Carl Friedman overleden

Schrijfster en columnist Carl Friedman is vrijdag 27 maart in haar woonplaats Amsterdam na een ziekbed overleden, heeft haar zoon bekend gemaakt.

Carl Friedman, meisjesnaam Carolina Klop, werd 29 april 1952 in Eindhoven geboren. Zij debuteerde in 1991 met de novelle Tralievader. Met de in 1993 verschenen roman Twee koffers vol zou dat haar beroemdste boek blijven. Beide boeken werden verfilmd, het laatste door Jeroen Krabbé‚ onder de titel Left Luggage (1998).  Friedmans derde boek, De grauwe minnaar, verscheen in 1996.

Friedman schreef wekelijks een column, aanvankelijk in Trouw en vanaf 2002 in Vrij Nederland, twee bundelingen van de columns volgden. Voor haar werk ontving de schrijfster in januari 2004 de E. du Perronprijs 2003 van de gemeente Tilburg en de letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg.

In 2005 kwam Carl Friedman in opspraak vanwege haar veronderstelde maar niet werkelijke joodse afkomst. Haar werk speelt zich af tegen de achtergrond van de jodenvervolging en autobiografische elementen, waaronder een vader met kampverleden, spelen een belangrijke rol. De veronderstelling dat zij joods was heeft Friedman nooit ontkend en dat is haar sterk verweten. Feit is dat haar katholieke vader in een Duits concentratiekamp heeft gezeten. Zelf heeft Friedman nooit op de aantijgingen gereageerd. Friedmans boeken kenden een groot succes en worden nog steeds en ook internationaal veel gelezen.