Gripsholm

Te verschijnen
Verkrijgbaar op: 2 juni 2023

Wat dreef Kurt Tucholsky tot het schrijven van Schloss Gripsholm? Hij was al beroemd als satiricus, journalist en schrijver van beschouwingen, vlijmscherpe korte verhalen, artikelen en chansons, toen zijn uitgever hem vroeg om een liefdesverhaal.

Gripsholm, een kasteelroman (1931) speelt in Zweden en is een quasi-zorgeloos vakantieboek, waarin vriendschap, verliefdheid, geflirt in een driehoeksverhouding, goed eten en drinken en wandelingen in de natuur een bijna onbekommerde rol spelen.

De idylle staat in schril contrast met een wrede gladiatorenscène. Een andere verstoring van de idylle is het enige Duitse personage, de directrice van een meisjesinternaat, die een sadistische rol speelt. In deze vakantieharmonie líjken beide stoorfactoren nauwelijks een rol te spelen. De huidige lezer weet echter wel beter.

Het sfeervolle Gripsholm, een kasteelroman inspireerde generaties schrijvers vanwege de prachtige combinatie van luchtigheid, menselijkheid en onbekommerdheid tegen een decor van een snel grimmiger wordend wereldtoneel.

ISBN 9789028232051
paperback

Prijs:

 20,00