Omslag Willem die Madoc maakte
Nico Dros
Willem die Madoc maakte
 29,00

Willem die Madoc maakte

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt.
Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

In 2017 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver?

In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc.

Nu al tweede druk voor Willem die Madoc maakte!

‘Een heerlijke ouderwetse geweldige historische roman. ‘ Onno Blom in Nieuwsweekend

‘Deze historische roman laat zich lezen als een ouderwets jongensboek.’ Trouw

 ‘Laat je niet afschrikken door de omvang, als je er eenmaal in zit wil je alleen maar meer. Denk Brief voor de koning/Kruistocht in spijkerbroek voor volwassen lezers. Dit is een boek om in te verdwijnen.’ Katja de Bruin in de VPRO Gids

‘Hij mag er zijn, deze nieuwe roman van Dros. Het is een epos waarin gewone menselijkheid en intellectuele heldhaftigheid op een interessante manier verstrengeld zijn. Het verhaal schetst hoogten en diepten van de tijd van toen en tovert de mysterieuze Willem die ooit Madoc maakte om tot iemand die je heel nabij komt.’ Friesch Dagblad

‘Er verschijnen dit jaar veel historische romans, maar Nico Dros heeft de lat heel erg hoog gelegd. Het verhaal van de schrijver van de Reynaert, losjes – en in stijl – ingekaderd in dat van een onderzoeker. Alsof ik weer twaalf was en TH White’s Arthur las.’ Jan Peter Prenger (inkoper van Libris Blz.)