De Parelduiker 2023/1

Basuki Gunawan schreef hét vervolg op Oeroeg
De novelle Winarta (1954) van de Indonesische schrijver en socioloog Basuki Gunawan (1929-2014) verscheen vorig jaar pas, postuum, in boekvorm. De novelle lag indertijd te gevoelig om uitgegeven te worden. David Colmer dook zeventig jaar later in de geschiedenis van boek en auteur.

Een wuivende passant. Het leven van Olivier Boelen
Olivier Boelen dook in de jaren 60 en 70 geregeld op in de Nederlandse literatuur: als vertaler, organisator en uitgever. Maar ook als journalist, toneelspeler en producent. Steeds kortstondig, als een wuivende passant. Wie was deze mysterieuze duizendpoot?

Een onbekend dagboek van Sanne Bruinier
Van de bijna vergeten beeldend kunstenaar Sanne Bruinier (1875-1951) gaf Andreas Burnier in 1993 haar brieven uit Parijs en Florence uit. Recent werd echter een omvangrijk dagboek van haar gevonden dat licht werpt op haar langdurige verblijf in Polen en Duitsland

Liquidaties in Lolita
Lolita (1958) is het verhaal van een mooiprater die zich presenteert als een hartstochtelijk minnaar. Maar schijn bedriegt. Nabokov bereidt de aandachtige lezer al snel voor op het feit dat de hoofdpersoon een moordlustige crimineel is.

Verder: De gelauwerde Franse schrijver Roger Vailland in de jonge republiek Indonesië, recensies van marginale uitgaven en een in-memoriam door Lisa Kuitert van de boekwetenschapper P.J. Buijnsters.

ISBN 9789028226104
paperback
80 pagina's

Prijs:

 14,50

Op voorraad