Biografie Johan Polak verschenen!

Recent verscheen Koen Hilberdinks biografie over Johan Polak. J.B.W.P. Het leven van Johan Polak is een spraakmakend boek over de uitgever, boekhandelaar, schrijver en homo-emancipator.

Johan Polak (1928-1992) groeide op in ‘een zeer liberaal joods milieu met sterk atheïstische en sociaaldemocratische inslag’. Zijn jeugd werd echter bruut verstoord door de vroege dood van Johans vader en de Duitse bezetting vlak daarna. Deze ingrijpende gebeurtenissen en de verhouding met zijn moeder bepaalden voor een groot deel zijn verdere leven.

De drama’s uit zijn jeugd worden door Hilberdink in verband gebracht met de oprichting van uitgeverij Polak & Van Gennep in 1962. Polak gaf op fraaie wijze het werk uit van onder anderen J.C. Bloem, Ida Gerhardt en Gerard Reve. Die laatste bewonderde hij van alle naoorlogse auteurs het meest, maar hij kreeg met hem ook een uiterst complexe verhouding. Daarnaast begon Polak in 1966 de vermaarde Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam. Het werd een centrum van activiteiten, zowel politiek als literair, en Johan werd een bekende Amsterdammer. Uitvoerig komt ook Polaks rol aan de orde in de emancipatie van homoseksuelen in de jaren zestig. Zijn persoonlijke seksuele bevrijding wordt openlijk beschreven.Bewaren