Costerprijs Gerrit Noordzij

De Laurens Janszoon Costerprijs 2011 is toegekend aan de vormgever, typograaf en schrifttheoreticus Gerrit Noordzij. Op woensdag 23 november verscheen een interview met Noordzij door Kester Freriks in NRC Handelsblad. Gerrit Noordzij (Rotterdam, 1931) begon zijn loopbaan als grafisch ontwerper en boekbindersleerling. In zijn vrije tijd ontwierp hij letters. Hij verzorgde voor tientallen uitgeverijen de vormgeving van de boeken, sinds 1978 voornamelijk voor uitgeverij Van Oorschot.

Naar aanleiding van de toekenning van de Laurens Janszoon Costerprijs 2011 aan Gerrit Noordzij verscheen een boekje met o.a. het juryrapport, het dankwoord van Gerrit Noordzij, de feestrede van Wim Crouwel en bijdragen van onder meer Huug Schipper, Peter Verheul, Willem Jan Otten en Wouter van Oorschot. Het boekje is voor 10 euro hier te bestellen.

Noordzij schreef computerprogramma’s en boeken, waaronder The stroke of the pen, Das Kind und die Schrift, De streek, Theorie van het schrift en De handen van de zeven zusters. Ook schreef en redigeerde hij het Engelstalige tijdschrift Letterletter van de Association Typographique Internationale. Van 1960 tot 1990 was hij docent letterontwerpen aan de Koninklijke Academie te ‘s-Gravenhage. De prijs zal op 25 november 2011 aan Gerrit Noordzij worden uitgereikt in de Gravenzaal van het stadhuis te Haarlem.

Van het prachtige De handen van de zeven zusters zijn nog slechts 3 exemplaren voorradig bij de uitgeverij. Verder is het boek uitverkocht. U kunt dit boek hier bestellen.