Verzameld werk

In 1981 rechtvaardigde de jury van de P.C.Hooftprijs voor Letterkunde zijn besluit om deze belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs toe te kennen aan Karel van het Reve met ondermeer de volgende uitspraak: ‘Het is dan ook in de eerste plaats het kunstenaarschap in het werk van Karel van het Reve dat de jury bekroond wil zien. Dit is onlosmakelijk verbonden met een taalgebruik dat door zijn oorspronkelijkheid, zijn intelligentie en zijn humor, door zijn eenvoud en zijn economie van middelen, door zijn afkeer van vaagheid en gewichtigdoenerij in Nederland mag gelden als een voorbeeld.’
Reeds bij leven behoorde Karel van het Reve (1921-1999) tot Nederlands meest gelezen en geciteerde essayisten en na zijn dood is dat niet anders. Dankzij een sublieme stijl, met groot gevoel voor humor inderdaad, maar ook messcherp als het moest, is zijn gehele oeuvre een toonbeeld van eigenzinnig en helder denken over, en ten behoeve van, een samenleving die een aantal elementaire menselijke waarden in ere wil houden.
Het Verzameld werk van Karel van het Reve bestaat uit zeven delen. Voornaamste uitgangspunt voor deze editie is de chronologie. Met uitzondering van deel 1, dat begint met enkele nooit eerder gepubliceerde autobiografische geschriften, opent elk deel met Van het Reves boekpublicaties. Daarna volgt een ruime keuze uit de vele teksten die hij nooit gebundeld of zelfs niet gepubliceerd heeft uit dezelfde periode. Annotaties en een personenregister besluiten elk deel.