Dit voorjaar bij Van Oorschot

Schermafbeelding_2017-02-03_om_13.55.53_copyWat een prachtig begin van het nieuwe jaar met de benoeming van Ester Naomi Perquin tot Dichter des Vaderlands! Mocht u haar nog niet kennen: haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig is een uitgelezen kans om kennis te maken met haar.

De bijzonderste uitgave komend voorjaar is toch wel Het verhaal van mijn leven van Giacomo Casanova: een unieke, eenmalige luxe uitgave van de complete memoires van Casanova. Deze avonturier beleefde niet alleen veel amoureuze avonturen, maar reisde heel Europa door, bezocht adellijke hoven en ontsnapte uit de beruchte gevangenis Piombi in Venetië. Eerder verschenen de verhalen van Casanova in twaalf losse delen, maar nu verschijnen ze in één uitgave in een mooie cassette. Dat betekent 4000 pagina's in dundruk, met 200 prachtige kleurillustraties.

Na de biografie van Arjen Fortuin over Geert van Oorschot, zal er in mei het verhaal van een ander toonaangevend uitgever geportretteerd worden: Johan Polak. Biograaf Koen Hilberdink had hiervoor als eerste toegang tot Polaks omvangrijke archief en diepte hier allerlei interessante en spraakmakende verhalen uit op.

Het literaire tijdschrift Tirade is altijd een podium geweest voor nieuw talent en dat blijkt maar weer uit deze aanbieding. De ultieme nieuwkomer is Pieter Kranenborg, de tweeëntwintigjarige debutant die opviel met zijn verhalen in dit blad. Hij debuteert met de bundel Astronaut en laat hiermee zijn originele, sprankelende stem horen.

Een bijzonder verhaal zit er achter de uitgave van Eskimoland van Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen. Zijn verslag van een jaar leven in Groenland verscheen voor het eerst en laatst in kleine oplage in 1934 , daarna werd het boek volkomen vergeten. Schrijver en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt vond dit volledig onterecht, bracht het boek onder de aandacht van Van Oorschot en schreef er een voorwoord bij. Tinbergens scherpe observatievermogen, zijn fijne stijl en zijn prachtige foto's maken dit tot een onwaarschijnlijk fris en helder verslag van een geweldig jaar van vrijheid en schoonheid in de natuur.

Rond de sterfdag van Wim Brands, begin april, verschijnt Verzamelde gedichten. Deze bundel bestaat uit zijn verschenen bundels plus veel ongepubliceerd materiaal, bezorgd door Monique Edelschaap en Thomas Verbogt. In de geest van Wim Brands is soepel omgesprongen met het materiaal: naast gedichten zijn er een stripverhaal, blogs en brieven in de bundel te vinden. 

Andere auteurs uit deze nieuwe aanbieding: Mark TwainSilvio PellicoYolanda EntiusJoost BaarsHanny Michaelis en Joseph Conrad. Bovendien verschijnt er een splinternieuwe vertaling van Dostojevski, is Grensland van Marc Jansen aangevuld met een hoofdstuk over de meeste recente ontwikkelingen in Oekraïne en verschijnt het langverwachte tweede deel van Paustovski (het eerste deel komt uit op 16 februari!). Ten slotte is de Pasternaks meesterwerk Dokter Zjivago nu als voordelige hardcover verkrijgbaar, wordt de klassiekerreeks in paperback aangevuld met Dostojevski's Boze geesten en 'de instap-Paustovski' De romantici en geldt er een tijdelijke prijsactie voor de vertalingen van Imme Dros van de Ilias en de Odysseia in het kader van de Week van de Klassieken: de set kost in maart en april slechts €55,-.

Genoeg moois dit voorjaar dus!  
BewarenDelen