Van Oorschot Nieuws

De mooiste mythen uit de Metamorfosen van Ovidius, gekozen en vertaald door Marietje d’Hane-Scheltema en schitterend geïllustreerd door Floris Tilanus.
Kerstverkoop bij Van Oorschot
Voor het eerst in het Nederlands: Het meisje dat ik achterliet (Shusaku Endo)
De geschiedenis volgens Bicker (Mariëlle Hageman): het verhaal van een man met idealen
Kees van Kooten signeert
Onderdak (Elisabeth van Nimwegen): wat als iemand toegeeft aan het verlangen uit het eigen leven te verdwijnen
De vorm van geluid (Gregor Verwijmeren): een autobiografische en essayistische roman over tinnitus.
Twee nieuwe bibliofiele uitgaven bij de Hof van Jan
Mijn eerste moord (Martin Michael Driessen): een bundel tijdloze, veelzijdige verhalen
Overlijden Eva Biesheuvel
Sterk verdund. Het wezenlijkste van Kees van Kooten nu in zakformaat
Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny (Yolanda Entius): twee moderne, ontroerende metamorfosen
En weg was haar neus (Robbert-Jan Henkes): een verzameling vrolijkheid, absurdisme en plezier
De eeuw van J.L. Heldring (Hugo Arlman), biografie van een betrokken buitenstaander
Kus (Julien Ignacio), een beklemmend vader-zoonverhaal
Al 65 jaar het mooiste uit de Russische Bibliotheek
Van Oorschot in de wereld

De mooiste mythen uit de Metamorfosen van Ovidius, gekozen en vertaald door Marietje d’Hane-Scheltema en schitterend geïllustreerd door Floris Tilanus.

Metamorfosen-1500pxl_copy
Vrijwel alle inmiddels beroemde mythen uit de oudheid zijn te vinden in de Metamorfosen van Ovidius, het grote werk waarin hij begint bij de Chaos en de schepping van de wereld, om te eindigen in zijn eigen tijd, het Rome onder keizer Augustus.

Ovidius schreef zijn betoverende gedaanteverwisselingen vanuit het idee dat alles voortdurend in beweging is, niets blijft en niets vergaat. In 1993 maakte Marietje d'Hane-Scheltema een prachtige vertaling van zijn gehele Metamorfosen.


Voor deze geïllustreerde uitgave selecteerde Marietje d'Hane-Scheltema de mooiste mythen, zodat alle beroemde mythen bij elkaar staan; over Narcissus en Echo, Jason en Medea, Daedalus en Icarus, Apollo en Daphne, Pyramus en Thisbe, Venus en Mars, enzovoorts enzovoorts. Floris Tilanus zorgde voor prachtige, bijpassende illustraties.

Delen

 
kerstverkoop

Kerstverkoop bij Van Oorschot

Er is snert, glühwein, kinderen met zwavelstokjes. Maar er zijn vooral... heel veel mooie boeken voor ramsjprijzen, sommige lichtbeschadigd, allemaal heel erg mooi. En daarbij zijn de medeweerkers van Van Oorschot er.
Het wordt dus gezellig bij Van Oorschot. Kom langs voor de kerstverkoop op

donderdag 20 december
van 12 tot 19 uur.
KERSTMISVIERING
In 't klein café zitten nu tien personen,
'k heb ze een voor een zorgvuldig nageteld:
twee kruideniers, één visboer en zes zonen
van brave burgerlui met zeer veel geld.

Ze spelen kaart of dobbelen en praten,
ze zijn luidruchtig, stevig en gezond.
Moeder Fortuin zal nooit hun dak verlaten,
ze hebben huizen, aandelen en grond.

Ze zijn zo blij dat Christus is geboren,
en blijder nog, dat zij geboren zijn.
«Minuit Chrétiens» de stralende englenkoren
zingen den lof van 't leven en den wijn.

Ze zijn ten slotte niet onsympathiek
die dwaze stumpers door hun tijd verblind.
- Wordt een van hen vandaag of morgen ziek,
dan schreit hij om zijn moeder als een kind.

Jan van Nijlen

Delen

 
Het_meisje_dat_ik_achterliet-omslg

Voor het eerst in het Nederlands: Het meisje dat ik achterliet (Shusaku Endo)


Het meisje dat ik achterliet (1963) van de veelgeprezen Japanse schrijver Shusaku Endo is een aangrijpende roman over de keuzes van jonge volwassenen die ontdekken wie ze zijn en wat ze willen in het leven.
De roman werd vertaald door Maria Smolders en verscheen niet eerder in het Nederlands.

De weinig gemotiveerde student Tsutomu Yoshioka gaat gebukt onder een gebrek aan geld en een behoefte aan seks. Hij heeft een kortstondige affaire met Mitsu, een naïef plattelandsmeisje. Ze delen het bed, hoewel zij daar nog niet aan toe is. Als hij haar laat vallen blijft zij achter met de hoop dat hij bij haar terug zal komen.
Mitsu besluit uiteindelijk naar een leprakolonie te gaan, waar zij het meest onverwachte pad inslaat. Yoshioka vindt een goede baan en legt het aan met het nichtje van de directeur, zich ervan bewust dat hem dat zal helpen in zijn verdere carrière. Na verloop van tijd raakt Yoshioka overweldigd door een gevoel van eenzaamheid en spijt om het meisje dat hij achterliet.

‘Het draait bij Endo om mensen van wie je eigenlijk niet begrijpt waarom ze zich vastklampen aan hun overtuiging.' - Willem Jan Otten

Delen

 

De geschiedenis volgens Bicker (Mariëlle Hageman): het verhaal van een man met idealen

Omslagjpeg_lowres_
In De geschiedenis volgens Bicker vertelt Mariëlle Hageman het persoonlijke verhaal van Jan Bernd Bicker, een van de grondleggers van de Nederlandse democratie, en tegelijk een geschiedenis van Europa en Amerika in de tijd van verlichting en revolutie.

Weggedoken in een trekschuit ontvlucht Jan Bernd Bicker in oktober 1787 Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette, is mislukt.

Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen door een woelig Europa. Als hij ten slotte plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden.
Bicker beschrijft zijn belevenissen, van grote historische gebeurtenissen tot alledaagse voorvallen, in talloze dagboeken, memoires, brieven en officiële documenten. Deze bronnen gebruikte Hageman voor De geschiedenis volgens Bicker.


‘Mariëlle Hageman weet in dit boek een van de markantste personen uit de vaderlandse geschiedenis tot leven te wekken: Jan Bernd Bicker. De belevenissen van deze telg uit dat roemrijke geslacht leiden de lezer langs de meest roerige gebeurtenissen die ons land heeft gekend. Het is het verhaal van een man met idealen. Iedereen zal Jan Bernd Bicker in het hart sluiten.' - Jean-Marc van Tol, auteur van Musch
Delen

 
Kees_van_Kooten_2017A_-_verkleind-_cr_Marius_van_Leeuwen

Kees van Kooten signeert


Kees van Kooten signeert!

Zaterdag 1 december 10:00-16:00 - Paagman, Den Haag
Zondag 2 december 13:00-14:00 - Athenaeum boekhandel, Spui Amsterdam
Zaterdag 15 december 15:00-16:00 - Hijman Ongerijmd, Arnhem
Zaterdag 22 december 14:00-15:00 - Donner, Rotterdam
Zondag 23 december 14:00-15:00 - Van der Velde, LeeuwardenDelen

 

Onderdak (Elisabeth van Nimwegen): wat als iemand toegeeft aan het verlangen uit het eigen leven te verdwijnen

Onderdak_hres
In haar tweede roman, Onderdak, schetst Elisabeth van Nimwegen een beeld van een vrouw die toegeeft aan het universele verlangen om uit het eigen leven te verdwijnen. In zinderend waarnemersproza, zintuigelijk en eerlijk, ontleedt de auteur het leven van haar hoofdpersoon tot op het bot. Onderdak is een zedenschets, catharsis en dikke middelvinger tegelijk.

Een vrouw bestudeert haar mouches volantes, de bewegende, troebele sliertjes die je ziet als je je ogen dichtknijpt. De plek waar ze zich bevindt lijkt in niets op de conferentie in Helsinki waar ze eigenlijk zou moeten zijn. Niemand weet waar ze is, ze leeft in een geheime tijd. Daar overdenkt ze wat er is gebeurd op de ochtend van haar vertrek en hoe het zover heeft kunnen komen. In de kleine ruimte waarin ze zich verschanst, dringt ze door tot het diepst van haar gedachten en vecht ze zich vrij van alles wat haar daarbuiten zo beheerst.


Athenaeum Boekhandel publiceerde een fragment voor.

Delen

 

De vorm van geluid (Gregor Verwijmeren): een autobiografische en essayistische roman over tinnitus.

De_vorm_van_geluid-omslagEen catalogiseerder van muziek hoort van de ene op de andere dag geluiden in zijn hoofd - suizen, fluiten en ruisen - die hem beroven van alles wat hem dierbaar is en hem langs de grens van de waanzin doen scheren.

In zijn autobiografische roman De vorm van geluid onderzoekt debutant Gregor Verwijmeren niet alleen het effect van tinnitus op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van zijn hoofdpersoon, maar ook op die van zijn omgeving.
In nauwgezet proza voert Verwijmeren ons mee in de wereld van geluiden, muziek en die van de tinnitusbehandeling. Wat is het? Hoe komt het? Hoe raakt men er in vredesnaam vanaf? Wie hadden het allemaal? Op essayistische en empathische wijze geeft de schrijver vorm aan de queeste van zijn hoofdpersoon die, op zoek naar inzicht en verlossing, steeds maar weer op de opmerking stuit ‘dat je ermee moet leren leven'. Daarbij gaat hij diepere vragen niet uit de weg, als: Wat betekenen geluiden in een cultuur waarin het materiële en visuele domineren? Stilte, dat zo zeldzame goed, wat zegt het ons?
Verwijmeren schrijft meer dan alleen de geschiedenis van een fnuikend fenomeen: een toonschets van onze tijd, een ode aan de muziek, en een gevoelige beschrijving van zijn afkomst en gezin. Deze veelstemmigheid máákt de roman, waarin geluiden er evenveel toe doen als de personages, en die ook de lezer anders naar de wereld doet luisteren.

 

Delen

 

Twee nieuwe bibliofiele uitgaven bij de Hof van Jan


Martin Michael Driessen is een veelzijdig schrijver. De roman, de novelle, het korte verhaal: hij is een virtuoos in elk genre. In het verhaal Enigma neemt hij de lezer mee naar het Frankrijk van het begin van de negentiende eeuw. Zullen de knapste jongen en het mooiste meisje van het land de door eenieder verhoopte relatie aangaan en zo de oude en de nieuwe adel met elkaar verbinden? Het leven kan alle kanten op, zoveel is duidelijk. Het boekje is gezet uit de Garamont en is onder de Korenmaat gedrukt in ongeveer honderd exemplaren op Zerkall. Het boekje telt 12 bladzijden, is gesigneerd door de auteur en kost € 12. Wie het werk van Detlev van Heest kent, weet dat hij ver gaat in zijn liefde voor dieren (‘ik redde een vliegje’). In januari 2018 overleed plotseling aan een hartstilstand Vlam, de hond van Detlevs echtgenote Pita Snoeck. De beschrijving van Vlams laatste dag, aangevuld met enkele momentopnamen uit zijn leven vormen een ontroerend in memoriam. Pita Snoeck maakte een zevental lino’s bij de teksten, waarin we zowel de levende en levenslustige als de dode Vlam afgebeeld zien. De tekst is gezet uit de Spectrum en in ongeveer tachtig exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het oblong-boekje telt 24 bladzijden. Alle exemplaren zijn gesigneerd door auteur en illustrator. De prijs bedraagt € 22,50.
Beide uitgaven zijn te bestellen via de website van de Hof van Jan: www.hofvanjan.nl.Delen

 

Mijn eerste moord (Martin Michael Driessen): een bundel tijdloze, veelzijdige verhalen

Mijn_eerste_moord_e.a._verhalenNa De pelikaan en Rivieren heeft Martin Michael Driessen een nieuw boek klaar: een bundeling van zijn kortere vertellingen, onder de titel Mijn eerste moord.

De verhalenbundel Mijn eerste moord bevat de schitterende novelle 'Een ware held' en een reeks korte verhalen, naast de prachtige vertaling van de weemoedige negentiende-eeuwse noodlotsnovelle 'Aquis submersus' van Theodor Storm.
De korte vertellingen van Driessen tonen in gecomprimeerde vorm wat de lezer van hem gewend is: zorgvuldige en krachtige plots in schitterende taal vervat. Deze rijk geschakeerde bundel completeert het beeld van Driessen als een veelzijdig modern schrijver met een tijdloze thematiek en toon.

Over de keuze voor de foto op het omslag en de zoektocht naar de fotograaf ervan schreef uitgever Menno Hartman een stuk in Tirade.


Delen

 

Overlijden Eva Biesheuvel

Eva Biesheuvel-Gütlich (1938-2018), echtgenote van Maarten Biesheuvel, overleed maandagnacht ten gevolgen van een hersenbloeding. Ze was de steun en toeverlaat van Maarten Biesheuvel en hun liefde was bij vrienden en bekenden bijna spreekwoordelijk.

Eva Biesheuvel-Gütlich werd op 13 oktober 1938 geboren in Schiedam. Ze ging er naar het Stedelijk Gymnasium waar ze in 1958 Maarten Biesheuvel leerde kennen, met wie ze in 1979 trouwde. Na haar schooltijd studeerde ze Slavische talen in Leiden, waarna ze samen met Maarten een postdoctorale studie Bibliotheekwetenschap in Amsterdam volgde. De twee woonden sinds hun studietijd in Leiden, waar ze decennialang in hun bekende Sunny Home, een opvallend groenhouten huis met rode raamkozijnen, niet ver van de Leidse binnenstad, woonden. De laatste jaren had Eva Biesheuvel te kampen met gezondheidsproblemen. Ze leed aan de ziekte van Bechterew, waardoor ze ondermeer de laatste jaren lastig liep. In oktober waren Eva en Maarten nog samen te gast bij De Wereld Draait Door om te vertellen over de nieuwe verzameling verhalen van de auteur, Verhalen in het gekkenhuis.
Als motto voor zijn boek Brief aan vader schreef Maarten:

De boekweit, de havermout, de corn flakes staan in volle bloei
De paarden hebben dolle pret
En ik, cogito ergo sum, en Eva
Liggen heerlijk in ons warme bed.

Uitgeverij van Oorschot herdenkt in Eva een geweldige vrouw, en rouwt mee om Maarten Biesheuvels grote verlies.
Delen

 
Van_Kooten_dundruk_met_buikband

Sterk verdund. Het wezenlijkste van Kees van Kooten nu in zakformaat

Het allerbeste uit meer dan vijftig jaar schrijverschap in 300 pagina's dundruk! In Sterk verdund is Kees van Kooten teruggebracht tot zijn essentie. Hij is puntig op de korte baan, met een waanzinnig plezier in taal. Soms ontroerend, soms ongemakkelijk, maar altijd onweerstaanbaar geestig. Sterk verdund bevat hoogtepunten uit de Treitertrends, Koot graaft zich autobio, Koot droomt zich af, Veertig, Modernismen, Zeven Sloten, Verplaatsingen, Levensnevel, Hilaria, Tijdelijk nieuw, Episodes en Hartstochtjes.
Kortom: de ultieme Kees van Kooten op zakformaat!
Delen

 

Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny (Yolanda Entius): twee moderne, ontroerende metamorfosen

Het_verhaal_van_Benito_Benin_copyIn het tweeluik Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny ondergaan twee mensen die hun plaats zoeken in de samenleving een metamorfose.

In Het verhaal van Benito Benin sluit de eenzame Lieke vriendschap met Benito de slak. Benito, jongen en meisje ineen, is niet gelukkig met zichzelf en droomt ervan als een vogel te kunnen wegvliegen. Net zomin lukt het Lieke haar draai in het leven te vinden. Pas wanneer ze afscheid nemen voltrekt zich de metamorfose waar zij naar op zoek was.
Fanny, in En dat van Fanny, verandert van iemand die het leven ternauwernood heeft leren beheersen in iemand die haar grip volledig verliest. Met hulp van haar zus blijft ze op de been, al gaat ze kliniek in en kliniek uit. In haar eenzaamheid heeft ze een obsessie ontwikkeld voor de beroemde Alma Hendriks, van wie zij alles minutieus in de gaten houdt. Wanneer ze Alma eindelijk in het echt ziet, blijkt Fanny zo veranderd dat contact onmogelijk is.

Yolanda Entius vond voor dit tweeluik inspiratie bij actuele thematiek, die ze met laconieke en toegankelijke toon tot persoonlijke en ontroerende verhalen wist te smeden.Delen

 

En weg was haar neus (Robbert-Jan Henkes): een verzameling vrolijkheid, absurdisme en plezier

En_weg_was_haar_neus-_omslagTwinkel, twinkel, kleine ster,
Zo dichtbij maar ook zo ver
Boven zee en boven land
Blink jij als een diamant


Dit bakerrijmpjes klinkt velen wellicht bekend in de oren. Twinkle twinkle little star...

De Engelse
nursery rhymes staan aan de wieg van de hele Engelstalige literatuur. Er is geen genre waar ze niet in te vinden zijn. En weg was haar neus omvat een tweetalige verzameling van zo'n 250 bakerrijmpjes/Nursery Rhymes, gekozen, vertaald en toegelicht door Robbert-Jan Henkes. Hij maakte een weloverwogen selectie uit Iona en Peter Opies Oxford Nursery Rhyme Book.
Deze schat aan wiegeliedjes en kinderversjes - van babydeuntjes, raadsels, tongbrekers, babyspelletjes, vinger- en teennamen, tot alfabetten, aftelrijmpjes, gebeden en slaapliedjes - blinkt uit in vrolijkheid, absurdisme en plezier. De versjes zijn zo melodieus dat ze je een heel leven bijblijven.

Delen

 
Arlman-_De_eeuw_van_Heldring-voorplat

De eeuw van J.L. Heldring (Hugo Arlman), biografie van een betrokken buitenstaander

Journalist en columnist J.L. Heldring (1917-2013) deelde week na week, 52 jaar lang, zijn kijk op de wereld met de lezers van NRC Handelsblad. Van zijn rubriek ‘Dezer Dagen' zijn tussen 1960 en 2012 viereneenhalf duizend afleveringen verschenen. In die column nam Heldering de houding aan van de 'spectateur engagé', de betrokken buitenstaander. In achthonderd tot duizend woorden trakteerde hij zijn lezers op scherpe analyses en prikkelende vragen uit de buitenlandse politiek, de democratische troebelen van de universitaire wereld, onoplosbare vragen in religie en geloof, de logica die taalgebruik zou moeten beheersen en het verschil tussen liberaal en conservatief.
Hugo Arlman beschrijft in De eeuw van J.L. Heldring hoe Heldring als zoon van een Amsterdamse patriciërsfamilie uit de inmiddels verdwenen wereld van de vooroorlogse grachtengordel in de journalistiek terecht kwam. Waar de encyclopedische kennis vandaan kwam waarmee Heldring over de wereld schreef. Hoe hij geïnspireerd werd door Johan Huizinga, Carry van Bruggen en Raymond Aron. Hoe de val van de Berlijnse Muur een keerpunt was in zijn denken. En wat voor mens er school achter het cerebrale, intellectuele en afstandelijke masker dat de meeste mensen van hem te zien kregen.

NRC publiceerde een fragment.Delen

 
Julien_Ignacio_Kus_hres

Kus (Julien Ignacio), een beklemmend vader-zoonverhaal


‘Falen als vader is falen als mens. Als een schaduw van mezelf sloop ik je kamer binnen. Snel zou het over zijn. Ik moest doorbijten nu. Mijn afscheid, een zwart gat kleiner dan een splinter, opende zich. Spring, moedigde ik mezelf aan. Kruip erdoorheen.'

Kamer 11, intensive care, kinderafdeling. Een vader waakt aan het ziekbed van zijn negenjarige zoon, die in coma ligt. Avond na avond praat hij tegen zijn kind. Hij vertelt over zijn eigen vader, over de zoon die hij zelf ooit was, tot aan dat ene fatale moment. Hij vertelt over zijn vaderschap, hoe de onmogelijkheid zijn zoontje te beschermen tegen het leven en de ondraaglijkheid van zijn liefde hierdoor, hem deed besluiten het gezin te verlaten.
Julien Ignacio weet in zijn hecht gecomponeerde debuutroman de plaats die een mens inneemt tussen de generaties voor en na hem indringend voelbaar te maken, de schoonheid, intimiteit en tragiek ervan. Kus is een beklemmend vader-zoonverhaal dat voortdurend onder hoogspanning staat. Terwijl het ontwaken van de zoon steeds onwaarschijnlijker wordt, groeit het verlangen van de vader naar een plek waar tijd geen vat meer op hen heeft.

'Kus is een sterk debuut dat zo hecht gecomponeerd is dat je sommige alinea's moet herlezen om de zeggingskracht te laten doordringen. Een vol boek bovendien over parallelle levens, de tragische schoonheid van wat tegelijk bang maakt en de angst voor overgave. Een boek bovendien dat rijk is aan subtiele literaire verwijzingen.' Literair Nederland

Delen

 
Actieoverzicht_copy

Al 65 jaar het mooiste uit de Russische Bibliotheek

Van Gogol tot Paustovski en van Tsvetajeva tot Tolstoj!
Voor iedereen die deze iconische reeks nog niet kent, zijn eigen verzameling compleet wil maken of een perfect boek cadeau wil doen prijzen we, tot het einde van het jaar, per maand twee van de mooiste klassiekers uit de reeks af van €45,- naar € 29,99.
Bestel de titels in onze webshop of ga naar de betere boekhandel voor deze mooie aanbieding!
De actietitels van juli zijn:
Gogol Verhalen en novellen ISBN: 9789028240483
Dostojevski Arme mensen en negen andere romans en novellen ISBN: 9789028261808
Delen

 
4102YgMx7qL._SX195_

Van Oorschot in de wereld

Recentelijk verkocht Van Oorschot een aantal van haar titels aan het buitenland.

Hongarije, uitgeverij Gondolat, Martin Michael Driessen, Pelikaan en Rivieren
Duitsland, uitgeverij C.H. Beck, Niko Tinbergen, Eskimoland
Duitsland, uitgeverij Wagenbach, Martin Michael Driessen, Rivieren
Zwitserland, Kampa Verlag, Marijke Schermer, Noodweer
Spanje, Libros del Asteroide, Martin Michael Driessen, Rivieren
Spanje Alfaguara/Penguin Random House, Marijke Schermer,Noodweer
Italië, Del Vecchio Martin Michael Driessen, Rivieren
Finland, Garrett Publications, Jurriaan Benschop, Zout in de wond
Spanje Alfaguara/Penguin Random House, Marijke Schermer Noodweer
Zweden, Rámus, Miek Zwamborn, De duimsprong

Uitgeverij Van Oorschot is voor de verkoop van titels aan het buitenland kort geleden gaan samenwerken met 2seas Agency.<Delen

 
2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss