Shi Tiesheng

Notities van een theoreticus

Voor Shi Tiesheng, als gerolstoeld schrijver, is lichamelijke beperking altijd een uitgangspunt geweest voor bespiegelingen over het menselijke gebrek in het algemeen. Zo ook bij Notities van een theoreticus, zijn ‘autobiografie van de geest’, die tot de invloedrijkste filosofische romans uit het hedendaagse China wordt gerekend.

‘Hardop nadenkend’ laat hij in dit eigenzinnige zelfportret zijn eigen herinneringen samenvloeien met herinneringen aan een handvol anderen, mensen van wie hij het leven op verschillende manieren door het lot getekend ziet: de gehandicapte C en de emotioneel verlamde dokter F, de gekwetste dichter L en de in de liefde teleurgestelde lerares O, de verbeten schilder Z en de politieke banneling WR.

Hij legt die levens naast elkaar, schuift ze zelfs over elkaar, om op even verrassende als indringende wijze te laten zien wat ze gemeen hebben, en hoe zij, als personages die zijn ‘schrijversnachten’ bevolken, allemaal samenkomen in zijn eigen ‘ik’.

Tegelijkertijd is deze magistrale roman ook een kennismaking met het contemporaine Chinese denken en de heftige recente geschiedenis van het land.

ISBN 9789028233041
paperback
696 pagina's

Prijs:

 29,95

Op voorraad

 • Omslag Notities van een theoreticus
  Shi Tiesheng

  Notities van een theoreticus.

   29,95
 • Omslag Notities van een theoreticus
  Shi Tiesheng

  Notities van een theoreticus.

   17,50