Club Van Oorschot van start

Veel mensen missen nu hun leesclubs. De levendige gesprekken, de verhitte discussies of delen in ontroering en verwondering over passages en personages. Wij missen het ook, praten over boeken, zeker in deze tijden, waar de enige mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe ideeën op te doen en te reizen op papier is. Daarom start Van Oorschot een aantal digitale leesclubs. Omdat we juist nú met elkaar moeten blijven praten. We starten met twee, de derde komt later als er voldoende aanmedlingen zijn. aanmelden kan nog steeds!

Leesclub – ‘Klassiekers in quarantaineOblomov

Altijd al aan de Russen willen beginnen, maar ontbrak het u aan tijd en discipline? Van Oorschot is uw persoonlijke leescoach in quarantaine. Samen lezen we honderd pagina’s per week en bespreken die iedere woensdag. We beginnen met Oblomov van Ivan Gontsjarov, en lezen ons tijdens onze poging de curve zo vlak mogelijk te houden in een zucht door Russische klassiekers heen. Een aantal gastsprekers komt aan het woord over de historische context van de roman en zijn plek in de literatuurgeschiedenis.

Elke donderdag, van 20:00 tot 21:00, vanaf 30 april, zes bijeenkomsten (o.v.). Gespreksleiders zijn Menno Hartman en Eva van Drie.

Poëzie lezen met Van Oorschot, een tutorial

Hou je van poëzie, maar zou je meer willen weten over de verschillende aspecten ervan? Heb je het idee dat je kennis mist om tot de kern van een gedicht te komen? Of heb je het idee dat je de dichter die bij jou past nog niet gevonden hebt? Een gedicht geeft vaak niet al zijn geheimen meteen bloot, en het vereist ervaring of zelfs een hele gereedschapskist om door te dringen tot de verschillende lagen van poëzie. Menno Hartman, ervaren poëzieredacteur, gidst je aan de hand van het bijzonder rijke en gevarieerde poëziefonds van Van Oorschot door de do’s-and-don’ts van de poëzieanalyse. Per bijeenkomst concentreert hij zich op twee Van Oorschotdichters, van Kopland tot C. Buddinghprijs-winnares Roberta Petzoldt, en biedt daarbij ook een aantal gedichten van wereldberoemde buitenlandse dichters aan.  Bij elke tutorial schuift een dichter aan als gast of als filmpje.

Voorlopig programma:

Week 1 Ester Naomi Perquin en Maria Barnas en een beetje Wisława Szymborska

Week 2 Rutger Kopland en Vasalis en een beetje Seamus Heaney (met Maaike Meijer)

Week 3 Joost Baars en Willem Jan Otten en een beetje Jorge Luis Borges

Week 4 Chr. J. van Geel en Dick Hillenius en een beetje Les Murray

Week 5 Roberta Petzoldt en Erik Lindner en een beetje Emily Dickinson

Elke dinsdag, van 20:00 tot 21:00, vanaf 5 mei.

Leesclub – Apocalypse now

Ook zo’n apocalyptisch gevoel? Boeken over epidemieën en rampspoed zijn er legio, van Decamerone van Boccaccio tot De pest van Camus, en ze kunnen ons veel vertellen over wat er nu gebeurt. In deze leesclub staat de klassieker De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz centraal, dat zich afspeelt in een idyllisch Zwitsers bergdorpje. Een hoge alp wordt na jaren weer als weide in gebruik genomen, al waarschuwen de ouderen dat er in het verleden iets verschrikkelijks is voorgevallen. Het vee wordt getroffen door een mysterieuze ziekte, en de herders moeten daarboven in quarantaine. Wat voor gevolgen heeft dat voor zo’n kleine gemeenschap? De vragen die deze roman stelt zijn actueler dan ooit. Bij de laatste bijeenkomst zal Rokus Hofstede, die de vertaling op zich nam, vertellen over hoe hij te werk is gegaan.

Elke woensdag, van 20:00 tot 21:00, vanaf half mei, vijf bijeenkomsten (o.v.). Gespreksleiders zijn Menno Hartman en Frederike Doppenberg

Hoe mee te doen?

  • Meld u aan via contact@vanoorschot.nl. Bij minimaal twintig deelnemers gaat de leesclub van start.
  • Als de leesclub doorgaat, krijgt u van ons bericht. Bestel dan het boek en mail ons een bonnetje of factuur. Dan is uw inschrijving compleet! Wij sturen u vervolgens een uitnodiging om mee te doen met een groepsgesprek via Skype.
  • Wij zouden het geweldig vinden als u het boek bij een lokale boekhandel bestelt.
  • Mocht u het boek al enige tijd in huis hebben, dan waarderen wij het zeer als u het boek bestelt en cadeau geeft aan iemand in uw omgeving.
  • Bent u onder de 25? Dan krijgt u er een e-book naar keus gratis bij.
  • Wilt u aan de tutorial deelnemen? Aanmelding gaat op dezelfde wijze als de leesclubs. Als deze van start gaan, krijgt u van ons bericht, en is uw aanmelding compleet als u ons een recent bonnetje van een willekeurige dichtbundel uit ons fonds mailt.

Tot dan!