D. Hooijer

D. Hooijer (1939-2013) debuteerde in 2001 met de verhalenbundel Kruik en kling. Ook schreef ze poëzie en illustreerde ze sommige van haar verhalen zelf. In het najaar van 2004 verscheen haar tweede verhalenbundel: Zuidwester meningen, die zeer lovend ontvangen werd. In de Volkskrant schreef Aleid Truijens: ‘Na lezing van deze verhalen blijkt er iets bijzonders gebeurd. Het bizarre is niet langer vreemd, de mislukkelingen in deze verhalen niet meer zo triest.(…) Mensen vechten zich erdoor, ze zoeken altijd een oplossing. Zo is het nu eenmaal. Zo hebben ze elkaar tenminste nodig. Hooijer weet haar lezers vertrouwd te maken met haar zeer particuliere universum. Dat is echt schrijverschap.’

D. Hooijers tweede boek Zuidwester meningen werd genomineerd voor de Anna Bijns Prijs 2007. De jury sprak van ‘een talent dat nog vrij onopgemerkt is gebleven maar dat op de jury enorme indruk heeft gemaakt’.

Voor haar derde boek Sleur is een roofdier ontving zij de Libris Literatuur Prijs 2008. Daarna verschenen nog de romans Catwalk en De wanden van Oeverhorst. In 2014 is postuum haar boek Berichten van een zakenman verschenen.