Nico Dros

Nico Dros (Texel, 1956) studeerde geschiedenis in Amsterdam. Hij debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen over de lotgevallen van een aristocraat die in de Franse Tijd naar een vergeten dorp wordt verbannen. Het boek kreeg in 1992 een nominatie voor de shortlist van de AKO-Literatuurprijs en werd meermalen herdrukt. In 1994 volgde de verhalenbundel Familiezaken, in 1999 de Bildungsroman Ter hoogte van het Salsa-paviljoen en in 2006 de scabreuze roman Dromen van de bok.

Nico Dros schrijft niet alleen fictie. In 2003 verscheen Het angstzweet der kolonialen, een bundel essays over Java gedurende de eeuwen van Nederlandse overheersing. Hij dringt daarbij diep door in de terra incognita van de oude Javaanse samenleving. In 2010 verscheen De sprekende slang; een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme. Dros beschrijft de strijd in een vissersdorp nadat de lokale gereformeerde kerk door theologische tweespalt gescheurd raakt. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Het werd vijf keer herdrukt.

Oorlogsparadijs, verschenen in 2012, is een roman over de zeer gewelddadige opstand van Georgische krijgsgevangenen op Texel tegen de Duitse Wehrmacht in het voorjaar van 1945. ‘Het is briljant, bloedspannend, fenomenaal geschreven. Het is vakwerk. Een tien met een griffel,’ aldus het panel van boekverkopers in het tv-programma De Wereld Draait Door. Deze roman heeft een breed publiek gevonden en is inmiddels tien keer herdrukt.

In 2015 verscheen de verhalenbundel Langzaam afbouwen op deze planeet. Het titelverhaal van deze bundel, over een nucleaire catastrofe in een oorlogsgebied, wint de laatste jaren bedenkelijk aan actualiteit.

Een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van Nico Dros is zijn in 2021 verschenen middeleeuwse roman Willem die Madoc maakte. Het is de  levensgeschiedenis van een man (ridder, dichter en vrijdenker) wiens vrijmoedige ideeën de heersende orde en moederkerk in het hart raken. Het boek werd maar liefst drie keer genomineerd: shortlist Boon Literatuurprijs van Vlaanderen 2022; shortlist Libris Literatuur Prijs 2022 én selectie Prozaprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) te Gent, waarvan de winnaar in 2024 wordt bekend gemaakt. Willem die Madoc maakte heeft inmiddels elf drukken gekregen.

Zie ook: www.nicodros.nl