Nieuwjaar

2018 is nog geen tien dagen bezig, maar op deze manier hoeft het van mij nu al niet meer. Net nu ik me had voorgenomen om vanaf het allereerste begin het maximale uit het nieuwe jaar te halen, gooien nieuwe, onvoorziene ontwikkelingen mijn hele werkschema al bij voorbaat overhoop.

Voordat ik überhaupt met mijn eigen roman verder kan, zal ik eerst Q1 moeten opofferen aan alles rond Fire and Fury: Inside the Trump White House, het losjes om de waarheid heen gesponnen politieke sensatieverslag van Michael Wolff, die bijna een jaar lang heeft rondgehangen in the West Wing. Niet dat ik zo langzaam lees, maar bij sommige passages droom ik nu eenmaal graag even weg:

At Mar-a-Lago, just before the new year, a heavily made-up Trump failed to recognize a succession of old friends.*

De afgelopen dagen heb ik, net als de tweede helft van 2016 en vrijwel heel 2017, licht achter m’n adem het internet afgezocht naar het nieuwste nieuws over Trump, liefst over zijn driftbuien. Ik zoek op termen als ‘seething’, ‘fuming’ en ‘enraged’. Vroeger had ik een productieve dag als ik een paar goede pagina’s had geschreven; nu vul ik loze werkweken met scoops van The Washington Post, met nog meer Maggie Haberman in The New York Times en deze week dus met Wolffs voorpublicaties in The Hollywood Reporter, British GQ, New York Magazine en The Guardian. Uiteindelijk laat het een leeg gevoel in me achter, maar gelukkig krijgt Trump zelf ook niks gedaan.

Alleen wanneer Robert Mueller geen onverwachte dingen doet, kan ik in Q2 mogelijk nog iets aan mijn sleutelroman gedaan krijgen, maar Q3 en 4 beschouw ik nu al zo goed als verloren, dan zijn de midterms. Volgens mijn nieuwe planning hou ik in 2018 hooguit zes weken netto schrijftijd over, en dan tel ik reistijden en mijn sociale leven niet eens mee.

Als het nog wat wil worden met mijn carrière als auteur is het te hopen dat Trump geen tweede termijn haalt.

__________________________

Uit: The Hollywood Reporter: “You Can’t Make This Shit Up: My Year Inside Trump’s Insane White House, Michael Wolff (04-01-2018).

Arjen van Lith (1971) probeert zo veel mogelijk te schrijven. Hij debuteerde in 2015 met de verhalenbundel Mijn Snor bij De Harmonie en publiceert diverse korte verhalen in (literaire) tijdschriften. De meeste maanden van het jaar woont hij in Austin, Texas, waar hij werkt aan een brievenbundel en een roman over zijn opgroeien in dorpsmetropool Krommenie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Arjen van Lith

Arjen van Lith (1971) is journalist, schrijver en kunstenaar. Sinds acht jaar woont hij in de Verenigde Staten, eerst in Austin en nu in Pittsburgh, waar hij werkt aan zijn sleutelroman en andere projecten