Alberts!

Het werk van A. Alberts (1911-1995) staat weer in de belangstelling. De schrijver die het patent heeft op uiterst dunne boeken met een enorme zeggingskracht. Hij kreeg de P.C. Hooftprijs voor zijn geweldige oeuvre, bestaande uit onder meer De vergaderzaal, De honden jagen niet meer en De eilanden. Alberts heeft een grote groep fans en toch zijn er nog altijd mensen die het werk niet kennen. Er bestaan zelfs mensen die nog nooit van Alberts gehoord hebben…
Daar is in ieder geval voor wat betreft de NRC-lezers een einde aan gekomen, want die krant plaatste afgelopen vrijdag een grote foto van Alberts op het cultuurkatern. Arjen Fortuin schreef een prachtig stuk van twee pagina’s over leven en werk van de schrijver, naar aanleiding van de pas verschenen biografie van Graa Boomsma: Leven op de rand. Fortuin schrijft dat je na het lezen van Alberts’ levensverhaal meer inzicht krijgt in het werk. Hij vindt dat Boomsma ‘alles wat er door en over Alberts geschreven is, bewonderenswaardig bijeen [heeft] gebracht’.
Door Fortuins enthousiasmerende stuk zijn de laatste 200 luxe cassettes met het verzameld werk van Alberts in rap tempo uitverkocht. Sommige boekhandels hebben de cassette nog op voorraad. Maar daarnaast is er een fraaie hardcover met daarin alle verhalen en romans. Deze uitgave is nog steeds leverbaar (en is beduidend goedkoper). Lees Alberts en Boomsma!
Bewaren