Deel 4

Het vierde deel van Karel van het Reves Verzameld werk bestrijkt de periode 1973-1980 en bevat de bundels Uren met Henk Broekhuis en Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes.

Ruim tweederde van dit deel (650 bladzijden!) bestaat uit niet eerdere gebundeld materiaal uit dezelfde periode. Van het Reve blijkt namelijk als Henk Broekhuis Ã³Ã³k vijf jaar lang tv-recensie te hebben geschreven voor NRC Handelsblad.

In zeer levendig geschreven ‘columns’ figureren uiteenlopende figuren als Joop den Uyl, Pippi Langkous, Wim Kan, bisschop Gijsen en ‘de kritische leraar’. De twee stukjes over het bezoek van Henk Broekhuis en zijn vrouw aan de grote volksschrijver Gerard Reve in Frankrijk veroorzaakten een brouille tussen de beide broers.

Boeiend zijn ook de nooit gebundelde boekrecensies uit deze jaren. Aangrijpend is de inleiding bij het Dagboek geschreven in Vught van zijn in de oorlog omgekomen vriend David Koker. En dat Karel van het Reve een meester was in het genre van de necrologie blijkt uit zijn stukken over Jacques Presser en over Andrej Amalrik (‘De onhandelbaarste man die ik ooit heb ontmoet’).

Verzameld werk 4

ISBN 9789028242616
Non-fictie, 1032 pagina’s
1e druk
Gebonden   € 45.00

bestellen