Een maxime van Verhagen!

door Wouter van Oorschot

Je zult bij Tweede Kamer verkiezingen zo’n oplazer krijgen als op 9 juni 2010 het Christen Democratisch Appèl overkwam, en dan Maxime Verhagen heten: afkomstig uit het katholieke smaldeel van je partij en, bij ontstentenis van je zojuist teruggetreden protestantse lijsttrekker, gekozen tot nieuwe fractievoorzitter.

Wat te doen? (Mijn oude vader zou meteen, net als destijds bij Ruud Lubbers, geroepen hebben: ‘Let op, da’s wéér zo’n gluiperige roomse jezuïet!’)

Nu goed: daags na de verkiezingen laat Maxime Verhagen het volk weten dat het CDA na deze verkiezingsnederlaag bescheidenheid past. Een gehalveerde partij immers, én te weten dat jouw verlies grotendeels is terechtgekomen bij een zich Partij Voor de Vrijheid noemende eenmanszaak van een xenofobe populist die het met de artikelen 1 (rechtsgelijkheid), 6 (godsdienstvrijheid) en 7 (uitingsvrijheid) in de Nederlandse Grondwet zo nauw niet neemt: dat gééft ook te denken. Bovendien: het is je eigen, overwegend roomskatholieke rechtervleugel die naar de PVV is omgezwaaid, de overblijvende helft is dus overwegend protestant en centrum of centrum-links, en die krijg je niet snel rond de onderhandelingstafel met die rechtse schreeuwlelijk. Dus inderdaad: BESCHEIDENHEID is het terecht parool.

Een maand later ga je als Maxime Verhagen akkoord1 met het openen van onderhandelingen voor een minderheidsregering onder aspirant-leiding van de al even machtsgeile Mark Rutte2 – met gedoogsteun van diezelfde PVV, tegen wie je zulke grote staatsrechtelijke bezwaren hebt!

Mijn oude vader had gelijk: wéér een!

Ik voorspel grote maatschappelijke onrust als deze drie linkmiechels de komende vier jaar de lakens mogen gaan uitdelen en gek… ik ben zo’n braaf jongetje, hoe komt het dan dat die voorspelling me bevalt?

1. want dat ministerschap van buitenlandse zaken beviel je wel.
2. de zoveelste met de VVD-kernboodschap dat ‘mensen het recht hebben om in vrijheid hun eigen verantwoordelijkheid te nemen’ – wat voor vele tienduizenden betekent dat zij in alle vrijheid het recht heben om te kreperen want daar ben je nu eenmaal VVD-er voor.