De geschiedenis volgens Bicker (Mariëlle Hageman): het verhaal van een man met idealen

In De geschiedenis volgens Bicker vertelt Mariëlle Hageman het persoonlijke verhaal van Jan Bernd Bicker, een van de grondleggers van de Nederlandse democratie, en tegelijk een geschiedenis van Europa en Amerika in de tijd van verlichting en revolutie.

Weggedoken in een trekschuit ontvlucht Jan Bernd Bicker in oktober 1787 Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette, is mislukt.

Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen door een woelig Europa. Als hij ten slotte plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden.
Bicker beschrijft zijn belevenissen, van grote historische gebeurtenissen tot alledaagse voorvallen, in talloze dagboeken, memoires, brieven en officiële documenten. Deze bronnen gebruikte Hageman voor De geschiedenis volgens Bicker.

‘Mariëlle Hageman weet in dit boek een van de markantste personen uit de vaderlandse geschiedenis tot leven te wekken: Jan Bernd Bicker. De belevenissen van deze telg uit dat roemrijke geslacht leiden de lezer langs de meest roerige gebeurtenissen die ons land heeft gekend. Het is het verhaal van een man met idealen. Iedereen zal Jan Bernd Bicker in het hart sluiten.’ – Jean-Marc van Tol, auteur van Musch