Archief 2018

Presentatie bundel Erik Lindner
Boekpresentatie nieuwe dichtbundel Willem Jan Otten
Dichtbundel van Ester Naomi Perquin over de politie
Bibliofiele uitgave onbekend gedicht van Vasalis
Werken aan de illustratie van de fabels van Lafontaine
DWDD tipt 'De pelikaan'
De nieuwe Driessen!
Fabels in een nieuw jasje


2018-01-15_112809

Presentatie bundel Erik Lindner

De nieuwe bundel gedichten van Erik Lindner, Zog, wordt op woensdag 31 januari om 17 uur (inloop v.a.16.30) gepresenteerd  in Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29, Amsterdam.

Zog bestaat uit een lyrisch verslag van de getijden. Minutieus wordt de zee bij Oostende aanschouwd, duizelingwekkend en onheilspellend een verlaten fabriek in Luik verkend. Waar denk je aan als je over straat loopt? Waarom moet je water kunnen zien om erop te kunnen reflecteren? Wat is de melodie die je telkens zingt waarvan je het lied niet meer herkent? In melodisch geritmeerde gedichten staat Lindner stil bij een man die verdrinkt in een ondiepe vijver, een stad nagebootst in glasconstructies, bij het telkens veranderende strand.
Over de gedichten van Erik Lindner werd geschreven dat ze de waarnemingspatronen intensiveren en de zintuigen aanscherpen.

Met op de presentatie bijdragen van Anneke Brassinga, Henk van der Waal en Gustaaf Peek. Weest welkom! Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Delen
 
Genadeklap

Boekpresentatie nieuwe dichtbundel Willem Jan Otten

Binnenkort verschijnt Genadeklap, de nieuwe dichtbundel van Willem Jan Otten. Dit zal op 2 februari vanaf 19.30 gevierd worden bij boekhandel Van Rossum te Amsterdam. Via deze link kunt u zich hiervoor aanmelden.
Willem Jan Otten ontving de P.C. Hooftprijs voor de vele essays die zijn oeuvre rijk is, maar hij had hem even goed voor zijn gedichten of romans kunnen krijgen. Genadeklap is Ottens eerste dichtbundel in zes jaar - de neerslag van een gestage ontwikkeling, een tocht steeds dieper binnenwaarts. Zijn poëzie is als altijd even helder als raadselachtig, soepel, muzikaal, vol eigen woorden en eigenzinnige waarnemingen.
Zijn nieuwe bundel, Genadeklap, maakt dit eens te meer duidelijk: Ottens gedachten zijn ervaringen en worden beeld. Genadeklap is dankzij een aantal langere gedichten onbetwist ook het werk van een verteller. De dichter bereikt het einde van de wereld, dat een donderende waterval blijkt te zijn. Hij slaat de roeier dood die hem de Styx overzet. Hij komt te drijven in een meer richting 'rand waar alles Niagara wordt'. Gedichten roepen een decennialang huwelijk op. Er worden rekeningen opgemaakt; er wordt afscheid genomen van gestorvenen; het leven wordt hervat.


Delen
 
Perquin_Lange_armen

Dichtbundel van Ester Naomi Perquin over de politie

Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin liep op uitnodiging van de Nationale Politie een paar maanden mee met verschillende politiemensen. Hun verhalen, herinneringen en optreden vormden de basis voor de exclusieve dichtbundel Lange armen. In tien gedichten trof ze de alledaagse werkelijkheid achter het credo ‘waakzaam en dienstbaar’. Lange armen lag vanaf vandaag, in beperkte oplage, in de boekhandel.

Omdat de vraag naar de bundel zo groot was wordt er een aantal exemplaren bijgebonden.  U kunt die vanaf 23 januari weer in uw eigen boekhandel bestellen. Of eventueel reserveren via de site van Van Oorschot.


Delen
 
Vasalis-Nostalgique-172x300_copy

Bibliofiele uitgave onbekend gedicht van Vasalis

In een bundel opstellen van W. Jos de Gruyter verscheen in 1964 het verder nooit gebundelde gedicht ‘Nostalgique’ van M. Vasalis. Het is een gelegenheidsgedicht, maar wel een dat aan de gelegenheid ontstijgt, want het is vooral een prachtige ode aan de zee.
Dit gedicht is nu aan de vergetelheid ontrukt. Het is gezet uit de Folio en in 125 exemplaren op Zerkall gedrukt onder de Korenmaat. Op het omslag is een schilderij van Helmuth van Galen afgebeeld. Het drukwerkje kost € 10 en is te bestellen via www.hofvanjan.nl.Delen
 

Werken aan de illustratie van de fabels van Lafontaine

Op deze Vimeofilm leest illustrator Floris Tilanus 'De houthakker en de dood' uit Jean De Lafontiane’ s Fabels voor terwijl we de bijbehorende illustratie zien ontstaan...

Delen
 
dwdd_de_pelikaan_copy

DWDD tipt 'De pelikaan'

De Wereld Draait Door koos gisteren de nieuwe roman van Martin Michael Driessen: De pelikaan. Namens het Boekenpanel zei boekhandelaar Arno Koek over het boek: ‘In het boekenjargon noemen wij dit een pareltje of een juweeltje (...) Met dit boek heeft hij zichzelf overtroffen.’ Het fragment is hier te bekijken.

Het uitzonderlijke verteltalent van Martin Michael Driessen is ook de recensenten niet ontgaan. In de kranten oogst De pelikaan niets dan lof:

‘Proza waarin ambacht, verbeelding én een bijna ouderwets vertelplezier de dienst uitmaken, ingebed in een ingenieuze plot. Martin Michael Driessen is er de gepatenteerde leverancier van.’ De Morgen ****

‘Met zijn roman De pelikaan voegt Martin Michael Driessen een nieuw hoogtepunt aan zijn toch al uitzonderlijke oeuvre toe.’ VPRO-Gids

‘In de strakke regie van Driessen komt het hele menselijke drama van onrecht en misverstand sprekend tot leven.’ Trouw

‘Hij zet de klassieke thema's met een nieuw, eigen verhaal geweldig naar zijn hand.’ NRC Handelsblad ****

‘Hij mag zich inmiddels zonder grootspraak tot de beste schrijvers van ons land rekenen. Ook zijn nieuwe roman De pelikaan bewijst weer zijn uitzonderlijke klasse.’ Noordhollands Dagblad ****

‘Driessens vakmanschap is een weldaad.’ NRC Handelsblad ****
Delen
 
De_Pelikaan_596e11f0dd365

De nieuwe Driessen!

Hij is er de nieuwe roman – De pelikaan – van Martin Michael Driessen. Snel naar de winkel!

Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door.

Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.

Delen
 
La_Fontaine__Fabels_05_3-page-001

Fabels in een nieuw jasje

‘De Franse schrijver La Fontaine
blijkt de mensen goed te kennen.
Al vertelt hij over dieren,
je ziet meteen dezelfde klieren

die je kent van op je werk,
de school, de sportclub of de kerk:
de arme sloeber en de gek,
het leeghoofd met zijn grote bek,

de machtige, de hypocriet,
de brave domoor en wie niet?
De goedzak, vetzak en de elf,
en pas maar op, wie weet jouzelf!’

Floris Tilanus, illustrator van deze uitgave, schreef een sinterklaasgedicht bij dit boek. U vindt het in zijn geheel hier. .

De naam Jean de La Fontaine (1621-1695) is bijna synoniem geworden met 'fabels'. Het zijn korte vertellingen in dichtvorm met een moraal, een wijze les, waarin dieren vaak de hoofdrol spelen.

Marietje d'Hane-Scheltema koos enkele tientallen fabels van La Fontaine, bekende en minder bekende, voor een prachtige nieuwe Nederlandse vertaling en bewerking, waaronder klassiekers als 'De krekel en de mier', 'De raaf en de vos' en 'De wolf en het lam'. Speciaal voor deze uitgave werden schitterende illustraties gemaakt door Floris Tilanus.

Marietje d’Hane-Scheltema en Floris Tilanus signeerden enkele exemplaren, die exclusief verkrijgbaar zijn in onze webshop, zolang de voorraad strekt.
Delen
 
van oorschot rss