Fernando Pessoa

Kroniek van een leven dat voorbijgaat

Kroniek van een leven dat voorbijgaat bevat Pessoa’s intiemste teksten, waarin hij reflecteert op zijn eigen psyche, de grote gebeurtenissen van zijn tijd en zijn merkwaardige neiging zich op te splitsen in tientallen persoonlijkheden. Pessoa was een gevangene van zijn allesoverheersende verbeelding, die hem zowel in het leven opstuwde als van het leven afdreef. In zijn dagboeknotities is de fictie daarom nooit ver weg: ook hier doet hij zich geregeld voor als andere personen, zet hij onder meer een bomaanslag in scène en verdedigt hij de meest uiteenlopende en tegenstrijdige opvattingen. Maar vooral bevatten zijn notities messcherp geformuleerde bespiegelingen over het leven.

Kroniek van een leven dat voorbijgaat is een wereldprimeur: deze autobiografische teksten van Pessoa verschenen tot nu toe slechts verspreid over tientallen verschillende Portugese uitgaven.

Michaël Stoker promoveerde op Pessoa’s werk, publiceerde eerder de biografische studie De fictie vergezelt mij als mijn schaduw en vertaalde Pessoa’s aforismen. Bij deze uitgave, die hij samenstelde en vertaalde, schreef hij een intrigerend nawoord.

ISBN 9789028220089
paperback
352 pagina's

Prijs:

 24,50

Op voorraad