Uwe Johnson

Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl

Te verschijnen

Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl is een ambitieus herinneringskunstwerk dat het verhaal van een jonge Duitse vrouw in New York behelst. Zij vertelt aan haar dochter over haar jeugd en haar ouders in een klein stadje in Mecklenburg, over de onderdrukking en hoe daarmee te leven, eerst onder de nazi’s, later in de DDR.

Tegelijkertijd trekt het leven van moeder en dochter in New York tussen 20 augustus 1967 en 20 augustus 1968 voorbij als een dagboek. De actualiteit van het jaar 1968 speelt een essentiële rol: de Praagse Lente, de studentenprotesten in de VS en Duitsland, de Vietnamoorlog, de opstanden in de getto’s in de VS, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de houding van Duitsland ten opzichte van ex-nazi’s. Gesine Cresspahl voorziet haar notities van kritische observaties van de wereldpolitiek, gelardeerd met nieuwsberichten uit The New York Times.

Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl gaat over hoe je als mens fatsoenlijk kunt blijven in een wereld die dat niet is, hoe je je leven kunt vormgeven zonder je (al te veel) te compromitteren.

ISBN 9789028280441
gebonden
1648 pagina's

Prijs:

 85,00