De Parelduiker 2022/1

Anton Koolhaas dierenmens
Hoe kwam journalist A. Koolhaas (1912-1992) er als veertiger toe om met een bundel dierenverhalen de stap naar het schrijverschap te zetten? In interviews gaf Koolhaas er kleurrijke verklaringen voor, maar de archieven vertellen nog een ander verhaal, waarin vooral politiek, vriendschap en geld een belangrijke rol spelen.

De vlegeljaren van J.H. Speenhoff
Koos Speenhoff (1869-1945) was onze eerste singer-songwriter. Hij noemde zichzelf dichter-zanger. Een zeer bekende Nederlander in zijn tijd die geliefd was bij het ongeletterde én het geletterde deel van Nederland. Hij werd onze best verkopende dichter. Zowel Greshoff als Carmiggelt roemde zijn proza en vond hem een superieure stilist.

Jac. van Hattum, Andries de Hoghe en een vergeefse liefde
Het dichterschap van Andries de Hoghe bleef beperkt tot één bundel, Strofen, maar deze werd in homokringen bewonderd, gekoesterd, bezongen, geciteerd en nagevolgd. In een verhaal van de dichter Jac. van Hattum is De Hoghes bundel het offer voor een mannenvriendschap die niet mocht en ook niet kon bestaan.

De feesten en de nachtmerries van Hans Keilson
Tweemaal zwengelde de Amerikaanse literaire journalistiek de publiciteit rond Hans Keilson (1909-2011) aan. Maar onbekommerd feestvieren was er voor de schrijver niet bij. Keilson leed een schrijversbestaan met een hype als ontknoping.

En verder: polemiek tussen Gerben Wynia en Jaap van der Bent over L.Th. Lehmann, Jan Paul Hinrichs bespreekt boeken over en van Lehmann, F.C. Terborgh, Marsman en Goethe, en Daan Cartens gedenkt Inez van Dullemen (1925-2021).

ISBN 9789028226005
paperback

Prijs:

 14,50

Op voorraad