De Parelduiker

Graa Boomsma bekeek een oerversie van Remco Camperts beroemde verhaal ‘Alle dagen feest’ en merkte dat die korte vertelling uit 1949 allerminst feestelijk is. Zonder enige ironie schreef Campert over oorlogspijn.

Historicus Jaap Meijer (1912-1993) publiceerde over vele joodse schrijvers. Over zijn ervaringen met zijn vrouw en zoontje Ischa in concentratiekampen zweeg hij na de oorlog. Totdat hij in 1967 als dichter onder de naam Saul van Messel debuteerde. Wim Hazeu stond aan de wieg van diens dichterschap.

Anton de Goede hoorde een door vrijwel niemand beluisterde opname van de dit laar overleden NTR-journaliste Jellie Brouwer. Op deze registratie van een schrijversmiddag in Scheveningen vertelt Heere Heeresma niet alleen over zijn band met deze kustplaats, maar doet hij ook uit de doeken hoe er ooit een eind kwam aan zijn excessief alcoholgebruik.

Gerard Reve, die op 14 december honderd jaar geleden werd geboren, werkte in 1985 mee aan een documentaire over Louis-Ferdinand Céline, waarin we de Franse schrijver een schunnig lied horen zingen. Reve zorgde voor de vrije vertaling ervan. Het plan om er een bibliofiele uitgave van te maken stierf uiteindelijk een stille dood, maar wordt hier weer tot leven geroepen.

ISBN 9789028226142
paperback

Prijs:

 14,50

Op voorraad