Het grote zwijgen

De biografie Cécile en Elsa. Strijdbare freules heeft op 10 mei de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2016 gewonnen. De biografie gaat over de twee zussen De Jong van Beek en Donk. Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock.

In de roman Het grote zwijgen, waarvoor Erik Menkveld (1959 – 2014) in 2012 de Academica Literatuurprijs in ontvangst nam, wordt de turbulente vriendschap van Diepenbrock en muziekrecensent en componist Matthijs Vermeulen beschreven. De vriendschap tussen een leermeester en een leerling, die aanvankelijk alles met elkaar delen: hun ideeën over maatschappij en kunst, nieuwe muziek, hun afkeer van Duitsland en hun angst voor oorlog. Elsa drijft uitendelijk een wig tusen hun vriendschap die een dramatische afloop kent.

Cees Nooteboom schreef in NRC Handelsblad ontroerd te worden door Menkvelds werk van jaren met fascinerende historische details.Bewaren