Erik Menkveld overleden

Op zondag 30 maart is dichter en romancier Erik Menkveld overleden. Menkveld werd geboren in 1959, groeide op in Driebergen-Rijsenburg, studeerde Nederlands in Amsterdam en werkte na zijn studie tot 1998 voor De Bezige Bij en aansluitend voor Poetry International. Sinds 2002 besteedde hij zijn tijd voornamelijk  aan het schrijven van poëzie en proza, de laatste jaren combineerde hij dat zeer tot zijn plezier met literatuurlessen op een lyceum.

Van zijn drie dichtbundels verschenen er twee – De karpersimulator en Schapen nu! – bij De Bezige Bij, zijn laatste Prime time bij Van Oorschot. Vanaf die tijd maakte Menkveld ook jarenlang deel uit van de redactie van literair tijdschrift Tirade.

Menkveld ging zich daarna meer en meer toeleggen op proza, eerst in de essaybundel Met de meeste hoogachting, een verzameling brieven aan kunstenaars door de eeuwen heen die hij bewonderde, en vervolgens in zijn romandebuut Het grote zwijgen. Dit boek vormde een belangrijke stap in zijn schrijverscarrière. Niet alleen was het boek succesvol, maar het toonde de schrijver Menkveld ook in optima forma: studieus en warmbloedig. Hij oogstte veel lof met deze historische roman over een vriendschap tussen twee Nederlandse componisten en ontving er de Academica Literatuurprijs 2012 voor.

Erik Menkveld deelde zijn grote kennis op velerlei cultureel gebied graag met anderen, was ruimhartig met lof, eerlijk in zijn kritiek en de zeer originele zienswijze, die zijn poëzie zo kenmerkt maakten zijn schrijverschap in toenemende mate indrukwekkend.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en drie kinderen. Erik Menkveld wordt vrijdag aanstaande om 13.00 uur begraven op Zorgvlied.