Aanbieding!

Uwe Johnson

Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl

Heimat in het kwadraat!’

Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl weet op overweldigende wijze een veelheid aan verhalen te vervlechten. Het is het dagdagelijkse relaas van Gesine en haar dochter Marie die naar New York zijn uitgeweken. Gesine vertelt haar dochter over haar eigen jeugd in een klein Oost-Duits stadje in Mecklenburg, van de dertiger tot de zestiger jaren. Ze beschrijft haar leven en dat van haar ouders, het reilen en zeilen in het dorp, hoe de nazi’s er gaandeweg de macht overnamen en hoe dat een hele generatie beïnvloedde: een mate van onderdrukking ook aanwezig in de DDR, die Gesine en haar dochter ontvluchtten.

Behalve dagelijkse beslommeringen legt Gesine het wereldnieuws van 1967–1968 vast door minutieus berichten uit The New York Times bij te houden. Ze beschouwt de krant niet alleen als nieuwsbron maar vooral als een gesprekspartner, een moralistische tante die een belangrijke rol speelt in haar leven. De actualiteit (protesten in de VS en Duitsland, de Vietnamoorlog en de Praagse Lente) wordt niet alleen gepaard aan de portretten van Gesines kennissen en collega’s, maar ook aan haar verhalen uit Mecklenburg.

Als geen ander is Uwe Johnson erin geslaagd met Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl een totaalkunstwerk te scheppen. Deze monumentale klassieker is het antwoord van een unieke waarnemer op de vraag hoe je als mens fatsoenlijk kunt blijven in een wereld die dat niet is.

De vertaling van de vier delen Jahrestage. Aus dem Leben von Gesine Cresspahl verschijnt bij Uitgeverij Van Oorschot in één band.

ISBN 9789028280441
gebonden
1608 pagina's

Prijs:

 85,00  69,99

Op voorraad