Omslag 51 manieren om de liefde uit te stellen
Erik Lindner
51 manieren om de liefde uit te stellen
 12,50

Eerste editie ‘Literatuur en Film’ in Filmhallen

Op dinsdag 4 oktober is de eenmalige exclusieve vertoning van Maixabel en de bespreking van 51 manieren om de liefde uit te stellen.

Op dinsdag 4 oktober presenteren de Filmhallen en literair agent/impresario Dorine Holman in samenwerking met Uitgeverij Van Oorschot om 19.00 uur de eerste editie van ‘Literatuur en Film’. Deze eenmalige exclusieve vertoning van Maixabel van de Baskische regisseur Icíar Bollaín wordt afgesloten door de overhandiging van de roman 51 manieren om de liefde uit te stellen aan de directeur van Instituto Cervantes, de heer Alberto Gascón waarna een gesprek volgt tussen schrijver Erik Lindner en filmkenner en dichter Jan Baeke.

Maixabel is het verhaal van een ETA-strijder die na tien jaar gevangenis de vrouw ontmoet van de politicus die hij heeft omgebracht. Tien jaar na de gewapende strijd komen de verhalen naar buiten hoe het Baskische verzet heeft ingegrepen in levens. In de roman 51 manieren om de liefde uit te stellen ontmoet een Nederlandse journalist, die onderzoek doet naar de onafhankelijkheidswens van de Basken, in een bar een vrouw die naar hem zwaait. Hij besluit haar te volgen en raakt verwikkeld in een affaire die hem dicht tot de kern van de problematiek brengt, maar ook de mogelijkheid ontneemt er een artikel over te schrijven. Zij is visagiste van speelfilms die hem telkens andere verhalen vertellen. Er ontspint zich een hartstochtelijke verhouding waarin taal van secundair belang lijkt. 51 manieren om de liefde uit te stellen is een boek over film, over een vrouw die haar leven eraan wijdt de schoonheid van anderen te accentueren en zelf achter de schermen te blijven.

Erik Lindner (1968) is dichter en romancier. Hij was jarenlang werkzaam als literatuur adviseur van de Jan van Eyck Academie en in 2018 was hij lid van de internationale jury van het poëziefilmfestival Zebra (Berlijn/Münster). Jan Baeke is dichter, vertaler, programmamaker en maker van poëziefilms. Hij werkt sinds 2010 als programmeur bij Poetry International en werkte in diverse functies bij Eye Filmmuseum.

Kaarten à € 15 voor deze avond van Film en Literatuur (start 19.00 uur, einde circa 21.30 uur) zijn te bestellen via de Filmhallen op: https://filmhallen.nl/films/film-en-literatuur-maixabel/. De roman van Erik Lindner is ter plaatse te koop en kan door hem gesigneerd worden.