Omslag De porseleinkast
Nicolien Mizee
De porseleinkast
 12,50

Henriette Roland Holstprijs 2020 voor Nicolien Mizee

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Henriette Roland Holstprijs 2020 toegekend aan Nicolien Mizee voor haar faxboeken De kennismaking en De porseleinkast.

Deze in 1957 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs voor een in druk verschenen en in de Nederlandse taal geschreven werk van proza, poëzie of toneel dat zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau’. Hij wordt sinds 1984 eens in de drie jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro.

Mizee bundelde in de twee boeken haar faxen aan scenarioschrijver Ger Beukenkamp, bij wie zij vanaf januari 1994 lessen volgde aan de Schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam. Volgens de Commissie van voordracht zijn de faxen ‘meesterlijk geformuleerd’, de commissie oordeelt verder o.a.:

“In haar faxen brengt Mizee verslag uit van de periode waarin ze haar eerste romans concipieerde. Nauwgezet geeft ze weer hoe haar schrijverschap zich heeft ontwikkeld. In het bijzonder waardeert de jury Mizee’s sprankelende stijl, haar sterke humor, authentieke onaangepastheid, invoelbare wanhoop en niet in de laatste plaats ook haar genadeloos eerlijke zelfanalyse.

Ondanks haar intelligentie, keurige achtergrond en gedegen schoolopleiding leeft de hoofdfiguur uit De kennismaking en De porseleinkast al jaren van een karige uitkering. Mizee doet op een indringende manier verslag van haar gevecht met uitkeringsinstanties om erkenning te krijgen voor haar levenslange arbeidsongeschiktheid. Zonder dat het met zoveel woorden wordt gezegd bevatten deze twee boeken daarmee ook een aanklacht tegen de manier waarop individuen door zorg en onderwijs worden geconditioneerd en geüniformeerd.

De faxen aan Ger, die ze zelf omschrijft als ‘de soap van mijn leven’, zijn scherp geformuleerde ontboezemingen over Mizee’s bestaan als outcast, haar onmacht om met een reguliere betrekking in haar levensonderhoud te voorzien en zo een doorsneeleven te leiden:

‘De hele dag achter zo’n bureau zitten! Trouwen! Kinderen krijgen! Met z’n allen naar de stacaravan! En dat gaat bij mij al-le-maal nóóit gebeuren en dat is al erg genoeg en dan hoef ik niet óók nog eens tot mijn dood opgejaagd te worden om dingen te doen die toch – nooit – gaan lukken!'”

De Commissie van voordracht bestond uit Sander Bax, Elsbeth Etty en Jaap Goedegebuure.

Eerdere laureaten van de Henriette Roland Holstprijs zijn onder meer Alfred Birney, David Van Reybrouck, Tom Lanoye, Johan de Boose, Bas Heijne, Evelien Gans, Geert Mak, Inez van Dullemen, Lieve Joris, Wim de Bie, Jan Hein Donner en Theun de Vries.

De prijs is – zo meldt de auteur ‘na een troostprijs voor een tekenwedstrijd om mijn negende’ – de eerste prijs die Nicolien Mizee ontvangt.

Lees hier het hele juryrapport.