Pierre Michon

Konings-lichamen

‘Pierre Michon heeft de (terechte) reputatie veel van zijn lezer te eisen, en men houdt hem voor saai (wat hij niet is),’ aldus Michel Houellebecq. In zijn roman De kaart en het gebied beschreef hij Michons geboortedorp Châtelusle-Marcheix. Een eerbetoon? Nee, het bleek louter toeval, zo leerde navraag bij de schrijver. Maar Houellebecq bewondert Michon wel degelijk, zoals vele Fransen en een groeiend aantal Nederlanders en Vlamingen met hem. Nog dit jaar kreeg Michon de Marguerite Yourcenar-prijs voor zijn gehele oeuvre toegekend.

Dankzij Rokus Hofstede is dat oeuvre vrijwel integraal in Nederlandse vertaling beschikbaar. Hofstede vertaalde alle hoofdwerken van Michon, waaronder Roemloze levens (2001) en De Elf (2011), beide fascinerende mengelingen van feit en fictie. Van het weinige nog onvertaalde is Corps du Roi, bekroond met de prestigieuze Prix Décembre, verreweg het belangrijkst. Ook in dit boek zijn historische feiten de aanleiding voor Michon om er op fabelachtige wijze op los te fantaseren. Koningslichamen bevat vijf verhalende essays waarin schrijvers en het kunstenaarschap centraal staan: over Faulkner, over Flaubert, over een gedicht van Victor Hugo en de paar keer in zijn leven dat Michon besloot te bidden, over Beckett en over een Arabisch jachttraktaat.

De pers over Koningslichamen:
* ‘Wie Pierre Michon niet bewondert, heeft het niet begrepen. (…) Zijn stijl is soms hoekig, soms vloeiend, zijn zinnen zijn soms kortaangebonden en bits, maar even vaak eindeloos lang en serpentine-achtig en kunnen onverwachts poëtische wendingen krijgen die het lezen van Michons werk tot zo’n feest maken.’ Allard Schröder, NRC (*****)

* ‘Michon, de ongekroonde koning van de Franse literatuur, is een compromisloze perfectionist, bij wie ieder woord duizendmaal wordt gewogen en gewikt. (…) Zelfs deze flinterdunne essaybundel is je reinste verbaal vuurwerk.’ Marijke Arijs, De Standaard der Letteren (*****)

* ‘Het is of hij het goddelijke wil duiden. Of hij zijn vinger erachter wil krijgen.’ Wineke de Boer, De Volkskrant (****)

* ‘Het is een vreemd geluk, ineens nog een auteur te ontdekken die je werkelijk fascineert. […] Ik zal er, ben ik bang, nog wel zes boeken over doen voordat ik met zo weinig woorden zo veel kan zeggen als Pierre Michon.’ Christiaan Weijts, De Groene Amsterdammer

ISBN 9789028261266
paperback

Prijs:

 16,00

Op voorraad

 • Pierre Michon

  De Elf.

   15,00
 • Pierre Michon

  De hengelaars van Castelnau.

   13,00
 • Pierre Michon

  De hengelaars van Castelnau.

   18,00
 • Pierre Michon

  Konings-lichamen.

   16,00
 • Pierre Michon

  Meesters en knechten; Het leven van Joseph Roulin.

   22,50
 • Pierre Michon

  Meesters en knechten; Het leven van Joseph Roulin.

   16,00
 • Pierre Michon

  Rimbaud, de zoon.

   18,00
 • Pierre Michon

  Rimbaud, de zoon.

   12,34
 • Pierre Michon

  Roemloze levens.

   13,50
 • Pierre Michon

  Vuur van Brigid en andere wintermythen.

   16,00