Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828–1910) verloor op jeugdige leeftijd zijn ouders en werd opgevoed door verwanten op het familiedomein Jasnaja Poljana. Na zijn studietijd in Kazan keerde hij daarheen terug. Hij zag in dat de situatie van de boeren afschuwelijk was en trachtte de toestand op zijn eigen domein te verbeteren. In 1854 en 1855 nam hij als officier deel aan de krijgsverrichtingen aan de Donau en in Sebastopol tegen de Turken. Hij was toen al enigszins bekend geworden door het verhaal Kinderjaren uit 1852. Zijn oorlogservaringen vinden hun neerslag in Sewastopol I, II en III.
Eind 1857, begin 1858 maakte Tolstoj een reis naar het Westen waar hij in Parijs Toergenjev ontmoette. Terug op zijn landgoed voelde hij steeds meer de behoefte om de levensomstandigheden van het volk te helpen verbeteren. De verhalen uit deze periode vertonen over het algemeen een sterk moraliserende strekking: Luzern (1857), Albert (1858) en Drie sterfgevallen (1859). In 1862 trouwde Tolstoj met Sofja Behrs en maakte hij een aanvang met zijn grote epische roman Oorlog en vrede. In 1878 verscheen zijn tweede grote roman, Anna Karenina waarmee hij veel succes oogste en zijn naam definitief vestigde. Alles wat hij zei of schreef vond een enorme weerklank.
Het literaire werk van de laatste dertig jaar van zijn leven draagt ontegenzeggelijk het stempel van zijn ideologie, maar zijn talent was zo rijp en diep dat hij nog meesterwerken wist te scheppen zoals de grote novelle De dood van Iwan Iljitsj. De al een kwart eeuw heersende spanningen in zijn gezin, vooral zijn afzien van auteursrecht gaf bij elke publicatie aanleiding tot pijnlijke onenigheden, maakte dat Tolstoj in de winter van 1910 zijn gezin en domein verliet om als boer te gaan leven. Hij stierf kort daarop aan longontsteking.
Anna Karenina
Als de liefde tussen Anna Karenina en graaf Vronski onderwerp wordt van het roddelcircuit, en Anna’s echtgenote erachter komt, staan ze voor de beslissing: trouwen of niet? Naarmate de verhouding vordert en wanneer Anna haar man verlaat, wordt ze in de hogere kringen steeds vaker met de nek aangekeken, zeker wanneer ze een kind van Vronski krijgt. De vrijheid die ze zichzelf heeft veroorloofd slaat om in jaloezie als Vronski maar zijn eigen gang blijft gaan. Ze is de controle over hem kwijt, kan zijn losbandigheid niet uit haar hoofd zetten en raakt ten slotte bezitterig op het paranoïde af.
Als geen ander laat Tolstoj in Anna Karenina zien dat geen enkele familie, ook niet een negentiende-eeuws adelgeslacht, iets menselijks vreemd is. Hij geeft op een spectaculaire manier vorm aan thema’s als schuld, traditie, trouw en schijnheiligheid.
Najaarsaanbieding 2015
Op volgorde van verschijnen:Marc Jansen – Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne (midprice)Twintig ansichtkaarten met Van Oorschot-omslagenMenno Hartman en Janita Monna (red.) – Poëziekalender 2016 (al aangeboden)Plato – Symposium en Phaedrus (al aangeboden)Fjodor Dostojevski – De idioot (midprice)Erik Menkveld – Verzamelde gedichtenDavid van het Reve (samenst.) – Karel van het Reve voor beginnersMarga Minco – Na de… Lees verder
Voorjaarsaanbieding 2015
Op volgorde van verschijnen:Kerim Göcmen – Rode kornoeljes (al aangeboden)Ronald Havenaar – Babyboomboek (al aangeboden)Rutger Kopland – Hoe zou het zijn om thuis te zijn (al aangeboden)J.M.A. Biesheuvel – Brief aan Vader. Een keuze uit eigen werkOtto de Kat – De langste nachtOtto de Kat – De inscheper (herdruk)Sander Kollaard – Stadium IVFloris Tilanus –… Lees verder
Najaarsaanbieding 2014
Annie M.G. Schmidt – Die van die van u Sipko Melissen – Oud-LoosdrechtHannah van Munster – Onder de dreven Willem Jan Otten – DroomportaalWillem Jan Otten – Een sneeuw & Een man van horen zeggenEster Naomi Perquin – Binnenkort in dit theaterRonald Havenaar – BabyboomboekFrida Vogels – Dagboek 1977-1978 (deel 11)Kerim Göçmen – Rode kornoeljesvertaaldSinclair… Lees verder