Omslag Hemelsleutel
Gemma Venhuizen
Hemelsleutel
 25,00

Hemelsleutel

Hemelsleutel is een schitterend geïllustreerd boek dat de schoonheid weerspiegelt van de oudste Nederlandse en Vlaamse planten- en kruidenboeken, gecombineerd met een plezierige en luchtige geschiedenis van de botanie. De platen zijn afkomstig uit de verzameling van Ed Brinkkemper. Hij houdt zich al tientallen jaren hartstochtelijk bezig met plantenboeken uit de Lage Landen, waar hij een imposante collectie van heeft opgebouwd: van Dodoens Cruydeboeck uit 1554 tot de befaamde Flora Batava en J. Commelins Horti Medici Amstelodamensis uit 1697, en meer.

Bij deze overvloed aan gedetailleerde platen schrijft Gemma Venhuizen aanstekelijk over de geschiedenis die achter de Brinkkemper-collectie schuilgaat. Ze behandelt de ontwikkeling van de botanie vanaf de oudheid via Brunfels, Bock en Fuchs naar de grote drie: Rembertus Dodonaeus, Carolus Clusius, Matthaeus Lobelius. En naast Abraham Munting, medicinale tuinen en exotische gewassen, de Commelins, de tuin van George Clifford, Linnaeus, stammen en klassen komen ook de boekdrukkunst en de kwetsbaarheid van boeken ruimschoots aan bod.

De hemelsleutel is een klein plantje met een naam die beschrijft wat kijken naar bloemen en planten kan doen: de hemel ontsluiten. Hemelsleutel bevat een rijke, esthetische keuze van meer dan honderd grote, ingekleurde platen die de ongekende schoonheid laten zien van onder veel meer het knopig helmkruid, de stijve naaldvaren, de wonderboom en de Ronde zonnedauw.

Gemma Venhuizen (1985) is biologieredacteur en columnist bij NRC Handelsblad. Daarnaast is ze freelance wetenschapsjournalist en co-presentator van de wekelijkse podcast Onbehaarde Apen. Haar liefde voor de natuur is de rode draad in al haar werkzaamheden. Eerder verschenen van haar hand Licht (2017), IJstijden (2014) en Alle bessen kun je eten (alleen sommige maar één keer) (2013). In 2018 kwam Rotbeesten uit, waarin ze haar gelijknamige columnreeks herschreef voor kinderen.