De Parelduiker 2023/2

Tessa de Loo’s De tweeling na dertig jaar
Tessa de Loo’s nieuwe roman, De stad in je hoofd, gaat over het vergisbombardement in Nijmegen, een ramp van formaat waarover meer dan een halve eeuw besmuikt gezwegen werd. Het is niet voor het eerst dat De Loo een taboe doorbrak: dertig jaar eerder schudde ze Europa wakker door in De tweeling aandacht te vragen voor de trauma’s die veel Duitse burgers aan hun oorlog hebben overgehouden. Tijd voor een terugblik vond Reinjan Mulder, die uit de eerste hand verslag doet.

Wake-up-call: literatuur als droom en toe-eigening
De Parelduiker publiceert de bevlogen rede van bijzonder hoogleraar Michiel van Kempen over de vraag hoe een witte scribent zich kan opstellen in wakkere tijden. Hij geeft ongezouten kritiek op ‘culturele toe-eigening’ en hekelt het verbod op het gebruik van het woord slaaf.

Wie verraadde Gerrit Kouwenaar?
In de winter van 1943 publiceerde de jonge dichter Gerrit Kouwenaar zijn eerste verzen in het clandestiene tijdschrift Lichting. Kort daarop werd hij gearresteerd en zat hij een half jaar gevangen. Kouwenaar-biograaf Arjen Fortuin dook in de archieven en vond de verrader van Kouwenaar.
Een achterbuurman, ook schrijver, maar uit heel ander hout gesneden.

ISBN 9789028226111
paperback

Prijs:

 14,50

Op voorraad