Omslag Nu in november
Josephine Johnson
Nu in november
 24,50

‘Nu in november’: herontdekte klassieker

Arnold Haldmarne vertrekt met zijn vrouw en drie dochters van de stad naar het platteland om een nieuw leven op te bouwen. Het zijn de crisisjaren in het Amerikaanse Midwesten en het gezin worstelt met het zware leven op hun boerderij, waar droogte zich meester maakt van het land. Marget, de middelste dochter, blikt terug op die beproevingen: de dorst van het land dat wacht op de regen die maar niet valt; en de dorst van de mensen die verlangen naar verbinding, liefde en rechtvaardigheid, en naar brood op de plank.
Met haar tijdloze en melodieuze stijl schetst Josephine Johnson een genuanceerd portret van een familie die worstelt met armoede en zich teweerstelt tegen de verraderlijkheid van het klimaat. De dreiging van een fatale droogte in de jaren dertig rijmt met onze hedendaagse beleving van klimaatverandering en haar verreikende gevolgen. Johnsons scherpe observaties over klasse, ras, gender en klimaat zijn bijna negentig jaar later nog net zo urgent. Nu in november is een gevoelige schildering van het menselijk verlangen, een klassieker die het verdient herontdekt te worden.

De Amerikaanse Josephine Johnson (1910–1990) begon al zeer jong met het schrijven van poëzie en proza. Haar verhalen en gedichten verschenen in onder meer Vanity Fair, Poetry en The Atlantic Monthly. Later publiceerde ze verscheidene verhalenbundels en romans. Met Now in November (1934), haar debuutroman, won Johnson op 24-jarige leeftijd de Pulitzerprijs voor fictie. Daarmee is ze nog altijd de jongste auteur die deze prijs heeft ontvangen.