Verzameld werk deel 5 verschenen

De eerste vier delen van het Verzameld werk van Karel van het Reve zijn met enthousiasme ontvangen door pers en publiek. Het vijfde deel is opnieuw onweerstaanbaar voor alle oude én nieuwe liefhebbers van deze grote essayist. En net als bij de eerdere delen zullen de vele ongebundelde stukken ook ditmaal weer voor aangename verrassingen zorgen.

Deel 5 omvat de jaren 1981-1985. Het bevat de meeslepende Geschiedenis van de Russische literatuur, waarin Van het Reve met stilistisch gemak en subtiele humor de wording van de Russische literatuur beschrijft – tot aan de dood van Tsjechov in 1904. Rudy Kousbroek noemde het ‘een van de opmerkelijkste boeken die er bestaan. Als alle andere Russische literatuurgeschiedenissen allang zijn verramsjt en vergeten zal dit boek nog altijd op eenzame hoogte staan en doorgaan de mensen te infecteren met een levenslange liefde voor de Russische literatuur’. Deel 5 bevat voorts de spraakmakende essaybundels Freud, Stalin en Dostojevski en Afscheid van Leiden.

De selectie uit Van het Reve’s ongebundelde artikelen beslaat ditmaal ruim 250 pagina’s. Daarin staat onder andere een aantal Wereldomroep-columns dat in de bundel Luisteraars! nog ontbrak, omdat ze pas onlangs zijn teruggevonden. Even bijzonder zijn de herontdekte tekst en de muziekkeuze van ‘Een goedemorgen met Karel van het Reve’, uitgezonden op 29 mei 1984.

‘Het maakt niet zoveel uit waar Van het Reve over schrijft. Elk onderwerp is goed.’ – Jos Bloemkolk, Het Parool

‘Karel de Grote’ – Elsevier

‘Hij is onweerstaanbaar gebleven. Ik vermoed dat dat komt door zijn techniek: heldere stijl, geen complexe betogen, flitsende voorbeelden.’ – Arjan Peters, de Volkskrant

‘Helder, grappig en origineel, en dat zonder ooit een woord te veel te gebruiken.’Jelle Brandt Corstius