Omslag Dedalo, uit zee opgestaan
Richard Hemker
Dedalo, uit zee opgestaan
 24,99

Dedalo, uit zee opgestaan

Zestiende eeuw. Het Ottomaanse Rijk is op het toppunt van zijn macht. Dedalo, uit zee opgestaan is de intense geschiedenis van het korte leven van de Dalmatische vissersjongen Dedalo Piscioneri, geboren op eerste paasdag van het jaar 1547. Dedalo is niet alléén: een waaier van levensechte, uiteenlopende figuren verschaft deze vertelling haar enorme reikwijdte. Door het avontuur heen dringt zich de vraag op hoe de vroegmoderne mens zich tot de eeuwigheid verhield en wordt zijn ontvankelijkheid uitgelicht voor signalen die in later eeuwen overstemd zijn geraakt.

Met zichtbaar plezier en een fabelachtige detaillering laat Richard Hemker sterk verschillende werelden samenvloeien tot een veelzijdig verhaal dat zich verplaatst van Italië, door de Balkan naar Constantinopel. En Dedalo, uit zee opgestaan blijkt meer te zijn dan de overlevering. Hemker schildert in kristalheldere kleuren de facetten van een wereld die verdwenen lijkt, maar dankzij zijn eigenzinnig verteltalent sprankelend herleeft.

Over Hoogmoed:

‘Onmodieuze, ogenschijnlijk kalme literatuur die de geduldige lezer nog dagen zal achtervolgen.’ **** NRC Handelsblad

Richard Hemker (1967) studeerde Italiaanse letterkunde en debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Scherzo. Zijn eerste roman, Hoogmoed, verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot en bereikte de shortlist van de Fintro Literatuurprijs 2017.