De Parelduiker 2024/2

De schrijver F.C. Terborgh, pseudoniem van de diplomaat Reijnier Flaes, publiceerde in 1949 zijn herinneringen aan Slauerhoff. Terborgh-biograaf Hein Aalders zocht uit waar hun vriendschap op gestoeld was, hoe die Terborghs werk gestimuleerd heeft en zelfs zijn levensbeschouwing verdiept heeft.

Na Thomas Heerma van Voss en Julien Ignacio is Alma Mathijsen de derde schrijver die antwoord geeft op de door De Parelduiker aan jonge auteurs gestelde vraag welke boeken en schrijvers op hen van invloed zijn (geweest) en op welke manier.

Als klein kind ontsnapte de Argentijnse schrijver Alberto Gerchunoff (1883-1950) aan antisemitische pogroms in Oost-Europa. Jan Hartman beschrijft hoe Gerchunoffs verblijf in joodse landbouwkolonies in Argentinië de inspiratie vormde voor het boek waarmee hij bekend zou worden en dat door Hartman nu in het Nederlands vertaald wordt: Los gauchos judíos.

En verder: Sjoerd van Faassen over de ongebruikelijke vertelstijl en het antifascistische engagement van Eva Raedt-de Canter; Gerben Wynia over Henk Romijn Meijer en Raymond Carver; een in memoriam van Boris Rousseeuw door Flip Marsboom.

ISBN 9789028244016
paperback
80 pagina's

Prijs:

 14,50

Op voorraad