Jerofejev, V.

Archief Van OorschotVenedikt Jerofejev werd geboren in 1938 in Zapolarje, een stadje in de buurt van Moermansk, in toenmalig communistisch Rusland. In 1946 werd zijn vader gevangen gezet wegens het verspreiden van 'anti-Soviet propaganda'. Zijn moeder bracht hem toen onder in een kindertehuis, waar hij acht jaar verbleef, tot zijn vader in 1954 naar huis terugkeerde.

In 1955 trok Jerofejev naar Moskou om filologie te studeren. Drie semesters later werd hij van de universiteit verwijderd wegens 'onconventioneel en afwijkend' gedrag. Omdat zijn studentenstatus noodzakelijk was om in de hoofdstad te kunnen blijven, bezocht hij andere onderwijsinstellingen. Hij ontmoette er zijn eerste vrouw, Valentina Zimakova, van wie hij in 1966, kort na de geboorte van hun zoon, scheidde. Omwille van zijn kind reisde hij niettemin vaak op en neer tussen de hoofdstad en Petoesjki, waar zijn ex woonde. Tijdens de jaren zestig had hij het ene na het andere baantje, onder meer als aanlegger van telefoonkabels waarvoor hij de hele Sovjet Unie bereisde. Tussen 1969 en 1974 schreef hij Moskva Petoesjki, de roman die hem wereldberoemd zou maken en in Nederland verscheen als Moskou op sterk water.

Zijn tweede vrouw, Galina Jerofejeva, zette zich krachtig in voor de (clandestiene) verspreiding van zijn werk. Pas onder het regime Gorbatsjov ('glasnost'!) zag Jerofejev zijn werk voor het eerst gedrukt. Maar dankzij de publicatie van het reeds eerder naar het Westen gesmokkelde Moskou op sterk water was hij toen al wereldberoemd.

Jerofejev stierf in 1990 aan keelkanker. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste twintigste-eeuwse schrijvers.




Moskou op sterk water Moskou op sterk water

€ 12,50
Bestellen
Meer weten

Delen