Catwalk van D.Hooijer verschenen en lovend ontvangen

De eerste roman van D. Hooijer, Catwalk, is verschenen en ligt in de winkels. Catwalk is een on-Nederlandse sitcom geworden, vol laconieke personages die vrolijk maar ontgoocheld door het leven gaan. In dialoog tekent Hooijer deze personages ten voeten uit als wat ze zijn, als wat de mens meestal gedwongen is te zijn: in teleurstelling terneerzittend, dan vrolijk opstaand omdat de bel gaat – het leven gaat door.
In de roman is Mieneke, een ruim 70-jarige vrouw, buiten medeweten van haar man vermogend geworden door aandelenspeculatie; haar naaister ontwikkelt zich tot succesvol mode-ontwerpster; een buurvrouw ‘werkt in de erotiek’ en probeert zich te ontworstelen aan haar pooier, die op zijn beurt wegens een vermoeden van oplichting geschaduwd wordt door een privédetective; en de detective is een deerniswekkende weduwnaar die graag geil zou worden op een nieuwe vrouw als hij zijn gestorven geliefde maar kon vergeten. Catwalk is een roman over gestorven echtgenoten, een stikwarme zomer in Nederland, modeshows, erfenissen, richtmicrofoons en seks op leeftijd.

‘Hooijer slaagt erin te verrassen,  te ontroeren en te doen lachen.’ – Uit het juryrapport van de Libris Literatuur Prijs.

‘De onsentimentele en tegelijkertijd doorvoelde wijze waarop Hooijer haar groep randfiguren schetst, geeft haar een unieke plaats in de Nederlandse letteren, waar de middelpuntzoekende krachten al jaren de overhand hebben.’
– Arjen Fortuin in NRC-Handelsblad –

‘Een boek dat leest als een intrigerend onontgonnen landschap, dat bij elke bladzij die je omslaat steeds weer net anders is dan je verwacht, maar steeds blij verrast.’
– Sonja de Jong in Noord Hollands Dagblad –

‘Een bijzondere leeservaring.
– Irene Start in Elsevier –

Wim Brands sprak voor VPRO’s De Avonden met D. Hooijer over Catwalk en waarom de meeste romans kinderboeken zijn. U kunt er hier naar luisteren.