In de kantlijn 1: Hoe Sauer is het ontbreken van de Brenninkmeijertjes?

door Wouter van Oorschot

Als u niet weet wie Martin Pereboom is, dan is dat naar zijn wens. Pereboom is de “company secretary” van COFRA HOLDING AG. Dat is een moederbedrijf voor onder meer de firma’s C&A en Redevco. C&A kent iedereen, ’t is een “merk”, of op zijn goed Frans een “brand”. Als ‘niemand’ het tegendeel is van ‘iedereen’ kent niemand Redevco, ’t is een “kennersmerk”, of op z’n wildersiaans een “elitezooitje” en doodgewoon een onroerend goed beheerbedrijf. Van C&A weet iedereen dat het eigendom is van de fameuze familie Brenninkmeijer. En op internet kun je vinden dat aan het hoofd van Redevco een Brenninkmeijertelg staat die Dominic heet.

Waarom dit alles in wiens naam op het webstekje van dit piepkleine uitgeverijtje?

Welnu die Martin Pereboom die sták me daar toch zijn nek uit in NRC Handelsblad van 30 december 2009!
“In de regel zwijgt COFRA als het gaat over zaken die de familie Brenninkmeijer betreffen. In dit uitzonderlijke geval echter zien wij ons genoodzaakt de publiciteit te kiezen”[…] Mooi hè, dat “de publiciteit kiezen”. Iedereen zoekt haar, anderen kiezen haar. Wie ligt daar onverwilderst wakker van? Maar waaróm dan toch?

Wél: Pereboom vindt het van reusachtig belang om namens de familie Brenninkmeijer voor ééns en voor al te benadrukken, stipuleren en juist ín de wereld te helpen dat de familie Brenninkmeijer NIET, WIJ HERHALEN NIET, OP GEEN ENKELE WIJZE BETROKKEN IS BIJ DE AANSCHAF VAN NRC HANDELSBLAD ZOALS DE MEDIA ONS WILLEN DOEN GELOVEN. Klein foutje: U willen doen geloven natuurlijk.

Aha! denkt u nu met mij. De Brenninkmeijertjes dus niet: géén degelijke Hollandse koopmansfamilie achter ons zo geliefde NRC Handelsblad en o schrik! Maar dan wél alleen die Derk Sauer?

Die man die ooit met zijn vriendje Jan Marijnissen en vele anderen het maoïsme en de historische noodzakelijkheid van het IJzeren gordijn verdedigde, toen de Muur viel zijn knopen telde, mediamagnaat in het wetteloze Rusland onder Jeltsin werd, daar 140 miljoen vergaarde, terugkwam naar Nederland en daar uitgeverij Nieuw Amsterdam oprichtte omdat het zo ‘leuk’ is ook wat “in boeken” te doen en een eigen tv-zender te financieren?

Nee nee, niet Sauer alleen: men fluistert dat hij slechts een aandeel van 10% in NRC Handelsblad verworven heeft. Goed maar als de voor oerdegelijk gehouden Hollandse Brenninkmeijertjes die andere 90% niet hebben, wie dan wel?

EGERIA.
 
En?

“Egeria is al lang niet meer, zoals de media “ons” willen doen geloven, het beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer”, verklaart Martin Pereboom, company secretary (let op hoe uitstekend Nederlands de man schrijft maar daarvoor als doodgewone secretaris “in de kast” zit).

Best. Maar? Groter schrik? Dus de meerderheidsaandeelhouder kan dus best ALSNOG net zo’n geheim consortium (geworden) zijn als wat PCM Dagbladen naar de knoppen hielp, dat nu… Straks knijpen ze zich bij de Volkskrant nog in de handjes!

Kortom: WIE bezitten EGERIA wél? En wie kan dat omwille van NRC Handelsblad eigenlijk schelen?

Met dit vraagje stuur ik u graag het Nieuwjaarsbos in.

Fijne dagen en een voorspoedig 2010 gewenst.