Over Edith Wharton, Willem Jan Otten en Michail Boelgakov
Onderwerp: Over Edith Wharton, Willem Jan Otten en Michail Boelgakov
Verzenddatum: 2014-05-15 09:12:10
Mail nr #: 2
Inhoud:
Uitgeverij G.A. van Oorschot Uitgeverij Van Oorschot - Nieuw in de Oorshop
1 “De Amerikaanse opvolgster van Jane Austen

Recentelijk verscheen Romeinse koorts, een bundel met verhalen van Edith Wharton (1862-1937), vertaald door Lisette Graswinckel. De hoofdpersonages zijn rijke Amerikanen die begin twintigste eeuw in New York wonen, in Europa verblijven of door de Maghreb reizen. Met meesterlijke humor, een genadeloos psychologisch inzicht en een groot gevoel voor couleur locale weet Wharton het leven van de beau monde te schetsen op een manier die van alle tijden is: met de schoonheid én de narigheid die daarbij horen.
Wharton schreef behalve verhalen ook de wereldberoemde romans The Age of Innocence en The House of Mirth.

De eerste mooie recensie is al verschenen: Katja de Bruin noemde Wharton in de VPRO Gids ‘de Amerikaanse opvolgster van Jane Austen’. Ze schrijft verder: ‘De twaalf verhalen die uiteindelijk in Romeinse koorts zijn opgenomen, doen Whartons veelzijdigheid alle recht. Wie alleen de romans kent, dacht misschien dat ze uitsluitend sociale tragedies schreef, maar in haar verhalen toont ze een speelsere kant van zichzelf. Ze schreef een aantal goeie spookverhalen, maar vooral ook satirische zedenschetsen die na honderd jaar nog niets van hun scherpte hebben verloren.’ Lees hier het hele stuk.

Ter gelegenheid van de verschijning van Romeinse koorts zijn eerder verschenen klassiekers uit dezelfde reeks tijdelijk in prijs verlaagd. Een sterfgeval in de familie van James Agee, Winesburg, Ohio van Sherwood Anderson en Zuidenwind van Norman Douglas kosten tot eind juli slechts € 12,50.
1 Boelgakov compleet

Het verzameld werk van Michail Boelgakov verscheen in de jaren negentig in drie dundrukdelen in de Russische Bibliotheek. Die delen zijn nu bijeengebracht in een meer dan 1.600 bladzijden tellende hardcovereditie. De Volkskrant noemde het afgelopen zaterdag een ‘spectaculaire’ uitgave.
Boelgakov werd wereldberoemd met zijn roman De meester en Margarita. Daarin wist hij de tragiek van zijn geteisterde vaderland schitterend te vervlechten met die van zijn persoonlijk leven als monddood gemaakte schrijver. Maar Boelgakov schreef nog veel meer. In deze complete dundrukeditie treft u behalve De meester en Margarita ook onder meer Aantekeningen van een jonge arts, De Witte garde, Hondehart en De eieren der Rampp-spoed aan. Het gros van de vertalingen is gemaakt door Marko Fondse en Aai Prins.
1 P.C. Hooftprijs-winnaar Willem Jan Otten

Willem Jan Otten ontvangt op 22 mei de P.C. Hooftprijs voor zijn essays. Ter gelegenheid van de prijstoekenning maakte Otten een keuze uit eigen werk in Een ridder van de Engelse drop. Het biedt een staalkaart van zijn kunnen en talenten aan de hand van talloze onderwerpen: van film tot religie, van poëzie tot persoonlijk leven, van seks tot liefde, van toneel tot wereldliteratuur en van Harry Potter tot Martin Scorsese.
Op zondag 25 mei, drie dagen na de uitreiking van de P.C. Hooftprijs, organiseert De Nieuwe Liefde een middag rond het werk van Willem Jan Otten. Stephan Sanders gaat in gesprek met Otten, actrice Ariane Schluter leest een monoloog uit een van de theaterstukken, schrijfster Esther Gerritsen vertelt over het proza en Frans Berkelmans over de poëzie. Zie hier voor meer informatie.

1

 

1