Heere Heeresma

Heere Heeresma (1932–2011) debuteerde in 1954 als dichter en maakte furore als prozaschrijver in de jaren zestig en zeventig ten tijde van de provogeneratie. Literair brak hij door met Een dagje naar het strand (1962), Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp (1972) en Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (1973). Ook maakte hij naam als schrijver van pornopersiflages zoals Gelukkige paren en Een hete ijssalon. In 2005 publiceerde hij zijn oorlogsherinneringen: Een jongen uit plan Zuid (1938–1946).

Melani Reumers

Melani Reumers (1967) studeerde ooit af in de geofysica. Via allerlei omzwervingen belandde ze aan het andere uiterste van het spectrum, bij het vertalen van literaire teksten uit het Spaans. Daar ontdekte ze het schrijven, van verhalen en essays. Eind 2022 studeerde ze af aan de Schrijversvakschool. Haar essays werden gepubliceerd in onder meer De Gids, Liter, en Dietsche Warande & Belfort.

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) schrijft prentenboeken, reportages en romans voor alle leeftijden. Hij veroverde met zijn romandebuut Birk boekhandel, lezer en recensent. Birk werd bekroond met onder andere de Nederlandse Boekhandelsprijs.

Zomervacht haalde de longlist van de International Booker Prize, was DWDD Boek van de Maand en oogstte ook buiten de Nederlandse taalgrenzen veel lof. In 2022 verscheen zijn veelbesproken laatste roman Schemerleven, die werd bekroon met de Confituur Boekhandelsprijs 2023. Robbens romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen.

Nynke Kuipers

Nynke Kuipers (1965) is beeldend kunstenaar. Haar eerste graphic novel Weg verscheen in 2019.

W.H. Auden

W.H. Auden werd in 1907 geboren in Engeland. Na zijn jeugd in Birmingham ging hij naar Oxford, waar hij zijn eerste gedichten publiceerde. Hij reisde naar Berlijn, IJsland, Spanje en China voordat hij zich vestigde in de Verenigde Staten. Overal schreef hij, een niet-aflatende productie die hij volhield totdat hij in 1973 in Oostenrijk stierf.

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl is schrijver en historica. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust en is sindsdien een van de meest gelezen auteurs van ons land, bekend van internationale bestsellers zoals Sonny Boy en Fortuna’s kinderen. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Daan Doesborgh

Daan Doesborgh (1988) is schrijver, vertaler en podcastmaker. In zijn Poëziepodcast interviewde hij een honderdtal dichters over hun werk en dat van anderen. Hij bereikte de halve finale van het WK Poetry Slam in 2011. In 2020 verscheen het door hem vertaalde Kraai van Ted Hughes, dat lovend werd ontvangen. Behalve een veelgevraagd podiumdichter is hij oud-redacteur van Propria Cures en redacteur van Tirade.

Ayaan Abukar

Ayaan Abukar heeft politicologie en Law & Politics of International Security gestudeerd aan de Vrije Universiteit. Na een korte carrière als beleidsmedewerker maakte ze de overstap naar de journalistiek, met speciale focus op Afrika en migratie. Ze was als journalist en programmacoördinator verbonden aan Vice Versa. Daarnaast heeft ze als programmamaker bij de Rode Hoed gewerkt. In mei 2019 was ze gastcolumnist voor de Volkskrant. Ze is werkzaam als hoofd programma en marketing bij de Rode Hoed, Felix Meritis, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater.

Shi Tiesheng

Shi Tiesheng (1951–2010) is een van China’s meest geliefde prozaïsten. Helder, filosofisch en menselijk, zo luiden de veelgehoorde typeringen van zijn werk, waarin het beschouwende en het verhalende samengaan. Notities van een theoreticus, uit 1996, geldt als zijn magnum opus.

Dorien Dijkhuis

Dorien Dijkhuis (1978) is schrijver, dichter, journalist en essayist. Ze publiceert regelmatig in literaire tijdschriften en werkt in verschillende projecten samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals musici, tekenaars en digitale makers. In 2019 verscheen haar debuutbundel Waren we dieren.

Imre Kertész

De Hongaarse schrijver Imre Kertész (1929–2016) overleefde de Holocaust en ontwikkelde zich, als schrijver van het onbeschrijflijke, tot een groot Europees vertolker van de ervaringen met het naziregime. In 2002 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Zijn Onbepaald door het lot geldt als een van de indrukwekkendste werken in de Holocaustliteratuur.

Ginevra Lamberti

Ginevra Lamberti (1985) is geboren in de grootste afkickkliniek van Europa, San Patrignano in Italië, die bekendstond om zijn communeachtige karakter, en opgegroeid in de vallei uit de titel. Ze schreef eerder twee romans, La questione più che altro en Perché comincio dalla fine, waarmee ze de prestigieuze Premio Mondello 2020 won. Haar werk is gepubliceerd in onder meer Brazilië, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Lamberti woont en werkt in Rome.