Omslag Een geest in de keel
Doireann Ní Ghríofa
Een geest in de keel
 26,50

Een dialoog tussen twee vrouwen die de eeuwen overstijgt

‘Een intens breekbaar en dapper boek. Wat kunnen die Ieren toch schrijven!’ Nelleke Noordervliet

Na de geboorte van haar vierde kind vullen eindeloze lijsten vol taken die moeten worden weggestreept de dagen van een jonge schrijfster. Terwijl zij worstelt met haar repetitieve bestaan, dringt zich een stem uit het verleden op: die van de achttiende-eeuwse dichteres Eibhlín Dubh Ní Chonaill. Het gedicht dat zij schreef na de moord op haar echtgenoot wordt beschouwd als een van de belangrijkste in de Ierse literatuur.

Doireann Ní Ghríofa verweeft vernuftig twee levens: dat van een Ierse edelvrouw die al knielend een handvol bloed van het levenloze lichaam van haar man drinkt, en dat van een jonge vrouw die zich, tussen stofzuigen en kolven door, de ambitieuze taak stelt het gedicht van haar voorgangster te vertalen. Gaandeweg transformeert de schrijfster steeds meer in een detective die een historisch vrouwenleven probeert te reconstrueren.

Een geest in de keel is een dialoog tussen twee vrouwen die de eeuwen overstijgt, een verhaal dat tegelijk nieuw en vertrouwd is, universeel en intiem, in een verslavend ritmische stijl.

Een geest in de keel is een intens persoonlijke en poëtische ontdekkingstocht van een eenentwintigste-eeuwse vrouw naar een achttiende-eeuwse geestverwante, schrijfster van een schitterende rouwklacht in Gaelisch-Ierse traditie. De magie van landschap en verwantschap wordt vervlochten in een hoogst originele taal en een intrigerende constructie. Ontroerend en inspirerend.’ Nelleke Noordervliet