Els Snick

Els Snick (1966) vertaalt Duitse literatuur en is docente aan de Universiteit Gent. Ze promoveerde op de literaire netwerken van Joseph Roth in Nederland en Vlaanderen en richtte in 2014 het Joseph Roth Genootschap op. Ze vertaalde onder meer Roths journalistieke werk en zijn briefwisseling met Stefan Zweig. Bij Van Oorschot verschenen haar vertalingen van Radetzkymars, Tussen de legers en Aardbeien.

Virginia Woolf

Virginia Woolf (1882–1941) was een invloedrijke Engelse schrijfster en essayist, bekend om haar innovatieve schrijfstijl en exploratie van het innerlijke leven. Met werken zoals Mrs Dalloway, To the Lighthouse en Orlando was Woolf een pionier van het modernisme en een prominent lid van de Bloomsbury Group. Haar essays en romans behandelen thema’s als gender, geestelijke gezondheid en de rol van vrouwen in de maatschappij.

Vasili Antipov

Vasili Antipov (1982) volgde een muzikale opleiding aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou, de Gnesins’ Muziekacademie en de Frankfurter Hochschule für Musik. Sinds 2014 componeert Antipov, zijn composities zijn uitgevoerd in Europa, Japan en de VS. Hij houdt zich bezig met bergbeklimmen, nam deel aan speleologische expedities en werkte lange tijd aan bouwinstallaties met de hoogste moeilijkheidsgraad als ‘industrieel klimmer’. Sinds 2016 woont hij in Duitsland.

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen (1957) was bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde een uitvoerige Geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003), een biografie van Albert Helman, en tal van bloemlezingen zoals de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995), Mama Sranan: twee eeuwen Surinaamse verhaalkunst (1999) en Noordoostpassanten: 400 jaar Nederlandse verhaalkunst over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba (2022). Hij redigeerde bloemlezingen uit het werk van onder meer Albert Helman, Bernardo Ashetu, Michael Slory en Jit Narain.

Gerard Visser

Gerard Visser (1950) was tot 2015 hoofddocent cultuur-filosofie aan de Universiteit Leiden. Van zijn proefschrift Nietzsche en Heidegger. Een confrontatie verscheen in 2023 een jubileumeditie. Zijn Niets cadeau. Een filosofisch essay over de ziel werd genomineerd voor de Socrates-beker van 2009. Hij werkt aan de afronding van een trilogie over het mystieke motief van gelatenheid.

Henk Groenewegen

Henk Groenewegen (1958) maakte de zeevaartschool niet af. Een rechtenstudie leek ook niet aan hem besteed. Lezen en
de liefde voor boeken leidden naar de enige plek waar hij op zijn plaats bleek: de nokvolle boekhandel De Tribune in Maastricht. Hij vindt dat er nog wel een boek bij kan.

Eric Williams

Eric Williams (1911–1981) was historicus en politicus. Hij studeerde cum laude af aan de Universiteit van Oxford. In 1944 publiceerde hij Capitalism and Slavery, een bewerking van zijn proefschrift. Williams richtte in de jaren vijftig de eerste Trinidadiaanse politieke partij op die openlijk naar onafhankelijkheid streefde. Hij was, van 1962 tot zijn dood, de eerste minister-president van het onafhankelijke Trinidad en Tobago.

Christina Flick

Met Oceandiva debuteert Christina Flick (1982) als schrijver. Gedichten van haar verschenen in Tirade en op vuurland.nu. Ze groeide op in Duitsland, en verhuisde voor haar studie aan de Mime Opleiding (ahk) naar Amsterdam. De afgelopen jaren maakte ze samen met haar collectieven Schwalbe en Copycats hevig fysieke performances. Momenteel is ze betrokken bij SoAP Maastricht als artistiek leider en als mimedocent op haar voormalige opleiding.

Frank Westerman

Frank Westerman (1964) is journalist en schrijver. Hij studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en werkte als correspondent voor de Volkskrant vanuit Belgrado (1992-1994) en voor NRC Handelsblad met standplaats Moskou (1997-2001). Als schrijver verwierf hij grote bekendheid met bekroonde titels als De graanrepubliekIngenieurs van de zielEl Negro en ikEen woord een woord en recentelijk Zeven dieren bijten terug (shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2024). Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen.

Daan Borrel

Daan Borrel (1990) schrijft boeken, essays, toneel en interviews. Ze is geïnteresseerd in intimiteit, seksualiteit en feminisme. Haar debuutroman De dragers stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2025.

Petra Couvée

Petra Couvée is auteur, vertaler en slavist. Ze gaf Nederlands op de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg en vertaalde daarnaast werk van onder meer Gogol en Nabokov. In 1993 debuteerde ze met De Kremlinbaby’s en in 2014 verscheen De zaak Zjivago, dat ook is vertaald in het Engels en in Amerika een groot succes werd.

Hanneke van Eijken

Hanneke van Eijken (1981) is dichter en hoogleraar rechtsstaat en democratie aan de Universiteit Utrecht. In 2013 debuteerde ze met Papieren veulens, bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2015. In 2018 publiceerde ze haar tweede dichtbundel Kozijnen van Krijt. Ze is een van de stadsdichters van Utrecht. Daarnaast publiceert ze regelmatig in literaire tijdschriften zoals Tirade, De Poëziekrant, Deus ex Machina en het liegend konijn.