Omslag Ik voel me in de hele wereld thuis
Rosa Luxemburg
Ik voel me in de hele wereld thuis
 20,00

Ik voel me in de hele wereld thuis

‘Weet je waar ik ben, waar ik je deze brief schrijf? In de tuin! Ik heb een klein tafeltje naar buiten gesleept en zit nu verscholen tussen groene struiken. (…) Op het papier waarop ik schrijf, dansen lichte schaduwen van de bladeren met felle lichtkringetjes van de zon.’

Moed, humor, een intens gevoel voor schoonheid, doorzettingsvermogen, kracht – dat zijn de eigenschappen van Rosa Luxemburg (1871–1919) die in het oog springen bij lezing van de brieven van deze dwarse denker. Luxemburg schrijft de brieven uit de gevangenis aan vrienden, strijdkameraden, geliefdes, bewonderaars. Ze laat een bijzonder veelzijdige persoonlijkheid zien die niet snel bij de pakken neerzit, integendeel: vaak moet ze anderen ervan overtuigen dat er hoop is, dat het goed komt. Ze schrijft over dieren en bloemen die ze door de tralies waarneemt, over mooie herinneringen, over trouw en ze veegt vriendinnen die haar wat kwijnend voorkomen fel de mantel uit.

Rosa Luxemburg was een activist, marxist en revolutionair maar ook schrijfster, lerares en gevangene. Na haar dood werd ze een icoon voor revolutie en vrijheid. In deze geïllustreerde editie werden eerder vertaalde brieven opgefrist en aangevuld met veel nieuw materiaal en van aantekeningen voorzien.

‘Toen ik haar brieven voor het eerst las, werd ik niet alleen getroffen door de poëtische zinnen en sprankelende stijl, maar ook door de menselijke betrokkenheid die eruit sprak.’ – Joke J. Hermsen

Deze geïllustreerde uitgave ligt vanaf vandaag in de boekhandel, voor slechts €15!

Nieuwsgierig? Karakters.nu publiceerde alvast een voorproefje, klik hier om een van de brieven te lezen.

Aanwezig zijn bij het schrijversdiner over Rosa Luxemburg met Maaike Meijer, Laurine Verweijen en Arnon Grunberg? Klik hier voor kaarten.