Bloemlezing Jan Hanlo verschenen

Jan Hanlo (1912–1969) is een buitengewone dichter. Hij schreef niet veel, maar wel heel verschillende gedichten, en dat ook nog eens in een betrekkelijk korte periode. Zijn werk is niet tot één school of één stroming te rekenen, en dat heeft zijn poëzie wonderlijk fris gehouden. Hanlo is een tijdloze dichter, die veel verschillende gedaanten kan aannemen. Beroemde gedichten schreef hij, beroemd om diverse redenen. Het eenvoudige ‘Tjielp tjielp’, in 2009 het thema van de boekenweek. Het bizarre klankgedicht ‘Oote’, waarover zelfs nog Kamervragen gesteld werden. Hanlo schreef stamelverzen en ‘een paar vreemde teksten’, maar ook zuivere liefdesgedichten, tedere troubadoursliederen en romantische verzen als ‘zo meen ik dat ook jij bent’. Deze lyrische poëzie krijgt in deze bloemlezing extra aandacht. Jan Hanlo is geen dichter met een aanwijsbare ontwikkeling. Bij elk gedicht lijkt hij weer helemaal opnieuw te beginnen. Dat maakt hem tijdloos, en zo behoudt hij zijn zuiverheid: de zuiverheid van schoonheid en liefde, de zuiverheid van de kinderziel, van alle tijden.

Guus Middag is essayist, columnist en vertaler. Bij Van Oorschot publiceerde hij vier bundels over poëzie: De eerste keer, Vrolijk als een vergelijking, Het mooiste gedicht ter wereld en Het wezen van de wolk. Eerder ontving hij de Gouden Griffel voor Ik maak nooit iets mee en andere verhalen.

Bij de bloemlezing Tjielp tjielp verscheen een speciale website waar Guus Middags inleiding te lezen is en waar men zich kan abonneren op een ‘gedicht per dag’:
www.jhanlo.nl

Deze publicatie kwam tot stand mede dankzij een bijdrage van de Turing Foundation.