In Plato's opinie stevende de mensheid in de 5e en 4e eeuw voor Christus al af op de ondergang, veroorzaakt door hebzucht en eigenbelang. Een maar al te actuele gedachte in deze tijden van Trump, klimaatverandering, overbevolking en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Wat kunnen we van Plato's visie leren? Zijn de ideeën ook praktisch toepasbaar en zijn doemscenario's niet van alle tijden? De democratie bijvoorbeeld zou in ieder geval geen beteugeling kunnen zijn van de menselijke driften. Maar wat dan wel? Wat is precies de oplossing voor de planeet?Delen
 
Dodendansjes-185x300_copy_copy_copy_copy_copy_copy

Fraaie bibliofiele uitgave Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen is een schrijver die beschikt over vele verschillende pennen. Ieder nieuw boek is weer een verrassing. In Dodendansjes zijn drie verhalen gebundeld waarin de Dood een onverwachte rol speelt. Hoofdpersonen zijn een Nobelprijswinnaar, een Griekse vuistvechter uit de oudheid en een overlevende van de atoombom op Hiroshima. ‘De dood is dom, dacht Willem, de dood heeft geen weet van ons.’

Het boekje telt 20 pagina’s. Het is gezet uit de Spectrum en werd onder de Korenmaat gedrukt in 100 exemplaren, die gesigneerd zijn door de auteur. Het boekje kost € 17,50 en is te bestellen via de website van De Hof van Jan: www.hofvanjan.nl.

 


Delen
 
Russische_winterverhalen

Russische winterverhalen

Doe de gordijnen dicht, ontsnap aan de familieverplichtingen, kruip onder de paardendeken en drom weg in een wereld waar de kerst altijd wit is met deze bundeling Russische winterhalen.

Huilende wolven, treurige echtparen, uitbundige kerstfeesten en nachtelijke tochten door oneindig veel sneeuw. Geen winter zo koud, meedogenloos en verrukkelijk als de Russische. Als geen ander weten de klassieke Russische schrijvers een rake sfeer te scheppen, of die nu warm en kerstig is, koud en onaangenaam of juist humoristisch en navrant.

In Onder de paardendeken staan uiteenlopende winterverhalen van onder anderen Boelgakov, Boenin, Gogol, Gorki, Paustovski, Tsjechov, Vojnovitsj en Zosjtsjenko. Delen
 
Vogels__vlinders_596e101a71038

Vogels, vlinders & andere vliegers

In een bespreking in De Volkskrant van Hans van Pinxterens bundel In een zwervend licht signaleerde Kees Fens hoe de dichter in zijn poëzie met minieme verschuivingen of bijna-herhalingen een opmerkelijke zeggingskracht bereikt. Deze zeggingskracht is sindsdien, met de vertalingen die hij maakte van grote dichters, romanciers en wijsgeren, alleen nog maar toegenomen.

Voor Vogels, vlinders & andere vliegers maakte Van Pinxteren een selectie uit zijn negen eerdere dichtbundels. Maar niet om een chronologisch geordende bloemlezing samen te stellen. Van Pinxteren  koos hij uit zijn vroegere werk de gedichten waarin hij zich nog kon vinden en vulde ze aan met een ongebundelde teksten. Om een zo groot mogelijke eenheid van vorm te brengen in de over een periode van ruim 50 jaar ontstane gedichten, herzag hij veel van deze teksten uitgebreid. Het resultaat is een schitterend nieuw dichtwerk in hechte compositie van een subtiel dichter.
Delen
 
Thijssen_gedundrukt

Theo Thijssen gedundrukt

Na Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Marga Minco en Remco Campert is het nu Theo Thijssen die gedundrukt wordt door Van Oorschot.

Het allermooiste proza van de schrijvende schoolmeester Thijssen in bijna 300 pagina's dundruk. De zwembadpas bevat relatief onbekende columns en verhalen, en naast beroemd geworden passages ook verrassingen uit onder meer Kees de jongen, De gelukkige klas, Het grijze kind, Het taaie ongerief en zijn jeugdherinneringen.Delen
 
VSB_Poezieprijs_2018_beeld

Joost Baars genomineerd voor VSB Poëzie prijs

Joost Baars zijn bundel Binnenplaats is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. De genomineerden gaan op tournee van 9 tot 21 januari, de uitreiking is op 25 januari in Diligentia Den Haag.

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld. Zij maken daarmee kans op de VSB Poëzieprijs 2018. Juryvoorzitter Maaike Meijer maakte op 6 november nacht de shortlist voor de laatste editie van de VSB Poëzieprijs bekend in VPRO 's Nooit meer slapen op NPO Radio 1.

De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van 25.000 euro. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2018 vindt op 25 januari a.s. plaats in Diligentia in Den Haag.


In het juryverslag bij de nominaties toonde de jury zich verheugd over de kwaliteit van de inzendingen voor de 24e editie van de VSB Poëzieprijs: 'Poëzie hoeft zich niet te legitimeren door expliciet maatschappelijk geëngageerd te zijn. Maar het treft ons hoe vaak dichters toch expliciet engagement aangaan en dan woorden weten te vinden voor de verschrikkelijke dingen waar nauwelijks taal voor is. Poëzie kan de dood aan. Poëzie heeft de kracht om door de clichés heen te breken, de enige taal die vaak beschikbaar is bij rampen en geweld. (...)

De jury van de VSB Poëzieprijs 2018 bestaat naast voorzitter Maaike Meijer uit dichter Hannah van Binsbergen, docent Nederlandse literatuur Anikó Daróczi, cultuurredacteur bij De Standaard Cathérine De Kock en literatuurwetenschapper Geertjan de Vugt.

Delen
 
Verhaal_van_een_leven_2_met_buikband

Het langverwachte tweede deel van de memoires van Paustovski!

In een geheel herziene vertaling van Wim Hartog verscheen het tweede deel van Paustovski's Verhaal van een leven in de Russische Bibliotheek. Met Verhaal van een leven schreef Paustovski een memoriaal dat loopt van het einde van de tsarentijd tot aan de hongersnoden die voortkwamen uit de Nieuwe Economische Politiek van de Sovjets. Het is een omvangrijk reeks persoonlijke herinneringen op het strijdtoneel van de geschiedenis. In dit tweede deel zijn Begin van een onbekend tijdperk en De tijd van grote verwachtingen opgenomen.Delen
 
Zoals_het_is

Prentenboek voor volwassenen

Nu in de boekhandel: Zoals het is. Het leven van professor Joachim Schwarz.
Floris Tilanus debuteerde in 2015 met het prentenboek Keizer Karel verliefd. Een oeroude legende. Twee jaar later heeft Tilanus met zijn precisie en verbeeldingskracht een prentenboek voor volwassenen gemaakt.
Wordt de lezer een beetje beseibeld? Welk leven zien we hier uitgebeeld? Is het zoals Schwarz het ziet, of is het zoals de genadeloze beschouwer het wil? En is Schwarz daadwerkelijk de koning van de sof, of zien wij niet alles?
Met Zoals het is. Het leven van professor Joachim Schwarz, zijn nieuwe 'literaire prentenboek', vervolgt Tilanus zijn eigenzinnige pad, en munt er en passant een nieuw genre mee. Floris Tilanus tekende met fijne hand en twee ogen voor detail dit grootse kleine leven.Delen
 
voorplat_Alles_klaar_alt-page-001_copy_copy

Geïllustreerde gedichten van Marsjak

We hebben er lang op moeten wachten, maar ze zijn er weer: klassieke Russische kindergedichten, geïllustreerd door de grootste avant-gardekunstenaars uit het Sovjet-Rusland van de jaren 1920 - met de oude prenten die nog net zo fris zijn als toen, en in een kersverse vertaling!

Alles klaar? En pompen maar! is een bundeling van drie langere gedichten van Samoeïl Marsjak, een van de onbetwisten reuzen van de Russische kinderpoëzie, geïllustreerd door Lebedev, Konasjevitsj en Tsechanovski. De vertalingen werden gemaakt door Robbert-Jan Henkes en zijn afkomstig uit het veelgeprezen Bij mij op de maan. Een keuze uit de Russische kindergedichten vanaf de zeventiende eeuw, dat in 2016 in de Russische Bibliotheek verscheen. 

Delen
 
Sipko_Melissen___Kafka_op_Norderney_copy_copy

Op reis met Franz Kafka

Net uit: Kafka op Norderney, waarin Sipko Melissen in drie essays een beeld oproept van Kafka als jongeman, als gekwelde minnaar en als verliefde brievenschrijver.
Kafka greep iedere gelegenheid aan om Praag te ontvluchten. Hij voelde zich daar beklemd en hij hield van reizen. 'De meeslepende kracht voelen van de trein,' schrijft hij in zijn dagboek, 'reiziger worden, de pet uit de koffer halen, een lieveling van de vrouwen worden, de voortdurende aantrekkingskracht van de raampjes ondergaan.'
Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma mocht hij als beloning zijn vakantie doorbrengen op het Duitse Waddeneiland Norderney. Jaren later, op zijn sterfbed, noemde hij Norderney als een van de plekken waar hij gelukkig is geweest.
Ook zijn verblijf van vijf dagen in Venetië, najaar 1913, krijgt een plaats in dat rijtje. Merkwaardig, want we weten van dat verblijf dat hij diep ongelukkig aankwam en een relatie per brief verbrak.
Zeven jaar later reisde Kafka, bij wie inmiddels tuberculose was vastgesteld, naar Merano in de oostelijke Alpen. Daar begon hij een correspondentie met de mooie Tsjechische vertaalster Milena Jesenská.
Delen
 
Noodweer

Schermer op de shortlist van de ECI Literatuurprijs

Noodweer van Marijke Schermer staat op de shortlist van de ECI-Literatuurlijst. De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro, de auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro.
De volledige shortlist vindt u hier.
Het winnende boek wordt op donderdag 9 november bekend gemaakt tijdens een speciale avond in het Theater aan het Spui in Den Haag.
Delen
 
Nicolien_Mizee___De_kennismaking

Nicolien Mizee in de Nieuwsshow

Nicolien Mizee sprak in de Nieuwsshow over haar nieuwe boek De kennismaking. Luister het hele interview hier terug.

'Elke dag was een fax aan Ger, en op een gegeven moment wordt het hele leven een fax aan Ger.'

In 1994 krijgt Nicolien Mizee les in scenarioschrijven van Ger Beukekamp. Er ontvouwt zich een klassieke meester-leerlingrelatie. Nicolien ziet in Ger een God. Om ook buiten de lessen haar gedachten aan de zijne te kunnen spiegelen, begint ze hem faxen te sturen. Eerst een paar, dan bijna dagelijks, vele jaren lang. Ger antwoordt nooit.
De kennismaking. Faxen aan Ger (1994-1997) is het verslag van een eenzijdige fascinatie. En het is meer, het is een vormgegeven dagboek van Nicolien Mizee, haar worsteling met de sociale dienst, gebrek aan geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. De kennismaking is een verzameling schitterende portretten, geestige gebeurtenissen, droevige misverstanden, onvoorziene paradoxen, wezenlijk gekonkel. Steeds oprecht, vaak briljant geformuleerd.Delen
 
Conrad_De_zee_een_spiegel_voorlopig

De zee, een spiegel van Joseph Conrad

Het boek De zee, een spiegel is een weerslag van de immense passie van de grote schrijver Joseph Conrad. De zee was eerst zijn droom, toen zijn leven en vervolgens zijn herinnering. Dit boek houdt het midden tussen een praktische gids, een herinneringskunstwerk en een levenshandleiding. De zee en alles wat ermee te maken heeft mag zich in Conrads grote liefde en precieze aandacht verheugen. De havens, het lossen, de winden, de kapiteins, het eerste commando, het vermist raken van schepen, de lading, het vertrek, windstiltes – in De zee, een spiegel zijn ze zonder veel moeite te duiden als begrippen die de nautische context overstijgen.

Conrads leven laat zich grofweg in drie episodes duiden: zijn jeugd in Polen, zijn ouderdom in Engeland en daartussenin zijn jaren op zee. Jaren waar hij als kind al naar verlangde: hij liep op zestienjarige leeftijd van huis weg om scheep te gaan. Zijn Engelse jaren vulde hij vervolgens met schrijven over de zee.

Conrads zee is zowel vriend als vijand, zowel betoverend en onweerstaanbaar als onpeilbaar wreed, het toneel van zowel grote avonturen als de eeuwige strijd tussen mens en natuur.

Delen
 
Dostojevski_Verzamelde_werken_1_voorlopig

Nieuw in de Russische bibliotheek: Dostojevski’s vroege werk

Recent verscheen Dostojevski’s vroege werk in een splinternieuwe vertaling! In 1845 werd hij op slag beroemd met zijn eerste boek, Arme mensen. Zijn literaire vrienden herkenden in hem vrijwel onmiddellijk de grote schrijver (van Misdaad en straf en De broers Karamazov) die hij later zou worden. Bij zijn arrestatie wegens revolutionaire opvattingen in 1849 had Dostojevski al een aanzienlijk aantal beklemmende en diep psychologische romans en novellen op zijn naam staan. Hij werd voor het vuurpeloton gebracht maar op het laatste moment ontving hij gratie: hem wachtte het strafkamp in Siberië.

Dit boek bevat alles wat hij vóór zijn arrestatie schreef: Arme mensen, De dubbelganger, Roman in negen brieven, Mijnheer Prochartsjin, De hospita, Polzoenkov, Een zwakke ziel, De eerlijke dief, Een kerstfeest en een huwelijk en Iemand anders z’n vrouw en de man onder het bed. Deze tien werken van Dostojevski verschijnen nu in een compleet nieuwe en wervelende vertaling van Arthur Langeveld en Madeleine Mes. (Bestellen)
Delen
 
Stofomslag_en_buikband_Boris_Pasternak_Verhalen_-_kopie

De verhalen van Pasternak in de Russische bibliotheek!

Recent verschenen: Verhalen van Pasternak. De internationale roem van Boris Pasternak berust op één roman, Dokter Zjivago, terwijl hij in Rusland in de eerste plaats als groot dichter bekendstaat. Van Oorschot bundelt voor het eerst zijn verhalen in deze uitgave van de Russische Bibliotheek, in een prachtige vertaling door Froukje Slofstra.

Pasternak gebruikte zijn verhalen om de thema’s van zijn gedichten uit te werken; de aandachtige lezer proeft in zijn proza hetzelfde verwoede streven naar precisie als in zijn poëzie. Hij schrijft geconcentreerde en poëtische verhalen, gericht op het oproepen van sensaties en het peilen van het sublieme, waarin hij de klassieke verhalende opbouw, chronologie en duiding aan zijn laars lapt. Hij compenseert dit ruimschoots door zijn minutieus beschreven zintuiglijke waarnemingen en uitgesponnen, in nonchalante verhaallijnen gevatte metaforen. Zijn stijl is complex, maar wordt altijd gekenmerkt door een bovenmatige interesse in het leven en de zintuigelijk waarneembare werkelijkheid. Dit nieuwe deel in de Russische Bibliotheek bevat al zijn voltooide verhalen en de eerste hoofdstukken van de onvoltooide roman Patriks notities.

Delen
 
rsz_hilberdink_koen-9344462_copy_copy

Mooie ontvangst Polakbiografie

Koen Hilberdinks biografie heeft veel aandacht gekregen in de media. Een greep uit de recensies van J.B.W.P. Het leven van Johan Polak:

'Johan Polak is een moeilijke persoon om vat op te krijgen. (...) Toch is Hilberdink er in geslaagd een overtuigende biografie van Polak te schrijven.' - NRC Handelsblad

'een deels tragisch, deels hilarisch levensverhaal. Hilberdink heeft het geserreerd, maar ook met gevoel voor dramatiek opgeschreven.' – Trouw

'De biografie zorgt voor onversneden bewondering en voor onversneden ongemak bij deze lezer door de kronkelingen van Polaks geest. Het is een leerschool in ambivalentie.' - Vrij Nederland

'Hilberdink schetst een liefdevol maar soms ook genadeloos portret van Johan Polak.' - De Groene AmsterdammerDelen
 
tirade_467_voorplat_klein

Tirade 467 verschenen!

Het nieuwste nummer van Tirade ligt in de winkel. Tiemen Hiemstra - zijn werk is nog niet uitgegeven of bekroond - schreef een origineel essay over terrorisme. De succesvolle debutant Marijn Sikken leverde een bijdrage waarin zij reageert op een tekst van K. Schippers, uit de jaargangen 1967–1976. We kozen voor nieuw werk van Dorien Dijkhuis, Ineke Holzhaus en Estelle Boelsma. Harm Hendrik ten Napel reageert onder de naam 'Klecks leest Tirade' associatief op gedichten van laatstgenoemde. Ilona Barsony, die ook niet eerder publiceerde, schreef een bijzonder sfeervol verhaal over een Hongaarse familie. Rob van Essen leverde een nieuw kort en humorvol verhaal. Verder zijn verhalen van Virgilio Piñera en Niels Landstra, een beschouwing van Carel Peeters en een tirade van Roos van Rijswijk. Ineke Holzhaus schreef twee gedichten voor Robert Anker en Argibald verzorgde de illustraties.BewarenDelen
 
Entius_Abdoel_en_Akil_voorlopig_copy

Lovende ontvangst Abdoel en Akil

De nieuwe roman van Yolanda Entius is uitstekend ontvangen:

'Entius formuleert verbijsterend confronterend en soms met een onthutsende lichtheid, in een stijl die ik onderkoeld elegant wil noemen. (...)
Als iedereen de maat der dingen is, zouden wij in staat moeten zijn die te relativeren. (…) Hierdoor is Abdoel en Akil een zeer belangrijk boek te noemen.' NRC ****

'Entius drijft je met een sluwe niets-aan-de-handverteltrant ongemerkt een moeras van vooroordelen in. Daarin laat ze je een flink eindje wegzakken: het avontuur van de lezer.' De Volkskrant ***

‘Entius slaagt erin de zwaarte van haar onderwerp volkomen invoelbaar te maken zonder ook maar een moment zwaar te schrijven. (…) Zonder vertoon van grote woorden schrijft zij haast terloops zinnen die zich vastzetten in je hoofd, in een schrijnend verhaal over vooroordelen en schaamte, verlangen en twijfel.’ Haarlems Dagblad *****

‘Entius’ grootste verdienste is dat ze laat zien hoe complex en verschillend de uitwerking [van de vakantie] bij de twee is: schuld en onschuld kennen vele schakeringen. De lezer blijft met een onbestemd gevoel achter.’ Parool **** BewarenDelen
 
Je_wordt_bedankt___Pensioenverhalen_van_Babel_Boenin_Toergenjev_en_Tsjechov

Je wordt bedankt

Recent verscheen de verhalenbundel Je wordt bedankt. In tien schitterende verhalen van de Russische grootmeesters Babel, Boenin, Toergenjev en Tsjechov benadert dit boek de ware aard van de levensfase die we met ‘pensioen’ aanduiden. En zoals dat bij de Russen te verwachten is met hun gerijpte kennis van de menselijke ziel, is die fase nooit eenduidig, maar bevindt hij zich, rijkgeschakeerd, tussen hemel en hel. De ouderen of jongere ouderen in deze verhalen blikken terug, bevredigd of gefrustreerd, worden hoog geacht of zijn terzijde geschoven, maar ze kijken ook vooruit en staan altijd nog zo krachtig in het leven dat het vertelplezier eraf spat!

BewarenDelen
 
casanova_set_jpeg_v

De memoires van Casanova

Recent verschenen de memoires van Giacomo Casanova. Zijn autobiografische verhalen zijn legendarisch, en niet alleen vanwege de erin beschreven amoureuze avonturen. Hij reisde heel Europa door, verkeerde aan adellijke hoven en dat van de paus en kende beroemdheden als Catharina de Grote, Voltaire, Rousseau en Mozart. Mogelijk heeft hij suggesties gedaan voor het libretto van Don Giovanni.

Deze unieke luxe uitgave van de complete Geschiedenis van mijn leven van Casanova telt ruim 4000 pagina’s en 200 kleurenillustraties, in drie delen in cassette. De meester van de verleiding, in een uiterst verleidelijke uitvoering.

'Geweldige autobiografie van een avonturier (...) 4.000 bladzijden lang stuitert hij als een bezetene door heel Europa (…) Ik wens u heel veel leesplezier!' - Jeroen van Merwijk in De Volkskrant *****

 

Delen
 
Kranenborg_pieter-_copy

Mooie recensie Astronaut

Onlangs verscheen er een mooie recensie in De Groene Amsterdammer over de verhalenbundel Astronaut van debutant Pieter Kranenborg. Recensent Lodewijk Verduin roemt met name de stijl, dialogen en onderwerpkeuze van deze jonge schrijver:

'De manier waarop Kranenborg verwachtingen schept, mag je best vrij meesterlijk noemen. (...) Kranenborg weet perfect te doseren, schrijft messcherpe dialogen en houdt de vaart er goed in.'

Lees hier het volledige artikel.BewarenDelen
 
levi_driessen_copy_copy_copy_copy_copy

Bibliofiele uitgaven Driessen en Vogels

Bij de Hof van Jan verschenen onlangs twee bibliofiele werkjes van auteurs uit ons fonds. In het korte verhaal Vrouwen en kinderen eerst neemt Martin Michael Driessen, de schrijver van het alom bejubelde Rivieren, de lezer mee op een cruise op een luxe schip. Ter hoogte van de Bermuda’s spelen zich vervolgens even dramatische als verrassende tafereel af. Het verhaal toont weer een andere kant van het talent van de schrijver. De tekst werd in 110 exemplaren gedrukt. Het omslag werd ontworpen door Marlies Visser, op basis van tekeningen van Anke Knapper. Auteur, tekenaar en vormgever signeerden het boekje. Het boekje telt 8 bladzijden en kost 9 euro.

Frida Vogels beschrijft in Primo Levi de achtergrond van haar fascinatie voor het werk van de schrijver. ‘Auschwitz is het meest onmenselijke wat mensen mensen ooit hebben aangedaan; Auschwitz is geen uitzondering, maar regel [...].’ Naast de tekst van Frida Vogels, in 100 exemplaren gedrukt, bevat het boekje ook twee portretten van Levi, speciaal voor deze uitgave gemaakt door Joke Hak. Het boekje telt twaalf pagina’s en kost 10 euro. 
Beide boekjes zijn te bestellen via de website van de Hof van Jan: www.hofvanjan.nl.BewarenDelen
 
A3_voorzijde_def_Zomeractie_2017-page-001

Zomeractie klassiekerreeks

Deze zomer zijn onze prachtige klassiekers tijdelijk in prijs verlaagd. Drie maanden lang krijgt u twintig procent korting op grote romans uit de wereldliteratuur en tijdloze werken van eigen bodem. Van Fjodor Dostojevski tot Willem Frederik Hermans en Oscar Wilde tot Charles Baudelaire: nu is het tijd om ze eindelijk te (her)lezen.

Ook Boelgakov, Céline, Friedman, Gogol, Gontsjarow, Paustovski, De Saint-Exupéry en Toergenjev zijn te vinden in deze reeks, allemaal met een prachtige omslagbeeld van illustrator Piet Paris.BewarenDelen
 
rsz_koen_hilberdink_jbwp_hres

Biografie Johan Polak verschenen!

Recent verscheen Koen Hilberdinks biografie over Johan Polak. J.B.W.P. Het leven van Johan Polak is een spraakmakend boek over de uitgever, boekhandelaar, schrijver en homo-emancipator.

Johan Polak (1928-1992) groeide op in ‘een zeer liberaal joods milieu met sterk atheïstische en sociaaldemocratische inslag’. Zijn jeugd werd echter bruut verstoord door de vroege dood van Johans vader en de Duitse bezetting vlak daarna. Deze ingrijpende gebeurtenissen en de verhouding met zijn moeder bepaalden voor een groot deel zijn verdere leven.

De drama's uit zijn jeugd worden door Hilberdink in verband gebracht met de oprichting van uitgeverij Polak & Van Gennep in 1962. Polak gaf op fraaie wijze het werk uit van onder anderen J.C. Bloem, Ida Gerhardt en Gerard Reve. Die laatste bewonderde hij van alle naoorlogse auteurs het meest, maar hij kreeg met hem ook een uiterst complexe verhouding. Daarnaast begon Polak in 1966 de vermaarde Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam. Het werd een centrum van activiteiten, zowel politiek als literair, en Johan werd een bekende Amsterdammer. Uitvoerig komt ook Polaks rol aan de orde in de emancipatie van homoseksuelen in de jaren zestig. Zijn persoonlijke seksuele bevrijding wordt openlijk beschreven.BewarenDelen
 
rsz_kranenborg_astronaut_voorlopig

Debuut: Astronaut verschenen

Maak kennis met een nieuw literair talent! Recent verscheen de verhalenbundel Astronaut, van een van de jongste debutanten sinds tijden bij Van Oorschot: Pieter Kranenborg. Pieter was pas zeventien toen hij in een voorronde van Write Now! de derde prijs won. Daarna publiceerde hij in Tirade en Hollands Maandblad, en in 2005 werd hem de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs toegekend. En nu verschijnt zijn eerste verhalenbundel!

In bijna alle verhalen uit Kranenborgs debuutbundel worden mensen opgevoerd die zich verplaatsen. Kranenborg schrijft over lifters, een wandelaar, een astronaut, een privéchauffeur en een trambestuurder. Telkens worden ze met iets geconfronteerd waar ze nog niet bekend mee waren voordat ze vertrokken. Een van de verhalen begint zo:

'Mijn vader is een astronaut, ik heb een buurmeisje gehad dat ’s nachts Debussy speelde, en mijn broer woont in Zweden.
Een van de drie dingen is niet waar.
Waar zal ik mee beginnen?'

 

BewarenDelen
 
Anthony_Burgess_577b7b1b0d123

Magnum opus van Anthony Burgess


'Erudiet, ambitieus en oergeestig.' Het Parool *****

'Vertaler Paul Syrier heeft onwaarschijnlijk knap werk geleverd met een vertaling die ritmisch en melodisch is en van eenzelfde speelse geest getuigt als het origineel.' - De Morgen *****

Recent verscheen de rijke en geestige roman Machten der duisternis (Earthly Powers), door critici algemeen Anthony Burgess’ beste boek genoemd, en verkozen boven het bekendere A Clockwork Orange. Wie begint te lezen wordt vanaf het begin meegezogen in een boek dat zo veelomvattend is en zo briljant geschreven, dat je als lezer meermaals naar adem hapt, tussen de lachbuien door.

In dit meesterwerk over de essentie van macht komen alle grote namen uit het sociale, literaire en politieke leven van de twintigste eeuw voorbij, alsook alle grote gebeurtenissen: de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van het fascisme in Italië, nazi-Duitsland en het postkolonialisme in Afrika.

Delen
 
rsz_de_wereld_waar_ik_buiten_sta_copy

Tweede oorlogsdagboek Michaelis verschenen

Recent verscheen het tweede oorlogsdagboek van Hanny Michaelis: De wereld waar ik buiten sta. Dit dagboek is het vervolg op het bejubelde Lenteloos voorjaar, dat haar tijd op het Vossiusgymnasium in Amsterdam beslaat. In deel twee komen de resterende oorlogsjaren aan bod, 1942 tot en met 1945, waarin Michaelis' leven een dramatischer wending neemt.

Michaelis werkt in deze periode als dienstmeisje en onderhoudt een romance met dichter en hoogleraar Nico Donkersloot. Al snel moet ze onderduiken; de cultuurschok bij de verschillende orthodox-protestantse gezinnen waar ze verblijft is groot. In 1943 worden haar ouders gedeporteerd en jarenlang blijft ze in onzekerheid over hun lot, hoewel ze het ergste vreest. Zij ziet haar jonge jaren voorbijgaan in angst, ongerustheid en emotionele stilstand. Haar belangrijkste troost vindt ze in het schrijven; in de gedichten die ze maakt, maar vooral in haar dagboek, dat haar enige serieuze gesprekspartner is.BewarenDelen
 
War_and_peace

Oorlog en vrede nu als tv-serie

Een van de grootste klassiekers allertijden, Oorlog en Vrede van Leo Tolstoj, is nu te zien als tv-serie op de NPO. De grote roman over de Napoleontische oorlogen tussen Frankrijk en Rusland, geschreven vanuit de belevenis van aristocratische Russische families, is door de BBC bewerkt tot een serie met een sterke cast en een geweldige aankleding.BewarenDelen
 
Bij_mij_op_de_ma_566e89198ad55

'Bij mij op de maan' bekroond met Filter Vertaalprijs 2017

De Filter Vertaalprijs voor het beste vertaalde boek van 2016  ter waarde van €10.000 is uitgereikt aan Robbert-Jan Henkes voor zijn anthologie van Russische kindergedichten Bij mij op de maan. Een keuze uit de Russische kindergedichten vanaf de zeventiende eeuw.

‘Dit is geen snoepwinkel meer, maar een groothandel in lekkernijen', aldus de jury, ‘de vertalingen zijn adembenemend in hun hoge tempo, snelle rijmen en vele uitroepen en uithalen. Bij mij op de maan is een festijn van rijm en ritme en een dollemansrit van speelse taal en krankzinnige logica: Annie M.G. Schmidt 2.0.'

De jury koos voor een kleurrijke bloemlezing ‘waarin de rol van de literair vertaler in al haar facetten voor het voetlicht wordt gebracht: de vertaler als virtuoze taalkunstenaar, als gedreven deskundige, als initiatiefrijke bemiddelaar, die met zijn werk een rijk spectrum aan lezers aanspreekt en de Nederlandse literatuur met een uniek meesterwerk verrijkt.'

Deze toekenning is op 11 mei 2017 bekendgemaakt op het International Literature Festival Utrecht (ILFU).BewarenDelen
 
Entius_Abdoel_en_Akil_voorlopig

Abdoel en Akil verschenen!

Pas verscheen Abdoel en Akil, de nieuwe roman van Yolanda Entius.

Zeventien zijn Doris en Nola als ze op zoek gaan naar een vriendin die met haar geliefde druiven plukt in de Franse Drôme. Ze hebben afgesproken in het café op het plein van een klein dorp. De vriendin is daar niet, maar wel Abdoel en Akil. De mannen stellen voor om gezamenlijk een bezoek te brengen aan het plaatselijk kasteel om de tijd te overbruggen. Goedwillend als ze zijn, durven de meisjes niet op hun gevoel af te gaan. Ze zeggen ‘ja’ en gaan, op ’t heetst van de dag als geen mens zich buiten waagt, met de mannen mee.

Nauwgezet en verraderlijk lichtvoetig beschrijft Entius hoe dit ‘ja’ hun verdere leven en vriendschap beïnvloedt. Abdoel en Akil is een subtiele roman over (on)schuld, verlangen en schaamte, en de verwoestende werking van vooroordelen.

BewarenDelen
 
image-2017-04-19

Boekpresentatie biografie Johan Polak

Johan Polak (1928-1992) werd bekend als uitgever, schrijver, columnist, maar ook als homo-emancipator. Hij richtte zowel uitgeverij Polak & Van Gennek op als de Athenaeum Boekhandel. 30 mei is de presentatie van de biografie J.B.W.P. Het leven van Johan Polak, waarin Koen Hilberdink het leven van Polak heeft opgetekend.

Deze feestelijke avond staat in het teken van Johan Polaks nalatenschap. Hoe moeten we hem herinneren? Welke invloed had zijn jeugd op zijn latere leven? En hoe kunnen we Polak plaatsen in zijn tijd, de roaring 60's? Auteur Koen Hilberdink gaat in gesprek met Arjen Fortuin, waarna ook de biograaf van Johans compagnon Rob van Gennep, Geke van der Wal, aanschuift. Hun gesprek wordt voortgezet met Ite Rümke, medewerker van Polaks uitgeverij sinds het eerste uur, die zal vertellen over Johans relatie met vrouwen. Maarten Asscher, de huidige directeur van de Athenaeum Boekhandel, draagt een gesproken column voor over zijn persoonlijke band met Johan Polak. Uitgever Mark Pieters zal het eerste exemplaar aan de auteur overhandigen.

Dinsdag 30 mei 20:00, Spui 25
Toegang is gratis
Meer informatie en reserveren via de website van Spui 25

BewarenDelen
 
Brands_Verzamelde_gedichten_voorlopig

De Verzamelde gedichten van Wim Brands zijn verschenen

Wim Brands schreef in 2010: ‘Er werd mij gevraagd of er iemand is die ik me wil blijven herinneren. Ik mocht maar één persoon kiezen. Ik koos mijn grootvader. Aan wie ik wel eens een gedicht heb gewijd dat begon met de regel: “Hij had een bokkenwagen en een kraai.”’

Veel van Brands’ anekdotes waren aanleiding tot poëzie. Met zijn bundels en vele tijdschriftpublicaties veroverde Brands zijn plek als dichter, naast zijn groeiende statuur als anchorman van VPRO Boeken. Er is dan ook geen betere manier om kennis te nemen van wat en wie Wim Brands allemaal was dan door lezing van deze Verzamelde gedichten. In de geest van Brands is er met de keuze soepel omgesprongen; de verzameling bevat zijn bundels, maar ook niet eerder gepubliceerd werk, blogs, brieven en zelfs een stripverhaal.

BewarenDelen
 
Hemker_en_Driessen_fintro

Hemker en Driessen op shortlist Fintro Literatuurprijs!

De shortlist van de Fintro Literatuurprijs 2017 is bekend! Twee van de vijf titels verschenen bij Van Oorschot: Hoogmoed van Richard Hemker, en Rivieren van Martin Michael Driessen. Driessen werd eerder al bekroond met de ECI Literatuurprijs 2016.

De winnaar wordt bekendgemaakt op 14 mei. Bekijk hier de volledige shortlist.BewarenDelen
 
Twain_Leven_op_de_Mississippi_voorlopig

Leven op de Mississippi verschenen!

Recent verscheen Leven op de Mississippi van Mark Twain, over zijn tijd als rivierloods op de Mississippi. In deze fenomenale beschrijving van de machtigste rivier van Amerika ondervindt de lezer hoe ingewikkeld dat loodsen eigenlijk was. Twain roept een wereld op van deskundigheid in een landschap dat tot de indrukwekkendste ter wereld behoort, en dat in zijn ongeëvenaarde stijl.

Leven op de Mississippi is het persoonlijke relaas van de grote passie van een van de grootste Amerikaanse schrijvers. Maar het gaat over veel meer, zoals de Amerikaanse Burgeroorlog, de slavernij en de gevolgen van leeglopende plantages, en het bevat talloze sprekende en prachtige anekdotes over het leven in Amerika in de negentiende eeuw.

BewarenDelen
 
Fintro

Longlist Fintro Literatuurprijs

De longlist van de Fintro Literatuurprijs is bekend. Onder de twintig titels drie van Van Oorschot. Martin Michael Driessen met Rivieren, Noodweer van Marijke Schermer en Hoogmoed van  Richard Hemker.
Op 6 april wordt de shortlist bekend, 14 mei is wat men de ‘slotshow’noemt.

De Vakjury, voorgezeten door Kathleen Cools, bepaalt wie de Fintro Literatuurprijs 2017 in de wacht sleept. Raf Walschaerts is dit jaar voorzitter van de Lezersjury.BewarenDelen
 
detail_website

Avond Brands

Wim Brands (1959 –2016) was voor veel mensen een huisvriend. Dat bleek uit de overweldigende hoeveelheid reacties na zijn overlijden, nu een jaar geleden. Namens ons sprak hij met denkers, dichters en schrijvers, stelde de vragen die we zelf hadden willen stellen. Zeldzaam belezen, provocerend en ontregelend soms, altijd oprecht nieuwsgierig. Zijn VPRO-programma Boeken werd de spil van het zondagochtendritueel van veel cultuurminnaars.

Op 6 april, 20.00 uur, Rode Hoed, worden Brands’ Verzamelde Gedichten (uitgeverij van Oorschot) en een kleine biografie door zijn vrienden Alles Komt Goed (uitgeverij Balans) gepresenteerd.

Ariejan Korteweg, Jeroen van Kan, Ellen Jens en Thomas Verbogt vertellen over Wim als vriend, als dichter en als journalist. K. Michel, Annemieke Gerrist en Kira Wuck schreven gedichten voor hem. Leonie Jansen en Beatrice van der Poel zingen zijn poëzie. Maarten Westerveen is de presentator.

Organisatie: Rode Hoed i.s.m.Uitgeverij van Oorschot en Uitgeverij Balans.

Voor kaarten klik hier.

BewarenDelen
 
Tinbergen_Eskimoland_voorlopig

Eskimoland verschenen!

Recent verscheen Eskimoland van Niko Tinbergen. In het ‘Internationale Pooljaar' 1932-1933 reist de jonggepromoveerde Nederlandse bioloog Niko Tinbergen met zijn vrouw Lies per schip vanuit Kopenhagen naar Groenland. Ze gaan ruim een jaar doorbrengen in eskimonederzettingen aan de oostkust van dat immense eiland. De later Nobelprijswinnende Tinbergen schreef een bijzonder boek over dit verblijf. Hij beschrijft zijn onderzoek naar vogels en andere dieren, maar ook de leefwijze van eskimo's en intense pracht van het arctische landschap.

Eskimoland
is een onwaarschijnlijk fris en helder verslag van een geweldig jaar van vrijheid en schoonheid in de natuur. Het boek is verlucht met tientallen foto's van Tinbergen, die ook een begaafd fotograaf was.

Luister hier naar Tijs Goldschmidt in 'Met het Oog op Morgen', over dit boek.

BewarenDelen
 
Bij_mij_op_de_maan._Russische_kindergedichten

Bij mij op de maan genomineerd voor Kinderjury 2017

Bij mij op de maan staat op de shortlist voor de Kinderjury 2017! Deze bundel met Russische kindergedichten, vertaald door Robbert-Jan Henkes, is genomineerd in de categorie 6 t/m 9 jaar. Stemmen kan tot en met 19 april op kinderjury.nl.

Kindergedichten, bijna iedere Rus krijgt ze met de paplepel ingegoten en kan ze uit het hoofd opzeggen. Uit de eindeloze hoeveelheid verzen is de bloemlezing Bij mij op de maan tot stand gekomen. Deze even melodieuze als vindingrijke vertaling van Robbert-Jan Henkes is bekroond met vijf sterren in Parool en NRC Handelsblad.BewarenDelen
 
rsz_marijke_schermer_-_tessa_posthuma_de_boer

Lezingen Marijke Schermer over Noodweer

Tijdens de Boekenweek houdt Marijke Schermer twee lezingen over haar recent verschenen roman Noodweer. Zondag 26 maart is ze te gast in de Literaire Salon van boekhandel Schimmelpennink in Amsterdam. Op donderdag 30 maart organiseert de Rotterdamse boekhandel Maximus een avond rondom drie literaire talenten van dit moment. Naast Marijke Schermer zijn ook Nina Polak en Roos van Rijswijk aanwezig. Kijk voor meer informatie op de site van boekhandel Maximus.BewarenDelen
 
rsz_016_copy_copy

Een avond rondom Paustovski in Haarlem

Op vrijdag 17 maart organiseert de Kennemerboekhandel in Haarlem een avond die volledig om Paustovski draait, ter gelegenheid van de verschijning van de persoonlijke herinneringen, Verhaal van een leven 1, in de Russische Bibliotheek. Paustovski-vertaler Wim Hartog geeft een lezing en Van Oorschot-uitgever Mark Pieters interviewt hem.

Aanvang: 20:00
Toegang: €7,50
Reserveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. BewarenDelen
 
Driessen-Liefde-207x300

Twee bibliofiele uitgaven

Onlangs verschenen bij het Haarlemse drukkerscollectief de Hof van Jan twee uitgaven met werk van Van Oorschot-auteurs.
Het gaat om een hartverwarmend werkje dat dan ook Liefde heet. Het bevat een viertal brieven van Martin Michael Driessen, de winnaar van de ECI-prijs, gericht aan zijn zoontje David dat in zijn eerste levensjaar overleed, aan zijn ex-geliefde Gisela, aan de hond Jack met wie hij zestien jaar samenleefde en aan zijn bijna honderdjarige moeder. Marlies Visser ontwierp de paginaversiering. Het boekje werd gedrukt in een oplage van honderd exemplaren, kost € 10 en is hier te bestellen.
Brug is een prozatekstje van Ester Naomi Perquin over de ontmoeting met een dichteres die de subtiliteit niet bepaald heeft uitgevonden. Het is tevens een jeugdherinnering waarin de Zeelandbrug een rol speelt. Er staat een fraaie door Michèle Baudet vervaardigde tekening bij. Ook deze uitgave is in honderd exemplaren vervaardigd. Prijs: € 15. En hier te bestellen.
BewarenDelen
 
rsz_baars_binnenplaats_voorlopig_copy

Binnenplaats van Joost Baars genomineerd voor Buddingh'-prijs

Het recent verschenen en veelzijdig poëziedebuut Binnenplaats van Joost Baars is genomineerd voor de Buddingh'-prijs. 

‘Een lijvige, intense en rijke bundel van een dichter die duidelijk belezen is. Met de dood voor ogen wordt de dood zelf aangesproken. Baars durft zijn gedichten tot op het bot uit te kleden, maar kiest in zijn vertaling van Gerald Manley Hopkins juist weer voor een weelderige virtuositeit. Knap hoe hij vanuit en persoonlijke ervaring tot poëzie komt die niet particulier is. Innemend is zijn grote betrokkenheid die soms een maatschappelijk bewustzijn naar buiten brengt.’ - de jury

De C. Buddingh'-prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. De prijs wordt uitgereikt tijdens Poetry International Festival Rotterdam en is vernoemd naar dichter en prozaschrijver C. Buddingh’. De jury wisselt jaarlijks en bestaat dit jaar uit Mischa Andriessen, Ton Naaijkens, Maud Vanhauwaert. Uitreiking, do 1 juni, 21:30 uur, Ro Theater

‘Zijn debuut is persoonlijk en diepzinnig, kwetsbaar en geëngageerd, en zijn gedichten zijn zorgvuldig en doordacht. (…) Eén ding blijkt overduidelijk: na het lezen van Baars’ bundel wilde ik meteen opnieuw beginnen.’ Justin Waerts op literair weblog Tzum (lees de volledige recensie)BewarenDelen
 
Verhaal_van_een_leven_1_met_buikband

Paustovski in de Russische Bibliotheek!

Het eerste deel van Verhaal van een leven van Konstantin Paustovski is verschenen. In Nederland verscheen deze ‘epische autobiografie’ als reeks van zes boeken vanaf de jaren ’60 in de het Privé-domein van de Arbeiderspers. Ze werden een doorslaand succes, herdruk volgde op herdruk. Paustovski schreef een memoriaal dat loopt van het einde van de tsarentijd tot aan de hongersnoden die voortkwamen uit de Nieuwe Economische Politiek van de Sovjets. Het is een omvangrijke reeks persoonlijke herinneringen op het strijdtoneel van de geschiedenis. Vertaler Wim Hartog herzag zijn vertaling van Paustovski speciaal voor de uitgave van Verhaal van een leven in de Russische Bibliotheek van Van Oorschot. In het eerste deel zijn Verre jaren en Onrustige jeugd opgenomen.
‘Zonder twijfel heeft Paustovski heel wat meer menselijke slechtheid en lelijkheid gezien en ervaren dan Proust zich ooit heeft kunnen verbeelden. Het is daarom zo verbluffend dat hij zo intens-vitaal vooral het boeiende, mooie en stimulerende in het leven bleef vastleggen.’ - The New York Times Book Review

‘Konstantin Paustovski is voorbijgegaan. Zijn werk zal hem op den duur wel volgen. Maar de zon zal nog eeuwen ondergaan in de schittering die hij heeft beschreven.’ -Vrij Nederland BewarenDelen
 
Altijd_Augustus_577a78bf5cc4e

Roman van Maria Barnas

Recent verscheen van Maria Barnas haar roman Altijd Augustus.

Altijd Augustus is een kleine, schitterende vertelling waarin de scheuren van een maatschappij die zich vervolmaakt waant, pijnlijk zichtbaar worden. Barnas biedt met een ingetogen stijl een overrompelend verhaal over de kantelende wereld van van haar personage Augustus.

‘Ik heb Altijd Augustus nu twee keer gelezen en daar zal het niet bij blijven. [...] Dat klinkt nogal duizelingwekkend. Maar dat is deze roman ook.’
Thomas Verbogt in Parool
BewarenDelen
 
Boomsma

Alberts!

Het werk van A. Alberts (1911-1995) staat weer in de belangstelling. De schrijver die het patent heeft op uiterst dunne boeken met een enorme zeggingskracht. Hij kreeg de P.C. Hooftprijs voor zijn geweldige oeuvre, bestaande uit onder meer De vergaderzaal, De honden jagen niet meer en De eilanden. Alberts heeft een grote groep fans en toch zijn er nog altijd mensen die het werk niet kennen. Er bestaan zelfs mensen die nog nooit van Alberts gehoord hebben...
Daar is in ieder geval voor wat betreft de NRC-lezers een einde aan gekomen, want die krant plaatste afgelopen vrijdag een grote foto van Alberts op het cultuurkatern. Arjen Fortuin schreef een prachtig stuk van twee pagina’s over leven en werk van de schrijver, naar aanleiding van de pas verschenen biografie van Graa Boomsma: Leven op de rand. Fortuin schrijft dat je na het lezen van Alberts’ levensverhaal meer inzicht krijgt in het werk. Hij vindt dat Boomsma ‘alles wat er door en over Alberts geschreven is, bewonderenswaardig bijeen [heeft] gebracht’.
Door Fortuins enthousiasmerende stuk zijn de laatste 200 luxe cassettes met het verzameld werk van Alberts in rap tempo uitverkocht. Sommige boekhandels hebben de cassette nog op voorraad. Maar daarnaast is er een fraaie hardcover met daarin alle verhalen en romans. Deze uitgave is nog steeds leverbaar (en is beduidend goedkoper). Lees Alberts en Boomsma!
BewarenDelen
 
Vignet_copy

Vacature acquirerend redacteur

Uitgeverij Van Oorschot is per direct op zoek naar een acquirerend redacteur (m/v)

Uitgeverij Van Oorschot is een zelfstandige literaire uitgeverij gevestigd in het centrum van Amsterdam. De uitgeverij is gespecialiseerd in literaire fictie (Nederlands en vertaald), poëzie en non-fictie, in zeer verzorgde uitgaven.
De acquirerend redacteur helpt het fonds van Van Oorschot te vormen en draagt goede plannen aan voor zowel boeken in het Nederlands als in vertaling. Hij/zij heeft de capaciteit soepel met auteurs en vertalers om te gaan en heeft buitengemeen goede redactionele vaardigheden.

 

De werkzaamheden van de acquirerend redacteur zijn onder andere:

• de acquisitie van Nederlandse en vertaalde fictie en non-fictie
• het intensief begeleiden van een boek van manuscript tot en met herdruk
• het onderhouden van contacten in de breedste zin binnen het literaire bedrijf
• maken van uitgeef- en promotieplannen

 


Wij vragen

• enige jaren relevante ervaring in een literaire uitgeverij
• een afgeronde universitaire opleiding
• affiniteit met het fonds van Van Oorschot
• commercieel inzicht
• grote sociale vaardigheden

 


Wij bieden
• Een goed salaris conform de cao voor het boekenvak
• Werk bij een onafhankelijke, zich vernieuwende en groeiende kwaliteitsuitgeverij
• Een prettige werkomgeving waar je mening zeer op prijs wordt gesteld
• Een grote mate van zelfstandigheid


Informatie: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Sollicitaties naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor 1 maart 2017

BewarenDelen
 
Joop_Goudsblom

Paradisolezing door Joop Goudsblom

Het is nog een eindje weg, maar de kaarten vliegen de deur uit voor de lezing "Mensen en vuur" van onze auteur Joop Goudsblom in Paradiso! Hij zal hier over één van zijn hoofdthema's spreken: Vuurbeheersing. De lezing is een onderdeel van de wetenschapsserie Leven in Ons Heelal. Koop snel een ticket als u erbij wilt zijn op 23 april!

Wanneer: zondag 23 april
Hoe laat: Zaal open 10.30 uur, aanvang 11.00 uur
Waar: Paradiso grote zaal
Prijs: €12,- (korting voor studenten en CJP'ers)

Kijk voor meer informatie op de site van Paradiso.BewarenDelen
 
Lenteloos_voorja_577cef9cae9cb

Auteursoptredens februari 2017

In februari zullen Nop Maas en Wim Hartog over hun werk vertellen. Leuk als u erbij kunt zijn!

Op vrijdag 10 februari is Nop Maas, de bezorger van de dagboeken van Hanny Michaelis, te gast in De Literaire Hemel te Amen. Hij wordt geïnterviewd over de dichteres en haar nagelaten dagboeken.

Wanneer: vrijdag 10 februari 2017
Waar: Cultureel Café de Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 15,00, jongeren t/m 21 jaar € 10,00

Kijk voor meer informatie en de rest van het programma op de site van Literaire Hemel.


Op dinsdag 21 februari vertoont het Literatuurhuis in Utrecht de documentaire De sprong naar het zuiden waarin filmmaker Hans Keller en vertaler Wim Hartog door de voormalige Sovjet-Unie reizen in de voetstappen van de auteur Konstantin Paustovski. De aanleiding voor het vertonen van de documentaire is het verschijnen van Goudzand. Verhalen, dagboeken en brieven dat Wim Hartog vertaalde. Hij zal de documentaire ook inleiden.

Wanneer: dinsdag 21 februari 20.00
Waar: Literatuurhuis Utrecht
Prijs: €5,-

Kijk voor meer informatie op de site van Het Literatuurhuis.

BewarenDelen
 
Schermafbeelding_2017-02-03_om_13.55.53_copy

Dit voorjaar bij Van Oorschot

Wat een prachtig begin van het nieuwe jaar met de benoeming van Ester Naomi Perquin tot Dichter des Vaderlands! Mocht u haar nog niet kennen: haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig is een uitgelezen kans om kennis te maken met haar.

De bijzonderste uitgave komend voorjaar is toch wel Het verhaal van mijn leven van Giacomo Casanova: een unieke, eenmalige luxe uitgave van de complete memoires van Casanova. Deze avonturier beleefde niet alleen veel amoureuze avonturen, maar reisde heel Europa door, bezocht adellijke hoven en ontsnapte uit de beruchte gevangenis Piombi in Venetië. Eerder verschenen de verhalen van Casanova in twaalf losse delen, maar nu verschijnen ze in één uitgave in een mooie cassette. Dat betekent 4000 pagina's in dundruk, met 200 prachtige kleurillustraties. Delen

Lees meer: Dit voorjaar bij Van Oorschot

 
Macht_heeft_vele_minnaars

Lezingen Gerard Koolschijn over Herodotos

In het kader van de Week van de Klassieken van 9 t/m 19 maart, zal Gerard Koolschijn enkele lezingen geven over Herodotos. In december verscheen Macht heeft vele minnaars, zijn selectie van vijftig korte verhalen uit het werk van de Griek Herodotos - de eerste prozaschrijver uit de geschiedenis. Koolschijn zal ingaan op Herodotos’ plaats in de Griekse literatuur, zijn reizen naar de grenzen van de bij Grieken bekende wereld: de steppen boven de Zwarte Zee, Babylon, de bovenloop van de Nijl, Noord-Afrika, de Straat van Gibraltar en zijn nieuwsgierigheid naar wat nog achter de horizon lag, op een aarde vol witte plekken, eindeloos ver van globalisering. Herodotos besteedt, in het kader van zijn verhaal over de grote strijd tussen West en Oost, tussen Griekenland en Perzië waaraan hij de naam ‘Vader van de geschiedenis’ dankt, aandacht aan talloze andere zaken die hem interesseerden: vreemde zeden, bizarre personen, onbekende dierenwerelden, fantastische volksvertellingen – alles weergegeven met verborgen ironie, en zonder te oordelen. Op één punt alleen laat Herodotos, die tijdens de bloei van de Griekse democratie leefde, geen twijfel bestaan over zijn politieke standpunt. Zijn afkeer van de dictatuur is groot. De wreedheid, waanzin en willekeur van dictators zijn nergens huiveringwekkender beschreven.   


De lezingen vinden plaats op:
10 maart 19.30 bij Boekhandel Boomker in Haren
12 maart 14.30 bij Boekhandel Van Stockum in Leiden

Kijk voor meer informatie op de website van de betreffende boekhandel. Graag tot dan!BewarenDelen
 
Persfoto_Ester_Naomi_Perquin_door_Lenny_Oosterwijk_LowRes

Ester Naomi Perquin nieuwe Dichter des Vaderlands

Geweldig nieuws: Ester Naomi Perquin is verkozen tot nieuwe Dichter des Vaderlands!

"Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019 en de gedroomde opvolger van Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij."- Commissie Dichter des Vaderlands

Vandaag, op 27 januari, verschijnt in NRC het eerste artikel rondom de nieuwe Dichter des Vaderlands met een uitgebreid portret van Ester Naomi Perquin. Daarnaast zendt Nieuwsuur op NPO2 vanavond een reportage uit rondom de kersverse Dichter des Vaderlands.

Op zondag 29 januari zal in de Kunsthal te Rotterdam een ceremonieel programma plaatsvinden waarin dank wordt betuigd aan Anne Vegter. Haar ambtsperiode zal deze avond feestelijk worden afgesloten en de nieuwe Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin, wordt verwelkomd.

Er verschenen al drie bundels van Perquin bij Van Oorschot: Servetten halfstok, Namens de ander, Celinspecties, evenals haar columns en een verzamelbundel. In januari 2017 verscheen bovendien haar nieuwste poëziebundel: Meervoudig afwezig.

Kijk voor meer informatie op de site van de Dichter des Vaderlands.BewarenDelen
 

Stagiair(e) pr/marketing gezocht


Wil jij ervaring opdoen bij een uitgeverij en leren hoe nieuwe uitgaven onder de aandacht worden gebracht bij de lezer? Wil je meemaken welke stappen er gezet worden tussen het moment waarop de publicatiedatum wordt vastgesteld en de eerste recensies in kranten en tijdschriften en op online platformen verschijnen? Op de pr- en marketingafdeling ben je onderdeel van een klein team dat iedereen op de hoogte brengt van nieuwe boeken en activiteiten rondom deze uitgaven organiseert. We zijn op zoek naar enthousiaste en leergierige studenten die graag praktijkervaring op willen doen.

Delen

Lees meer: Stagiair(e) pr/marketing gezocht

 
Het kabinet - Het laatste taboe

Onlangs verschenen: Het laatste taboe

Onlangs verscheen Het laatste taboe. Kunstenaars en inkomen, een bundel in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Waar kunstenaars onderling maar al te graag praten over de inhoud van hun werk, de gebruikte technieken en strategieën, de weerstand die zij ondervinden in hun pogingen om erkenning te krijgen voor hun werk, zo opvallend weinig wordt er onderling uitgewisseld over de slechte financiële honorering die de meeste kunstpraktijke kenmerkt. In dit deel buigen Maria Barnas, Anne Vegter, Barbara Visser, Nanouk Leopold, Heddy Honigmann, Hans van Houwelingen, Ronald en Erik Rietveld, Conny Janssen en Gijs Scholten van Aschat zich over dit onderwerp. De bundel is nu verkrijgbaar in de Oorshop of in de boekhandel!

BewarenDelen
 
Daan Doesborgh tekens

Daan Doesborgh tekent voor roman

Daan Doesborgh heeft een contract getekend voor zijn eerste roman bij Van Oorschot! Deze feestelijke gelegenheid vierden we afgelopen vrijdag met een borrel op de uitgeverij. Daan kunt u kennen als dichter, columnist, poetryslammer of van zijn bijdrages aan Tirade. BewarenDelen
 
Meervoudig_afwezig

Nieuwe dichtbundel Ester Naomi Perquin: 'Meervoudig afwezig'

Onlangs verscheen Meervoudig afwezig, de vierde dichtbundel van Ester Naomi Perquin. Zondag 15 januari was de dichteres te zien in het VPRO-programma 'Boeken'. Hierin vertelt ze over haar nieuwe bundel waarin ze steeds persoonlijker wordt. Ook gaat het gesprek over vroeger toen ze "best een bange poeperd" was en wat we in de komende tien jaar van haar kunnen verwachten. Kijk de uitzending hier terug. De bundel is verkrijgbaar in de Oorshop, maar natuurlijk ook in de boekhandel.BewarenDelen
 
Jurriaan_Benschop_Zout_in_de_wond_hres

21 januari: Boekpresentatie 'Zout in de wond'

Op 21 januari 2017 vindt de boekpresentatie van Zout in de wond van Jurriaan Benschop plaats. In dit boek neemt hij de lezer mee op atelier- en tentoonstellingsbezoek en ontmoet hij vijftien aansprekende kunstenaars die in Europa werken. Jurriaan zal ook de aanwezigen bij de boekpresentatie meenemen op deze reis, want hij zal een lezing geven over het onderwerp. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats in boekhandel 'De Tribune' in Maastricht, op zaterdag 21 januari om 17:00.
Graag tot dan!BewarenDelen
 
Geleerd_lres

'Geleerd' van Joop Goudsblom succes in de media

De pasverschenen memoires van Joop Goudsblom, Geleerd, staat breed in de belangstelling bij de bladen. Goudsblom maakte carrière als vooraanstaand socioloog en was een van de oprichters van literair tijdschrijft Tirade. Arnon Grunberg noemt Goudsblom in zijn bespreking in De Volkskrant een geestverwant en noemt zijn stijl zo goed 'dat je hem onmiddellijk wilt imiteren, dat je hem gaat imiteren zelfs als je dat niet wilt'. Arjen Fortuin deelt in de NRC vier ballen uit aan de memoires. Het boek is volgens hem 'opsmukloos', 'zeer literair', 'uitgesproken precies': Goudsblom is een wetenschapper met het taalgevoel van een dichter, aldus Fortuin. Sander Pleij ten slotte spreekt in zijn portret van Joop Goudsblom in Vrij Nederland van 'ijzersterke memoires'.

Benieuwd geworden naar Geleerd? Bestel het boek in de Oorshop of bij uw boekhandel.
BewarenDelen
 
Schermer_-_Noodweer_lres_copy_copy

Derde druk 'Noodweer' en enthousiaste recensies

De derde druk van Noodweer van Marijke Schermer komt er volgende week aan! Afgelopen dagen kreeg ze lovende recensies in de pers, waaronder een mooie bespreking in de Trouw. De recensent zegt het volgende over het boek: "Het is intelligent uitgedacht, en vol schurende, ware observaties. Schermer houdt je bovendien tot het einde knap in spanning over de rol die de anderen spelen in wat Emilia overkomen is. De oplossing lijkt simpel - zeg het dan! - maar de schrijfster maakt in de climax pijnlijk duidelijk dat het hoe dan ook een eenzaam balanceren blijft op de rand van het ravijn. Dat iedere redding of troost slechts schijn zal zijn."

Niet alleen de boekenredactie van Trouw is zeer positief, ook Marja Pruis steekt haar enthouasiasme niet onder stoelen of banken. Zo schreef ze eerder al dat ze geen genoeg kon krijgen van het eerst hoofdstuk. Inmiddels heeft ze het boek uit en zegt ze in De Groene Amsterdammer: "Noodweer is een boek dat pijn doet. Opperst geluk en botte schending daarvan worden heel precies naast elkaar geplaatst. Onafwendbaar wordt afgestevend op een climax, die in deze roman óók de gedaante heeft van een overstroming, een natuurramp. Wat nou dagelijksheid. Wat nou gebrek aan drama. Naarmate Emilia verder ineen lijkt te storten, en steeds meer moeite heeft de normale dagelijkse gang vol te houden, gaat het harder en onophoudelijker regenen, moet het dijkhuis worden gestut, moeten de spullen naar boven versleept, de kinderen alvast elders ondergebracht. De regen gutst, het waterpeil stijgt, de metafoor ligt er zo dik bovenop dat het bijna flauw lijkt, net als de dubbelzinnigheid van de titel van de roman. Maar het werkt, die toenemende stuwkracht van het water, het optrekkende vocht, de groeiende doffe paniek van Emilia, en de kleine zolderruimte waar zij en Bruch zich noodgedwongen terugtrekken."

"
Dat de roman hard aankomt, heeft behalve met de secure opbouw van het drama te maken met de menselijkheid van de personages. Emilia heeft een broer met wie ze net even te close is, ze heeft geen zin in de andere moeders op het schoolplein, ze constateert dat van sommige mensen pas vanaf een bepaalde leeftijd blijkt hoe stomvervelend ze eigenlijk zijn. Die bijzondere mengeling van nuchtere, afwerende constateringen – ‘Beleefdheid en gereserveerdheid zijn de beste wapens in een situatie waarin je je overgeleverd voelt’ – en emotionele zeggingskracht maken van Noodweer een roman die je niet onberoerd kunt lezen."
Lees de hele recensie hier, bestel het boek in de Oorshop of koop het in de boekhandel.

BewarenDelen
 
McSorleys_lres_copy_copy

Volkskrant geeft Joseph Mitchell vijf sterren

De Volkskrant gaf afgelopen weekend maar liefst vijf sterren aan McSorley's wonderbaarlijke saloon van Joseph Mitchell en de tweelinguitgave, In het oude hotel, die verscheen bij Lebowski. De recensent is enthousiast over de kleurrijke figuren die goed in verf zijn gezet door de schrijver. "Wat je dus overkomt bij de grote Mitchell is dat-ie je in zijn reportages aan de hand neemt door de straten van New York, in pak 'm beet de periode van de jaren dertig tot aan de jaren zestig. Zo van: moet je die eens zien, en kijk daar toch, moet je die eens horen. Alles terloops meegegeven, en met veel gemak maar precies opgeschreven, presenteert hij een diaserie van belevenissen." Vooral het verhaal van Joe Gould, dat volgens Mitchell zelf bezit van hem had genomen, maakt indruk. "Die [Joe Gould] bezwoer dat hij zich, na een psychiatrische en journalistieke loopbaan, had toegelegd op De Orale Geschiedenis van Onze Tijd. Hierin zouden gesprekken worden opgenomen die door Gould waren opgevangen, die meer betekenis hadden, en zelfs profetische boodschappen konden zijn, zonder dat de spreker in kwestie daarvan op de hoogte was." Toen Mitchells verhaal over Gould was gepubliceerd, kreeg hij last van een mysterieuze writer's block en werd er geen verhaal van zijn hand meer gepubliceerd. Lees de hele recensie hier.BewarenDelen
 

DWDD tipt 'Lenteloos voorjaar'

In het Boekenpanel van De Wereld Draait Door vertelde boekhandelaar Brecht Russchen waarom hij iedereen aanraadt om Lenteloos voorjaar, het oorlogsdagboek van Hanny Michaelis, te lezen. Volgens hem onderscheidt dit dagboek zich van andere egodocumenten doordat er twee stemmen in te herkennen zijn: die van de "intellectuele bakvis" en die van de dichteres in wording. Hanny Michaelis schrijft over de bombardementen, maar ook over haar verliefdheid op de jongen die twee klassen hoger zit. "Bommen en eerste liefdes, een heel aparte combinatie, maar beide hier aan de orde." Matthijs van Nieuwkerk voegt er nog aan toe: "En weer een heerlijke dundruk, zoals het eigenlijk hoort als je uitgever bent, van Van Oorschot." Kijk het fragment hier terug.BewarenDelen
 
Schwob_2017_blanco

Schwob leesclubs: Joseph Mitchell

Ook dit jaar doet Uitgeverij van Oorschot mee aan Schwob, waarbij vergeten buitenlandse klassiekers centraal staan. Dit jaar hebben wij gekozen voor McSorley's wonderbaarlijke saloon van Joseph Mitchell. Deze schrijver muntte ooit, midden jaren dertig, de klassieke The New Yorker-reportage. Zijn boek bestaat uit liefdevolle en uiterst intensief geresearchte stukken, geschreven door een journalist met de stilistische gaven van een groot romancier. Mitchell was gefascineerd door de ‘rafelranden’ van New York. Van Oorschot gaf de verhalen uit in samenwerking met Uitgeverij Lebowski, die het andere deel uitbracht.

Op 15 januari wordt er een leesclub georganiseerd die speciaal aan McSorley's wonderbaarlijke saloon is gewijd. Frits Abrahams (columnist en redacteur bij NRC Handelsblad) is de ambassadeur van het boek. Hij zal de leesclub dan ook voorzitten, vergezeld door Menno Hartman van Uitgeverij Van Oorschot.  

Locatie: Island Bookstore (Amsterdam)
Datum en tijd: 15 januari, 15:15-17:15
Prijs: € 5,- als je het kaartje bij een deelnemende boekhandel koopt of €6,- via internet.   Na afloop van de leesclub is er een Schwobfest voor de deelnemers, met een feestelijke borrel (inclusief gratis consumptie) en een literaire quiz, in het Volkshotel (Wibautstraat 150).  Geef je snel op, want het aantal plaatsen is beperkt. Tot dan! 

Update: de leesclub in Island Bookstore is uitverkocht. In Haarlem en Maastricht zijn ook leesclubs rond dit boek waar nog kaarten voor beschikbaar zijn. Kijk voor meer informatie op de site.BewarenDelen
 
Pasternak_Gedichten_lres_copy

Gedichten van Pasternak

Op 28 november verscheen de bundel Gedichten van Boris Pasternak. De schrijver werd wereldberoemd met zijn roman Dokter Zjivago, maar hij was in de eerste plaats een dichter. Onder invloed van Majakovski begon hij na zijn studietijd gedichten te schrijven. In 1913 verscheen zijn eerste bundel Een tweeling in wolken.
Halverwege de jaren dertig kreeg Pasternak last van de machthebbers: hem werd verweten een 'wereldbeschouwing die niet strookt met de tijdgeest' te hebben. Hij vestigde zich in een datsja in het schrijversdorp Peredelkino, waar hij tot het einde van zijn leven bleef wonen en schrijven.
Vlak voor zijn dood schreef hij het aangrijpende gedicht
'De Nobelprijs', dat begint met de regels: 

Als een dier ben ik in 't nauw gedreven.
Ergens is er licht, zijn mensen vrij, 
Maar het jachtsignaal is al gegeven, 
En een uitweg is er niet voor mij.

Margriet Berg en Marja Wiebes, de veelgeprezen vertalers, hebben Pasternaks gedichten in een werkelijk schitterend Nederlands gegoten. Pasternaks poëzie is poëzie van het allerhoogste niveau. Bestel de uitgave hier in de Oorshop!BewarenDelen
 
van oorschot rss