In de kantlijn: Tirade uitdelen gaat door

Hulde!
door Wouter van Oorschot

De redactie van Tirade mag tijdens de Boekenweek 2010 ‘s bij het Centraal Station te Amsterdam aan de “ochtendreizigers” toch oude afleveringen van ons mooie literaire tijdschrift uitdelen.
Onder de bezielende leiding van Herman Jansen, hoofd van de afdeling “Vergunningen openbare ruimte” is hiertoe van gemeentewege besloten.
De overweging is dat het hier geen commercieel doel beogende actie betreft en dat het geen pas geeft om wél het uitdelen van  gratis kranten als De Pers, Metro en Spits, politieke en religieuze geschriften toe te staan maar nu juist niet afleveringen van een vooraanstaand literair tijdschrift, dat bovendien nog van rijkswege is gesubsidieerd ook.

Gisteren nog meldde ik dat de Tirade-redactie, met volgeladen bakfiets op weg naar het Centraal Station, reeds op de Blauwbrug burgemeester Cohen in het vizier had gekregen en hem een eerste exemplaar aanbood, wat hij minzaam in ontvangst nam, maar dat zij bij het CS door een overijverige diender werd weggestuurd.

Ja dus: zo’n aardige actie mag wél in Amsterdam! En zo hoort het ook ja toch niet dan?
Als de redactie maar niet “in de loop” gaat staan. Nu, jongens en meisjes, dat deed zij toch al niet, dus dat werd ten overvloede beloofd.
Kijk de komende dagen dus uit naar de Tirade-redactie en wie weet vangt u zomaar een Tirade uit 1962 met daarin de eerste afdruk ooit van een reisbrief van Gerard Reve uit Op weg naar het einde, of met het debuut “Het tillebeest” van Jan Wolkers uit 1961 dat terechtkwam in Serpentina’s petticoat, of de beruchte aflevering 250 uit 1979 met “De nieuwe revisor” van Jeroen Brouwers, gedichten van Eybers, Van Geel, Hanlo, Kopland, Harmsen van Beek, Herzberg, Hillenius, Kemp, Vasalis, of mogelijk zelfs een van de veelgezochte fraaie afleveringen groot formaat uit de eerste vier jaargangen met grafiek en tekeningen van Herbert Fiedler, Metten Koornstra, Melle, Lex Metz, Harry Op de Laak, Aat Veldhoen, Nicolaas Wijnberg. En nog veel meer!

Ach ach wat mooi allemaal – en wat leuk van de gemeente Amsterdam!