Omslag Dansen als de meeuwen
Tijs Goldschmidt
Dansen als de meeuwen
 39,50

‘Dansen als de meeuwen’: essaybundel van P.C. Hooft-prijswinnaar 2023

De jury van de P.C Hooft-prijs omschrijft Tijs Goldschmidt als een essayist pur sang:

‘Hij schrijft nooit zomaar een populairwetenschappelijke verhandeling, hij bedrijft literatuur. Hij formuleert elegant en bedachtzaam, is een meester van de lichte ironie en zijn formuleringen zijn helder belijnd, zichtbaar zorgvuldig gecomponeerd en van een soepele talige muzikaliteit. Als essayist is hij een verteller die weet dat de inhoud en vorm hand in hand gaan en hij is een meester in het verschuiven van accenten, het leggen van onverwachte relaties en het opkloppen van sleetse verbanden.’

Tijs Goldschmidts essays zijn sprankelende uitnodigingen om mee te denken. Hij bedient alle zintuigen en laat de lezer anders naar de wereld kijken. Deze bijzonder rijke uitgave, die tot stand is gekomen in samenwerking met uitgeverij Athenaeum—Polak & Van Gennep, bevat Goldschmidts boeiendste essays en brieven, over diergedrag, muziek, beeldende kunst, Papoea’s, antropologie, dansen, evolutie, schaamte, de wolf, exoten, en veel meer. Daarnaast is er nieuw en niet eerder gebundeld werk, en zijn er 64 pagina’s kleurenillustraties met een eigen verhaal. Dit alles in een geheel nieuwe samenstelling die recht doet aan zijn verwonderende en veelzijdige manier van denken en kijken.

Tijs Goldschmidt (1953) is bioloog en schrijver. Hij publiceerde in literaire tijdschriften, NRC Handelsblad en in boekvorm. Zijn debuut Darwins hofvijver (1994) werd genomineerd voor de ako Literatuurprijs en is vertaald in onder andere het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Chinees en Japans. Voor de bundel Oversprongen ontving hij in 2001 de Jan Hanlo-essayprijs. In 2022 ontving hij de Jan Wolkersprijs voor Wolven op het ruiterpad. In 2023 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de P.C. Hooft-prijs.